Treizecizero
FOTBAL

Fotbalul în 2015. Ce urmează: tot nemții

Competițiile europene se reformează și ele într-un spirit fals democratic – se dă aparența accederii Estului lângă Vest. Financiar, însă, e imposibil să le reziști coloșilor. Fotbalul este supralimentat cu bani, iar banii – aici e aici – nu mai vin de pe Bătrânul nostru Continent. Tot mai multe legende se vor lăsa cumpărate din Extremul Orient, din Rusia, din America, din Peninsula Arabică.

Andrei CRĂCIUN
ziarist freelancer, îl puteți citi și pe blogul personal, andreicraciun.eu

2014 a fost un an insuficient studiat și înțeles în istoria recentă a fotbalului. Un an de Mondial în care s-a instituit brutal o nouă ordine mondială. Brazilia a fost demolată, Germania s-a întronat indiscutabil drept cea mai bună echipă națională de fotbal.

Autosabotarea Braziliei începuse de mai bine de un deceniu, dar a trecut neobservată sub puterea mitului care i-a tot însoțit pe sud-americani în ultimul secol.

Cred, totodată, că această cădere este ireversibilă, iar explicațiile țin de economie, de politică și de cultură. Economic, în Brazilia clasa de mijloc a crescut masiv în ultimele decenii și, în ciuda crizei financiare, va mai crește. Se subțiază, astfel, baza naturală de selecție a geniilor cu gleznă fină, dar goală. Accesul la echipamentul de sport nu e totuna cu creșterea calității sportive, ba de cele mai multe ori e tocmai invers.

Politic, s-a invesit în sport (Mondialul din 2014, Olimpiada din 2016) ca într-un spectacol popular, ca într-un circ, o investiție menită să ascundă numeroasele probleme sociale ivite din clivajul economic recent – exemplul celor ieșiți din sărăcie nu doar inspiră, ci și inhibă și provoacă furia celor care nu au izbutit. În plus, globalizarea impune accesul la standarde democratice pe care o clasă de mijloc în ascensiune nu se va sfii să le evoce.

Cultural, bunăstarea nu e însoțită de progrese în sportul de masă decât sub o foarte bună organizare, care în acest moment e evident că îi lipsește Braziliei, nu și Germaniei.

Consider, de aceea, că și anul 2015, precum și viitorul apropiat, va fi tot mai mult al celor care au acces la toate resursele pe care modernitatea le-a adus în viața noastră – medicație, metode de refacere, analize riguroase pe bază de statistici disponibile la secundă, know-how în marketing. Viitorul va fi tot mai mult al fotbalului-business. Până când?

Desigur, putem să invocăm în acest punct al argumentației pierderea sufletului jocului. Avem dreptate să o facem, e o direcție pe care însă regretele noastre, melancoliile noastre, nu o pot întoarce. Zeul Ban e tot mai aproape de triumf. Și de prăbușire.

Ne rămân, deocamdată, satisfacțiile victoriilor de parcurs. Salut călduros orice înfrângere a celor mari și bogați. Competițiile europene se reformează și ele într-un spirit fals democratic – se dă aparența accederii Estului lângă Vest. Financiar, însă, e imposibil să le reziști coloșilor. Fotbalul este supralimentat cu bani, iar banii – aici e aici – nu mai vin de pe Bătrânul nostru Continent. Tot mai multe legende se vor lăsa cumpărate din Extremul Orient, din Rusia, din America, din Peninsula Arabică. Uitați-vă doar la Real Madrid.

Toate acestea se vor prăbuși cândva, căci nu există o altă cale, iar sfârșitul piramidei banilor în exces se va consemna – după pronosticurile mele – abia după următoarele două cicluri de Mondial, după Cupele oferite, fără alt discernământ în afara dictaturii financiare, Rusiei și Qatarului.

Mai avem, până în 2023, încă opt ani de fotbal cu inserții de umanitate, cu slăbiciuni și eroi autentici, nu confecționați de firmele de echipament sportiv. După aceea, profețesc, întreaga mașinărie se va defecta.

Și tot rigoarea, tot disciplina, tot ordinea, tot cumpătarea, tot echipa vor conta în renaștere. Așadar, tot nemții. A se urmări.

Înapoi la lista de articole
comments powered by Disqus