Ziua 1 | Federer distrugător în deschidere; moment frumos, dar bad timing pentru Victor Hănescu
Adrian Țoca | 24 iunie 2013Roger Federer și Victor Hănescu au jucat primul meci pe terenul Central din ediția 2013 a Wimbledon. Prima zi a fost plină de rezultate neprevăzute, meciuri tari și o mulțime de subiecte interesante.
Și a început. Prima zi a Wimbledon este mereu o experiență cu totul și cu totul specială, iar englezii se pricep s-o facă și mai deosebită, așa cum te-ai aștepta de la un turneu cu tradiția și istoria Wimbledon. Atenția la detalii, ordinea, strictețea, profesionalismul, eleganța, sunt lucruri pe care le resimți oricare ar fi forma prin care alegi să trăiești turneul. Iar pentru jucători sunt puține lucruri mai grațioase decât șansa de a deschide turneul pe terenul Central. Anul acesta, alături de Roger Federer, cel care face parte din meciul de deschidere pentru a șaptea oară, a fost Victor Hănescu. Și când deschizi turneul, și o mai faci și alături de cel mai galonat jucător din istorie, asta rămâne o amintire frumoasă pentru tot restul vieții. Un premiu pe care Victor îl merita, pentru anii de constanță și de clasări mai mult decât decente în partea superioară a primei sute ATP. Din păcate pentru Victor, singura satisfacție a rămas aceasta, amintirea unui meci de deschidere adică, pentru că, în rest, puține lucruri au mers în favoarea lui. Nu că românul ar fi jucat prea slab. Atâta doar că Federer a fost într-una dintre acele zile în care totul a funcționat la parametrii care i-au adus atâtea trofee, recorduri și fani elvețianului. Printre altele, Roger a făcut faze precum cea de mai jos:
Cu câteva zile înainte de Wimbledon, Victor povestise câte ceva despre ce înseamnă pentru el un jucător perfect, amintind de la Federer despre forehand și mental. Ei bine, Federer a avut grijă să-i amintească în destul de multe despre perfecțiunea discutată în acel interviu. Elvețianul a început fiecare set cu un break și a continuat să joace în permanență agresiv, fluent în exprimare, fără greșelile neforțate și fără pierderile de concentrare care i-au însoțit aparițiile pe teren din 2013. Elocvent e faptul că, la un punct al meciului, Hăne făcuse doar patru greșeli neforțate și era deja condus cu un set și un break. Ceea ce a putut evita în setul secund, în care a fost condus cu 0-4 și 30-30, n-a mai putut evita în al treilea: un set la zero care a rotunjit meciul la o oră și nouă minute, motiv pentru comentatorii britanici să spună că Federer ar putea foarte bine să-i scutească de un efort pe cei de la spălătorie și să păstreze tricoul și pentru meciul următor, că n-a transpirat deloc în acesta. Șapte ași, 90 la sută din punctele jucate cu primul serviciu câștigate, 32 de lovituri direct câștigătoare, doar 6 greșeli neforțate, 21/25 la fileu și un foarte compact 6/8 la șansele de break, capitolul care le dă, de regulă, multe dureri de cap fanilor lui Federer. Care fani și-au văzut preferatul jucând astăzi în cel de-al 55-lea Slam consecutiv. La doar o prezență distanță de recordul absolut deținut de Wayne Ferreira.
Următorul adversar pentru Federer este Sergyi Stakhovsky, guralivul ucrainean care s-a făcut remarcat în ultimul an printr-o serie de declarații ieșite din tipare.
Ungur a ieșit și el. Pe lângă eșecul previzibil al lui Hănescu, l-am contabilizat deja și pe cel al lui Adi Ungur, învins de Benoit Paire, căruia Adrian a reușit să-i ia, totuși, un set: 6-4, 4-6, 6-3, 6-1. Asta înseamnă că România rămăsese deja fără reprezentanți la simplu masculin după nici trei ore de la începerea turneului.
Errani, cel mai înalt cap de serie eliminat deja. Italianca n-a fost niciodată vreo admiratoare a jocului pe iarbă, și nu mai departe de anul trecut se afla la capătul greșit al unui golden set, set pierdut la zero fără vreun punct câștigat. Chiar și așa, o eliminare a unei jucătoare de Top 5 încă din turul 1 al unui Slam rămâne o știre. Sara a cedat la Monica Puig, 6-3, 6-2, portoricanca impresionând mai ales cu reverul, cu care a lovit la foc automat, și prin numărul de lovituri direct câștigătoare, 38 la număr.
Azarenka, spaimă mare. Nu din cauza jocului, ci în urma unei căzături foarte urâte, care s-a lăsat cu dureri la genunchi și cu o sperietură zdravănă pentru Azarenka, jucătoarea izbucnind în plâns imediat (video, mai jos). Vika a avut nevoie de îngrijiri medicale serioase, dar a putut relua și duce la capăt meciul cu portugheza Koehler, 6-1, 6-2. Rămâne de văzut cum va reacționa acum fostul lider mondial pentru următoarele meciuri, dar mai important e că ea și-a oferit o șansă de a continua turneul și de a se putea recupera în timp util pentru turul 2.
Sorana a trecut cu bine de turul 1. N-a fost un meci deloc simplu pentru Sorana Cîrstea în manșa inaugurală, dar favorita 22 s-a impus în o oră și 43 de minute, 7-5, 7-6, în fața lui Stephanie Voegele, egalând scorul zilei între România și Elveția la Wimbledon. Sori a fost condusă în ambele seturi, 4-1 în primul și 3-1 în cel secund, dar a reușit să revină în fiecare ocazie și să preia inițiativa pe ambele finaluri de set. Sorana o va întâlni în turul 2 pe Camila Giorgi, din Italia.
Șocul zilei. Rafa Nadal a fost eliminat inca din turul 1 al turneului, invins de Steve Darcis, din Belgia, scor 6.7, 6.7, 4.6. Totul despre această surpriză de proporții în cele două articole dedicate, AICI și AICI.
Hewitt, ca-n tinerețe. Eliminarea lui Nadal n-a fost singurul rezultat neprevăzut înregistrat pe terenul 1. Imediat după meciul spaniolului, pe Court 1 au intrat fostul campion de la Wimbledon, Lleyton Hewitt, și elvețianul Stanislas Wawrinka. O tragere la sorți complicată pentru Stan, care, în pofida formei lui de excepție din ultimele luni, n-a putut trece peste realitatea că iarba este suprafața lui cea mai slabă. Iar Hewitt arătase recent, la Queens, unde a mers până în semifinale, cât de puternic încă mai poate fi pe iarbă. Australianul de 32 de ani a transformat aceste ipoteze în realitate, câștigând în trei seturi, 6-4, 7-5, 6-3. Pariază cineva pe el pentru un sfert cu Federer?
Ce este Wimbledon? Răspunsul, într-un alt video-promo de excepție realizat de englezi, pe care îl puteți urmări mai jos:
Meciurile zilei a 2-a. După toată agitația din prima zi, urmează să-i vedem la lucru, dintre marii favoriți, pe Novak Djokovic, Serena Williams și Agnieszka Radwanska. Prin felul în care s-au făcut cele două trageri la sorți, zilele pare arată mai puțin promițător pe hârtie decât cele impare, însă surprizele pot să apară de unde nu te aștepți. În termeni de echilibru, meciurile zilei de marți sunt Gilles Simon – Feliciano Lopez, reeditarea finalei de la Eastbourne de acum câteva zile, Bernard Tomic – Sam Querrey și Maria Kirilenko – Laura Robson.
Românii joacă astfel: Irina Begu-M.T.Torro-Flor, Alexandra Cadanțu – Tamira Paszek, Simona Halep – Olga Govortsova, Monica Niculescu – Mona Barthel.
IBAN RO51RNCB0079145659320001
Asociația Lideri în Mișcare,
Banca Comercială Română