Interviu
Simona: "Viața mea s-a schimbat, dar eu am rămas aceeași!"

Adrian
ȚOCA

Simona Halep a vorbit cu Treizecizero.ro despre parcursul din ultimul an, de ce este important pentru ea să-și asume responsabilitatea deciziilor de pe teren, înfruntările cu fetele din Top 5, echipa României, antrenorii care i-au marcat cariera și multe alte subiecte. N-a uitat să-i salute pe cititori: a fost impresionată de aprecierile pe care aceștia i le-au transmis prin intermediul site-ului.

Simona, ai spus de câteva ori la începutul anului că încerci să-ți regăsești bucuria de anul trecut și că vrei să te bucuri de fiecare meci. Simțeai atunci că se pierduse ceva pe drum?

În momentul în care am scăpat de problemele fizice, încrederea în posibilitățile mele a crescut, și am început să simt bucuria de a juca. Astfel au dispărut în mare parte încrâncenarea și presiunea, care au fost înlocuite de dorința de a lupta și a câștiga.

Cât ești de mulțumită de jocul tău în 2014? Simți că ești la un nivel mai bun comparativ cu finalul anului trecut?

Sunt mulțumită de jocul meu, am îmbunătățit multe aspecte. Forehandul meu a devenit o certitudine, s-au încheiat căutările de la începutul anului 2013. De asemenea, și serviciul s-a așezat în mare parte, sunt mult mai sigură pe el acum, dar asta nu înseamnă că nu pot progresa mai mult. Cu siguranță că nivelul meu de acum e mai bun față de cel de anul trecut.

Să luăm sezonul acesta la rând. Australian Open. Cum ai cataloga acum experiența?

Afost un turneu important, fiind primul Grand Slam al anului, și am reușit pentru prima dată să joc sferturi. Bineînțeles, turneul mi-a dat liniștea că am lucrat bine în perioada de pregătire și că rezultatele bune vor veni. Cel mai plăcut moment din Australia a fost după victoria contra Jelenei Jankovic.

E adevărată ideea că ai scăpat de o presiune, deoarece ți-ai confirmat statutul de favorită și ai obținut deja un rezultat foarte bun la un Slam? Te face să le abordezi pe următoarele mai relaxată?

Desigur, victoriile îți aduc încredere și, normal, alte victorii. Este o stare de competiție, o stare bună, care te face să te menții la un nivel ridicat pe parcursul unui întreg turneu. Fiecare turneu are dificultatea lui, fiecare meci are dificultatea lui, dar eu mă simt pregătită mental pentru a lupta. Dar asta nu înseamnă că o să câștig toate meciurile, sunt un om normal și pot pierde unele meciuri.

Începutul anului 2013 a fost dificil, deoarece am avut probleme fizice destul de mari, care m-au împiedicat să joc. Prin aprilie durerile au încetat și am putut să joc cu adevarat ce știu și ce pot.

După AO a urmat o perioadă cu trei înfrângeri la rând, apoi Fed Cup și titlul de la Doha. Din țară, succesul de la Budapesta, cuplat cu meciul cu Kanepi, a fost perceput ca un moment psihologic. Cum a fost pentru tine?

Meciul pe echipă are un specific al lui, sunt mult mai multe emoții în joc, deoarece joci pentru țara ta, ai o echipă întreagă care se sprijină pe tine oarecum, mai ales dacă ești numărul 1. Presiunea aceasta s-a văzut în meciul meu cu Babos, în care, la set și 5-2, nu am reușit să închid meciul.

La Doha, faptul că am ajuns foarte târziu la turneu, venind direct de la Fed Cup, unde s-a jucat în sală, a făcut ca primul meci, cel cu Kanepi, să fie unul dificil. La aceasta trebuie adăugat și faptul că am jucat seara târziu, pe o vreme foarte friguroasă, fapt ce mi-a afectat mult jocul. M-a ajutat mult norocul, puterea de luptă, cât și faptul că am avut alături de mine familia și prietenii apropiați, și astfel am depășit momentul delicat din decisiv. După, totul a mers de la sine.

O altă pauză a fost urmată de un nou rezultat foarte, foarte bun: prima semifinală de Mandatory. Cum a fost experiența Indian Wells?

A fost un turneu foarte solicitant, a trebuit să întorc două meciuri în setul decisiv. Consum fizic și psihic mare, dar a fost un rezultat cu adevărat bun pentru mine.

Meciul cu Bouchard a fost prezentat drept unul cu semnificații, dat fiind că ea e prezentată drept o posibilă rivală în viitor. L-ai simțit ca pe un meci diferit, cu presiune mai mare?

Nu, a fost un meci normal, cu o jucătoare bună, care este în formă acum, dar asta nu înseamnă că meciul contra ei este mai important decât altele. Fiecare meci are importanța lui și dificultatea lui.

Cele două meciuri cu Radwanska au fost printre cele mai bune meciuri ale anului în WTA. Știm cât de mult te-a ajutat victoria de la Roma să capeți încredere. Cum percepi acum rivalitatea cu ea?

Radwanska este o jucătoare de top 5, o jucătoare experimentată și talentată. Meciurile cu ea sunt meciuri grele, dar nu este vorba de o rivalitate.

Urmează sezonul de zgură, cu o serie de competiții importante, concentrate într-o perioadă relativ scurtă de timp.

Zgura este o suprafață prietenoasă pentru mine și pentru fizicul meu, nu știu însă ce va fi peste trei luni. Eu voi lupta în fiecare meci și vom vedea ce va fi!

România a putut să alinieze pentru prima dată la Budapesta o formulă ideală. Cât de importantă e pentru voi ideea de echipă?

Încă de la începutul anului am discutat toate fetele să ne mobilizăm în acest an și să încercăm calificarea în grupa superioară a Fed Cup. S-a văzut la Budapesta că suntem o echipă, fiecare meci a avut o altă desfășurare, dar echipa a fost de fiecare dată cea care a câștigat.

Barajul cu Serbia va fi, cel mai probabil, evenimentul primăverii în sportul românesc. Bănuiesc că ești nerăbdătoare să joci acasă. Cum vezi ocazia?

E un meci deosebit de greu, echipa Serbiei are în componență o câștigătoare de Grand Slam și un număr 1 mondial, amândouă într-o formă buna la acest început de an. Sigur că este o plăcere enormă să joci în fața compatrioților tăi și voi da tot ce pot pentru echipă și pentru țară. Însă, repet, va fi un meci foarte greu. Eu sper să putem realiza o performanță bună, având publicul alături.

Cum te-ai obișnuit cu noua situație, cu toți ochii pe tine, cu presa străină care te urmărește cu mai multă atenție? Cum faci față obligațiilor media?

Viața mea s-a schimbat, dar eu am rămas aceeași. Am avut plăcerea ca presa străină să mă aprecieze, primind practic cele mai importante premii acorde de ea în anul 2013 și 2014. De asemenea, și presa națională a apreciat performanțele mele.

Ai povestit, la finalul anului trecut, că îți dorești să rămâi o perioadă singură, fără antrenor. Cum te-a ajutat acea perioadă și care sunt lucrurile pe care le-ai învățat atunci?

A fost o decizie pe care acum o apreciez drept bună, a fost o perioadă care mi-a permis libertatea de a lua decizii și m-a ajutat să-mi ofer o stare de bună dispoziție și de liniște. Am realizat că important este să fiu prezentă pe teren, să simt adversarul și jocul și să iau deciziile rapid și cu încredere.

Wim?

Este o colaborare normală, bazată pe un respect reciproc. Wim Fissette a fost mult în tur, cunoaște bine modul în care este organizat și se desfășoară, plus experiența pe care o are.

Ce părere ai despre on-court coaching? Am observat că, de când lucrezi cu Wim, l-ai chemat de foarte puține ori pe teren. Încerci să te descurci singură în vederea Grand Slam-urilor, unde on-court coaching nu este permis?

După cum spuneam, vreau să iau singură deciziile în teren și să fiu responsabilă pentru ceea ce am hotărât în acele momente. În acest fel, viteza mea de reacție la situațiile cu care mă confrunt este mult mai mare și se bazează pe ceea ce simt la adversara mea. Sigur că este bună și o părere din afară; după cum se spune, din afară se vede mai bine, dar părerea mea este că nu trebuie să fii dependent de sfaturi în teren.

Ce te nemulțumește acum la jocul tău?

Nu am niște nemulțumiri, doar lucruri pe care aș dori să le perfecționez. Cred că am un joc solid, dar mai am încă de pus la punct unele lucruri.

Ai reușit rezultate excelente la toate turneele foarte mari pe care le-ai jucat în 2014. Care sunt obiectivele pentru restul anului? Singapore?

Singapore nu este un obiectiv in sine, este doar o consecință a rezultatelor pe care le voi avea în acest an. Așa că trebuie sa fiu concentrată la fiecare meci, turneu de turneu. Îmi doresc să ajung acolo.

Anul trecut, câteva dintre rezultatele tale cele mai bune au venit exact înainte de un Slam. Te-a afectat la RG/Wimbledon/USO că ai jucat mult tenis înainte? Vei încerca să joci mai selectiv, renunțând la unele turnee?

Sigur, este o oarecare oboseală cu care vii după un turneu câștigat, afectează probabil turneul de Grand Slam, însă pentru anul acesta mi-am ajustat acest aspect. Mi-am stabilit programul la începutul anului, în funcție de experiențele mele anterioare.

Ai un record fantastic contra jucătoarelor de Top 20 și Top 10. Evident, toată lumea e curioasă de un nou meci cu Serena. Cum te simți vizavi de eventualele meciuri cu ea, cu Na Li, cu o Azarenka sănătoasă?

Serena a câștigat tot ce se putea câștiga, când ea cucerea turnee de Grand Slam eu abia învățam tenis, este o plăcere să joc cu ea, pentru că tenisul este o competiție, iar după fiecare meci consider că am rămas cu ceva în plus. Nu am obiectiv s-o înving, dar nici nu cred că este imposibil să câștig într-o zi contra ei. Acesta este spiritul tenisului. Cât despre Li Na și Azarenka, ele sunt de asemenea jucatoare deosebit de bune, meciurile cu ele le iau ca pe o provocare care mă vor face mai puternică.

Ce profil are jucătoarea cu care simți că îți e cel mai greu?

Fiecare meci are dificultățile lui. Fiecare meci e diferit față de altul, deoarece în tenis este foarte important pe ce suprafață joci, cum e vremea, în ce formă este adversara, și în plus contează foarte mult și forma ta din ziua respectivă.

Acum, că eşti o prezenţă fermă în top 10, te întâlneşti din ce în ce mai des cu jucătoarele de top. Jocul tău va deveni mai familiar pentru ele. Cum plănuieşti să contracarezi acest lucru?

Gândiți-vă altfel, că și eu am învățat jocul lor și știu mult mai multe despre ele, așa că pentru fiecare este la fel de ușor sau de greu.

Care este programul tău în turnee într-o zi cu meci? Dar într-o zi fără meci?

Când am meci sunt mai atentă cu alimentația, fac o înviorare și o scurtă încălzire înainte de meci și stau concentrată pe ceea ce am de facut. Când nu am meci este o zi normală, un antrenament și o pregătire fizică ușoară. Nu este mare diferență între ziua cu meci și ziua fără meci. Încerc să păstrez un echilibru.

Cum e atmosfera în circuitul feminin? Mai puțin călduroasă, așa cum spun unii? Care-i cea mai bună prietenă a ta din circuit?

Nu pot să spun că am o prietenă bună în circuit, interacționez cu majoritatea jucătoarelor. Stăm atât de mult timp împreună la turnee încat e normal să se lege o conversație, o glumă. Este o atmosferă normală în vestiar, nu știu cum ar putea fi altfel, deoarece suntem jucătoare profesioniste și fiecare are programul și echipa ei.

Cum te relaxezi în timpul turneelor? Ai timp sau stare să vizitezi ceva în orașele prin care joci?

Am timp foarte puțin ca să pot ieși să vizitez, dar este și obositor. Îmi place însă să merg la shopping, vreau să am o amintire de la fiecare turneu.

Care este regimul tău alimentar? Ai mâncăruri preferate sau pe care le eviţi?

Paste, paste și iar paste! :) În general, sunt o fire echilibrată în ceea ce privește alimentația.

Ce-ţi place cel mai mult la stilul de viaţă al unei jucătoare profesioniste de tenis şi ce-ţi place cel mai puţin?

Îmi place viața pe care o am, îmi place competiția , iubesc tenisul și încerc să mă bucur de fiecare moment. Nu îmi place că nu am mai serbat un Revelion acasă de vreo 5 ani. :)

Ai declarat că nu prea te uiţi la tenis la televizor. Urmăreşti alte sporturi?

Nu urmăresc alte sporturi, dar când sunt meciuri bune de tenis mă uit cu interes, ca să pot învăța ceva din ele.

Ce jucător din ATP îți place? Ai stat la meciurile lui să-l vezi live?

Federer îmi place. Are un joc deosebit de complet și de elegant. Pentru el, tenisul chiar pare foarte ușor. De câte ori am ocazia, merg să-l văd cum joacă.

Te ajută să auzi strigări de încurajare în românește pe arenele pe unde joci? Discuți cu fanii români la sfârșitul meciurilor?

Bineînteles, contează să ai susținere. Orice jucător își dorește acest lucru. De obicei, nu am timp să stau de vorbă după meciuri, pentru că sunt obligată de WTA să merg la interviuri, conferințe de presă și alte acțiuni. Dar de fiecare dată îmi salut cu drag fanii și suporterii.

Care e turneul tău preferat din circuit? Dar orașul?

Roma! Și orașul, și turneul. Dar fiecare turneu are frumusețea lui și fiecare oraș e plăcut în felul lui.

Mai multe jucătoare de top din WTA sunt foarte active pe social media, pe Facebook, pe Twitter, etc. Ai în plan așa ceva ca să ții legătura cu fanii?

Nu, nu am nici Facebook, nici Twitter. Am avut un cont de Facebook în trecut, personal, dar l-am dezactivat. Nu sunt eu în spatele niciuneia dintre paginile de Facebook cu numele meu, niciuna nu mă reprezintă. Prefer să rămân la fel ca și până acum.

Tenisul a crescut în importanță și în atenție în România datorită ție. Ce ți-ai dori să se întâmple în contextul de acum?

Este sportul meu favorit și sigur că mi-aș dori să se investească mai mult în infrastructura din tenisul românesc, precum și în sprijinul juniorilor.

Unui copil care se apucă de tenis acum i-aș spune că e un sport greu, dar că atunci când reușești să-l înțelegi îți aduce satisfacții enorme.

Spuneai că știi copii care s-au apucat de tenis, inspirați fiind de tine. Ce i-ai spune unuia dintre ei dacă ai putea să-i dai un sfat?

Că e un sport greu, dar că atunci când reușești să-l înțelegi îți aduce satisfacții enorme și uiți de toate greutățile lui.

Care e întrebarea pe care ai fi vrut să o auzi și n-ai primit-o niciodată la un interviu?

Mi s-au pus atât de multe întrebari din toate domeniile încât câteodată îmi doresc să rămână toți fără întrebări :)

Cititorii Treizecizero îți transmit în permanență felicitări, mesaje de susținere. Ai un mesaj pentru ei?

Da. Sunteți printre fanii mei preferați și îmi face mare plăcere, mai ales când sunt plecată din țară, să citesc mesajele voastre.

Simona lămurește contribuția antrenorilor: "Încă îi cer sfaturi domnului Stan, el mi-a pus racheta în mână"

Simona a profitat de ocazie și a dorit să facă mai multe clarificări în ce privește antrenorii cu care a lucrat de-a lungul carierei. Ne-a povestit rolul fiecăruia dintre ei, pas cu pas:

"Persoana care mi-a pus racheta în mână și m-a învățat tot ce înseamna tenisul, de la lovitura de dreapta, rever, vole, serviciu, tot, inclusiv scorul, a fost domnul profesor Ioan Stan. De la dumnealui am învățat foarte multe lucruri și încă îi cer sfaturi.

Următorul antrenor a fost domnul profesor Ene Nicușor, cu acest domn am lucrat în jur de 3 ani, însă tot datorită domnului profesor Stan, dânsul mi l-a recomandat. Am lucrat câteva luni cu domnul profesor Radu Popescu, pe care l-am apreciat mereu. Următorul antrenor a fost domnul Daniel Dragu, am lucrat 4 ani, de asemnea a avut un rol important în cariera mea. Datorită faptului ca domnul Corneliu Idu a dorit să mă ajute financiar a trebuit ca urmatoarea colaborare să fie cu domnul Bogdan Pandichi, însă a fost o colaborare foarte scurtă.

Următoarea colaborare a fost cu Liviu Panait, care a fost alături de mine în perioada când am câștigat Roland Garros-ul la juniori! După aceea a trebuit să mă mut la București pentru tenis și așa am început colaborarea cu domnul Firicel Tomai. Și am mai avut o colaborare scurta cu domnul Adrian Marcu.

Pe această cale, vreau să le mulțumesc tuturor, pentru că fiecare în parte a avut un rol important și benefic în cariera mea! Însă, pentru mine, cea mai importantă persoană și cea care va ocupa pentru totdeauna un loc special în sufletul meu este domnul profesor Ioan Stan, dar asta nu înseamnă că restul antrenorilor au fost mai prejos".