Poveștile viitorilor campioni
ELENI IOANNIDIS DAMIAN

de Valentin Lupu
Erste

BIO

Data naşterii: 18.06.2004 (10 ani)

Locul naşterii: Giurgiu

Rezidenţa: Bucureşti

Jucătoare de mâna dreaptă (rever cu două mâini)

Antrenor: nu are

Joacă tenis de la: 5 ani

Legitimată la: CS Sportul Studenţesc

Grecoaica

70 kilometri dus, 70 kilometri întors. În total, 140 pe zi, numai din dragoste pentru tenis! Cum în oraşul natal, Giurgiu, nu există nici măcar un teren de zgură, micuţa Eleni a făcut naveta la Bucureşti, pentru antrenamente şi pentru concursuri.

CLASAMENTE

FRT: - 10 ani: 7 (06.08.2014)

- 12 ani: 109 (06.08.2014)

REZULTATE

Tenis 10

Highlights
2010

Categoria Roşu
Locul 1: 7 turnee
Locul 2: 3 turnee

2011
Categoria Roşu
Locul 1: 2 turnee
Locul 2: 1 turneu

2012
Categoria Portocaliu
Locul 2: 1 turneu
Categoria Verde
Locul 1: 1 turneu

FRT

Highlights
10 ani
- Campioană: 2014 – Memorialul Fraţilor Viziru
2013 – Cupa Enache International, Cupa Libra 8, Trofeul Agronomia
- Finalistă: 2013 – Memorialul Fraţilor Viziru, Cupa de Toamnă Prof. Octavian Dimofte
- Semifinalistă: 2014 – CN de vară
2013 – Trofeul Oraşului Bucureşti

Aşa s-a întâmplat vreme de patru ani. "Era tare greu şi obositor. Adormea în maşină. Mai ales la început i-a fost greu, până s-a mai obişnuit. Acum am ajuns la concluzia că merită să facem un alt gen de efort pentru ea, așa că ne-am mutat aici în oraş. Special ca să n-o mai chinuim pe drum! Era şi şcoala; ajungeam seara acasă, apucă-te de teme!", povesteşte mama lui Eleni.

Tatăl ei, de origine greacă, i-a deschis apetitul pentru tenis la vârsta de cinci ani, iar lui Eleni i-a plăcut la nebunie încă de la început. "Mi s-a spus că nu s-a mai văzut aşa micuţă şi să dea din prima peste fileu", îşi aminteşte doamna Damian. Un an mai târziu, deja participa cu regularitate în competiţii. Cele din Tenis 10, rezervate copiilor între patru şi zece ani. "I-a plăcut foarte mult, mai ales că primea cadouri. Era foarte încântată. Încet-încet, a urcat în categorie. De la Roşu la Portocaliu şi apoi la Verde. Anul ăsta am zis să n-o mai ducem, să mergem mai departe".

"Munceşte până leşină pe teren"

Aşa a debutat în 2013 în circuitul FRT, la categoria 10 ani. A început să colecţioneze trofee, iar pe final de an să urce în clasamentul intern, până între primele 20 de fetiţe din ţară. "Are foarte multă ambiţie; nu se mulţumeşte cu puţin. Vrea să ajungă din ce în ce mai sus. Îi place să fie un pic alintată, răsfăţată, lăudată. Perseverează în tot ce face. Nu se lasă, nu renunţă. Dacă nu-i iese, mai încearcă o dată. Şi încă o dată", o descrie mama. Deseori îi cerea antrenorului, Mihail Allan, să rămână peste timpul alocat, o oră de pregătire pe care o efectuează în prezent de trei ori pe săptămână. "Un copil foarte muncitor, tenace, inteligent, cu atuuri pentru tenisul de înaltă performanţă. A deprins mai uşor loviturile decât alţii de vârsta ei. Tactica o pune imediat în practică. Munceşte până curge apa din ea, până leşină pe teren. Trage ea de mine: hai să ne antrenăm!", o caracteriza Allan în toamna anului trecut, tehnicianul văzând-o în 2014 ajungând pe podiumul campionatului naţional.

Eleni Ioannidis Damian

Primul mare obstacol din drum: "Este foarte posibil să renunţăm la tenis, pe viitor"

Eleni Ioannidis Damian

Şi previziunea a fost foarte aproape să se adeverească: Eleni a pierdut în semifinalele CN de vară și apoi meciul pentru "bronz", cu Alexia Todoni. Numai că, imediat după concursul din mai, drumurile fetiţei de 10 ani şi ale antrenorului Mihail Allan s-au despărţit. Acum, tehnicianul continuă să vorbească în termeni laudativi despre "micuţa grecoaică", "un copil talentat, care are mână", însă lansează şi un avertisment vizavi de o intruziune părintească exagerată în dezvoltarea tinerei jucătoare. "Va fi din ce în ce mai greu. Pe lângă o labilitate psihică specifică vârstei, a devenit şi foarte stresată din cauza mamei ei, care vede numai lucrurile negative. Poate de aceea a şi plecat de la club. Eu încercam să o izolez de aceste influenţe, dar unii părinţi nu înţeleg care este treaba antrenorului. Pe la 13-14 ani, în acest stil în care se pune presiune pe ea, plăcerea jocului va începe să dispară", atrage atenţia Allan. În replică, Mariana Damian l-a acuzat pe tehnician de "dezinteres". "Era de aşteptat să vorbească aşa. Urât din partea lui. E deranjat că a pierdut-o, dar nu a ştiut să o păstreze şi acum vorbeşte numai prostii. Presiunea era mare din partea lui, încât nici copilul nu mai voia la el. De dezinteresul lui nu a spus nimic?".

De pe urma situaţiei, cea care riscă să aibă de suferit e Eleni, care ar putea fi nevoită să abandoneze tenisul. Chit că a ajuns între cele mai bune zece jucătoare din ţară la categoria ei de vârstă şi, mai nou, înregistrează victorii şi la U12.

"Nu mai are antrenor în prezent. Nu ne dorim nicio colaborare cu niciun antrenor. Este foarte posibil să renunţăm la tenis, pe viitor. Nu există o susţinere financiară care să o ajute, ne depăşesc cheltuielile şi ştim că pe mai departe e şi mai greu", spune Mariana Damian.

NOTĂ
Proiectul nostru continuă, în acest episod, cu o serie de portrete dedicate unora dintre juniorii cu care ne-am întâlnit de-a lungul documentării acestui serial. E important să specificăm un lucru: nu i-am ales pe juniorii despre care veți citi în acest episod după criterii legate de performanțe, de clasamente sau de vizibilitate. Cu alte cuvinte, nu am căutat să scriem doar despre primii clasați și nu înseamnă că apariția în acest serial se traduce printr-un potențial mai mic sau mai mare pentru o carieră viitoare. Ne-am ales subiectele din categorii cât mai variate, în așa fel încât să avem o imagine cât mai largă despre copiii care practică tenisul la acest moment dat în România și despre problemele cu care se confruntă ei

PROFILURILE EPISODULUI 6
Andreea Rosca Eleni Damian Andei Juncu Valentin Popescu Vlad Dancu

"Viitorul începe acum"
Un proiect

Treizecizero