Cum e tabloul Simonei Halep la Australian Open: nu-i rău | Preview feminin
Adrian Țoca | 16 ianuarie 2015Simona Halep debutează la Australian Open cu Karin Knapp, din Italia. Celelalte românce de pe tablou au misiuni grele: Begu vs Kerber, Niculescu vs Stosur, Sorana, potențială adversară a Sharapovei în turul 2, Dulgheru, potențială adversară a… Simonei în turul 2.
Orice discuție despre tabloul unui Grand Slam, cu estimările și „traseele virtuale” de rigoare, trebuie să înceapă de la o axiomă simplă: nu e ceea ce pare a fi. Deși interesante, calculele făcute la cald în jurul tabloului nu sunt confirmate aproape niciodată de rezultatele de pe teren, motiv pentru care jucătorii nici nu se mai stresează vizavi de rezultatele tragerii, mulțumindu-se să afle doar cu cine joacă în primul meci.
Asta fiind spusă, răspunsul la întrebarea „Cum e tabloul Simonei la AO?” e chiar așa: vedem de la un meci la altul. Atât de dragă Simonei, această abordare e mult mai sănătoasă, pentru că draw-ul se poate deschide în mod neașteptat sau se poate complica în moduri nebănuite acum, altele decât cele care ar părea plauzibile la lectura numelor. De asemenea, pentru cei care trec pentru prima oară prin emoțiile unei trageri la sorți alături de Simona, un reminder care poate suna banal, dar nu e: oricât de multe nume grele ar fi vreodată înghesuite pe o jumătate de tablou, asta nu înseamnă că drumul va fi neapărat atât de greu pe cât pare.
Jumătatea inferioară, acolo unde a fost plasată favorita 3, are destule nume cu pretenții. În frunte cu marele nemesis de anul trecut al româncei, adică Maria Sharapova, plutonul de jucătoare competente le mai include pe Ana Ivanovic, Eugenie Bouchard, Angelique Kerber, Ekaterina Makarova, Karolina Pliskova sau chiar Anastasia Pavlyuchenkova. În plus, alte trei românce sunt pe această jumătate, fiecare cu o misiune complicată, din varii motive.
Ne întoarcem la sfertul Simonei. Sintagma „sfertul Simonei” sună bine, e folosită la scară largă de presa străină, ca pe o formă indirectă de a identifica una dintre favoritele turneului. Ceea ce Halep este, iar prezența ei pe tablou este suficient de importantă încât directorul turneului, Craig Tiley, unul dintre cei mai bine văzuți oameni din tenisul mondial, să discute despre starea ei de sănătate, updatând statusul Simonei la „e bine”.
Simona va fi în regulă, așadar, la ora primului meci, unul care vine cu o doză suficientă de avertisment încât s-o „bage în turneu” pe româncă și să o oblige să fie atentă încă de la prima apariție pe teren. Per total, drumul în fazele incipiente ale AO15 pare o idee mai greu decât cel similar de anul trecut, dar mult mai convenabil decât bucata de tablou a lui Ivanovic. Simona are toate șansele să-și facă loc spre semifinale printr-o pădure de jucătoare cu care are multe victorii directe sau pe care le poate domina ca joc sau ca anvergură. Să vedem pas cu pas ce înseamnă asta:
Turul 1 – Karin Knapp
În vârstă de 27 de ani, Knapp este mereu o apariție inconstantă, greu de anticipat. N-a urcat niciodată mai sus de locul 35 (un career high atins în 2008) și n-a trecut niciodată de un tur 4 la un Slam, și acela la Wimbledon, în 2013. Lovește reverul cu două mâini, lovește uneori mingi foarte adânci și grele, iar anul trecut a câștigat la Tashkent singurul titlu al carierei. Dar poate cel mai faimos meci al ei a fost cel jucat anul trecut la Australian Open, în turul secund, când a pierdut cu Maria Sharapova (6-3, 4-6, 10-8) într-o bătălie pasionantă de trei ore și jumătate, desfășurată la 41 de grade Celsius. Knapp a jucat atunci lipsită de presiune, descătușată, iar asta a ajutat-o să își ridice mult jocul, și tocmai acest aspect o face periculoasă. „A jucat mult mai bine acum decât am văzut-o eu în alte dăți”, observa Sharapova diferența de abordare și de motivație a Karinei.
Anul acesta, Knapp a pierdut la Shenzhen în turul 2 cu Bacsinskzy, cea ulterior învinsă de Halep în finală, apoi a făcut sferturi la Hobart (eliminată de Brengle, victorii cu Tomljanovic și Dellacqua).
Turul 2 – Alexandra Dulgheru sau Jarmila Gajdosova
Runda secundă ar putea oferi o situație potențial inconfortabilă, sau remarcabilă, depinde din ce unghi ne-am uita. Un posibil meci în premieră cu Alexandra Dulgheru, în cazul în care Alex o va elimina pe reprezentanta gazdelor, Jarmila Gajdosova. De când și-a început ascensiunea spre top, Simona a mai jucat de două ori cu românce, și de fiecare dată a avut dificultăți, pierzând setul secund în ambele ocazii în meciuri strânse, complicate: cu Cadanțu în 2013 și cu Niculescu în 2014, de fiecare dată în semifinalele aceluiași turneu, Budapesta/București.
Turul 3 – Sabine Lisicki
Cel mai apropiat seed de Simona este Sabine Lisicki, pe care a învins-o de două ori anul trecut și pe care o conduce cu 3-1 în meciurile directe. Lisicki începe adesea prost sezonul în Australia, în ultimii ani nereușind să treacă de turul 2 (anul trecut a eliminat-o chiar Monica Niculescu). În 2012 însă, ea a ajuns până în turul 4, pierzând cu Sharapova după ce a câștigat primul set.
Dacă nu va fi inconstanta Lisicki, pe care Simona a arătat că o poate controla atât pe zgură, cât și pe iarbă, cea mai plauzibilă alternativă e Kiki Mladenovic, învingătoarea lui Halep de anul trecut, de la Paris, chiar post-AO. Însă, dacă ar fi un rematch, nu se poate face o comparație realistă între cele două momente; cunoscută pentru ardoarea cu care încearcă să-și plătească „datoriile” din diversele H2H-uri, Simona ar avea o ocazie ideală să răzbune acel eșec mult comentat de anul trecut.
Turul 4 – Pavlyuchenkova, Errani, Beck
Mai greu e de intuit cine ar putea fi adversara Simonei în runda a 4-a, cu mai multe jucătoare având șanse relativ strânse. Pavlyuchenkova a terminat cel mai bine anul trecut dintre toate, dar rusoaica e un slow-starter în vara australiană, unde n-a ajuns niciodată în turul 4. În plus, recordul direct al lui Pavs cu Simona e descurajant pentru ea: 0-4.
Ar putea fi, în schimb, Slamul de lansare pentru Annika Beck, cunoștința recentă a Simonei de la Shenzhen. Sau o reîntâlnire cu Sara Errani și cu amintirile frumoase pe care le aduce meciul celor două de la Doha. Tot aici: Arruabarrena, Wickmayer, Soler-Espinosa, Min, plus o jucătoare din calificări. Toate aceste jucătoare, de la Pavs la ultima, sunt accesibile și cu majoritatea Simona are un record bun.
Sferturi – Ana Ivanovic
În orice caz, segmentul de tablou de până în sferturi e mai puțin complicat pe hârtie decât segmentul de tablou vecin, cel din care e așteptată să se ridice Ana Ivanovic. Ca să ajungă la prezumtivul sfert cu Simona, Ana are de depășit un grup dificil, cu Makarova, Pliskova și Bencic în prim plan, dar și cu Vinci, Riske, Koukalova sau Jovanovski. Multe dintre aceste jucătoare au fost, de asemenea, învinse de Halep anii trecuți, iar una dintre excepțiile notabile este Pliskova, cea pe care ar fi trebuit să o întâlnească în primul tur la Sydney, Pliskova a făcut uz bun de culoarul eliberat și a ajuns până în finală, dar va avea un test de altă factură atunci când va trebui să ducă forma bună de la Sydney într-un Grand Slam, mai ales pe o parte de tablou cu atâtea jucătoare bune.
Per total, e o parte de tablou complicată, cu o sfertfinalistă nu atât de simplu de prevăzut. Să nu uităm, de asemenea, că Makarova e în elementul ei la Australian Open, turneu la care are un bilanț total de 18-7 și a jucat, în ultimii ani, două sferturi de finală și un tur patru, inclusiv o victorie la Serena Williams.
Dacă, însă, Ana și Simona vor respecta calculele hârtiei, rivalitatea lor aprinsă de anul trecut se va relua rapid, nu la foarte mare distanță de ultimul meci direct, mult discutatul joc din Singapore.
Semifinală și finală – Sharapova, Serena, oricine.
De aici, discuția devine pur teoretică. Dacă Simona își va depăși performanța de anul trecut și va ajunge în semifinale, în mod normal ar trebui să o întâlnească pe Maria Sharapova, meciul așteptat nu doar de români, ci și de fanii WTA de peste tot. În ciuda scorului disproporționat, rivalitatea celor două a fost una dintre cele mai aprinse și mai spectaculoase din 2014 și toată lumea așteaptă cu sufletul la gură un nou episod. Kerber sau Bouchard sunt cele mai plauzibile alternative la Sharapova în semifinale.
Cât despre finală? Totul depinde exclusiv de starea și de forma Serenei. „O să câștige Serena AO?”, „Yes. If she wants to!”, a răspuns simplu și amuzant Na Li, la tragerea la sorți, surprinzând perfect întregul topic Serena. Dacă „vrea”, adică dacă va fi motivată și capacitată la maxim, Serena e în continuare favorită să ajungă în finala unui Slam pe care l-a câștigat de cinci ori de-a lungul carierei, dar, remarcabil, ultimul titlu datează din 2010. Serenei îi place mult AO, dar a avut câteva apariții ratate în ultimii ani, fie ghinioniste, cu accidentări, fie cu o formă slabă.
Româncele au meciuri tari, dar frumoase
Plecând de la premisa că ar fi sănătoasă și în formă fizică bună, Sorana Cîrstea ar putea-o vedea pe Maria Sharapova în runda a doua. Sorana a pierdut destul de clar unicul meci direct jucat anterior, la Beijing 2012. În căutarea unui breakthrough la un Grand Slam, Irina Begu ar putea începe unul dacă ar elimina-o în primul tur pe Angelique Kerber (0-1 în H2H).
Jarmila Gajdosova, adversara Alexandrei Dulgheru (și, potențial, a Simonei în runda a doua) a început bine anul și le-a învins pe Petkovic și Cibulkova la Sydney, înainte de a fi învinsă în trei seturi de Kvitova. Meciul ar putea primi una din cele trei arene principale, ceea ce ar putea-o ajuta pe Alexandra, așa cum s-a întâmplat la US Open, cu Sharapova.
În fine, întâlnirea Monicăi Niculescu cu Sam Stosur are și o parte bună: Stosur e faimoasă deja pentru rezultatele de-a dreptul dezamăgitoare pe care le obține când joacă în Australia, caz în care avantajul clar al meciurilor directe (4-0) va conta mai puțin.
Ce altceva? Azarenka și Sloane, revederea
Una dintre marile întrebări ale tragerii la sorți era unde va nimeri Victoria Azarenka, câștigătoarea a două din ultimele trei ediții ale turneului feminin, dar ajunsă până pe 41, în urma accidentărilor și pierderii formei. Vika a nimerit spectaculos într-un rematch cu Sloane Stephens, reeditarea controversatei semifinale AO 2013. Atunci, Azarenka a ratat cinci mingi de meci la 5-3 în setul doi, și-a pierdut serviciul, apoi a cerut un timeout medical care a trecut de 10 minute și a presupus plecarea la vestiare. Întrucât Stephens urma să servească pentru a rămâne în meci, iar pauza s-a prelungit mult peste normal, atitudinea Azarenkăi a fost aspru criticată, mai ales că MTO-ul s-a dovedit a fi mai degrabă pentru un atac de panică, lucru recunoscut de Vika la conferință; antrenorul lui Sloane de atunci a spus că Vika a „trișat în limitele regulamentului”.
E, de fapt, al treilea an la rând în care cele două se întâlnesc la Melbourne, fără să fi jucat vreodată în altă parte. Azarenka a câștigat și anul trecut, dar în turul al patrulea.
Învingătoarea din acest meci tare pentru turul 1 va avea viață la fel de grea în turul al doilea, unde, cel mai probabil, va da peste Caroline Wozniacki. Dacă încheietura ei e în regulă, daneza o va reîntâlni pe promițătoarea Taylor Townsend.
Popcorn: o revedere Serena – Muguruza (posibilă în optimi), Azarenka – Wozniacki (R2), Venus – Aga (R4), o semifinală Halep – Sharapova.
Cifra: 12 semifinaliste de Slam sunt în sfertul de tablou al Serenei
Interesant în turul 1: Pennetta – Giorgi, Jankovic – Bacsinszky
Sigur în nocturnă pe Rod Laver în turul 1: Azarenka – Stephens
Ce seeds riscă eliminări timpurii: Jankovic, Cibulkova, Stosur, Petkovic, Kvitova
Ochii pe: Smitkova, Krunic, Giorgi, Vekic, Azarenka, Makarova, Beck, Konjuh
Tot tabloul.
IBAN RO51RNCB0079145659320001
Asociația Lideri în Mișcare,
Banca Comercială Română