Poveștile viitorilor campioni
FILIP-CRISTIAN JIANU

de Valentin Lupu
Erste

BIO

Data naşterii: 18.09.2001 (13 ani)

Locul naşterii: Bucureşti

Rezidenţa: Bucureşti

Jucător de mâna dreaptă (rever cu două mâini)

Antrenor: Daianne Samungi

Suprafaţa favorită: hard

Joacă tenis de la: 6 ani

Legitimat la: CS Dinamo Bucureşti


Sclipirea blondă

Campion naţional la categoria 12 ani, "un copil talentat şi extrem de competitiv, un tip inteligent", după cum îl descrie antrenoarea Daianne Samungi, Filip Jianu tinde să elimine cuvântul înfrângere din vocabular.

CLASAMENTE

Tennis Europe: - all: 190 (10.11.2014); cea mai bună clasare: 147

- U14: 41 (10.11.2014); cea mai bună clasare: 20

FRT: - 12 ani: 2 (04.12.2013)

- 14 ani: 1 (10.11.2014)

- 16 ani: 19 (10.11.2014)

"Mamă, ce-mi place!", a exclamat micul Filip, ajuns la tenis de la grădiniţa Kids Club, ce includea în program o oră opţională pe terenul de zgură. O vreme a mers în paralel cu înotul. La şapte ani şi jumătate învăţase toate stilurile şi ajunsese medaliat cu bronz pe Bucureşti, terminând înaintea unor copii de nouă ani. Treptat, a renunţat la orele din bazin, înlocuindu-le cu cele de pregătire fizică pentru tenis, sub îndrumarea lui Teo Cercel.

Cheia unui progres permanent, atât în joc, cât şi în rezultate, este într-o ambiţie mai rară pentru un copil de vârsta lui. O dorinţă de a câştiga orice, oriunde. "Şi când am mers cu el în cantonamente, îşi dorea să urce primul pe munte, la fotbal voia să marcheze cele mai multe goluri", povesteşte Daianne Samungi. "Dacă jucăm acasă cărţi, poate să ne prindă 12 noaptea. Până nu câştigă el, nu se termină jocul", mărturiseşte tatăl, Dan Jianu. Iar Filip întăreşte: "Mă reprezintă tenacitatea şi ambiţia. Lupt până la sfârşit!", spune bucureşteanul de 13 ani. La şcoală tinde de asemenea spre perfecţiune: a încheiat clasa a cincea cu media zece şi a participat la Olimpiadele pe ţară de matematică şi limba română. Datorită rezultatelor foarte bune la învăţătură a găsit înţelegere din partea tuturor profesorilor în ceea ce priveşte absenţele. "Tenisul îl şi ajută să fie mai ordonat, mai disciplinat. E conştient că trebuie să-şi facă lecţiile într-un timp mai scurt decât alţi copii şi nu-l iroseşte", îl laudă tatăl lui. Iar şcoala chiar nu o neglijează. Tocmai de aceea, cu excepţia perioadelor de vacanţă, nu vine zilnic la antrenamente, ci doar în patru zile din şapte.

"Este o sclipire care, prin calităţile sale, are toate şansele să facă mare performanţă", rezumă antrenoarea lui de la Dinamo. O sclipire blondă, cu ochi albaştri pătrunzători şi o privire şăgalnică, Filip aduce mai degrabă a băieţelul unei familii de suedezi. Dar nu, nu e vreo rudă îndepărtată a lui Borg, de la care tatălui i-ar plăcea să împrumute acel aer imperturbabil propriu nordicilor. "Trebuie să fie mai calm şi mai sigur pe el pe teren. Are momente când e foarte agitat, iar atunci iese la iveală o nelinişte care nu-l lasă să dea ce e mai bun din el". Altfel, din punct de vedere tehnic, arată promiţător. Foarte îndemânatic, abil în a găsi unghiuri variate şi curajos în a urca la fileu de câte ori are ocazia, Filip a studiat îndelung mecanica forehandului campionilor Rafael Nadal, Roger Federer şi Novak Djokovic. "În multe seri deschid internetul, mă uit la jocul celor mai buni şi caut să preiau ceea ce mi s-ar potrivi", explică Filip.

Chiar dacă a câştigat mai tot ce se putea câştiga la categoria 12 ani, iar în vitrina de acasă cu greu ţine numărătoarea trofeelor (să tot fie vreo 70), cei din echipa lui Filip rămân circumspecţi în privinţa viitorului, conştienţi că "mulţi s-au născut talente şi au murit speranţe". Tatăl îi ridică de pe umeri greutatea unor viitoare rezultate. "Nu-l văd încă spre marea performanţă. Este o pasiune deocamdată. O luăm pas cu pas. E greu de spus că, gata, de la 12-13 ani îl călăuzeşti deja pe drumul ăsta". Iar antrenoarea avertizează: "Talentul se poate transforma la un moment dat şi într-un mare dezavantaj. Celor ca el le ies corniţe, care, dacă nu-s gestionate cum trebuie…". Pauza lasă loc de subînțeles. "Acum pot spune cel mult că promite. Dar niciodată nu putem să avem certitudini".

În 2013, Filip a călătorit mult pe Bătrânul Continent, din Spania, în Italia, din Franţa, în Bulgaria. Plus deplasarea cu echipa României la Europenele pe echipe desfăşurate în Antalya, de unde s-a întors neînvins la simplu. Aici cheltuiala a fost suportată din bugetul FRT, dar, pentru restul competiţiilor, vorbim de un efort financiar considerabil din partea părinţilor, care acoperă mai tot, exceptând o parte a necesarului de echipament, pentru care beneficiază de un contract de sponsorizare. "Sunt sume foarte mari, dar pentru progresul lui merită", spune Dan Jianu, de obicei singurul care îl însoţeşte la turneele peste hotare. În ţară, team-ul lui Filip îi mai cuprinde, pe lângă părinţi şi antrenori, şi pe fratele, dar şi pe bunicul lui.

Parinti Filip Jianu

REZULTATE

Tennis Europe

Win-Loss
2014
simplu: 31-9
dublu: 15-4
carieră
simplu: 64-19
dublu: 31-12

Highlights*

simplu:

Câştigător: 2014 – Svilengrad, Câmpina (Fibec Cup)
2013 – Bucureşti (Daimon Cup), Giroc, Târgu-Jiu
Finalist: 2014 – Sofia (Devin Cup), Bankia (Bankia Cup)
2013 – Sliven
2012 – Giroc
Semifinalist: 2014 – Bucureşti (Campionatele Internaţionale ale României),
Atena (Kalovelonis Spring Tour)
Sfert-finalist: 2013 – Barcelona (Sanchez Casal Kids Cup);
Învingător în toate cele 5 meciuri de simplu pentru România la Nations Challenge Finals 2013 (Antalya)

dublu:

Câştigător: 2014 - Atena (Kalovelonis Spring Tour), cu Filippo Moroni
2013 – Sliven, cu Mihai Răzvan Marinescu, Târgu-Jiu, cu Nini Dica
Finalist: 2014 – Bucureşti (Campionatele Internaţionale ale României),
Sofia (Devin Cup), ambele cu Nini Dica
2013 – Bucureşti (Daimon Cup), cu Nini Dica
Semifinalist: 2014 – Svilengrad, cu Mihai Răzvan Marinescu
2013 – Giroc, cu Nini Dica
Sfert-finalist: 2013 – Porto San Giorgio, cu Nicolas Tepmahc
Optimi de finală: 2014 – Tarbes (Les Petits As), cu Nini Dica; Pilzen (CE de juniori), cu Cristian Alexandru Andreescu

* pe tablouri U14 în privinţa rezultatelor din 2014, pe tablouri U12 în privinţa rezultatelor din 2012 şi 2013

FRT

Highlights

12 ani
Campion: 2013 – CN de vară (simplu şi dublu), CN de iarnă (simplu)
Locul 3: 2013 –Nike Masters Juniors (Bucureşti)

14 ani
Campion: 2014 – Circuitul Naţional FRT - Tennis Masters, Circuitul Naţional FRT
Locul 2: 2014 - Selecția națională U13
Locul 3: 2014 – Selecţia naţională de primăvară U14
2013 – Selecţia naţională U13
Locul 4: 2014 – CN de vară

Cum a depăşit hopul urcării în categorie

Din 2014, Filip a trecut la categoria superioară de vârstă, 14 ani, cu cinci titluri în Tennis Europe deja în palmares şi perspective frumoase în a-şi continua ascensiunea. Aici, inerent, au intervenit complicaţii. Şi din cauza schimbărilor biologice care apar odată cu adolescenţa. A câştigat mult în înălţime şi forţă de câteva luni încoace, ceea ce permite o abordare mai complexă a loviturilor, însă "mental, tot din cauza modificărilor fiziologice accentuate din perioada de creştere, se manifestă (de altfel, cam la majoritatea celor aflaţi în această perioadă) o stare de uşoară nervozitate, nelinişte şi nesiguranţă, de găsire mai greu a unui echilibru atât de necesar, mai ales în meciuri. Probabil că atunci când lucrurile se vor "aşeza" din punct de vedere fizic, va urma şi aşezarea celor în plan mental, până atunci fiind importantă păstrarea încrederii în forţele proprii", spune Dan Jianu.

Un alt aspect venit odată cu urcarea în categorie, digerarea unor înfrângeri contra unor jucători mai experimentaţi, a venit ca o încercare suplimentară. "Trecerea la o categorie superioară a presupus meciuri cu copii mai mari, unii chiar şi cu aproape doi ani (Filip fiind născut în septembrie), copii care sunt la sfârşitul perioadei de creştere, unii chiar măsurând peste 1,80 m. Venind după anul în care a fost lider la categoria lui de vârstă, unde a câştigat aproape tot ce era de câştigat, înfrângerile de anul acesta, deşi puţine la număr, au fost mai greu de înţeles şi de acceptat, deşi erau normale şi de aşteptat. La 12 ani, copiii nu sunt suficient de maturi în a vedea normalitatea acestei tranziţii. Abia în a doua jumătate a anului a înţeles că este normal să fie aşa şi a reuşit să joace mai dezinhibat şi să nu-şi piardă încrederea", explică tatăl lui Filip.

Şi în 2014 s-au adunat foarte multe deplasări în contul lui Filip Jianu, accentul fiind pus pe turneele la care a făcut parte din echipa oficială a României, în urma selecţiilor desfaşurate de FRT: Les Petits As (Franţa), etapa de calificare la Campionatul European pe Echipe Winter Cups (Cholet, Franţa), etapa de calificare la Campionatul European pe Echipe Summer Cups (Murcia, Spania) şi Campionatul European Individual (Plzen, Cehia).

"Pentru Filip, au fost experienţe importante, deoarece a avut ocazia să-i vadă jucând şi să-i înfrunte pe cei mai buni sportivi ai Europei la categoria 14 ani, majoritatea mai mari ca el, cei care anul viitor vor urca la U16 şi chiar în ITF. Filip a fost unul dintre puţinii copii născuţi în 2001 prezenţi acolo. Din spusele lui, aceşti sportivi muncesc extrem de mult, unii (vârfurile) deja au ales tenisul ca drum în viaţă şi, prin urmare, sunt înscrişi la diferite academii sau urmează şcoala la fără frecvenţă, deci timpul dedicat antrenamentelor şi competiţiilor este mult mai mare decât în cazul lui", a relatat Dan Jianu.

Clasamentul din Tennis Europe, cu o poziţionare în Top 50 la 14 ani, dovedeşte progresul lui Filip şi certifică depăşirea pragului reprezentat de schimbarea categoriei. Nu numai că a reuşit să-şi apere punctele câştigate în 2013, dar le-a şi înmulţit. Prin urmare, din 2015, ierarhia îi va permite accesul pe tablourile principale ale celor mai bune competiţii europene. De asemenea, în măsura în care, conform grilei de punctaj a FRT, va reuşi să se regăsească şi la anul printre cei trei jucători selecţionaţi în echipa naţională, va reprezenta România la Campionatul European de Iarnă de la începutul anului viitor. "Pe viitor, doresc să-mi îmbunătăţesc cât mai mult jocul. Şi să am rezultate cel puţin la fel de bune", îşi propune Filip.

Eşti născut toamna, o dificultate în plus

Tatăl lui Filip, Dan Jianu, a explicat de ce, în viziunea dânsului, există o corespondenţa între luna naşterii şi performanţele din tenisul juvenil, în sensul că a fi născut spre finalul anului reprezintă un handicap. Ţinând cont de demarcaţiile dintre categoriile de vârstă şi calendarul competiţional, rezultă diferenţe de vârstă între oponenţi, ce ajung până spre un an, care, pe fondul creşterii rapide, se pot reflecta în evoluţia pe teren, în rezultate. "Filip e născut în septembrie. La nivelul acesta e un dezavantaj. Cei născuţi în primul trimestru al anului au luni bune avans ca vârstă – ca forţă, ca maturitate. La juniori câteva luni contează. E mare diferenţa. Se simte de multe ori. Majoritatea din primele locuri sunt născuţi în martie-aprilie-mai. Cu atât mai mare meritul lui", spune Dan Jianu.

NOTĂ
Proiectul nostru continuă, în acest episod, cu o serie de portrete dedicate unora dintre juniorii cu care ne-am întâlnit de-a lungul documentării acestui serial. E important să specificăm un lucru: nu i-am ales pe juniorii despre care veți citi în acest episod după criterii legate de performanțe, de clasamente sau de vizibilitate. Cu alte cuvinte, nu am căutat să scriem doar despre primii clasați și nu înseamnă că apariția în acest serial se traduce printr-un potențial mai mic sau mai mare pentru o carieră viitoare. Ne-am ales subiectele din categorii cât mai variate, în așa fel încât să avem o imagine cât mai largă despre copiii care practică tenisul la acest moment dat în România și despre problemele cu care se confruntă ei

PROFILURILE EPISODULUI 7
Filip Jianu Ioana Guna Vlad Breazu Vlad Marcu Sabina Dadaciu

"Viitorul începe acum"
Un proiect

Treizecizero