Bursele Treizecizero

Regulament Bursele Treizecizero

Date cheie

1. Înscrierile participanților se fac în perioada 19 octombrie – 26 noiembrie (Update perioada a fost prelungită până pe 26 noiembrie, față de 19 noiembrie, data anunțată inițial);

2. Jurizarea preliminară (alegerea textelor care ajung în faza finală) are loc în intervalul 27 noiembrie – 1 decembrie;

3. Alegerea câștigătorilor de către juriu (shortlist-ul final, care include participanții care vor fi invitați la un internship și candidații la câștigarea premiilor) are loc între: 2 decembrie – 7 decembrie;

4. Anunțarea finaliștilor fiecărei secțiuni are loc pe 8 decembrie.

5. Votul publicului are loc între 8 decembrie – 11 decembrie.

6. Premianții vor fi anunțați miercuri, 9 decembrie. luni, 14 decembrie.

***

Update

Despre juriu: Juriul este format din: Mona Dîrțu (președintele juriului), Adrian Georgescu, Adrian Țoca și Camelia Butuligă.

Mona Dîrțu are o experiență de 20 de ani în presa generalistă, de business și digitală. Din 2012, dezvoltă proiecte de training și de business storytelling. Este writing coach și scrie pe blogul ei despre business și media. A fost, de asemenea, președinte al juriului la Bursele Superscrieri.

Adrian Georgescu este un foarte cunoscut jurnalist și scriitor. A publicat în presa sportivă începând cu 1997, apoi a devenit jurnalist independent din 2007, an în care a fost desemnat și jurnalistul anului la Gala Premiilor Ioan Chirilă. Publică, pe lângă alte colaborări, pe blogul personal. A publicat cartea Câteva Sfârșituri de Lume la Humanitas.

Adrian Țoca și Camelia Butuligă reprezintă Treizecizero.ro.

Despre participanți:

În concurs pot intra tineri de până în 30 de ani (inclusiv), cu cel mult un an de experiență în presa scrisă (online sau offline). Motivația acestei restricții este justificată prin orientarea acestei inițiative către cei cu puțină sau fără experiență, interesați de jurnalismul de sport – implicit, către susținerea și formarea unei noi generații de jurnaliști.

Sexul, naționalitatea și domiciliul concurenților nu influențează în niciun fel concursul.

Reguli despre articolele înscrise în concurs:

În competiție sunt acceptate cel mult trei materiale de la fiecare concurent, indiferent de categoriile de concurs alese.

Fiecare articol trebuie scris în limba română (traducerile și adaptările nu sunt acceptate în competiție). Materialele vor fi redactate obligatoriu cu diacritice.

Recomandare privind fontul și așezarea în pagină: vă sugerăm să alegeți un font clasic, preferabil Arial, cu atenție la spațiere și tot ce ține de arhitectura paginii. Nu folosiți o formatare excesivă și nu adăugați imagini în corpul articolului. Sunt acceptate intertitluri, link-uri și note de subsol.

În concurs sunt acceptate atât materiale noi, cât și articole deja publicate (indiferent dacă au fost publicate în presa scrisă sau cea online). Totuși, nu sunt acceptate texte mai vechi de doi ani.

Lucrările trebuie să trateze teme, personaje sau evenimente reale. Așadar, non-ficțiune.

Înscrierea:

Înscrierea se face exclusiv pe baza formularului de pe Treizecizero.ro/Burse. Toate câmpurile formularului sunt obligatorii. Odată trimise, materialele participante nu mai pot suferi modificări sau intervenții din partea concurenților.

Organizatorul nu percepe niciun fel de taxă pentru înscriere.

Participanții pot fi descalificați dacă:

– Nu respectă termenul limită de trimitere a materialului (26 noiembrie 2015).

– Nu completează toate datele solicitate în formularul de înscriere sau aceste date sunt neadevărate.

– Nu respectă condițiile tehnice de redactare a materialului: limba română, cu diacritice.

– Există dovezi că autorul sau autorii și-au însușit total sau parțial textul cu care participă.

– Încearcă să influențeze în vreun fel decizia juriului.

* dacă materialul este încris într-o categorie de concurs greșită, juriul îl va distribui automat în categoria potrivită. Mai jos am încercat să definim cât mai precis aceste categorii.

Descrierea categoriilor de concurs

Profil: materialul este centrat pe un personaj sau pe un personaj colectiv pe care cititorul va ajunge să-l cunoască foarte bine în urma lecturii. Scopul profilului (sau portretului) nu este doar de a descrie cât mai bine un ins oarecare. În schimb, povestea/călătoria eroului principal este la fel de importantă. Astfel, un bun profil stă la fel de aproape de personajul principal cum stă de călătoria acestui personaj.

Feature: este cea mai largă categorie de articole. Totuși, aici nu va intra (de obicei) povestea despre meciul de baschet unde ți-ai întâlnit soțul ori soția, ci, ca exemplu, materialul care arată cum schimbă sportul sensibila ecuație a delicvenței infantile. Un feature trebuie să vorbescă, de cele mai multe ori, despre fenomene sociale (aici intră economia, cultura, sportul și altele ca ele, piese care împreună alcătuiesc rutina zilnică).

Reportaj: articol care descrie, de cele mai multe ori în detaliu, un eveniment sau un fenomen. Cu cât mai importante evenimentele, cu atât mai importante reportajele. Aici, autorul va căuta să descrie cu iscusință locurile, faptele și personajele cheie. Scopul unui reportaj e foarte important. Tocmai de aceea, tema/miza reportajului va trece mai mereu înaintea stilului. Asta nu înseamnă că structura și toate minunile unei scriituri grozave vor fi trecute cu vederea, ci doar că ar putea să treacă în rând secund.

Eseu personal: aici autorul trebuie să fie cât mai prezent în poveste, dar asta nu înseamnă neapărat că autorul este personajul principal al poveștii, ci doar că se include pe el în narațiune. Un bun eseu personal va transmite emoție. Și cu cât poate emoționa pe mai mulți, cu atât este un eseu personal mai bun.

Important

Completarea formularului de înscriere implică acordul autorului ca materialele înscrise în concurs să poată fi publicate și utilizate de către Treizecizero.ro și de site-urile partenere, în scopul promovării concursului și a câștigătorilor. Firește, de fiecare dată va fi menționat numele autorului.

Organizatorul își rezervă dreptul de a modifica regulamentul, dar se asigură că noutățile vor fi evidențiate și accesibile pe site-ul Treizecizero.ro. Organizatorul se obligă să informeze participanții, printr-o secțiune de noutăți pe Treizecizero/Burse, cu privire la orice modificare, update sau decizie luată în procesul de înscriere, jurizare și premiere.

Juriul și jurizarea:

Juriul este alcătuit din profesioniști media cu experiență în descoperirea și susținerea tinerelor talente. Componența juriului va fi anunțată de organizator în zilele următoare. Lor li se adaugă Cititorul Treizecizero (numit generic).

Jurizarea constă în două etape. Prima, cea preliminară, este de preselecție și de stabilire a finaliștilor fiecărei categorii. Dintre finaliști vor fi aleși câștigătorii, în a doua etapă de jurizare, în urma unui vot al juriului. Punctajul final obținut de finaliști nu va fi făcut public.

Votul online, cel dat de Cititorul Treizecizero, echivalează cu un vot al unui membru al juriului. Textele finaliste vor fi publicate pe Treizecizero și vor putea fi votate astfel de către cititorii Treizecizero.

Dacă, din orice motiv, un membru al juriului se va regăsi într-o situație care îi poate afecta obiectivitatea față de un participant, el nu va evalua lucrarea acestuia.

Premii:

Premiul I de la fiecare categorie – 500 de euro
Premiile II și III de la fiecare categorie vor fi oferite de sponsori.
Pe lângă aceste premii, alte surprize îi așteaptă pe remarcații fiecărei categorii.

Inapoi pe site