Ziua meciurilor mari la AO: Eroismul lui Andy Murray și încăpățânarea lui Popyrin
Treizecizero | 19 ianuarie 2023Sir Andy ne-a amintit tuturor că e făcut dintr-un material aparte, similar celui din care sunt alcătuiți Roger, Rafa sau Nole. Și că nu cunoaște ideea de a renunța, iar dragostea lui pentru jocul acesta (sau pentru lupta asta) e și astăzi pură. Curată.
Ziua a 4-a de la Australian Open a fost, pe lângă una a surprizelor – cu Ons Jabeur, Veronika Kudermetova, Anett Kontaveit, Alexander Zverev, toți eliminați – și o zi a meciurilor speciale. Cea dintre Alexei Popyrin și Taylor Fritz, și meciul lui Andy Murray cu Thanasi Kokkinakis, considerat cel mai bun meci de până acum la această ediție a AO.
Murray și Popyrin, învingătorii acestor meciuri, au povești diferite și au câștigat în feluri diferite: Murray a făcut-o prin experiență și acel stoicism incredibil care l-a dus atât de sus în tenisul mondial; Popyrin, prin perseverență și muncă bine făcută.
Alexei Popyrin d. Taylor Fritz
Ajuns la 25 de ani și aflat în vârf de formă, venind după cel mai bun sezon din carieră, Taylor Fritz, locul 8 în lume acum, declara înainte de Australian Open că e timpul să fie relevant și într-un turneu major. S-a ferit să vorbească direct despre posibilitatea câștigării unui Slam – dar a declarat că acesta e visul lui și acum se simte pregătit să ajungă în acea poziție.
Înainte de start, Fritz era considerat drept unul dintre jucătorii cu mari șanse la un parcurs cât mai lung la Australian Open. Și asta pe bună dreptate: venea după cel mai bun an din carieră, legase câteva victorii foarte bune împtriva jucătorilor din top 10 la United Cup. Doar că astăzi, în turul doi, s-a văzut eliminat de Alexei Popyrin, după un meci extraordinar, încheiat în cinci seturi: 6-7, 7-6, 6-4, 6-7, 6-2.
Popyrin vs Fritz a fost meciul clasic pentru prima săptămână a turneelor de Grand Slam: bun, cu multă calitate, dramatic și cu răsturnări de situație, cu ambii jucători evoluând, în același timp, la cel mai înalt nivel și fiind capabili să crească în intensitate pe măsură ce meciul s-a apropiat de final. Totul s-a jucat până la ultimele mingi, nimic n-a părut a fi deja stabilit.
Poate cea mai spectaculoasă statistică în legătură cu acest meci este cea referitoare la serviciul lui Popyrin. Timp de patru ore și cinci seturi, Popyrin și-a pierdut serviciul o singură dată (!) și a avut un procentaj de 87% la punctele câștigate cu primul serviciu. Ba mai mult, în setul trei, australianul nu a pierdut niciun punct cu serviciul, nici cu primul, nici cu al doilea.
Faptul că Fritz a avut mari probleme în a-i citi serviciul lui Popyrin poate explica aceste statistici impresionante. Dar meciul nu a fost câștigat doar cu serviciul, ci și prin disciplina arătată: Popyrin a fost jucătorul mai ordonat, mai așezat, și asta s-a văzut cel mai bine pe măsură ce meciul a căpătat intensitate și dramatism.
Cheia acestei victorii imense pentru Popyrin – a doua vs. un jucător de top 10 pe care o reușește la AO – a fost munca pe care a depus-o în presezon, spune el. “Anul trecut a fost cel mai greu an. Am câștigat tot atâtea meciuri în 2022 câte am câștigat în începutul acestui de sezon. Dar în presezon am început să lucrez mult și să muncesc enorm; am pus capul în pământ și am început să muncesc. Am muncit cât de mult am putut. Nu vreau să mai am sentimentul pe care l-am avut anul trecut. O să continui să muncesc, o să continui să mă îmbunătățesc. Îmi place acest sentiment pe care îl am acum și vreau cât mai mult să simt ce simt acum”, a spus Popyrin, la finalul meciului cu Fritz.
E adevărat că-n 2022, Popyrin a câștigat doar 7 meciuri pe tablourile principale ale turneelor ATP – și asta fără a fi neapărat accidentat sau cu probleme fizice. Pur și simplu a avut un an slab, în care – deși a jucat cap-coadă – nu a reușit să lege nimic. Acum, în 2023, după un presezon reușit, Popyrin a ajuns deja la șase victorii și mai bifează un meci câștigat împotriva unui jucător de top 10. Ăsta poate fi un alt exemplu despre cum munca bine făcută e întotdeauna răsplătită; tenisul e dur, uneori chiar brutal, dar mereu are grijă să ofere în aceeași măsură în care i se oferă.
În vârstă de 23 de ani, Popyrin e bine poziționat acum pentru o posibilă victorie și în turul următor, unde îl va întâlni pe americanul Ben Shelton.
Andy Murray d. Thanas Kokkinakis
Fără dar și poate, acest meci poate fi catalogat drept cel mai bun de până acum la AO23. Partida a durat șase ore fără un sfert și s-a încheiat dincolo de ora 4 dimineața, ora locală (al doilea cel mai întârziat final de meci într-un turneu de Slam), cu Andy Murray făcând ceea ce a făcut toată cariera: săpând adânc, găsind resurse, luptând, revenind și, în final, câștigând un meci absolut încântător, cu o nouă revenire de la 0-2 la seturi, a 11-a a carierei, și de la 2-5 în setul trei.
Deși vorbim de o victorie obținută în turul doi al unui Grand Slam în realitate acest meci (și victoria în sine) e mai mult decât atât: este cel mai lung meci jucat (și câștigat) din cariera lui Murray și, probabil, și una dintre cele mai relevante victorii ale sale.
Pentru că Sir Andy ne-a amintit tuturor – și probabil și-a oferit și lui încă o dovadă – că e făcut dintr-un material aparte, similar celui din care sunt alcătuiți Roger, Rafa sau Nole. Și că nu cunoaște ideea de a renunța, iar dragostea lui pentru jocul acesta (sau pentru lupta asta) e și astăzi pură. Curată.
După victoria cu Matteo Berrettini din primul tur, de asemenea în cinci seturi, Andy repetă isprava și cu Thanasi Kokkinakis: 4-6, 6-7, 7-6, 6-3, 7-5, deși a fost la două puncte de eliminare în setul decisiv.
Este o victorie atât de tipică pentru Andy Murray, încât dincolo de frumusețea meciului, pare logic atât că meciul a avut desfășurarea pe care a avut-o (cu Andy în rol principal), dar mai ales că finalul i-a aparținut lui Murray.
Probabil mai mult decât oricine altcineva, Murray are această capacitate uluitoare de a rezista, de a reveni, de a câștiga meciuri care par pierdute: știe cum să le câștige, știe cum să-și înfrâneze adversarii și cum să gestioneze situații în care, probabil, mai mult de jumătate din jucătorii din circuit s-ar crispa sau panica. Sau, pur și simplu, ar abandona lupta.
Însă tipul acesta de meciuri – dure, lungi, cu reveniri – reprezintă un teritoriu atât de cunoscut pentru Murray, încât, chiar dacă decisivul i-a aparținut lui Kokkinakis multă vreme, senzația că Murray nu va pierde a fost prezentă la fiecare passing-shot reușit, la fiecare serviciu de nereturnat și fiecare rever în lung de linie (ce frumusețe!) prin care i-a anulat speranțele australianului.
Victoria în fața lui Kokkinakis – care merită toată aprecierea pentru rolul jucat în acest epic – îl duce pe Murray pentru prima dată din 2017 în turul trei la Australian Open, acolo unde îl așteaptă Roberto Bautista-Agut, favoritul 24, cel care a revenit, de asemenea, de la 0-2 la seturi în meciul din turul doi cu Brandon Holt.
IBAN RO51RNCB0079145659320001
Asociația Lideri în Mișcare,
Banca Comercială Română