Data naşterii: 25.08.2001 (13 ani)
Locul naşterii: Petroşani
Rezidenţa: Cluj-Napoca
Jucător de mâna stângă (rever cu două mâini)
Antrenor: Bogdan Mihali
Suprafaţa favorită: hard
Joacă tenis de la: 7 ani
Legitimat la: CS Winners Tennis Club, Cluj-Napoca
De ce ţi-e frică, nu scapi! Părinţii au încercat să-l ţină departe de sportul alb, cunoscând cărările întortocheate spre înălţimile tenisului, însă au sfârşit prin a nu se împotrivi cu nimic, ba din contra, răspunzând unei dorinţe nemărginite, singura de-atunci a micului Vlad, aceea de a deveni un sportiv adevărat.
- all: 1178 (10.12.2014); cea mai bună clasare: 638
- U14: 472 (10.12.2014); cea mai bună clasare: 144
- 12 ani: 5 (04.12.2013)
- 14 ani: 77 (10.12.2014)
- 16 ani: 79 (10.12.2014)
Karate până la centura maro, ski alpin, iar din clasa 1, tenis. "Atunci a început nebunia. Tocmai de ce ne-am ferit n-am scăpat", rememorează Antonela Marcu. Până în clasa a 5-a a jucat pentru CSŞ Petroşani, apoi fiind luat la Winners Tennis Club din Cluj-Napoca, sub aripa antrenorului Adi Szabo. Un perfecţionist prin definiţie, că e vorba de tenis sau de şcoală, Vlad a intrat primul la Colegiul Naţional Pedagogic din Cluj-Napoca. Acum, o zi din viaţa lui deja arată altfel decât a majorităţii copiilor de vârsta lui. Între 8 dimineaţa şi 6-7 seara, nu-l vezi pe-acasă. E fie cu burta pe carte, fie cu termobag-ul în spinare.
De un realism surprinzător, Vlad, conştient că "unul ca Federer apare o dată la 1.000 de ani", le-a transmis recent părinţilor că pe viitor nu se vede totuşi jucător profesionist, ci medic. O personalitate foarte puternică, gândeşte şi se exprimă cu o maturitate ieşită din comun pentru vârsta-i fragedă. Senzaţia că stăm de vorbă cu un adult în toată regula e fascinantă. Chiar cu un specialist, un autodidact ce a văzut multe în viaţă şi a găsit răspunsul unor întrebări complicate. În cazul de faţă, despre el şi despre tenis. "Îmi cunosc abilităţile, atuurile şi tot timpul încerc să dau tot ce e mai bun în mine. Pe teren am o atitudine simplă: mă închid în lumea mea. Când simt că nu am încredere, caut răspunsuri, mă descarc. Apoi, mă calmez şi joc mai bine. Tenisul începe din nou la fiecare punct. Nu poţi antrena aşa ceva. Totul vine prin experienţă, meciuri. Înveţi să te cunoşti mai bine".
NOTĂ
Proiectul nostru continuă, în acest episod, cu o serie de portrete dedicate unora dintre juniorii cu care ne-am întâlnit de-a lungul documentării acestui serial. E important să specificăm un lucru: nu i-am ales pe juniorii despre care veți citi în acest episod după criterii legate de performanțe, de clasamente sau de vizibilitate. Cu alte cuvinte, nu am căutat să scriem doar despre primii clasați și nu înseamnă că apariția în acest serial se traduce printr-un potențial mai mic sau mai mare pentru o carieră viitoare. Ne-am ales subiectele din categorii cât mai variate, în așa fel încât să avem o imagine cât mai largă despre copiii care practică tenisul la acest moment dat în România și despre problemele cu care se confruntă ei