Winners Open Recap | Mihaela Buzărnescu e în semifinale, va încerca să păstreze trofeul Winners Open la Cluj. Nu-i va fi ușor
Treizecizero | 6 august 2021Cu două zile înaintea finalului ediției inaugurale a turneului WTA 250 de la Cluj, am ajuns la lucrurile serioase: cunoaștem finala de dublu și trei semifinaliste de pe tabloul de simplu.
Cu două zile înaintea finalului ediției inaugurale a turneului WTA 250 de la Cluj, am ajuns la lucrurile serioase: cunoaștem finala de dublu și trei semifinaliste de pe tabloul de simplu. A patra va fi stabilită sâmbătă, pentru că meciul dintre Andrea Petkovic și Seona Mendez a fost oprit (din cauza întunericului) la 5-1 pentru Petkovic în decisiv.
Mihaela Buzărnescu va juca cu Mayar Sherif, altă surpriză plăcută a turneului, în timp ce Aleksandra Krunić așteaptă să-și afle adversara.
Egipteanca Sherif s-a calificat și în finala de dublu, alături de Kataryna Piter. Cele două au trecut azi, 7-6, 6-3, de Bondar și Eikeri. Adversarele lor din finala de sâmbătă vor fi Natela Dzalamidze și Kaja Juvan.
Mayar Sherif nu vrea să se oprească
A șasea zi de la Winners Open a fost deschisă de Mayar Sherif, o jucătoare pe care publicul clujean a ajuns să o simpatizeze. Egipteanca a cucerit și prin jocul agresiv și variat, dar mai ales prin povestea ei.
Mayar s-a născut în Egipt, a copilărit în Egipt, a fost acceptată la o universitate din California unde a jucat tenis și apoi a decis că e timpul să facă pasul spre tenisul de performanță. S-a mutat în Spania și, fără a avea clasament, a început să participe la turnee mici, în circuitul ITF. A ajuns în tenisul mare în 2013, când a și jucat prima ei finală ITF, însă grijile ei cele mai mari nu erau cum să câștige un meci de tenis, ci cu câți bani mai rămâne la finalul unui turneu. Va mai avea ceva pentru următoarele deplasări, pentru antrenor, chirie și alte cheltuieli?
Pentru că nu a avut un reper în țara ei, i-a fost greu să creadă că ar putea reuși. În plus, subtil sau indirect i se reamintea, uneori, că nu poate și nu va reuși niciodată, în principal pentru că provine dintr-o țară ca Egipt, fără tradiție în tenis și fără vreun jucător care să o inspire. Să-i dea încredere că se poate.
Însă Mayar, care a debutat în circuitul WTA în 2020, după doi ani în care a jucat nu mai puțin de 11 finale ITF în proba de simplu, a găsit inspirație în Ons Jabeur, o jucătoare ce provine din Tunisia și care a întâmpinat aceleași dificultăți. Jabeur s-a făcut remarcată cu adevărat încă din perioada junioratului, dar explozia a venit abia anul trecut, când a ajuns în sferturi la Australian Open, a făcut optimi la Roland Garros și a intrat în top 30 WTA.
„Noi (n.a., ea și Ons Jabeur) nu am avut înaintea noastră pe cineva care să reușească rezultate și care să ne dea convingerea că și noi am putea. Nu am știut cum să ajungem și noi acolo. Obișnuiam să mă uit la Ons și mă gândeam: <Ons a ajuns în top 200, oare pot și eu? Ons a ajuns în top 100 după ceva vreme, oare pot să fac și eu asta?>. Am văzut cum Ons a urcat pas cu pas și asta m-a inspirat și m-a făcut să cred. Dacă ea a putut, atunci și eu pot face asta, mi-am zis de multe ori. În acest moment, în lumea arabă, suntem doar noi două. Dar eu sper ca generațiile următoare să ne vadă și să gândească așa: <Ei bine, dacă ele au făcut-o, înseamnă că și noi putem>”, spunea Sherif în timpul Roland Garros, când a devenit prima jucătoare din Egipt prezentă pe tabloul principal.
Acum, la Cluj, prin victoria clară (6-3, 6-1) obținută în fața Kristinei Kucova, favorita 8 a turneului, Mayar Sherif a ajuns în prima semifinală a carierei. Acesta este cel mai important rezultat din cariera ei. Iar Mayar continuă astfel seria premierelor pentru Egipt: este prima jucătoare din țara ei care atinge semifinalele unui turneu WTA.
Sâmbătă, în fața Mihaelei Buzărnescu, ea va căuta următoarea premieră.
Miki nu se gândește încă la trofeu. Dar joacă ca și cum s-ar gândi
„Nu mă gândesc la un trofeu, pentru că mai sunt două meciuri de jucat. În primul rând, meciul de mâine e cel mai important, în funcție de rezultatul de mâine voi putea juca duminică sau nu. Bineînțeles că ar fi incredibil de frumos să câștig un turneu în România; și la prima ediție din Cluj, mai ales că îmi place foarte mult acest oraș”, a spus Mihaela Buzărnescu, la câteva minute după o victorie convingătoare cu Kristyna Pliskova.
A fost 7-5, 6-3 pentru Miki, care a lovit și s-a mișcat excelent – la fel cum a făcut-o și zilele trecute la Cluj. De altfel, succesul de azi îi confirmă revenirea de formă: pentru prima dată din septembrie 2019 (Hiroshima, WTA 250), Miki reușește trei victorii consecutive pe un tablou principal WTA. Iar calificarea asta în semifinale o va readuce între primele 150 de jucătoare ale lumii.
Altfel spus, Clujul i-a priit până aici Mihaelei, care a reușit deja cel mai notabil rezultat al ei de la operația suferită la umăr la finalul anului 2019 încoace. După acea operație a urmat un an de pauză și o revenire complicată, însă senzația e că Miki poate zâmbi din nou – pentru că simte că se apropie de nivelul ei cel mai bun.
A demonstrat asta și contra Kristynei Pliskova, pe care a reușit să o plimbe suficient de des pentru a nu-i lăsa inițiativa. Or asta a și fost cheia meciului pentru Miki, care, atunci când reușește să-și impună jocul agresiv din spatele terenului, are toate șansele că treacă de adversarele care nu se simt prea grozav în defensivă. Pliskova a fost una dintre ele.
„M-am bucurat enorm să câștig acest meci și sper să vină lumea și mâine într-un număr mare, fiind weekend. Îi aștept cu drag, sunt singura româncă rămasă și sper să vină să mă susțină și să se bucure de toate meciurile care vor fi disputate aici la Winners Open, pentru că este un turneu foarte bine organizat. Îl felicit pe Patrick pentru că a făcut turneul ăsta să fie posibil”, a mai spus Mihaela înaintea semifinalei de sâmbătă.
Citește și preview-ul meciului dintre Buzărnescu și Sherif.
Revenirea Aleksandrei Krunic
Aleksandra Krunic nu va uita prea curând acest Winners Open de la Cluj. În vârstă de 28 de ani, fosta ocupantă a locului 39 WTA (momentan pe 268) revine într-o semifinală WTA pentru prima dată din 2018, când reușea să meargă până la capăt la Rosmalen Open (turneu de categorie 250 desfășurat pe iarbă).
Intrată pe tabloul principal după două meciuri câștigate în calificări, Krunic a trecut azi în mare viteză, 6-3 și 6-0, de Anna-Karolina Schmiedlova. A fost un meci pe care l-a dominat categoric, iar acesta e un moment important pentru ea. Pentru că acest rezultat vine după patru ani dificili. În 2018, Krunic era aproape de intrarea în top 30, la scurt timp după câștigarea acelui prim titlu WTA, la Rosmalen. Dar apoi a început căderea, iar până aici, la Winners Open, ea nu a mai legat mai mult de două victorii pe vreun tablou principal WTA sau Grand Slam. A ieșit în afara primelor 250, iar anul trecut a jucat doar patru turnee.
Așa că forma ei de la Cluj vine ca o surpriză. Nu și tenisul ei creativ și aspru, un joc cu care – dacă rămâne în zona asta bună – va fi greu de oprit.
În tot cazul, dacă Petkovic va reuși să închidă mâine meciul cu Mendez, atunci ne așteaptă o semifinală dură, cu două dintre jucătoarele cele mai ofensive de la Cluj.
Petko-experience
Până să apuce să întoarcă meciul cu Mendez, Petkovic a avut de suferit. Mendez a fost cea care a condus aproape tot setul, ea a făcut prima break-ul și tot ea a avut șansa de a servi pentru primul set, la 5-3. Petkovic a răspuns, dar australianca a abordat cu o maturitate remarcabilă această premieră a ei la acest nivel: s-a agățat de orice punct, s-a încurajat, a avut o atitudine potrivită și a dus setul în tiebreak. Un tiebreak pe care l-a gestionat, de asemenea, ireproșabil, în ciuda faptului că Petkovic a turat motoarele și a tot presat cu returul. În cele din urmă, lipsa de experiență a australiencei s-a văzut. Deși a condus cu set și 3-0, a fost suficient pentru Petkovic să joace mai bine un singur game – game-ul de la 3-1 – pentru ca Mendez să cedeze și să mai câștige doar un singur game până la momentul întreruperii.
Va trebui să așteptăm până mâine să aflăm programul complet al semifinalelor, dar indiferent cum va fi acesta, e cert că vom avea două meciuri ofertante și un final de săptămână frumos pentru o săptămână pe măsură.
Fotografii: Winners Open
IBAN RO51RNCB0079145659320001
Asociația Lideri în Mișcare,
Banca Comercială Română