Simona Halep a câștigat în două seturi o partidă foarte plăcută cu Magdalena Rybarikova; Simo s-a impus 6-3, 6-4 în o oră și 38 de minute, deschizându-și cu dreptul contul în turneul de la Toronto, la care este campioană en-titre.
Cât timp Simona s-a relaxat după Washington, Magdalena Rybarikova a jucat o sumedenie de tenis la Toronto; a câștigat un meci și a pierdut un altul în calificări, dar a intrat ca lucky-loser, calitate din care a câștigat 12 game-uri consecutive de la 1-5 pentru a-i face o zi de coșmar Mirjanei Lucic-Baroni în primul tur. Slovaca a jucat mult tenis vara asta și e într-un moment excelent al carierei, dovedit de semifinala de la Wimbledon. Categoric, nu era un meci de neglijat, dar Simona a venit pregătită și atentă; dacă era să piardă, Rybarikova trebuia să producă ceva realmente grozav.
Acesta e și prima veste bună; diferența față de Washington e uriașă încă de la prima strigare, și suntem abia la primul meci în teren. Simona a arătat mult mai bine, concentrată, implicată, motivată; încă un semn că ea are, de mult timp deja, abilitatea jucătorilor mari de a-și ridica jocul la nivelul ocaziei.
Singurul lucru în comun al zilei cu cele trei meciuri de la Washington – numărul mare de erori neforțate. Dar față de săptămâna trecută, când s-au întâmplat mai mult pe fond de neglijență, acum ele au venit ca o consecință a jocului proactiv al Simonei. În special în setul secund, erorile s-au încăpățânat să apară la mingi ușoare (ceea ce-i un termen oricum relativ în tenis), când românca era într-o poziție bună, atât în schimb, cât și pe tabelă, și avea o șansă să se desprindă. În contrapartidă, Simona a livrat la un nivel ridicat când, la rându-i, a fost pusă sub presiune și avea nevoie mare de punct.
După un început cu ceva emoții la ambele și cu șanse de break în primele două game-uri, s-a intrat pe un trend în care serviciul s-a ținut cu încredere. Rybarikova a servit bine la început, alternând cu succes servele în exterior cu cele la T. Seria s-a rupt la 3-4, când Rybarikova a produs un serviciu slab sub presiunea scorului; break-ul a rupt echilibrul și a sfârșit prin a decide primul set.
Deloc surprinzător, slovaca a variat de pe ambele părți, a jucat mult slice-ul de rever, încercând să nu-i dea ritm Simonei și să-i strice cadența acesteia, adăugând în mix și câteva scurte. Dar Halep a fost pregătită pentru asta și a primit cu multă încredere tot ce a venit de pe reverul adversarei, începând, treptat, să-și concentreze tirul loviturilor spre acea parte, pe măsură ce a simțit că nu poate fi rănită cu nimic din ce vine de acolo. Planul a funcționat, iar Rybarikova avea curând probleme să se mai apere cu succes punct după punct, deși s-a agățat în destule ocazii și i-a mai dat o minge în plus româncei. Cu toate că și-a lungit unele puncte cu o minge sau două poate nenecesare, Simona n-a ezitat să urce în față și să închidă punctul, având un procentaj bun din zona fileului. În plus, a lovit și slice, a încercat cu succes și scurte, a reușit câteva contrepied-uri, dar vedeta serii a fost forehandul, care a dus greul și a produs cele mai multe stricăciuni.
Setul secund a fost o luptă, una punctată cu multe schimburi spectaculoase, multe execuții tehnice, dar și mai multe breakuri. Pentru fiecare moment în care luciditatea i-a jucat feste – spre exemplu, tradiționala alegere eronată de a trimite mingea exact în direcția adversarei atunci când are spații largi în cealaltă parte a terenului -, Halep a răspuns imediat, corectându-se la punctul sau în game-ul următor. Cu o Simona tot mai agresivă, Rybarikova a făcut eforturi mari să se agațe în punct și să se apere până la capăt, respectiv a trebuit să producă mai de fiecare dată ceva special ca să-și câștige punctul. Pe termen lung, asta nu putea să ducă la un final fericit pentru ea. Simona și-a ținut în frâu atât dorința de a încheia cât mai repede, cât și frustrarea de după erori sau după șansele neluate, și a produs un tenis agresiv, hărțuindu-și constant adversara într-o varietate de feluri: fie pe rever, fie căutând să încheie repede fiecare minge mai scurtă, fie, alternativ, lungind punctele și atacând cu o agresivitate măsurată la momentul oportun. O statistică prezentată de producători pe la jumătatea setului doi arăta că Simona a lovit 40 la sută din mingi din teren, 37 la sută de la maxim 2 metri de baseline și 23 la sută de la mai mult de două metri, în vreme ce la Rybarikova procentele erau 7 – 40 – 53.
La trasul liniei, Simona a adunat 28 de lovituri direct câștigătoare, contra a 36 de erori neforțate (16/35 la Rybarikova) și a concretizat patru din cele 12 mingi de break avute (Rybarikova, 2 din 9).
Un meci bun, care dă speranțe pentru un nou traseu prelungit în Canada și un punct de plecare solid pentru marile turnee de hard ale verii.
În turul următor, Simona Halep o va întâlni joi pe Barbora Strycova (al treilea meci pe Centre Court în programul de zi), pe care a învins-o destul de clar în ultimele lor trei întâlniri; cea mai recentă, anul acesta, la Stuttgart.
.@Simona_Halep defeats Rybarikova 6-3, 6-4!
Meets @BaraStrycova in #RogersCup Round of 16! pic.twitter.com/nzDDUKX74u
— WTA (@WTA) August 10, 2017
Altfel, tabloul fetelor a rămas și fără Johanna Konta, învinsă de o tot mai în formă Ekaterina Makarova; rusoaica a salvat două mingi de meci în setul doi, în drumul spre prima ei victorie în cinci meciuri cu Konta (5-7, 7-6, 6-3).
La primul meci ca numărul 1 mondial, Karolina Pliskova a beneficiat de avantajele unui matchup favorabil, trecând ușor de Pavlyuchenkova. Sloane Stephens a câștigat duelul revenitelor în circuit cu Petra Kvitova, Osaka a scos-o pe Sevastova, iar Cici Bellis și-a continuat rezultatele excelente ale anului cu o victorie la Kuznetsova.
Optimile: Pliskova – Osaka, Radwanska – Wozniacki, Kerber/Vekic – Stephens, Safarova – Makarova, Svitolina – Venus, Barty – Muguruza, Bellis – C.Garcia, Strycova – Halep.
https://twitter.com/WTA/status/895442614459052033
*
Citește, în 30-0 Pe Curat, Ediția de Vară 2017 – „De ce Simona Halep”, textul lui Andrei Crăciun, plus alte super articole, în peste 120 de pagini cu eroii tăi preferați din tenis.
Ia-ți revista 30-0 Pe Curat de aici.