WTA și tenisul feminin ies din China, drept răspuns la situația în care se găsește Peng Shuai
Treizecizero | 1 decembrie 2021Decizia luată de WTA are o importanță uriașă pentru lumea tenisului și dincolo de lumea tenisului. Devine, de asemenea, un precedent pentru alte ligi majore din toate sporturile.
WTA a anunțat, printr-un comunicat asumat de CEO-ul Steve Simon, decizia de a suspenda cu efect imediat turneele pe care le organizează în China, ca urmare a evoluției situației lui Peng Shuai. Decizia este justificată de circuitul feminin prin faptul că WTA nu a reușit să comunice direct cu jucătoarea chineză, în ciuda mai multor încercări.
WTA, spune comunicatul, înțelege că mesajul lui Peng Shuai trebuie să fie ascultat și luat în serios, și că „jucătoarele din WTA, la fel ca femeile din toată lumea, merită să fie ascultate”.
„Din acel moment, Peng Shuai a demonstrat importanța de a vorbi public, în mod particular când vine vorba de agresiuni sexuale, mai ales când sunt implicați oameni puternici. Așa cum Peng a scris în postarea ei, ‘chiar dacă sunt ca un ou care lovește o stâncă, sau ca o molie atrasă de o lumină puternică, cerând să se auto-distrugă, voi spune adevărul despre tine’. Știa la ce pericole se expune, și a ieșit public chiar și așa. Îi admir tăria și curajul”, se arată în comunicat.
Mai departe, comunicatul arată evoluția ulterioară a ostilităților: ștergerea și cenzurarea mesajului de pe internetul din China, și faptul că WTA nu a primit un răspuns la cererile de a i se permite lui Peng să demonstreze că e într-adevăr liberă și că poate vorbi liber. „Știm acum unde e, dar avem îndoieli serioase că e liberă, că e în siguranță și că nu e subiectul unor cenzuri, constrângeri sau intimidări. WTA a fost clară în ce privește ce e nevoie să se întâmple aici, și cerem din nou o investigație completă și transparentă, fără cenzură, în ce privește acuzele făcute de Peng Shuai.
Nimic din toate astea nu e și nu poate deveni acceptabil. Dacă oameni puternici pot suprima vocile femeilor și pot face uitate astfel de acuzații, atunci întreaga bază pe care WTA a fost fondată, egalitate pentru femei, ar suferi imens. Nu voi lăsa și nu pot lăsa asta să se întâmple WTA-ului și jucătoarelor sale.
Ca urmare, cu tot sprijinul Boardului WTA, anunț suspendarea imediată a tuturor turneelor WTA din China, incluzând și Hong Kong. Nu văd cum aș putea cere cu conștiința împăcată sportivelor noastre să meargă să concureze în China, când Peng Shuai nu are voie să comunice liber și aparent e sub presiune să se dezică de acuzațiile făcute. Ținând cont de situația curentă, sunt de asemenea îngrijorat de riscul pe care toate jucătoarele și staff-ul nostru l-ar înfrunta dacă ar fi să avem turnee în China în 2022″.
Firul evenimentelor (via AFP)
Peng Shuai are 35 de ani și este dublă campioană de Grand Slam la dublu și fost număr 1 mondial la dublu; la simplu, ea este fostă semifinalistă la US Open și are un career best 14 WTA, performanțe care o fac una din cele mai importante jucătoare din China post-Na Li. Ea a postat luna trecută pe o rețea de socializare din China un text lung, foarte personal, acuzând un membru important din elita politică chineză, un fost vicepremier în guvernul chinez, de agresiune sexuală. Postarea ei a fost rapid cenzurată, la fel ca și copiile făcute de alți utilizatori, iar Peng a dispărut mai bine de două săptămâni din atenția publică. Ulterior, după o campanie virală pe rețelele sociale sub hashtagul #whereisPengShuai, după implicările WTA și ale sportivilor de top, nu doar din tenis, ci și din alte sporturi, cazul a ajuns unul diplomatic, în atenția întregii lumi. Peng a reapărut în câteva filmări cu oficiali chinezi sau într-un mesaj care spunea că „Bună tuturor, sunt Peng Shuai, nu sunt dispărută și sunt în siguranță. Mă odihnesc acasă și totul e bine. Mulțumesc tuturor pentru grijă”, adăugând de asemenea că acuzațiile făcute anterior nu sunt adevărate.
Peng a apărut și într-o conferință video făcută cu președintele CIO, Thomas Bach, care a fost însă aspru criticat în online pentru rolul jucat în această criză. Din motive niciodată elucidate, Peng nu a discutat niciodată cu WTA, forul cel mai în măsură să o contacteze și să fie interesat de soarta ei.
În multiple mesaje și anunțuri, unele de o franchețe neobișnuită la acest nivel, WTA a făcut publică poziția sa, cerând în repetate rânduri asigurări că Peng e bine și e liberă, o anchetă în ce privește acuzațiile făcute de aceasta, precum și o discuție între Steve Simon și jucătoarea chineză, fără alți participanți. Cum niciuna din aceste lucruri nu s-au întâmplat, WTA a luat o decizie majoră, la mai bine de o lună de la începutul crizei.
Și este majoră pentru că este pasul cel mai important și mai curajos făcut vreodată de o ligă sportivă care operează la nivel mondial în raport cu China, lucru pe care alte organizații, de la cluburile și organizațiile importante de fotbal, golful sau baschetul nord-american nu l-au făcut, preferând să nu riște relația de business cu o piață uriașă precum cea chineză.
WTA, la rându-i, se baza pe veniturile aduse de piața chineză, unde s-a extins spectaculos în ultimii ani. În 2020, înainte ca pandemia să strice toate planurile WTA urma să găzduiască 11 turnee în China, incluzând și perla coroanei, WTA Finals, care are (sau avea) un contract pe o perioadă de 10 ani cu Shenzhen, cu una dintre cele mai spectaculoase premii oferite vreodată în tenis. Din cele 10 ediții, doar prima a apucat să aibă loc, cea din 2019. În 2020, turneul a fost anulat, iar în 2021 el a fost mutat în ultimă instanță la Guadalajara.
Nu doar turneele de nivel înalt reprezentau implicarea WTA în China, ci și numeroase programe de dezvoltare pentru noile generații.
Ultima oară când un turneu WTA a avut loc în China s-a întâmplat acum 21 de luni. Alături de WTA Finals, alte opriri importante erau turneele de la Beijing (WTA 1000) și Wuhan.
Însă, deși o bună parte din rețeta sa financiară venea din China, WTA și-a asumat o situație explozivă pe toate planurile, care va avea, probabil, diverse consecințe, cel puțin sportive și economice. E de urmărit ce se va întâmpla cu turneele ATP din China. Forul masculin a sprijinit în mod public campania WTA, dar are propriile interese în China; nu-i mai puțin adevărat că, în acest moment, ATP s-ar putea să nu mai fie dorit în China oricum.
„Regret cu siguranță că s-a ajuns la acest stadiu. Comunitățile de tenis din China și Hong Kong sunt pline cu oameni minunați, cu care am lucrat cu succes pentru mulți ani și care trebuie să fie mândri de realizările lor, de ospitalitatea arătată și de succesul obținut. Totuși, dacă China nu face pașii ceruți de noi, nu putem să ne expunem jucătoarele și angajații noștri. Liderii chinezi ne-au lăsat fără vreo opțiune. Rămân optimist că cererile noastre vor fi auzite, iar autoritățile chineze vor rezolva această situație”, spune Steve Simon, care a câștigat un sprijin public enorm în ultimele săptămâni cu deciziile și luările sale de poziție.
IBAN RO51RNCB0079145659320001
Asociația Lideri în Mișcare,
Banca Comercială Română