WTA Bucharest Open, tot ce trebuie să știți. Program, tablou, preview-urile meciurilor româncelor. Câștigă Simona acasă?
Adrian Țoca | 6 iulie 2014Facem trecerea bruscă de la un turneu de Grand Slam la unul de International, de la iarba elegantă de la Londra la zgura fierbinte de acasă. Numele sunt mai puțin sonore, dar e turneul nostru, de acasă.
Frumusețea incomparabilă a tenisului este și aerul de proaspăt și de nou pe care ți-l dă un tablou nou de concurs, mereu fermecător și plin de posibilități, indiferent de nivelul turneului și de numele de pe el. Despre orice tablou din lume se pot spune aceleași lucruri: există mereu o parte de tablou mai aglomerată, există mereu meciuri prea tari pentru primul tur, există culoare și există favoriți indiscutabili, există meciuri capcană și surprize de proporții.
Continuă o vară agitată în tenis. Facem trecerea bruscă de la un turneu de Grand Slam la unul de International, de la iarba elegantă de la Londra la zgura fierbinte de acasă. Numele sunt mai puțin sonore, dar e turneul nostru, de acasă. Pentru prima dată, România are șansa să fie gazda unui turneu WTA, care se adaugă celui ATP, din aprilie. Mai punem pe listă și barajul Fed Cup din primăvară, meciul din Cupa Davis, din septembrie, plus, bineînțeles, performanțele Simonei Halep și ale românilor, în general (9 titluri și 6 finale în 2014, ATP + WTA) și avem imaginea completă a unui an mai încărcat ca oricând.
Va fi și ocazia potrivită pentru români de a o saluta și primi acasă pe Simona Halep. Numărul 3 mondial vine să joace la București un turneu oficial, ceea ce în sine este un lucru care nu s-a mai întâmplat niciodată în istoria României. Dacă va putea să câștige titlul e mai puțin relevant, date fiind problemele fizice pe care le are, dar evenimentul este o sărbătoare și ar trebui trăit ca atare.
Iar Treizecizero va fi gata să vi-l prezinte la aceleași standarde ca și Roland Garros sau Wimbledon.
1. Tragerea la sorți
Simona Halep (1) – Kristina Mladenovic
Aleksandra Kunic – Alexandra Panova
Veronica Royg – Cagla Buyukakcay
Lara Arruabarrena – Annicka Beck (5)
Klara Koukalova (3) – Monica Niculescu
Alize Lim – Q1
Katarzyna Piter – Andreea Mitu (WC)
Anna Tatishvili – Polona Hercog
Anna Schmiedlova (6) – Kristina Kukova
Nadia Kichenok – Cristina Dinu (WC)
Q2 – Danka Kovinic
Raluca Olaru (WC) – Karin Knapp (4)
Petra Cetkovska – Alexandra Cadanțu
Q3 – Irina Begu
Silvia Soler Espinosa – Q3
Alexandra Dulgheru – Roberta Vinci (2)
2. Traseul Simonei spre titlul 8
Așadar, Simona Halep începe cu Kiki Mladenovic, din Franța, ceea ce, în esență, e o tragere chiar proastă, raportat la alte opțiuni de pe tablou și la entry list-ul în sine. În plus, plecând de la premisa că problemele de la gleznă nu o vor afecta, Simona va avea nevoie de ceva timp ca să se reacomodeze cu zgura. Ea spunea la Londra, zilele trecute, că trecerea de pe iarbă înapoi pe zgură e mai grea decât cea în sens invers. Însă, de asemenea, tragerea la sorți e și o oportunitate de a regla niște conturi cu Mladenovic, în fața căreia Simona a pierdut la turneul indoor de la Paris la începutul anului, 7-6, 6-4 în primul tur. Și atunci, ca și acum, meciul a urmat imediat după un Grand Slam. Simona venea după accesul în sferturi la Australian Open.
Ca asemănările să continue, Mladenovic câștiga atunci titlul la dublu mixt la Australian Open. În acest weekend, ea a jucat sâmbătă finala Wimbledon la dublu feminin (alături de Babos, pierdută cu Errani / Vinci), după care a revenit pe teren pentru a juca o semifinală la dublu mixt, pierdută de asemenea.
Mladenovic a ajuns până în turul 3 la Roland Garros, unde a provocat una dintre surprizele turneului, eliminând-o pe Na Li în primul tur. Apoi a trecut și de Riske, pierzând în cele din urmă în trei seturi cu Andrea Petkovic, cea care a ajuns până în semifinale, unde a pierdut cu… Halep.
Evident, Simona pornește ca mare favorită pentru acest meci și e de așteptat să fie extramotivată, nu doar de reîntâlnirea cu publicul românesc, ci și pentru a-și lua revanșa.
Dacă totul va decurge normal, următoarele meciuri se anunță și mai confortabile. În turul 2, Simona va întâlni învingătoarea dintre Kunic și Panova, iar în sferturi cel mai probabil s-ar revedea cu vechea cunoștință Annicka Beck, pe care a învins-o în două meciuri (Hertogenbosch 2013, Doha 2014), dar în fața căreia s-a retras recent, tot la Hertogenbosch.
În semifinale, cel mai plauzibil nume care ar putea să vină de pe sfertul doi de tablou este cel al învingătoarei dintre Koukalova și Monica Niculescu, dar Andreea Mitu, Piter sau Hercog au și ele o șansă bună.
În fine, dacă totul va fi în regulă, în finală adversara Simonei s-ar alege, în teorie, dintr-un număr de jucătoare care pleacă cu prima șansă pe a doua jumătate de tablou, una ceva mai echilibrată: Roberta Vinci, Irina Begu, Alexandra Dulgheru, Alexandra Cadanțu, Cetkovska, Soler Espinosa, poate chiar și Schiemdlova, toate au motive de optimism la București.
3. Meciurile celorlalte românce
Am analizat drumul Simonei, dar ce-i de zis despre celelalte românce de pe tabloul principal? Multe dintre ele au picat chiar greu pentru primul tur, nimerind direct una dintre favorite.
Monica Niculescu, a doua în ordinea clasamentului dintre româncele participante la București (locul 67), a dat chiar peste Klara Koukalova, partenera ei obișnuită de dublu. Monica nu agreează în mod special zgura, dar sigur va face un efort suplimentar de dragul ideii că joacă acasă. Koukalova are un an interesant și la simplu, aici incluzând și o finală pe zgură, la Rio de Janeiro, așa că va fi un meci strâns cu siguranță. Dacă va ieși din acest meci, Monica are șanse să-și prelungească semnificativ parcursul la București.
Irina Begu își va aduce clasamentul cel proaspăt refăcut acasă, pentru o nouă șansă pe zgura de la Arene. Irina e cea mai de succes dintre românce la ultimele turnee ITF din București, care au precedat apariția acestui turneu de categorie WTA, ea câștigând ediția din 2011, jucată în Herăstru (Simona Halep s-a oprit atunci în semifinale, învinsă de Laura Pous Tio, nu-s decât trei ani de atunci), apoi făcând sferturi la ediția din 2012.
Doi ani mai târziu, Irina debutează contra unei jucătoare din calificări, apoi are șansa unui duel românesc, cu Alexandra Cadanțu. Care Alexandra a picat și ea destul de ghinionist – repet, ghinion în sensul că erau opțiuni mult mai confortabile pentru primul tur. Cadanțu o va întâlni pe Petra Cetkovska, în fața căreia a pierdut recent pe iarba de la Birmingham. Cetkovska s-a remarcat anul acesta cu un sfert la Doha, unde a bătut-o pe Na Li, și e capabilă, uneori, de meciuri mari contra adversarelor cu nume. Cadanțu are de apărat semifinala reușită anul trecut la Budapesta.
Înainte de venirea la București, Irina Begu joacă azi finala puternicului challenger de 100 k de la Contrexville, din Franța, unde o întâlnește pe favorita 1, Kaia Kanepi. [Later Update: Irina a câștigat titlul, 6-3, 6-4 în finală, și a urcat până pe locul 64 în clasament] Până în finală, Irina a trecut de Sofia Arvidsson, Mathilde Johansson, Anna Tatisvhili și Melanie Oudin. Dulgheru și Cadanțu au mai fost prezente acolo, pierzând în turul 2.
Alexandra Dulgheru are o tragere ghinionistă. În continuă căutare de puncte, Alexandra va avea de jucat cu favorita 2, Roberta Vinci, fostă jucătoare de Top 20, dar care are un sezon oribil la simplu, cu 7 victorii și 17 înfrângeri. La dublu, însă, lucrurile merg mult mai bine pentru Roberta, care vine la București din postura de proaspătă campioană la dublu la Wimbledon, unde s-a impus alături de Sara Errani.
Alexandra a câștigat recent, la rându-i, Challengerul de la Marseille, jucat tot pe zgură, revenind în Top 100 cu această ocazie. Cele două s-au întâlnit în două ocazii, Vinci câștigând de fiecare dată, cel mai recent în 2011. Meciul lor va fi unul dintre capetele de afiș ale programului din primul tur și va fi șansa reîntâlnirii Alexandrei cu publicul de acasă. Să sperăm că Alexandra va primi un slot bun în program, iar tribunele vor fi alături de ea, pentru că meciul este cu siguranță câștigabil.
După ce s-a făcut recent remarcată prin accederea pe tabloul de la Wimbledon, Andreea Mitu are ocazia să se facă și mai bine cunoscută celor de acasă. Posesoare a unui wildcard, Andreea debutează în turneu cu poloneza Piter, una dintre victimele Simonei Halep din acest an (la AO). Piter e undeva la marginea Top 100, fără rezultate notabile anul acesta, iar Andreea are o șansă bună. Turul 2 i-ar aduce-o pe învingătoarea dintre Tatishvili și Hercog.
Tot wildcarduri au mai primit Raluca Olaru și Cristina Dinu. Raluca a avut ghinion, nimerind cu favorita 4, Karin Knapp, cu care, interesant, a mai jucat o dată acum… șapte ani, învingând-o în calificări la New Haven. Raluca a mai produs o surpriză când a jucat acasă, învingând-o la turneul din 2012 pe una dintre favoritele de atunci, Virginie Razzano, care tocmai ce o bătuse pe Serena Williams în acea primăvară, la RG. Revenind la Knapp, italianca are un sezon mediocru, punctat doar de o semifinală la Nurnberg, unde a pierdut cu Bouchard.
Cristina Dinu e cea mai puțin cunoscută publicului de acasă dintre româncele de pe tablou. La 21 de ani, Cristina ocupă locul 233, a fost pe 179 cel mai sus și a ajuns în finala unui turneu de 10k disputat la finalul lunii trecute în București, cedând cu o altă româncă, Cristina Ene. Cu o adversară abordabilă în persoana Nadiei Kichenok, Dinu are șansa unei calificări importante pentru ea.
Din păcate, toate cele șase românce angrenate în turneul de calificări (Elena Bogdan, Cristina Ene, Georgia Crăciun, Patricia Tig, Ioana Roșca și Ioana Ducu) au fost eliminate în turul 1.
4. Cum se joacă – programul
Meciurile de pe tabloul principal încep de luni, ultimul fiind cel al Simonei, lăsată să se odihnească o zi în plus. Astfel, numărul 3 mondial va debuta miercuri, reversul medaliei fiind că, dacă va rămâne în turneu până la capăt, Simona va trebui să joace zilnic până duminică.
Turul doi se joacă miercuri și joi, sferturile, vineri, semifinalele sâmbătă, iar finala, duminică. Pe fiecare zi, programul începe la ora 15:00 (excepție luni, ora 14:00), ceea ce va feri jucătoarele și publicul de perspectiva unor meciuri în soarele amiezii, în condițiile în care se anunță o săptămână cu temperaturi între 27 și 31 de grade, totuși mult mai blânde față de acum două veri, la ITF-ul jucat la Arene și câștigat de Torro Flor într-o finală cu Muguruza. Sunt însă și șanse de ploaie, de joi și până duminică, așa că luați asta în calcul când vă faceți programul pe zilele respective.
Azi, la Arene e programată Kids Day, începând de la ora 11, cu Simona Halep, Alexandra Dulgheru, Monica Niculescu și Alexandra Cadanțu drept participante.
Programul meciurilor de luni
Terenul Central (începere de la ora 14:00): K. Bertens – Y. Putintseva, K. Koukalova – M. NICULESCU, N. Kichenok – C. DINU.
Terenul 1 (de la ora 14:00): V. Lukacs – E.Kostova, L.Arruabarrena – A.Beck, A.Schmiedlova – K. Kukova
Terenul 2 (de la ora 14:00): S.Karatancheva – I. De Vroome, V. Cepede Royg – C. Buyukakcay, A.Tatishvili – P. Hercog, I. DUCU/L. ROȘCA – C. Buyukakcay / K.Knapp.
5. Premii și categorie
Pentru cei care nu sunt atât de obișnuiți cu detaliile turneelor, trebuie spus că WTA Bucharest Open este un turneu de categoria International, cea mai mică dintre turneele WTA. Deși e prima oară când Bucureștiul organizează un astfel de turneu de nivel WTA, competiția în sine nu e nouă, pentru că a fost “transferată” de la Budapesta. Premiile totale sunt de 250.000 de dolari, iar câștigătoarea va primi 43.000 de dolari și 280 de puncte WTA.
6. Pauză de o lună pentru Simona după București
Turneul de la București va fi ultimul outdoor în Europa pentru Simona, în acest an, și va fi urmat de o pauză de o lună. Simona nu va mai juca până la Cincinnati, în august, sărind peste Montreal. După Cincy își va apăra titlul de la New Haven, după care va urma US Open.
Simona joacă la București pentru al 8-lea titlu al carierei și al 2-lea al anului. Sezonul ei de până acum are ca highlights finala de la Roland Garros, semifinala de la Wimbledon, titlul de la Doha, finala de la Madrid, semifinala de la Indian Wells sau sfertul de finală de la Australian Open, plus, bineînțeles, ascensiunea până pe locul 3 în lume, după ce începuse anul de pe 11.
“Le mulțumesc celor de acasă că mă susțin tot timpul, mă încântă și mă bucură asta. Îi aștept la București în număr cât mai mare. Ca și ei, și eu sper să câștig turneul acolo, dar va fi greu că vin de pe iarbă, iar tranziția înapoi pe zgură e mai dificilă. Sper să arăt un tenis bun și să ne bucurăm împreună de fiecare meci în parte. Îi aștept pe toți cu drag la Arene și cu siguranță vom face mai multe lucruri acolo care să mă aducă și pe mine mai aproape de ei, că ei mă susțin tot timpul”, spunea Simona, la Wimbledon, despre turneul de acasă.
IBAN RO51RNCB0079145659320001
Asociația Lideri în Mișcare,
Banca Comercială Română