Treizecizero
3 ani de Treizecizero

Trenduri în sport în 2015

La început de an se fac rezoluții și se pun dorințe. Convinși că va fi un an memorabil, am invitat, de ziua Treizecizero, câteva dintre vocile pe care le respectăm ca să discutăm împreună despre ce ne va aduce 2015 în sport, privindu-l din cât mai multe unghiuri. În premieră pentru noi, și altele decât tenisul. Mai jos, iată ce cred invitații noștri, iată ce credem și noi. Și nu uitați: viitorul ni-l facem fiecare.

Simona Halep

Îngerul tare

Cea mai serioasă problemă a sportivilor români de nivel internaţional, marele obstacol pe care numai câţiva s-au dovedit capabili să-l treacă repetat şi constant, este vulnerabilitatea psihică. Din cauza acestei nesiguranţe - care provine din "ADN-ul naţional", nu e doar a lor - avem deseori sentimentul că ai noştri rămân în stadiul de pretendent, de contender, chiar şi atunci când câştigă o competiţie majoră. Sunt acolo, în vârf, însă pentru scurt timp. Ar putea - uneori chiar pot, dar nu rezistă. Nu le lipseşte nimic şi, totuşi, (se) pierd.

Mihnea MĂRUȚĂ
DIGITAL

Ce va fi sau nu în digital sport

2015 nu e ANUL care schimbă lumea. Cuvintele de mai jos sunt despre anumite congruențe care vor traversa următoarele luni, dar mai degrabă vor putea influența serios viitorul unui domeniu extrem de competitiv în ultimele decenii, sportul, și modul în care e el devorat de pasionații de pretutindeni.

Robert BERZA
Business în sport

Goana după banii din sport

Industria sportivă crește (și se transformă) cu repeziciune, iar tendințele din viitorul apropiat te-au luat deja în calcul. De fapt, de la tine – fan și pasionat de sport - pornesc toate calculele.

Andrei NĂSTASE
Simona Halep

"Voi, cei care nu sunteți fanii Simonei, puteți să-mi explicați de ce?"

Un preview despre Simona în 2015 nu trebuie să cuprindă avancronici, analize sau previziuni arogante, care pot deveni cu ușurință caraghioase. Nu, nimic nu e sigur în tenis, niciodată, deci pronosticurile despre ce va câștiga sau ce nu va câștiga Simona în 2015 nu pot fi altfel decât arogante. Un preview despre Simona în 2015 trebuie să surprindă aerul de inevitabil care învăluie drumul parcurs acum de jucătoarea noastră. One way or another, ea va ajunge unde-i locul. Iar călătoria, în cazul ei, e la fel de spectaculoasă precum destinația. Care-i destinația? Vom ști când va ajunge acolo.

Adrian ȚOCA
Tenis

Final de Big Four? Nu, nici acum

De câțiva ani încoace, preview-urile de început de sezon se concentrează pe o singură temă: va fi [insert an aici] anul în care se termină povestea Big Four? E lesne de înțeles: toți vor să fie cei care au anticipat primii coborârea printre pământeni a celui mai faimos grup de campioni și rivali din istoria sportului alb. După toate semnele, Marea Schimbare nu se va produce nici în 2015. Și poate că e mai bine așa.

Adrian ȚOCA
FOTBAL

Fotbalul în 2015. Ce urmează: tot nemții

Competițiile europene se reformează și ele într-un spirit fals democratic – se dă aparența accederii Estului lângă Vest. Financiar, însă, e imposibil să le reziști coloșilor. Fotbalul este supralimentat cu bani, iar banii – aici e aici – nu mai vin de pe Bătrânul nostru Continent. Tot mai multe legende se vor lăsa cumpărate din Extremul Orient, din Rusia, din America, din Peninsula Arabică.

Andrei CRĂCIUN
Tech

Cum va influența tehnologia sportul? Accidentări mai puține, amatori mai fericiți, sportivi mai inteligenți

În tenis, WTA a anunțat deja că va permite antrenorilor să intre cu tableta pe teren, pentru a folosi analiza statistică a meciului în folosul elevelor lor. Dar cum va fi când se va face următorul pas, iar de la analiza statistică, pasivă, se va trece la monitorizarea activă? Computerul va avea un rol tot mai important în sport, iar concluziile pot fi fascinante.

Bogdan CÂRSTOIU
Alte Sporturi

Patience și Fortitude. Cei doi lei ai mei

„My two cents...”. E ticul chibiților, iar mai nou și al experților, când își dau cu părerea despre ceva anume. În lipsă de cenți, „pariez” doi lei. Cei doi lei din ultimul roman al lui JR Moehringer. Cartea sfârșitului de an trecut în România ne împrumută cea mai frumoasă metaforă pentru anul sportiv care a început.

Ciprian RUS
FAIR-PLAY

Manifest anti-wrestling

Una dintre direcțiile posibile ale lui 2015 ne-a fost arătată, la finalul anului precedent, de însăși Simona Halep. Meciul ei cu Ivanovic din Singapore trebuia jucat așa cum a fost jucat, cinstit adică, pentru că tenisul are obligația să refuze compromisurile, iar sportul viitorului are obligația să și-i păstreze aproape pe cei care iubesc competiția, și nu wrestling-ul.

Florentin ȚUCA
Trenduri

Greu de prezis

Când eram printr-a III-a, învățătoarea ne-a cerut într-o zi să desenăm lumea în anul 2000; am umplut trotuarele Iașului cu roboți și cerul cu farfurii zburătoare. Știam demult că de la desenul acela mi se trage frica de a face de previziuni - dar abia azi, scriind acest text, am reușit să-mi explic de ce.

Mona DÎRȚU
Marketing Sportiv

Inovație sau la gară

2015 prinde lumea sportului românesc într-un moment sensibil. Într-o țară în care fotbalul este rege, cu peste 120.000 de sportivi legitimați, la o distanță enormă de locul al doilea (baschet, cu 17.000 de sportivi legitimați), fotbalul ar trebui să fie motorul de marketing al sportului românesc.

Radu RESTIVAN
Business

Anul 2015 va fi al învingătorilor

Despre un an care începe cu Simona Halep câștigând turneul de la Shenzhen putem spune că va fi un an bun pentru sportul românesc. Nu doar pentru tenis, ci pentru toate sporturile. Și asta în ciudă tuturor lipsurilor și a dezinteresului pentru educație fizică moștenit din perioada comunistă.

Claudiu ȘERBAN
Auto

Maşinile în 2015: liberalizarea tehnologiei

2015 va fi anul în care industria auto va fi nevoită să confirme ceea ce a început în 2013 şi 2014: marea revenire. Şi, deşi pare uşor şi trendurile în zona asta tind să fie construite pe perioade mari, deci o creştere rămâne o creştere pe termen lung, peste întreaga suflare auto domneşte ceea ce îmi place să numesc orbecăială optimistă. Un soi de speranţă că prăpastia de vânzări atinsă în anii 2009-2010 a apus şi că rebound-ul este unul viu, sănătos, sprijinit de cifre corecte şi de economii (eventual) musculoase.

Mircea MEȘTER
Motorsport

Formula 1 în 2015: Între dominația Mercedes și problemele rivalilor, F1 își pierde din popularitate

Dacă în tenis trebuie să te bazezi în special pe propriile tale abilităţi pentru a ajunge cât mai sus în ierarhie, lumea sporturilor cu motor este complet diferită. Aceasta are un farmec aparte, întrucât este singura ramură sportivă în care nu contează numai talentul şi abilităţile participanţilor, ci şi performanţele maşinilor în care aceştia concurează. Iar când spunem sporturi cu motor, cei mai mulţi dintre noi se gândesc la Formula 1.

Daniel POPESCU
Poveste în loc de final

Între Câmpina şi Tampere: anii puţini ai unei cariere cum s-a mai văzut

Am luat cei doi motani în braţe şi i-am aruncat gentil pe podea. N-a miorlăit niciunul. “Grăsanii Sinonimi”, cum îi botezasem, s-au făcut nevăzuţi imediat, fără priviri miloage. Era ora la care cei doi îşi aminteau că n-oi fi fost eu alergic, dar nici vreun mare fan nu eram. În primul rând, nu eram eu stăpânul lor, ci femeia care acum dormea în camera alăturată.

Codruț BACIU