Gana Dulgheru a Bouchard (6-4 y 6-4). Buen momento para recuperar este vídeo. pic.twitter.com/eYRTThHLOs
— Rafael Plaza (@Rafael_Plaza) April 18, 2015
Dulgheru mocking Bouchard with a fake handshake to her team in an endless loop. pic.twitter.com/KKe7iRRYnP
— Joe (@ProdigyRep) April 18, 2015
Dincolo de aspectul lui viral, incidentul petrecut la tragerea la sorți a meciului dintre Canada și România – cu Genie refuzând să dea mâna în public cu Alexandra Dulgheru pentru obișnuitele fotografii – pare să joace un rol mai important decât s-ar fi crezut în economia acestei întâlniri. Ar putea chiar să-i influențeze rezultatul final.
Fed Cup e oricum o competiție în care orgoliile și sentimentele naționale joacă un rol mai important decât oriunde; în fapt, bucuria de a juca pentru o echipă, în loc de a juca singur, compensează și adesea anulează diferența valorică, așa cum s-a văzut și în cazul lui Abanda, dar și în numeroase alte ocazii. E o stare de fapt, deja, care nu mai trebuie analizată suplimentar, ci luată ca atare. E Fed Cup.
Comparativ cu circuitul profesionist, în astfel de întâlniri contează mult mai mult detalii precum locul de desfășurare, implicarea fanilor, felul în care echipa de pe margine își susține coechipierul din teren, prietenii din tribune, mediatizarea și atenția acordată meciului, implicarea în eveniment a comunității care organizează, istoria meciurilor directe sau precedentele, rivalitățile personale sau de țară și, în principiu, aproape orice element care poate trezi o motivație suplimentară într-un jucător sau jucătoare. De altfel, astfel de motivații explică determinarea aproape inumană arătată de jucători cu clasament altminteri slab și frecvența cu care ei intră în rândurile eroilor acestui tip de competiții.
Când, pe lângă elementele enumerate mai sus mai apar și altele suplimentare, precum declarațiile făcute înaintea meciului, sau orice detaliu care poate fi interpretat ca un afront, nu e deloc absurd de crezut că ele pot influența în mod direct deznodământul meciului.
Toate astea s-au întâmplat după prima zi din Canada – România: un erou neașteptat și un rezultat născut dintr-o motivație suplimentară. Francoise Abanda a mutat prima, iar victoria ei, frustrantă pentru noi, dar altminteri admirabilă (Irina a fost prima care i-a dat credit) a plasat România într-o situație teribil de dificilă. Spuneam înainte de meci că nominalizarea lui Abanda e inspirată dintr-un număr de motive, unul dintre ele fiind că mută și mai multă presiune pe românce, conștiente că nu își permit să piardă contra unei jucătoare cu atât de puțină experiență. Ei bine, la 0-1 și cu Francoise câștigând, România se găsea cu spatele la zid. Momentumul se sucise complet înspre canadieni. De la tragerea la sorți, balanța a înclinat interesant: plecând de la cazul ideal, adică o întâlnire între formulele cele mai bune ale celor două țări, în februarie se profila un duel condus de Bouchard și de Halep, cu un avantaj pentru România. Felul în care a evoluat forma sportivă a jucătoarelor celor două țări din februarie și până în aprilie a mărit acest avantaj, pe hârtie. Dar întâi ieșirile din cărți ale Simonei și Monicăi, decizii cuplate cu reîntoarcerea sentimentală a lui Genie au mutat cumva momentumul în tabăra gazdă. La 1-0, scor venit printr-un bonus nesperat, pentru că rezultatul lui Abanda nu era bugetat probabil nici măcar de canadieni, echipa gazdă nu trebuia decât să-și facă serviciul, adică să concretizeze prin Genie, favorită în următoarele două meciuri de simplu.
Sigur că e simplu de zis și greu de făcut, dar la fel ca și într-un meci de tenis oarecare, mentalul joacă feste. De exemplu, un scor de 4-1 sună drastic de multe ori, deși diferența e de doar un break, dar mințile noastre ne creează impresia că e un avantaj prea greu de recuperat. Așa și într-un tie de Fed Cup. Bonusul făcut de Abanda echivala cu un break pentru Canada. Deși nimic nu era încă terminat, primul impuls pentru mulți români a fost să declare deja meciul cu Canada pierdut.
Aici se va vedea, de fapt, importanța imensă a acestei victorii a Alexandrei. Pe viitor vom mai vorbi și despre cum o va afecta în mod direct pe ea pentru restul sezonului. Pe termen scurt, e un rezultat teribil de important; și e bine de scris asta acum, la 1-1, înainte de a ști cum vor evolua cele trei meciuri de duminică. Bineînțeles că nimic nu e încă jucat, iar barajul mai poate fi încă pierdut în multe feluri. Să sperăm că nu va fi cazul. Dar dacă va fi câștigat, impactul major a fost făcut în acest meci câștigat de Alexandra: el a schimbat încă o dată momentumul, care aparține acum României; fetele noastre au suportat bine șocul dat de primul meci și au depășit cu bine furtuna, fără pierderi majore.
Iar dacă acest meci va influența rezultatul final, pe el l-a influențat acel incident de la tragerea la sorți. O situație neinspirată, care a dus la o rumoare generală în lumea tenisului: cum să nu dai mâna cu un adversar înainte de meci? E o întreagă dezbatere de purtat aici, admiratorii lui Genie o pot apăra cu argumentul unei superstiții, dar adevărul e că lângă Genie sunt foarte puține voci acum. Iar declarațiile ei făcute după meciul cu Alex nu fac decât să îi adâncească încurcătura: “Nu cred în ideea că trebuie să îi urezi noroc adversarului înainte de meci. Nu e nimic personal împotriva ei sau a țării ei. Aș minți, sau aș fi falsă, dacă aș da mâna”.
Dar această alegere ciudată a lui Genie a ajutat-o pe Alexandra, spune chiar ea, să se motiveze suplimentar. Reacția ei din secundele de după meci a fost primită cu multă satisfacție nu numai de români, iar viteza și, mai ales, furia cu care s-a propagat pe Internet e de studiat, pentru că merită niște concluzii, la fel ca și numeroasele felicitări primite de jucătoare pentru ingeniozitatea ei. Felicitări venite inclusiv de la alte jucătoare. Cine știe, poate la urma urmelor chiar e un incident bun pentru tenis, poate că e nevoie de mai multă tensiune în sport. Din fericire, răspunsul cel mai important pentru noi fusese dat de Alexandra pe teren, ceva mai devreme. Genie culege acum ce a semănat, treaba ei la urma urmelor, dar nici să nu uităm esențialul: Alex a câștigat un meci de tenis, nu unul de retweet-uri, și merită mult credit pentru asta. Game on. Ne mai trebuie încă două.
Best of pe Twitter
#CANROU Upsets aplenty in Montreal today! In fact, there was… pic.twitter.com/j9cBJvhWpU
— Fed Cup (@FedCup) April 18, 2015
Dulgheru calls out Bouchard for no handshake Fri. “It’s a contradiction to values” of Fed Cup’s spirit, competition and fair play, she said. — Arash Madani (@ArashMadani) April 18, 2015
Dulgheru on not shaking her coaches hands (in jest) post-win: “It was a response to what Genie did. It was more our joke. Nothing personal.”
— Arash Madani (@ArashMadani) April 18, 2015
This is a scene: In Montreal, Bouchard’s hometown, it’s a big Romanian crowd that has taken over the building with the Canadian on the ropes — Arash Madani (@ArashMadani) April 18, 2015
Bouchard says she “doesn’t believe” in wishing an opponent well before a match. “It’s nothing personal against her or her country,” she said
— Arash Madani (@ArashMadani) April 18, 2015
The WTA should give Dulgheru the Fan Favorite award right now. — Fernando (@quaG27) April 18, 2015
Genie is taking a beating … and not just from Dulgheru
— Joe Fleming (@ByJoeFleming) April 18, 2015
Que grande @AlexDulgheru !!! Que te pique el enemigo…. Pobrecito de el!! Felicidades!!! — Anabel Medina (@anabelmedina) April 18, 2015
Pretty epic time for Romanian tennis it must be said.
— Courtney Nguyen (@FortyDeuceTwits) April 18, 2015
This sounds like the greatest thing EVER. #romaniaforever — René Denfeld (@Renestance) April 18, 2015
Dulghery faked a handshake with her team. That HAS to be the celebration of the winner. I’ll say it again: she FAKED a handshake.
— Gaspar Lança (@gasparlanca) April 18, 2015
I LOVE TENNIS — Courtney Nguyen (@FortyDeuceTwits) April 18, 2015
Every time Bouchard loses, the world shakes hands.
— Jonathan (@Jonirja) April 18, 2015
Tennis Twitter has been in rare form today. — Ataraxis (@Ataraxis00) April 19, 2015