Winners Open, impresii: debutul Brianei Szabo e interesant și promite. Patru românce în optimile de finală
Radu Marina | 3 august 2021După eliminarea din turneu a Gabrielei Ruse, atenția românilor se concentrează spre un grup de patru jucătoare care au potențialul și motivația să ajungă departe la Winners Open: Ana Bogdan, Mihaela Buzărnescu, Jaqueline Cristian și Irina Bara. Dar dacă prezentul e despre acest grup, viitorul ar putea fi al Brianei Szabo.
Briana Szabo ne dă speranțe
La 15 ani, Briana e cea mai tânără jucătoare din România cu clasament WTA, iar la Cluj a debutat într-un turneu WTA chiar pe terenurile unde a început tenisul și unde se pregătește. A fost învinsă în primul tur de Katarzyna Kawa, jucătoare mult mai experimentată, dar direcția în care tenisul și cariera ei merg pare cea corectă. Deși scurtă, partida cu Kawa a fost suficientă pentru a ne face o idee despre capacitățile ei ca jucătoare.
Vorbim de o jucătoare cu un fizic impresionant, o stângace agresivă, care lovește iute și încearcă să ia mingea cât mai devreme, din urcare. Serviciul, precum și forehandul ori reverul, e foarte puternic și poate câștiga destule puncte ușoare – acele free points pe care multe jucătoare caută să le obțină prin serviciu iar timing-ul loviturilor e aproape excelent.
Dacă îi analizăm cu atenție tenisul, o să observăm că accelerează ușor diferit și e greu pentru adversară să îi citească intențiile. Sunt lovituri grele, dure – iar asta se observă atât prin impactul pe care îl are mingea când aterizează în teren, respectiv cât de dificil îi e adversarei să întoarcă lovitura, să se apere ori să contraatace.
În acest moment, acest tenis agresiv și rapid iese în evidență. Când are timp să se așeze pe lovitură, e impecabilă și adversara nu are răspuns. Când e obligată să lovească din deplasare sau trebuie să se apere, lucrurile se schimbă destul de mult, pentru că încă e foarte ușor de dezechilibrat și, de asemenea, nu e obișnuită cu viteza de execuție din circuitul WTA. Astăzi a fost prinsă în multe rânduri de adversara ei pe picior greșit atunci când a fost scoasă în lateralele terenului și obligată să lovească departe de minge ori pusă să se apere, să acopere terenul. Mai mult, probabil știind că nu stă grozav în defensivă, se bazează mult pe forță și agresivitate, tocmai pentru a nu ajunge des în poziții defensive, ceea ce o expune la riscuri mari, deci implicit și la multe erori neforțate.
Concluzia însă e că viitorul e tare interesant pentru ea. Baza jocului său pare una foarte solidă. Dacă excludem partea defensivă și lipsa ei de experiență la acest nivel, atunci putem spune fără mari dubii că nu are niște puncte vulnerabile evidente. E o jucătoare cu o tehnică foarte bună, capabilă să adauge, în anii ce vor urma, noi dimensiuni jocului ei, iar toate lucrurile astea sunt extrem de încurajatoare. Nu doar pentru că are mult spațiu pentru a-și dezvolta jocul. Ci în special pentru că are pe ce construi, având o fundație a jocului solidă.
Mihaela Buzărnescu și căutarea încrederii
Mihaela Buzărnescu e în căutare de victorii și absolut orice meci câștigat ajută. Victoriile aduc victorii și transformă un jucător într-unul foarte încrezător, dar în cazul Mihaelei lucrurile par ceva mai complexe. Asta, pentru că la ea, încrederea a fost afectată serios de o serie de evenimente negative petrecute într-un interval relativ scurt (accidentarea din 2018 la gleznă venită într-un moment extraordinar pentru ea, dificultatea de a accepta noua stare a lucrurilor și dezamăgirile inerente, accidentarea din 2019, pauza de aproape un an, pandemia, etc).
Când astfel de lucruri se întâmplă, nu e simplu să le repari, pur și simplu. Durează, și uneori durează foarte mult, un timeline complet incert de depășire a situației.
Acum, Mihaela are misiunea să-și regăsească acea încredere și siguranță – că e în direcția bună, că încă poate atinge acel nivel din 2017 și 2018, că jocul ei încă rănește. Mai pe scurt: e nevoie ca ea să fie convinsă că face bine ceea ce face.
Dacă ne uităm la victoriile strânse până la finalul lunii iulie 2021, o să vedem că toate sunt la limită și foarte muncite. De la Roland Garros încoace, Mihaela a început însă să arate mai convinsă de jocul ei, drept dovadă și evoluțiile ei: a reușit un titlu de dublu la Budapesta, a ajuns în semifinale la turneul de la Belgrad (WTA 125K).
Acum, în debutul la Cluj, Miki a învins-o clar, 6-2, 6-3, pe Viktoriya Tomova (favorită 7), o jucătoare în formă în acest sezon. E drept, Tomova a venit la Cluj cu cinci înfrângeri consecutive, totuși, e o jucătoare care e la un pas de intrarea în Top 100 după rezultatele din acest sezon – semifinale la Bogota, semifinale la Belgrad venind din calificări. iar evoluția Mihaelei de azi, care a fost una fără fisuri, dominantă pe alocuri, ar trebui să o încurajeze. Încă poate domina un meci cap-coadă, încă poate juca la un nivel înalt cât e nevoie, încă poate fi extrem de periculoasă. Iar la Cluj are o oportunitate.
Jaqueline Cristian și Ana Bogdan încep Winners Open într-o manieră entuziasmantă; Irina Bara confirmă relația specială pe care o are cu zgura
Jaqueline Cristian și Ana Bogdan sunt două dintre jucătoarele care astăzi au fost extrem de expeditive, câștigând categoric meciurile cu Reka Luca Jani, respectiv Panna Udvardy.
Jaqueline a dominat-o, 6-1, 6-2, pe experimentata Reka Luca Jani. În vreme ce Ana Bogdan a început turneul cu o victorie la fel de convingătoare, 6-2, 6-4 cu Panna Udvardy, jucătoare venită din calificări.
E un start de turneu excelent pentru două jucătoare care deși se află în zone diferite din punct de vedere al carierei, au nevoie de astfel de victorii concludente. Pentru Jaqueline, care pare tot mai fit din punct de vedere fizic, evoluția de azi e o altă gură proaspătă de o aer, care vine să confirme perioada promițătoare pe care o traversează după calificarea în sferturi la Palermo (WTA 250) și calificarea pe tabloul principal la Budapesta.
În schimb, pentru Ana e un început de turneu puternic, care ar putea să-i ofere încredere pentru tot restul săptămânii, respectiv să o ajute să-și ducă la îndeplinire obiectivul de a câștiga un turneu WTA. Fără meciuri de la Wimbledon încoace, Ana a avut un pic de stres de depășit, inevitabil în primul tur, mai ales la un turneu la care e tot mai evident că își dorește mult să performeze bine.
„A fost un pic dificil, pentru că eram un pic agitată, nu am mai jucat un meci oficial de la Wimbledon – dacă nu mă înșel. E normal, joc acasă, pare un pic mai greu decât este și cred că am gestionat destul de bine emoțiile, pentru că jocul vine de la sine, dacă sunt liniștită”, a spus ea, adăugând cât de mult îi place în Cluj.
Amândouă au teste tari în turul următor: Krunic, pentru Ana, și Petkovic, pentru Jaq.
Foarte bună a fost și Irina Bara, calificată și ea în optimile de finală după o victorie la fel de clară cu Anna-Lena Friedsam, 6-2, 6-3. Irina ajunge în acest sezon la 26 de victorii pe zgură din 36 de meciuri jucate și dacă evoluțiile ei la Cluj vor continua în aceeași manieră, e foarte posibil ca săptămâna viitoare să intre în premieră în top 100.
Tot la Winners Open
Fotografii: Winners Open
IBAN RO51RNCB0079145659320001
Asociația Lideri în Mișcare,
Banca Comercială Română