Tot ce e important de ştiut despre Washington și Stanford: Simona, Monica, Patricia și Marius pornesc pe hard
Washington
Simona Halep continuă de la distanță lupta pentru locul 1 mondial, via un wildcard pe tabloul principal la Washington, unde apare pentru prima dată în carieră. O va întâlni în primul tur în seara asta pe Sloane Stephens, care a jucat primul meci al sezonului abia acum câteva săptămâni la Wimbledon, după o pauză de mai bine de un an şi o operaţie la picior, urmată de o recuperare lentă. Va fi al 6-lea meci dintre cele două, Simona câştigând ultimele 2 meciuri. E un turneu unde Simona poate lega câteva victorii, cu atât mai mult cu cât în ultimele 7 turnee jucate, Halep nu a pierdut mai devreme de sferturi (!) şi se poate menţine în cursa către locul 1, mai ales că pentru Karolina Pliskova urmează o perioadă cu multe puncte de aparat.
Monica Niculescu şi Patricia Ţig sunt şi ele pe tabloul principal și debutează tot azi. Monica va începe turneul cu Nao Hibino, o jucătoare destul de dificilă, cu un tenis solid şi lovituri curate, iar Patricia va juca cu Heather Watson, pe care a învins-o recent la Miami, ultimul turneu unde Patricia a reuşit să obţină o victorie în circuitul WTA. Acum Ţig a ajuns la 7 înfrângeri consecutive, însă mai important e să îşi revină după accidentările şi problemele avute în ultima perioadă. Moni va fi prezentă şi pe tabloul de dublu, acolo unde anul trecut a câştigat titlul alături de Yanina Wickmayer. De data asta, va face pereche cu Sania Mirza, cu care a câştigat anul trecut titlul de la New Haven.
Jucătoare de urmărit: Bianca Andreescu şi Aryna Sabelenka. La 17 ani, Bianca Andreescu a câştigat sezonul acesta deja 2 turnee ITF, s-a calificat în premieră pe tabloul principal de la Wimbledon venind din calificări şi se apropie de top 100. Natural, prima victorie pe un tablou WTA nu putea să întârzie prea mult; a venit aseară, contra Camilei Giorgi (5-7, 6-3, 6-4).
Sabalenka (19 ani) e şi ea după un rezultat foarte bun la Wimbledon, acolo unde a ajuns în turul doi venind din calificări şi a marcat tot cu o victorie debutul pe un tablou WTA, 7-5, 6-3 cu Lauren Davis. Ce te impresionează cel mai mult la Sabalenka e forţa; loveşte năprasnic şi pune totul în absolut fiecare lovitură.
Tabloul masculin are multe nume importante. Principlii favoriţi sunt Dominic Thiem, Kei Nishikori, Milos Raonic sau Grigor Dimitrov, iar în primul tur se anunţă câteva meciuri interesante, mai ales ale noii generaţii: Tommy Paul vs. Casper Ruud (câștigat de american), Hyeon Chung vs. Kyle Edmund sau Daniil Medvedev vs. Reilly Opelka, câștigat de rus. Marius Copil, reintrat în circuit după problemele de sănătate post-Wimbledon, va juca în turul al doilea cu Jack Sock, un alt test important pentru el, obținut după victoria cu Bangoura (6-4, 7-6).
Stanford
Petra Kvitova îşi continuă reintrarea în ritmul normal al circuitului şi joacă pentru prima dată în carieră la Stanford. În ciuda eliminării premature de la Wimbledon, revenirea Petrei Kvitova în circuit rămâne una formidabilă, mai ales după titlul câştigat acum câteva săptămâni la Birmingham, al 20-lea titlu al carierei pentru ea. Petra va debuta cu învingătoarea meciului Francesca Schiavone vs. Kateryna Bondarenko. E de urmărit cum va evolua Petra săptămâna asta pentru că suprafaţa de la Stanford e una foarte rapidă (în 2014, Sabine Lisicki a doborât aici recordul de cel mai puternic serviciu din istoria tenisului feminin, cu 210 km/h) iar ea se descurcă excelent pe astfel de suprafeţe.
Maria Sharapova a bifat o primă victorie în, practic, a doua ei revenire din acest sezon; asta, după accidentarea cu care s-a ales la Roma şi care a forţat-o să se retragă de la toate turneele pe iarbă. Sharapova a trecut în trei seturi de Jennifer Brady, 61, 46, 60 (prima ei victorie pe hardcourt-urile nord-americane din 2015) și o va întâlni acum pe Tsurenko. Turneul de la Stanford o poate ajuta pe Sharapova (în prezent pe locul 171) să obţină calificarea pe tabloul principal la US Open.
Recent, Sharapova a scris un eseu în care vorbeşte despre suspendarea de 15 luni, perioadă pe care o consideră cea mai dificilă din cariera ei, revenirea în circuit şi emoţiile de la primul meci cu Vinci de la Stuttgart, greşeala de a juca trei turnee consecutive după o pauză atât de mare, dar şi despre ce urmează: Stanford şi Toronto – acolo unde spune ea va da tot ce are. Maria spune că vor continua să apară zecile de critici, vor veni şi victoriile, dar şi înfrângerile, iar când vine vorba de tenis, bun sau rău, singurul lucru pe care îl ştie cu siguranţă e că i-a lipsit.
Garbine Muguruza și Madison Keys sunt şi ele pe tablou şi sunt de urmărit, din motive diferite. Muguruza revine repede pe teren după câştigarea turneului de la Wimbledon şi e de văzut dacă de data asta va reuşi să gestioneze presiunea care vine odată cu câştigarea unui Slam. Madison Keys, chinuită de câteva accidentări (a jucat doar 7 turnee sezonul asta), va juca în turul doi cu învingătoarea dintre Caroline Dolehide şi Naomi Osaka.
Kitzbuhel, Los Cabos
Kitzbuhel e singurul (şi ultimul) turneu ATP pe zgură din această săptămână, iar aici principalii favoriţi sunt Cuevas, Lorenzi, Gilles Simon şi Fabio Fognini, recentul campion de la Gstaad. În Mexic, Tomas Berdych şi Sam Querrey sunt principalii favoriţi, ambii vin după un rezultat peste așteptări la Wimbledon.
Campionii săptămâni trecute: Katerina Siniakova, Shuai Peng, Fabio Fognini şi Leonardo Mayer
Katerina Siniakova a luat până la urmă titlul de la Bastad, turneu unde anul trecut pierdea finala la Laura Siegemund. Siniakova a reuşit astfel al doilea titlu al carierei, după o victorie în două seturi la Caroline Wozniacki. Daneza ajunge astfel la 5 finale pierdute sezonul ăsta, toate în două seturi. Ultima dată când o jucătoare ‘reuşea’ să piardă 5 finale consecutive în acelaşi sezon se întâmpla acum 7 ani, când Vera Zvonareva pierdea, printre altele, finalele de la Wimbledon şi US Open.
La Nanchang, Shuai Peng a reuşit primul titlu WTA din acest sezon, rezultat care a readus-o aproape de top 20. Peng reuşeşte astfel să închidă paranteza unei reveniri remarcabile. Anul trecut juca primul meci după o pauză de mai bine de un an, care a inclus o operaţie dificilă la spate şi multă incertitudine în ceea ce priveşte cariera ei în tenis; acum Peng se apropie de top 20, iar în ultimul an a reuşit să ia 2 titluri, plus o altă finală WTA.
Fabio Fognini a câştigat la Gstaad, abia al 5-lea titlu al carierei după o victorie la Yannick Hanfmann, care a reuşit cel mai bun rezultat al carierei sale. La Hamburg, Leo Mayer, care a intrat pe tabloul principal ca lucky loser, a câştigat trofeul după o victorie în trei seturi împotriva lui Florian Mayer. A fost pentru a doua săptămână consecutivă când un turneu ATP e câştigat de un lucky loser, după ce acum două săptămâni Andrey Rublev câştiga la Umag tot din postura de lucky loser.
*
Îți place conținutul de pe 30-0? Asigură-te că-l citești și pe cel din 30-0 pe curat, Ediția de vară 2017. Merită! 😉 Și, în plus, susții site-ul pentru proiecte de conținut viitoare. Mai multe detalii despre cuprins, aici. Poți cumpăra revista de aici.