Bursele Treizecizero

Căutăm o nouă generație de jurnaliști de sport

VOTUL S-A ÎNCHEIAT

 

brd-llogo-tz

De ce, pentru ce și pentru cine

Dacă ne mulțumim să spunem că presa românească se găsește într-o prea lungă perioadă de adormire, înseamnă doar să constatăm un lucru evident sau, și mai rău, să ne plângem de starea de fapt a unei profesii pe care o putem schimba chiar noi, de jos în sus.

Pentru ce? Pentru că media încă are o imensă răspundere la nivel social, încă influențează o mulțime de oameni, între care și tineri aflați într-o perioadă de formare. Or, asta înseamnă că media are un rol important și în societatea de mâine.

Apoi, chiar dacă am vrea să punem umărul la relansarea presei în general, indiferent că vorbim de media economică, generalistă, culturală ori sportivă, am decis să ne încercăm puterile cu jurnalismul de sport.

Salutăm inițiativele similare cu tradiție, dedicate altor forme de media, începând cu Premiile Superscrieri, a căror contribuție la susținerea jurnalismului narativ este bine documentată.

Știm că în complicata lume socială pe care ne-am săpat-o, sporturile au o importanță mai mică, asta dacă sunt comparate cu educația, cultura, religia, economia, profesia și altele de-o seamă. Sportul joacă în liga secundă a pasiunilor extra curiculare, a hobby-urilor.

Totuși, nu multor domenii acordăm la fel de mult timp, atenție și emoții câte acordăm sportului. Înțelegem de aici că jurnalismul sportiv este o poartă largă și primitoare, că poveștile din și din jurul sportului pot ajunge, dacă sunt spuse cu pasiune și pricepere, la o mulțime de oameni din medii diverse.

Cine suntem și cum de facem noi asta?

îndrăznim

Poate o să ți se pară prea îndrăzneț să vezi că un proiect la rândul său tânăr (în lumea presei, patru ani, atâția câți va aniversa în ianuarie Treizecizero, înseamnă că ești încă verde) lansează o asemenea întreprindere. Posibil. Dar noi nu vedem lucrurile așa. Nu credem că trebuie să lăsăm timpul să treacă. Ideile trebuie încercate, nu ținute la cutie. Este ceea ce am făcut în acest timp la Treizecizero. Suntem în cea mai spectaculoasă și dificilă perioadă din istoria jurnalismului, iar noi o vedem ca pe o oportunitate pentru inovație, creativitate și schimbare.

Iar dacă, la rândul nostru, suntem un produs tânăr, atunci înseamnă că ne vom înțelege bine.

încurajăm

Suntem tineri, da. Tocmai de aceea vrem să ducem lucrurile mai departe. Vrem să îi încurajăm pe alții să înceapă meseria aceasta și să ne ajute să o schimbăm din interior. Știm că și tu vrei să schimbi. Te provocăm să încerci. Nu trebuie să faci asta cu noi, dacă nu simți așa, dacă nu-ți place formatul acesta. Fă schimbarea oricum: singur, alături de alții sau cu noi. Dar fă-o. Nu sta. Dacă ai ceva de spus, scrie.

susținem

Este prima ediție a Burselor Treizecizero, dedicate tinerilor care se doresc a fi viitorii jurnaliști de sport. Ne propunem să transformăm ideea într-o tradiție și să o susținem cu toate resursele noastre. Facem asta alături de niște parteneri de nădejde, care ne împărtășesc și ne susțin obiectivele: BRD și Țuca & Zbârcea și Asociații.

Ediția întâi se apleacă asupa presei scrise.

experimentăm

În cei aproape patru ani de Treizecizero, am experimentat formate, rubrici, secțiuni; am făcut text, video, audio; ne-am căutat hainele potrivite și nu ne vom opri din schimbat și încercat; ne-am autofinanțat și am căutat formule noi de monetizare, care să nu afecteze calitatea editorială; am găsit semnături noi, chiar dintre cititorii noștri; am acoperit cele mai mari competiții ale acestui sport; ne-am căutat un loc și o formă, nu am făcut compromisuri de la calitate, asta deși ni se spune tuturor mereu că Publicul Vrea Altceva. Și, mai presus de orice, am scris cu drag și ne-am câștigat nu un public, ci niște prieteni. Prieteni pe care ne bazăm și care au încredere în noi.

Care-i scopul

Treizecizero caută să încurajeze și să promoveze un alt soi de jurnalism de sport. Mai precis, credem că jurnalismul de sport din România a fost pus la pământ, iar de acolo nu mai poate fi doar ridicat, ci trebuie revoluționat. Există, bineînțeles, excepțiile de rigoare, pe care le prețuim, le admirăm și de la care încercăm să învățăm zilnic. Munca lor este prețioasă și trebuie dusă mai departe.

Ca orice revoluție, și cea din jurnalismul sportiv are nevoie de pasiunea și entuziasmul tinerilor. Pe ei căutăm să-i încurajăm, să-i susținem și să-i premiem, pentru că schimbările pozitive de mâine depind în primul rând de eforturile și de priceperea lor.

Inițiativa pe care o lansăm acum își propune să contribuie la descoperirea, încurajarea și susținerea unei noi generații de jurnaliști. Pe cât va ține de noi, îi vom ajuta și le vom transmite valorile în care credem noi, respectul față de meserie și de public. Credem că avem nevoie de voci tinere care să scrie pentru un public nou, publicul României de mâine. Credem că avem nevoie de jurnalism de calitate, credem că, astfel, putem influența în bine lucrurile din jurul nostru.

Miza

La prima strigare, primul rol al sportului în societate este să aducă bucurie milioanelor de oameni. Unii sunt spectatori, alții practicanți, iar cei mai mulți facem parte din ambele echipe.

Apoi, dacă privești cu atenție, ai să vezi că sportul e important pentru obiceiurile pe care le formează și pentru comportamentele pe care le naște în viața ta și a mea, deci în mediul social.

Când vine vorba de aceste obiceiuri și comportamente – așa cum sunt toleranța, sportivitatea, respectul pentru muncă, compasiunea și altele – jurnalistul de sport are, chiar dacă nu mai pare conștient de asta, o imensă răspundere.

Și din păcate, jurnalistul de sport pierde, din perspectiva multora – dintr-o sumă de motive pe care nu le discutăm acum –, meciul cu răspunderea sa.

Pentru a întoarce rezultatul, îndrăznim să credem că e nevoie de forțe proaspete. E nevoie de voci noi. Asta căutăm noi aici, acum, în această primă ediție.

Jucătorii

Sub 30

În concurs pot intra tineri de până în 30 de ani (inclusiv), cu cel mult un an de experiență în presa scrisă, online sau offline. Este o limită care să îi încurajeze pe tinerii fără vechime să se înscrie, să nu se teamă că vor pleca din start cu un dezavantaj în fața colegilor lor mai experimentați. Da, puteți să vă înscrieți și dacă ați scris și altceva în afară de sport, dar e preferabil să vă gândiți bine și să vă răspundeți la întrebarea De ce vreau să particip? Răspunsul ideal ar fi să vă placă sportul, firește, și să vă doriți să scrieți despre sport mult timp de acum înainte.

N-ai mai publicat?

Da, bineînțeles că ești încurajat să participi chiar dacă n-ai mai publicat niciodată în viața ta. Tocmai către voi, debutanții, ne îndreptăm. Privește la această inițiativă ca la o ocazie cât se poate de onestă pentru tine să atragi atenția asupra ta făcând ceea ce îți place. Nu există un prag maxim de participanți, deci nimeni nu are rezervat locul de titular.

Formatul competițional

Sunt acceptate următoarele stiluri de scriitură, fără ca unul să fie considerat mai important decât celelalte:

  • profil
  • feature
  • reportaj
  • eseu personal

Alte recomandări și reguli ale jocului

  • 1 sunt acceptate în concurs și texte deja publicate. Așadar, poți să înscrii un text pe care l-ai publicat în altă parte (firește, trebuie să poți dovedi că e al tău) sau poți să scrii un text direct pentru concurs;
  • 3nu există limită de caractere – ne plac și articolele lungi, și cele scurte;
  • 5toate sporturile sunt importante, deci așteptăm povești dintr-o paletă cât mai largă de discipline sportive.
  • 2un autor poate intra în concurs cu cel mult trei propuneri, indiferent de categorie;
  • 4vor fi apreciate ideile originale și complexe, care reușesc să facă legături între domenii; care izbutesc să scoată sportul din ale lui și să-l aducă în viața de zi cu zi;
  • 6surprinde-ne. Nu-ți fie frică să improvizezi, să încerci idei nemaifăcute, oricât de diferite ar părea ele. Fii diferit. Diferit e bine. E singurul sfat pe care ți-l dăm.

Avem și reguli ceva mai stricte. Te invităm să le citești pe toate AICI.

Fluierul final și festivitatea de premiere

Update: Datele cheie sunt anunțate în pagina de regulament.

***

Închiderea înscrierilor: Începând cu 27 noiembrie, ora 00:00, nu mai sunt acceptate texte în concurs. Eventualele înscrieri ulterioare nu vor fi luate în calcul pentru premii, însă autorii textelor trimise cu întârziere vor primi mentoring din partea echipei organizatoare, în limita posibilităților și în măsura în care își vor dori.

***

Update Am prelungit perioada de înscriere până pe 26 noiembrie.

***

Concursul se desfășoară în perioada 19 octombrie – 9 decembrie 2015. Înscrierile sunt acceptate în perioada 19 octombrie – 19 noiembrie 2015. Apoi va urma jurizarea și anunțarea câștigătorilor. Toate update-urile sunt făcute pe pagina de regulament

 

Juriul este alcătuit din profesioniști media cu experiență în descoperirea și susținerea tinerelor talente. Componența juriului va fi anunțată de organizator. Lor li se adaugă Cititorul Treizecizero (numit generic). Avem mare încredere în publicul nostru și ne este drag și aproape ca un prieten vechi. Va trebui să-i convingeți și pe ei. Oricum, publicul vă va fi întotdeauna testul final.

 

Votul online cântărește în decizia finală la fel de mult ca fiecare dintre voturi individuale ale membrilor juriului. Mai exact, textele finaliste vor fi publicate pe Treizecizero și vor putea fi susținute de către cititorii Treizecizero.

 

Premiile sunt următoarele:
Premiul I de la fiecare categorie – 500 de euro
Premiile II și III de la fiecare categorie vor fi oferite de sponsori.
Pe lângă aceste premii, alte surprize îi așteaptă pe remarcații fiecărei categorii.

În plus, pe lângă susținere și consiliere, premianții vor beneficia de un internship care urmează să fie detaliat. Un total de 10 participanți vor avea șansa unui stagiu de pregătire și consiliere.

 

 

Formularul de înscriere

  •   profil
      feature
      reportaj
      eseu personal