Poveștile viitorilor campioni
VALENTIN POPESCU

de Valentin Lupu
Erste

BIO

Data naşterii: 25.01.1999 (15 ani)

Locul naşterii: Bucureşti

Rezidenţa: Bucureşti

Jucător de mâna stângă (rever cu o mână)

Antrenor: Răzvan Bănică

Suprafaţa favorită: zgura

Joacă tenis de la: 6 ani

Legitimat la: SCM Deva

Gulliver de mâna stângă

O singură privire aruncată pe teren şi Valentin Popescu ţi-a şi luat ochii. Cu o statură impunătoare, elevul de 15 ani al antrenorului Răzvan Bănică şi-a construit fizicul impresionant pentru vârsta lui în ani de pregătire intensă. "Gulliver" măsoară deja 1,84 m, iar pe lângă el, mai toţi ceilalţi oponenţi ai generaţiei par mai mult sau mai puţin liliputani.

CLASAMENTE

Tennis Europe:
- all: 133 (11.08.2014); cea mai bună clasare: 121
U14: 72 (10.12.2013); cea mai bună clasare: 43
FRT: - 14 ani: 3 (04.12.2013)
- 16 ani: 2 (06.08.2014)
- 18 ani: 41 (06.08.2014)
- seniori: 144 (06.08.2014)

REZULTATE

Tennis Europe

Win-Loss
2014
simplu: 12-6
dublu: 5-5
carieră
simplu: 54-42
dublu: 30-29

Highlights
U16
simplu:
Semifinalist: 2014 – Sofia, Mamaia
Sfert-finalist: 2014 – Curtea de Argeş
2013 – Haskovo
dublu:
Câştigător: 2014 – Bucureşti, cu Vlad Dancu
Semifinalist: 2013 – Sliven, cu Florin Aldică
Sfert-finalist: 2014 – Sofia, cu Dan Alexandru Tomescu; Novi Sad, cu Luca
Vidan
2013 – Haskovo, cu Cezar Andrei Georgescu
U14
simplu:
Semifinalist: 2012 – Bankia; 2013 – Bucureşti (Internaţionalele României), Bucureşti (Dr. Oetker Junior Trophy)
Sfert-finalist: 2012 – Mostar, Câmpina; 2013 – Tel Aviv, Ierusalim
dublu:
Câştigător: 2012 – Svilengrand, Mostar, ambele cu Luca Vidan; 2013 – Bucureşti (Dr. Oetker Junior Trophy), cu Florian Aldică
Finalist: 2012 – Skopje, cu Luca Vidan
Semifinalist: 2012 – Atena (Smash Spring Tour), Atena (Kalovelonis), Giroc, toate trei cu Luca Vidan; 2013 – Tel Aviv, cu Omer Yeshaya; Ierusalim, cu Roman Blohin
Sfert-finalist: 2012 – Câmpina, cu Luca Vidan
Optimi de finală: 2013 – Roma (Stanley Cup U14), cu Florian Aldică

FRT

Highlights
16 ani
Sfert-finalist: 2014 – CN de iarnă
14 ani
Finalist: 2013 – Masters Nike Junior
Locul 3: 2013 – CN de vară

Uitaţi-vă bine la Valentin! Cu cine l-aţi compara privindu-i părul blond sau priza închisă de pe forehand? Noi am zice că aduce bine cu rusul Igor Andreev. Intimidant pentru adversarii de aceeaşi vârstă grație forţei dezvoltate în braţ, a lift-ului agresiv, dar şi a inteligenţei cu care caută unghiuri speciale în timpul punctului, Valentin Popescu mai prezintă un avantaj considerabil. Acela de a fi stângaci. "Am încercat să-i croiesc un joc specific, gândit pe ceea ce-l deranjează cel mai mult pe un dreptaci. Din fericire, am avut pe ce să construiesc, pentru că Valentin beneficiază şi de o explozie în braţ, din care rezultă o accelerare deosebită a execuţiei. Iar forţa este un plus", îl descrie antrenorul Răzvan Bănică, cel care l-a dus, în aproximativ trei ani, de pe locul 80, pe podiumul campionatului naţional. Iar Valentin, mare admirator al lui Nadal, îşi dezvăluie strategia câştigătoare: "Joc lift până îmi scapă adversarul mingea mai scurtă, după aceea finalizez cum pot. Cu voleu, cu smash...".

În 2014, au lucrat intens din punct de vedere tehnic pe partea de rever. Iar progresele se văd. Laolaltă cu cele în privinţa atitudinii pe teren. "Pur şi simplu am stat foarte mult de vorbă şi am convenit ce trebuie să facă, să conştientizeze importanţa mai mare sau mai mică a unor lucruri. Este într-o continuă dezvoltare. Nu stagnează, se văd îmbunătăţiri. N-a avut niciun moment mort. A tot acumulat, tehnic şi mental. Iar la 15 ani, e loc şi timp de mai bine!", punctează antrenorul. Bănică a ajuns, în cei aproape cinci ani de când îl are sub aripă, să-l cunoască ca pe propriul copil. Spre exemplu, elevul său este genul de jucător care se adaptează mai greu în joc, o admite. "Mingi diferite, suprafeţe diferite, un alt fus orar, toate cer un timp de acomodare mai mare pentru Valentin decât pentru alţii".

De mic, Valentin a început să lucreze la capitolul pregătire fizică sub îndrumarea lui Daniel Tudorache, iar Răzvan Bănică susţine că rezultatele sunt palpabile şi în această direcţie. "În primul an şi jumătate am întâmpinat probleme foarte mari, pentru că se mişca destul de greu, fiind mai dezvoltat decât ceilalţi. Luându-l de mic, am reuşit să facem chestiile astea uşor, cu grijă, neforţându-l şi, în sfârşit, munca a dat roade".

Va da România peste 2-3 ani un Isner sau un Karlovic? "Am avut elevi care n-au crescut deloc până la 14 ani şi apoi s-au deşirat. E foarte greu să spui cam la ce înălţime poate să ajungă. Din punctul meu de vedere, dacă ar mai creşte vreo 7 cm, ar fi ideal", aprecia Bănică în urmă cu aproape un an. Din toamna trecută, a mai crescut 3-4 centimetri, ajungând la 1,84 m. "Trebuie să ne raportăm şi la capacităţile motrice ale fiecăruia. Unora nu le prinde bine să fie prea înalţi. Cred că va mai creşte, dar nu va depăşi 1,90 m", estimează acum tehnicianul.

De ceva mai bine de un an, Valentin se dedică preponderent tenisului, şcoala trecând în plan secund. Antrenament de dimineaţă, de la 10 la 12, un eventual meci la prânz cu un coleg, plus pregătire fizică, de la 18:30 la 20:30. În total, 5-6 ore pe zi. În ultima perioadă, a reuşit să ţină problemele medicale la distanţă, după ce în trecut avusese probleme ba cu spatele, ba cu abdomenul, apărute şi în contextul unei musculaturi mai dezvoltate decât a altora de vârsta lui.

În plină pubertate, Valentin a ajuns la o răscruce de drumuri. De alegerile din viitorul apropiat, inclusiv în stabilirea calendarului de turnee, depinde în mare măsură întreaga carieră în tenis. Antrenorul, cu o experienţă de aproape 20 de ani în spate, a ştiut să pună piciorul în prag şi să aibă un cuvânt de spus în faţa părinţilor. "Au început să mai înţeleagă că drumul e lung. Nu l-au mai bătut la cap cu lucruri neînsemnate. I-am explicat tatălui că la 15 ani meciurile cu presiune sunt cele care contează. Nu neapărat să joace alături de adversari cu mult mai puternici, de la seniori. Mai bine pierde 7-6 în decisiv, decât 12-2! Trebuie să-l momeşti, aici e cheia", crede Bănică.

De la turneele internaţionale de 16 ani din Tennis Europe, Valentin va trece cât de curând la cele din ITF rezervate juniorilor, în combinaţie cu futures-urile din circuitul profesionist desfăşurate în România.

Valentin POpescu

"În străinătate ai mai multe emoţii"

Am văzut generaţii de jucători care erau foarte buni în ţară, dar... aveau probleme mari în a juca împotriva altor naţionalităţi

Bulgaria, Bosnia, Israel, Macedonia, Italia sau Cehia au fost câteva dintre deplasările lui Valentin Popescu dincolo de graniţe în ultimele sezoane, la turnee din calendarul Tennis Europe. Norocos cu un tată manager al mai multor firme, spre deosebire de alţi tineri jucători de la noi, Valentin nu s-a lovit de dificultăţi de ordin material, cel puţin deocamdată. Iar părinţii şi antrenorii au văzut și apreciat deschiderea şi şansele oferite de participări la competiţii din străinătate. "L-au ajutat să capete experienţă, să se întărească mental. De când antrenez, am văzut generaţii de jucători care erau foarte buni în ţară, dar neavând bani ca să iasă sau făcând-o foarte puţin, abia ştiau despre ce e vorba şi aveau probleme mari în a juca împotriva altor naţionalităţi", spune Răzvan Bănică.

Iar Valentin a simţit diferenţele pe propria piele. "În străinătate, ai mai multe emoţii, dar e altceva. De la atmosferă, de când te cazezi la hotel, îţi dă o altfel de stare. Eşti şi mai dezinvolt, că nu te vede nimeni, eşti acolo şi dai tot ce poţi!".

NOTĂ
Proiectul nostru continuă, în acest episod, cu o serie de portrete dedicate unora dintre juniorii cu care ne-am întâlnit de-a lungul documentării acestui serial. E important să specificăm un lucru: nu i-am ales pe juniorii despre care veți citi în acest episod după criterii legate de performanțe, de clasamente sau de vizibilitate. Cu alte cuvinte, nu am căutat să scriem doar despre primii clasați și nu înseamnă că apariția în acest serial se traduce printr-un potențial mai mic sau mai mare pentru o carieră viitoare. Ne-am ales subiectele din categorii cât mai variate, în așa fel încât să avem o imagine cât mai largă despre copiii care practică tenisul la acest moment dat în România și despre problemele cu care se confruntă ei

PROFILURILE EPISODULUI 6
Andreea Rosca Eleni Damian Andei Juncu Valentin Popescu Vlad Dancu

"Viitorul începe acum"
Un proiect

Treizecizero