Pe parcursul serialului, am încercat să construim o imagine de ansamblu asupra modului în care e structurat tenisul juvenil și să identificăm piesele de puzzle care îl alcătuiesc, dar și pe cele care lipsesc. Am vorbit cu antrenori, părinți, copii, psihologi, foști și actuali jucători de top despre ce înseamnă să practici acest sport în România, care sunt pașii pe care trebuie să-i urmezi și ce nu funcționează cum trebuie. Când s-a ajuns la lipsuri și dificultăți, aproape toate privirile s-au îndreptat către Federația Română de Tenis, pe care cei implicați în tenis o văd responsabilă pentru neajunsuri, dar și având obligația de a veni cu soluții, propuneri, proiecte.
Asa ca era necesară și parerea părții într-atât de criticate. În acest episod, Federația își prezintă, prin vocea vicepreședintelui Adrian Marcu, ideile și proiectele pe care le are privind susținerea juniorilor, cum vede ea cadrul de dezvoltare a jucătorilor români și ce părere are despre criticile și soluțiile propuse de părinți în episodul anterior. La discuție a participat și antrenorul Daniel Dobre, fost președinte al Colegiului Antrenorilor.
Nemulțumiți de faptul că dezbaterea din jurul tenisului juvenil gravitează aproape exclusiv în jurul eforturilor financiare ale părinților și a lipsei de suport din partea Federației, principala idee pe care cei doi au ținut s-o transmită cititorilor Treizecizero.ro este că FRT oferă, în limita bugetului pe care îl are - adică aproximativ patru milioane de lei - un cadru de dezvoltare prin care jucătorii români cu adevărat valoroși își pot atinge potențialul. Acest cadru, alcătuit în principal dintr-o rețea extinsă de turnee, le dă juniorilor șansa să urce în clasament fără a ieși din țară, deci cu cheltuieli mai mici, conform calculelor făcute de cei doi: „La 10 ani nu te costă mai mult de 500 euro pe an turneele, iar la 12 ani poate 1.000 euro.”
Am încercat să aflăm mai multe detalii despre organizarea Federației la nivel de juniori, concluzia fiind că nu există un departament specializat și responsabil de o strategie de dezvoltare a tenisului juvenil. De acest sector se ocupă cei doi antrenori federali coordonatori, sprijiniți cu know-how de membrii Comitetului Director, comitet alcătuit din foști jucători, de președinte sau de Colegiul Antrenorilor. Nici procentul din buget care revine acestui sector nu este cunoscut cu exactitate, pentru că, din cunoștințele vicepreședintelui Marcu, acesta se împarte în funcție de tipurile de acțiuni: salarii, competiții sau activitatea loturilor naționale.
„Nu susține nimeni că tot ce face Federația în momentul ăsta e ideal”, admite vicepreședintele Marcu, care spune că ar fi nevoie de mai multă implicare, dacă ar exista și fonduri. „Dar, pentru posibiliățile financiare pe care le avem, eu zic că se face mult”. Concluzia lui e că părinții ar trebui, înainte de a cere mai multă implicare, în special financiară, din partea FRT, să exploreze la maximum facilitățile pe care aceasta le pune la dispoziție. „Noi vorbim întâi de bani înainte să ne folosim toate resursele, asta e problema.”
Pentru că în acest serial am încercat nu doar să scoatem la iveală problemele din tenisul juvenil, ci și să punem pe masă o serie de soluții concrete, iată cum se văd propunerile imaginate sau dorite de părinți, din perspectiva Federației:
Ce s-ar putea face, dacă ar fi bani? Pentru început, echipe care să meargă împreună la turnee, cu un antrenor în locul părinților, care să urmeze un program timp de 2-3 ani, cum o spune chiar Marcu. Dar vicepreședintele FRT e de părere că astfel de echipe se pot realiza și fără implicarea financiară a Federației, iar costurile individuale ar fi oricum mai mici decât dacă fiecare părinte și-ar însoți copilul, cum se întâmplă acum. „În momentul ăsta, oriunde ne ducem la concursuri sunt zeci de părinți. Deci banii se cheltuiesc. Dar dacă le-ai spune: uite, programul ăsta ar costa atât, sunt 7 concursuri ori 30 euro/zi, 1400 euro. Dacă îi împărțim la patru, sunt 350 de euro. Ce vreți, să mergeți cu copilul la concurs și să plătiți 1.400 de euro, sau să dați 350 fiecare și să meargă un antrenor cu ei?”
Mai departe, fostul jucător subliniază din nou că există suficiente turnee în România, iar dacă unii aleg să participe la cele din afară, mai costisitoare, este o decizie personală. „Abia în momentul în care ai consumat resursele interne, intervine ieșirea în afară. Și atunci, poți lua țările de lângă - Bulgaria, Ungaria, Serbia, Moldova - au și ele la rândul lor câte trei turnee. unde poți merge cu mașina, cu cheltuieli mai mici decât să zbori până în America, cum au făcut unii copii.” Sunt turnee mai valoroase, unde juniorii români pot întâlni adversari mai puternici, dar cei cei doi spun că diferența de puncte nu e așa de mare între cele de categoria A (100 puncte) și B (80).
Un proiect prin care s-a încercat o astfel de pregătire centralizată a fost „Cupa Davis pentru Viitor”, implementat acum trei ani. Federația a pus la dispoziție un antrenor tehnic și un preparator fizic, cu care o grupă formată din sportivi de lot național, care se apropia de tranziția la seniori, a mers la turnee prin țară.
Tot legat de competițiile interne, vicepreședintele FRT spune că majoritatea cluburilor de stat – școlile sportive școlare sau cele municipale –decontează deplasările, pe lângă antrenamentele gratis și indemnizațiile pe care le oferă.