Și-am început!
https://twitter.com/usopen/status/902268982660616192
Români. Irina Begu a deschis seria meciurilor româncelor, dar rezultatul a fost o înfrângere neașteptată, 2-6, 6-7 cu Katerina Kozlova, o ucraineancă de 23 de ani venită din calificări, pe care Irina o învinsese clar în ambele meciuri anterioare, amândouă pe hard.
Cu probleme pe serviciul întâi, pe care a câștigat doar 36 la sută în primul set și 46 per meci, Irina a pierdut șase game-uri consecutive după un start cu 2-0, apoi și-a cedat de trei ori serviciul în setul secund. A pornit comeback-ul în ultimul moment posibil, la 2-5 în setul secund, iar după trei mingi de meci salvate, a egalat la 5 și a avut minge de 6-5. S-a ajuns în tiebreak, unde Irina a avut patru mingi de set consecutive de la 6-2, plus o alta, la 7-6, fără să poată să închidă setul. Irina încheie astfel circuitul nord-american fără nicio victorie pe tablourile principale.
Marius Copil a cedat și el în primul tur, învins de Jo-Wilfried Tsonga, 6-3, 6-3, 6-4. Deși a reușit câteva puncte frumoase, dar și ratarea serii, când a încercat un forehand acrobatic, din săritură, Marius n-a putut ține pasul cu mai experimentatul său adversar. S-a văzut rapid sub presiune pe serviciu, cu care a avut un procentaj slab în primele două seturi (42 și 47) și l-a pierdut devreme în set. În al treilea, Marius a fost mai solid pe serviciu, dar la 4-5 a clipit, și Jo a închis la prima minge de meci, după o oră și 53 de minute.
Mihaela Buzărnescu s-a revăzut după ani buni cu Caroline Wozniacki, cu care se înfruntase în finala Orange Bowl din 2005, dar și la un Roland Garros de junioare. A câștigat, ca și în acele două ocazii, tot Wozniacki (6-1, 7-5), dar nu înainte ca Mihaela să iasă jucându-și frumos șansele în setul doi, în care a pornit cu break, și-a deschis terenul și a pus-o în dificultate pe daneză.
Multe motive de mândrie pentru Mihaela după acest debut pe tablourile principale ale Slamurilor, debut câștigat după trei victorii solide în calificări și un an de progres constant. De văzut cum va reuși să construiască ea pe acest an și dacă va găsi inspirație în atâtea povești de succes ale unor jucători și jucătoare care au găsit momentul cel mai bun al carierei după ani întregi de chinuri, accidentări sau obstacole. Cu alte cuvinte, timp berechet pentru Mihaela să adauge multe alte rezultate notabile la această calificare la US Open.
Prima surpriză. Aleksandra Krunic are o legătură specială cu US Open; cu trei ani urmă se făcea remarcată aici, în urma unui traseu început din calificări și continuat cu victorii la Keys și Kvitova. A fost nevoie de o Azarenka în formă, de trei seturi și de ceva eforturi ca s-o oprească pe sârboaică în optimile de finală. De atunci, ea n-a mai regăsit însă același joc, iar seria de atunci a rămas neconfirmată. Până azi, când Krunic s-a întors dintr-o dată la același joc spectaculos, curajos și tehnic. Johanna Konta a plătit factura, britanica devenind primul nume mare din turneul feminin care pierde în ediția din acest an.
Favorită 7, Konta era una dintre cele opt jucătoare cu speranțe teoretice la locul 1 la capătul turneului. E un rezultat surprinzător, pentru că Johanna, în ciuda semifinalei de la Wimbledon, are mereu așteptări mai mari pe hard, suprafața ei forte. Dar după un prim set în nota așteptărilor, cu servicii bune și retururi agresive, Konta s-a stins treptat în fața varietății propuse de Krunic și a început să greșească tot mai mult. Aleksandra a sprintat la momentul oportun, încheind meciul cu trei game-uri jucate impresionant, cu sânge rece, pentru una dintre cele mai importante victorii ale carierei ei (4-6, 6-3, 6-4).
Cine-i în formă confirmă. Exceptând-o pe Konta, favoritele de la fete și-au apărat bine terenul. Pe același segment de tablou de unde a ieșit Irina, Anastasija Sevastova a trecut de germanca Witthoeft, 7-5, 6-1. Iar jucătoare a căror vară a fost de la bună la nemaipomenit de bună au câștigat la scor: Muguruza i-a cedat doar trei game-uri lui Lepchenko, Sloane Stephens a arătat iar bine cu Roberta Vinci (75, 61), iar Julia Goerges a lăsat un singur game în duelul cu Beck. A mai ieșit Kiki Bertens, în vreme ce Petra Kvitova a reușit să întrerupă seria proastă recentă, după un 7-5, 7-5 cu Jankovic.
Marea întrebare: cine va profita? Rămasă fără Andy Murray, jumătatea de jos a tabloului oferă o șansă istorică pentru un pluton de jucători care ar putea juca prima finală de Grand Slam a carierei. Zverev și Cilic sunt favoriții (la primul meci de la finala Wimbledon, croatul a deschis cu o victorie în patru seturi cu Sandgren, apoi s-a întors pe terenul de antrenament pentru a mai lucra), dar jucători ca Sam Querrey, John Isner, Kevin Anderson sau Pablo Carreno-Busta (toți au început cu victorii) vor avea de ce să tragă tare în tururile următoare: oportunitatea care se prezintă la orizont e imensă.
Într-o zi în general calmă în prima ei parte, a surprins însă eliminarea lui David Ferrer; veteranul spaniol își croise un reviriment în turneele verii, dar a pierdut în patru seturi cu Kukushkin. De asemenea, rusul Karen Khachanov a cedat surprinzător la veteranul Lu.
Duelul dintre Shapovalov și Medvedev, doi jucători care vor purta, probabil, ceva bătălii pe mize mai mari în viitorul nu foarte îndepărtat, a adunat multă lume în tribune și s-a încheiat cu victoria clară a canadianului. De la incidentul de la Wimbledon, când a aruncat inexplicabil cu câteva monede într-un arbitru, Medvedev nu se mai regăsește. Apropo de jucători cu reacții imprevizibile, Ernests Gulbis a bifat și el o victorie în patru seturi cu italianul Giannessi și va da acum peste Kevin Anderson.
În fine, Gilles Muller, un tip calm și cizelat, a avut reacția asta după ce i-a cedat primul set lui Bernard Tomic:
https://twitter.com/doublefault28/status/902261915241644034
S-a redresat însă la timp, câștigând în patru seturi.
În noaptea asta. Programul serii, evident, este dominat de blockbusterul Simona Halep vs Maria Sharapova, care începe după ora 2:00, la capătul unei ceremonii de deschidere a turneului programată pe Arthur Ashe.
Simona Halep vs Maria Sharapova: cum credeți că se va termina?
— Treizecizero.ro (@treizecizero) August 28, 2017
Articol în curs de actualizare.
***
***
Citește, în 30-0 Pe Curat, Ediția 2017, textul „Cum se cade când se cade” – o istorie a celor mai spectaculoase căderi din istoria recentă a tenisului, semnat de Luminița Paul
Ai peste 120 de pagini cu eroii tăi preferați din tenis. Ia-ți revista 30-0 Pe Curat, Ediția 2017, de aici.