Alexandra Dulgheru a reușit una dintre cele mai importante victorii ale carierei, învingând-o într-un moment important pe Eugenie Bouchard, numărul 7 mondial. La câteva zeci de minute după ce Francoise Abanda producea super surpriza zilei, câștigând meciul cu Irina Begu, lucrurile nu arătau deloc grozav pentru echipa României. Dar, ca și în alte ocazii, o altă salvatoare s-a ridicat la înălțimea momentului. A venit rândul Alexandrei să obțină un rezultat important pentru România: 6-4, 6-4 cu Eugenie Bouchard, un meci în care canadianca a făcut peste 40 de erori neforțate, iar Alex a închis la a 5-a minge de meci și după un ultim game dramatic. Alex n-a câștigat doar meciul, ci și finalul, cu un gest-răspuns care a devenit imediat viral pe Internet.
Alexandra Dulgheru’s fake handshake in GIF form via @ProdigyRep: pic.twitter.com/6j9uGJDxVv
— SI Tennis (@SI_Tennis) April 18, 2015
După înfrângerea neașteptată a Irinei Begu, barajul acesta se putea încheia mai repede decât am fi sperat. Însă Alexandra Dulgheru o bate pe Bouchard chiar cu armele ei, fără să cedeze linia de fund și lovind fiecare minge din urcare. La două ore după ce totul părea încheiat, Alex ne aduce iar în cărți.
Spre deosebire de primul meci, unde loviturile au fost mai largi, aici s-a jucat mult mai repede, iar ăsta e ritmul obșnuit al lui Bouchard, recunoscută pentru lipsa de răbdare și desele fluctuații în joc: când face puncte școală, cu combinații de două sau trei lovituri, când oferă puncte gratis în burta fileului. Drept dovadă, vedem multe break-uri și la fel de multe rebreak-uri, cu un singur ghem intrat în prelugiri, câștigat de Alexandra, care egalează la patru și pare (și) mai încrezătoare.
În jocul imediat următor are două mingi de break, după câteva puncte care îl fac pe comentator să se întrebe “cine este numărul șapte mondial”. Și iată că e break! și 5-4 pentru Alexandra, care va servi pentru set. Două minute și câteva greșeli neforțate marca Bouchard mai târziu, este 1-0 pentru Alexandra Dulgheru.
Românca pare puternică și liniștită, iar Bouchard este încurcată. Ne aducem aminte că ea vine aici după trei înfrângeri la rând și un singur set câștigat. Sperăm.
În setul doi se lovește la fel de repede, pentru că nicio jucătoare nu scapă de sub tălpi linia de fund; ambele caută să ia mingea devreme, mai devreme decât adversara, mai repede (poate) decât ar trebui. Iar la jocul ăsta, în mod surprinzător, Alexandra pare mai bună. În orice caz, planul ei e mai complex, sunt acolo ceva mai multe idei. Și ce atacuri reușește la 30-30 în ghemul trei, pe serviciul lui Bouchard! E break în setul doi, Dulgheru va servi pentru 3-1 și începe să creadă tot mai serios în șansele ei.
Dar Bouchard nu se găsește degeaba între primele zece jucătoare din lume și revine la chiar prima șansă de rebreak. De-acum se joacă și mai tare, ambele jucătoare sunt mai agresive și caută cu înverșunare inițiativa, dar Dulgheru greșește în continuare mai puțin: e 3 la 3, iar românca nu cedează nimic, ba parcă mai face jumătate de pas în teren, de unde reușește să-și procure o minge de break. O fructifică fără exitare, în atac, și e 4-3 cu break pentru Alexandra Dulgheru – de aici se vede linia de sosire, iar Dulgheru mai face un pas important, până la 5-3.
Apoi, în câteva momente ajunge să aibă o minge de meci, salvată cu serviciul de Bouchard, care trage de ea și-i mai pune Alexandrei câteva întrebări: e 5-4, iar jucătoarea din Romînia va trebui să servească pentru partidă fără să zăbovească prea mult la mingea de meci venită și plecată atât de repede.
5-4, așadar: 0-15, 15-15, 30-15, 30-30, 40-30 și încă o șansă de partidă. Însă din defensivă, cu backhand-ul, Bouchard lovește banda fileului, care poftește mingea în terenul Alexandrei, fără să-i ofere șanse de răspuns. Va fi unul dintre acele momente ciudate care întorc meciuri?
Dar uite că vine altă minge de meci, și uite că și aceasta e salvată (după un schimb imens) de Bouchard, care respiră greu, dar încă e în meci. Iar dubla greșeală a Alexandrei îi oferă o șansă de revenire, pe care serviciul ei la T o anulează imediat.
Încă un serviciu bun, de astă dată în cros, și vine a patra minge de meci, urmată de a șasea dublă greșeală. E o nebunie de ghem: o nouă minge de break, încă o egalitate și iar o minge de break pentru Bouchard, care lovește la fel de tare în fiecare minge.
Dar Alexandra rezistă și ajunge la a șapte egalitate și apoi, după un retur greșit al canadiencei, la a cincea minge de… Și e meci! Și încă ce meci.
Spune Alexandra: “La nivelul acesta nu mai există meciuri ușoare. Am intrat într-un fel de transă, când nu mai conta dacă pierd sau câștig, ci doar să joc cât pot de bine. Uite că a ieșit și intrăm cu 1-1 în ziua a doua”.
Întrebată despre mingile de meci salvate de Bouchard, Dulgheru a spus că încearcă să uite repede; short memory e elementară. A încercat tot timpul să uite punctul pierdut și să se gândească la următorul punct.
Dulgheru a mulțumit românilor din tribune pentru susținere: “Este foarte frumos, mai ales că am câștigat. Mai ales că în momentul când joci pe echipe este altă energie”. Privind spre meciul de mâine, Dulgheru crede că nu contează locul din clasament: “Fiecare jucătoare are loviturile ei, mâine o să joc cu Abanda și sunt convinsă că nu o să fie ușor”. Nu va fi, dar partea bună e că am reacționat bine după șocul de început. Suntem în joc, suntem în calcule, iar ziua de duminică va decide totul.
Cu gândul la Irina
Fără să fie încă foarte clară starea de sănătate a Irinei Begu, ordinea meciurilor de duminică este Eugenie Bouchard – Irina Beguși Francoise Abanda – Alexandra Dulgheru. Apoi, dacă va fi nevoie de el, dublul Fichman/Dabrovski – Mitu/Olaru, cu posibile schimbări în ambele tabere.