Hello, hard, hello, Simona! Victorie cu Jelena Jankovic în primul meci după pauză
Treizecizero | 12 august 2015Simona Halep a învins-o pe Jelena Jankovic în turul al doilea de la Toronto. Numărul 3 mondial, care a părut să se simtă ca acasă la întoarcerea pe hard, o va întâlni în optimi pe Angelique Kerber, câștigătoare, săptămâna trecută, a titlului de la Stanford. Kerber a învins-o pe Monica Puig.
Simona Halep s-a calificat în turul al treilea al turneului de la Toronto, după o victorie convingătoare în două seturi cu Jelena Jankovic. Halep s-a impus cu 6-3, 6-4, pentru a cincea ei victorie din șase întâlniri cu fostul lider mondial. A fost primul meci al Simonei de la finalul lunii iunie, după eliminarea de la Wimbledon. Simona a reușit pe hard cele mai bune rezultate ale anului: titlurile de la Indian Wells, Dubai și Shenzhen și semifinala de la Miami.
De numele Jelenei Jankovic se leagă numai lucruri bune, dacă te cheamă Simona Halep. În 2014, pe sârboaică a învins-o Simona în optimile Australian Open, într-un moment devenit instantaneu primul breakthrough real al româncei la nivel de Grand Slam. Iar anul acesta, la Indian Wells, Halep a câștigat cel mai important trofeu al carierei într-o finală crâncenă cu aceeași Jelena.
Azi, JJ a fost iar prin preajmă atunci când Simona avea mare nevoie de o victorie de moral: după o lună și jumătate de pauză și de restart pe de o parte, de prea multe întrebări și prea multe îndoieli pe de altă parte, românca era marele semn de întrebare al competiției, mai degrabă privită cu scepticism decât cu înțelegere. Răspunsul a venit prompt: pentru un prim meci la un nivel înalt, jocul Simonei a venit ca o răpăială de vară după o arșiță îndelungată pentru neostoiții ei suporteri. Prospețime a fost cuvântul cheie, dar și liniștea. O liniște pe care am căutat-o în ultimele luni și care se pierduse undeva tot pe hardul din America. Regăsind hardul, Simona și-a regăsit și calmul.
În astfel de situații, când tot ce îți trebuie e o victorie consistentă, un adversar familiar e rețeta potrivită: Jankovic e o figură prietenoasă Simonei, nu doar prin istoria directă pozitivă (acum, cinci victorii la rând), ci și prin match-up-ul avantajos: sunt multe similitudini între cele două, începând cu deplasarea și cu mobilitatea de pe teren, continuând cu construcția punctului, adâncimea în lovituri, siguranța de pe baseline, returul excelent și înclinația spre rever, dar și cu punctele slabe, în special cu serviciul care poate fi pedepsit. Față de Jankovic, Simona are însă mai multe opțiuni în joc, ajunge mai ușor în postura de a închide punctul și tinde să fie mai agresivă, fără ca asta să însemne neapărat să spargă mingea. De asemenea, față de Jankovic, Simona își poate păstra, de regulă, greșelile neforțate la un nivel foarte scăzut. În esență, poate să facă mai bine aproape orice poate propune Jankovic.
În consecință, n-a durat mult până au apărut primele semne încurajatoare: românca a început meciul cu trei lovituri direct câștigătoare consecutive, iar sentimentul pe care l-a dat în game-urile următoare a fost că are un plan, o tactică bine stabilită, pe care și-a confirmat-o și updatat-o într-o discuție cu Darren Cahill, în pauza dintre seturi. Simona a lovit plin, cu adâncime, a schimbat bine direcția și s-a comportat bine la fileu. Și-a păzit fără ezitări și fără panică serviciul, salvând toate cele trei mingi de break pe care le-a avut de înfruntat și a făcut break de fiecare dată în deschiderea celor două seturi, timing care i-a sporit confortul. De asemenea, a greșit destul de puțin, au dispărut acele erori urâte care i-au virusat jocul la ultimele turnee, în schimb a reapărut liniștea și inițiativa. Capitol la care sigur a ajutat-o și amintirea head-to-head-ului; contează să știi că precedentele ți-au fost favorabile, chiar și atunci când meciul s-a prefăcut în maraton, sau chiar și atunci când jocul nu a mers prea grozav.
Ambele jucătoare au fost incomodate de vântul puternic, problemă la care Jankovic a preferat să răspundă cu o serie de moonballs, dar ideea nu i-a servit la nimic. Deși au mai fost mingi scurte pe care românca le-a greșit din situații bune, astfel de erori nu au mai declanșat un blocaj similar cu cel din finala de la Indian Wells.
Cel mai important, prezența ei pe teren a fost tonică; un limbaj încrezător al corpului și o poftă de joc care i-au lipsit în aparițiile recente. Altceva a lipsit de data asta: tradiționala cădere de concentrare; asta i-a permis româncei să câștige în două seturi, o premieră în confruntările cu Jelena, în mod tradițional lungi și lungite. O victorie simplă, fără dramă, fără asteriscuri, exact ce recomanda doctorul la revenire.
Și încurajatoare; câtă vreme e încă devreme să tragem concluzii, Simona are toate șansele să-și confirme startul pozitiv în următoarea apariție, programată joi, cu Angelique Kerber, cea care a trecut de Monica Puig. Angie e una din jucătoarele în formă, campioană săptămâna trecută la Stanford, pe care Simona a învins-o în precedentele două meciuri. Cel mai recent a fost în finala de la Doha, din 2014, câștigată de româncă în două seturi, 6-2, 6-3.
Altfel, dinamica turneului de la Toronto e foarte interesantă, cu destule nume grele fiind deja eliminate. Belinda Bencic e una dintre remarcate: elvețianca a trebuit să lucreze cu un segment de tablou dificil, dar le-a scos în două seri consecutive pe Genie Bouchard, continuând criza de rezultate a canadiencei, și pe Caroline Wozniacki. Acest din urmă rezultat e în special relevant, pentru că micșorează dramatic șansele reale ca Simona să mai piardă locul din Top 4 până după US Open, fie și temporar.
Andrea Petkovic a învins-o pe Heather Watson și se pregătește s-o întâlnească pe Serena Williams pe partea superioară a tabloului, și tot acolo continuă să facă valuri Daria Gavrilova, partenera la dublu din acest turneu a Simonei. După Stosur, Gavrilova a bătut-o și pe Lucie Safarova, finalista de la Roland Garros. Altă finalistă recentă de Slam a avut un botez pe hard prea puțin plăcut: Garbine Muguruza a pierdut destul de clar cu Lesia Tsurenko, în primul ei meci post-Wimbledon.
Tsurenko se va vedea cu Witthoeft, altă jucătoare în creștere, iar învingătoarea dintre cele două va merge în sferturi, pentru un meci cu Errani sau Azarenka. Vika a învins-o pe Kvitova, în prima lor întâlnire directă după patru ani. Nu tocmai un șoc, dacă ne gândim că Vika e în creștere, iar Petra n-are parte de vești tocmai bune în ultima perioadă. Eliminarea cehoaicei înseamnă că din Top 10 au mai rămas în turneu doar Serena, Simona și Ana Ivanovic.
Mai jos pe tablou, pe segmentul Simonei, Radwanska și Goerges se duelează pentru un loc în optimea cu Alize Cornet. Dintre cele trei se va alege adversara din sferturi pentru Simona sau Angelique.
Victorie importantă pentru Irina Begu și Raluca Olaru
La BRD Tennis Insider, Raluca ne-a spus cât de greu este pentru o jucătoare de dublu să își găsească o parteneră constantă (explicația completă e de găsit aici), dar în Canada ea și Irina Begu ne-au făcut o bucurie, alcătuind o echipă sută la sută românească. Și cu ce succes. În primul tur, fetele le-au învins pe surorile Rodionova (6-3, 4-6, 10-7), iar victoria a fost dublată cu una și mai importantă, în fața uneia dintre perechile importante ale circuitului de dublu. În faza secundă, Irina și Raluca le-au eliminat pe Garbine Muguruza și Carla Suarez Navarro, 7-6, 0-6, 10-4.
În sferturi, cele două așteaptă învingătoarea dintre favoritele 4, Garcia / Srebotnik, și Abanda / El Tabakh. Succesul de la dublu mai compensează un pic din tristețea eliminării de la simplu a Irinei, învinsă de Olga Govortsova în runda întâi.
În schimb, Florin Mergea și Rohan Bopanna s-au oprit în turul secund la dublu masculin, eliminați de Novak Djokovic și Jarko Tipsarevic (6-3, 5-7, 10-3).
Punctul zilei? RT @WTA: 1, 2, 3, 4! Impressive net skills from @Simona_Halep–> http://t.co/QoLNJqCa2p #WTA https://t.co/NUOg3PDzPS
— Treizecizero.ro (@treizecizero) August 12, 2015
Simona, confirmată pentru turneul de la Guangzhou. RT @WTAStats: Guangzhou Entry List: pic.twitter.com/jMGcqvpiTh
— Treizecizero.ro (@treizecizero) August 12, 2015
IBAN RO51RNCB0079145659320001
Asociația Lideri în Mișcare,
Banca Comercială Română