Wimbledon nu-și uită faima: căutăm sens prin mormanul de surprize. Cinci jucătoare din Top 10 WTA, eliminate
Camelia Butuligă | 4 iulie 2018După câteva Slamuri și alte turnee mari în care circuitul WTA devenise unul în care favoritele își respectau asiduu statutul, la Wimbledon ne-am întors în zona surprizelor, cu cinci jucătoare din Top 10 ieșite deja din turneu la finalul zilei a treia: Wozniacki, Kvitova, Stephens, Svitolina și Garcia. Dar, înainte de a suna alarma, aceste rezultate nu-s tocmai ieșite din comun. În cuvintele Serenei, „toată lumea joacă foarte bine”. În plus, e iarbă!
Ieri s-a depășit un record la Wimbledon, dar nu genul pe care îl voiau organizatorii sau fanii: pentru prima oară în era Open, au ieșit din primul tur nu mai puțin de șapte favoriți din top 10: Sloane Stephens (4), Elina Svitolina (5), Caroline Garcia (6) și Petra Kvitova (8) la fete, Grigor Dimitrov (6), Dominic Thiem (7), David Goffin (10) la băieți. Mai mult, decimarea capilor a continuat și mai jos de primii zece, cu încă 14 favoriți eliminați înainte să apuce să-și desfacă bagajele la hotel.
Seeds scattered.
An unprecedented first round comes to a close at #Wimbledon pic.twitter.com/3w3AkyJDNW
— Wimbledon (@Wimbledon) July 3, 2018
Unul din numele cele mai sonore din această listă este Maria Sharapova (24), eliminată de o rusoaică venită din calificări, Vitalia Diatchenko, după un meci de trei seturi, genul pe care Sharapova obișnuia să le câștige pe vremuri. Este pentru prima oară din 2003 când Sharapova pierde un meci care durează mai mult de 35 de gameuri; și maniera în care l-a scăpat din mână este remarcabilă, după ce a avut set și 5-2. Diatchenko, 28 de ani, clasată pe 132 și venind după un șir lung de accidentări și operații, nu avea niciun fel de rezultat care să o recomande drept amenințare: nu câștigase niciun meci pe iarbă pe un tablou principal, avea doar o victorie la o jucătoare de top 50 și pierduse ultimele patru meciuri la Slamuri.
Mai surprinzătoare decât eliminarea Sharapovei, sau a lui Stephens, Svitolina și Garcia (care nu sunt chiar specialiste pe iarbă) este cea a Petrei Kvitova, care era cotată anul acesta printre favoritele la titlu. Kvitova începe însă să aibă un mic blocaj la Slamuri, unde nu a mai făcut un rezultat bun de ani de zile. Ea însăși crede că presiunea de a produce un rezultat bun a deraiat-o ieri contra ingenioasei bieloruse Sasnovich. Petra nu mai pierduse în primul tur la Slamul ei preferat din 2009. Ca și pe Diatchenko, nimeni n-a văzut-o venind pe Sasnovich: pierduse cinci meciuri la rând pe iarbă, și nu avea decât o victorie la o jucătoare din top 100 pe această suprafață. Kvitova a fost departe de nivelul ei obișnuit, mișcându-se greu și negăsindu-și claritatea în joc, dar Sasnovich a fost cea care a ridicat câteva sprâncene când a declarat (deși a câștigat decisivul cu 6-0) că acesta nu este cel mai bun meci al ei și poate juca mult mai bine.
Upset of the Tournament so far?
Aliaksandra Sasnovich stuns Petra Kvitova in the first round, winning 6-4, 4-6, 6-0#Wimbledon pic.twitter.com/5u6PrQWIlE
— Wimbledon (@Wimbledon) July 3, 2018
Alte meciuri interesante de ieri: revenirea Verei Zvonareva, fostă finalistă aici în 2010, acum obligată să joace calificări, a fost oprită de Angelique Kerber destul de clar. Zvonareva rămâne aceeași jucătoare emotivă (nu a renunțat la obiceiul de a-și pune în cap prosopul în pauze și după meci a fost văzută plângând), dar mi-a făcut plăcere să-i revăd loviturile curate și geometrice. Am devenit nostalgică, deh, îmbătrânesc și eu odată cu jucătorii. Altă jucătoare cu potențial bun pe iarbă și care încearcă să revină la forma de acum câțiva ani după accidentări este Belinda Bencic, care a eliminat-o ieri în două seturi pe Caroline Garcia. Ana Konjuh, altă tânără talentată care revine după accidentare, nu a avut la fel de mult noroc și a fost eliminată de câștigătoarea de anul de trecut de la junioare, americanca Claire Liu.
În partea de jos a tabloului feminin, măcelul a continuat și azi printre capii de serie: favorita 2, Caroline Wozniacki, și favorita 32, Agnieszka Radwanska au fost învinse de rusoaica Makarova, respectiv de cehoaica Safarova, care se vor întâlni acum în turul trei. Nu sunt chiar așa de mari surprizele, ținând cont că Radwanska a scăpat prin urechile acului de o înfrângere în primul tur contra Gabrielei Ruse, iar Safarova are un joc bun pe iarbă. Similar, Wozniacki nu a fost niciodată o jucătoare care să se simtă bine pe iarbă, iar Makarova este poate cea mai celebră și prolifică învingătoare de favorite mari la Slamuri (are 12 victorii la favoritele din top 10). De-a lungul timpului, rusoaica le-a învins printre altele pe Serena, Venus, Wozniacki (de două ori), Kvitova, Pliskova, Azarenka, Radwanska și Kerber. Plus Simona. Doar Serena, Venus și Sharapova au mai multe victorii la colegele lor de top 10 la Slamuri.
Makarova e un caz interesant. Ca o rusoaică clasică, este un ghem de contradicții: este emotivă și are probleme cu închiderea meciurilor, dar pe de altă parte, are un gen de curaj cu ochii închiși pe marginea prăpastiei care o scoate la liman contra celor mai bune adversare. Și azi, victoria contra lui Wozniacki a fost obținută după ce a pierdut de două ori avantaje considerabile: în primul set a condus cu 5-1 și a închis la 6-4, iar în decisiv a condus cu 5-1 și a închis abia la 7-5 după ce a irosit cinci mingi de meci. ”Mi-am spus că trebuie să uit cele cinci mingi de meci ratate. Nu puteam pierde acest meci!”, a declarat ea. Caroline Wozniacki n-a fost deloc încântată: s-a plâns de invazia de insecte de pe teren, la conferință a declarat că Makarova a jucat mai bine decât de obicei și că ar fi foarte surprinsă dacă rusoaica va avansa foarte mult în turneu. Makarova a ridicat din umeri și a declarat: ”Da, poate am avut mai mult noroc azi. Bravo mie!”
https://twitter.com/Wimbledon/status/1014550931218853888
Bonus pentru noi, eliminarea timpurie a danezei înseamnă că Simona Halep și-a asigurat încă de pe acum locul 1 mondial la sfârșitul turneului. Simona oricum era în pole-position să-l păstreze, dar acum această problemă e rezolvată matematic.
După aceste două ultime eliminări, rezultă că în sfertul de jos al tabloului au mai rămas doar doi capi de serie: Serena Williams și Madison Keys, care au trecut azi fără probleme și care sunt pe traseu de coliziune pentru optimi. Până atunci însă, Serena are rendez-vous cu Kiki Mladenovic, al cărei joc poate face pagube serioase pe iarbă. De văzut.
Altă poveste a zilei este Karolina Pliskova, care a reușit în sfârșit, la a șasea încercare, să spargă blocada turului doi la Wimbledon. Ea s-a calificat în premieră în turul trei după o victorie confortabilă contra Victoriei Azarenka. O va primi cadou în turul următor pe Micky Buzărnescu, care sper că-și va vinde scump pielea. Mihaela a avut probleme la Roland Garros cu serviciul lui Keys. Pliskova are și ea un serviciu redutabil, care va fi accelerat de suprafață, dar pe de altă parte, nu e o jucătoare care să poată sta în schimburi mai lungi. Să vedem cine va găsi soluții – dacă Mihaela reușește să returneze și s-o facă pe Pliskova să joace, avem meci.
*
La băieți: Rafa și Novak au avut evoluții autoritare ieri, Sascha Zverev a surprins pe toată lumea câștigând în trei seturi un meci la un Slam, inclusiv un set-covrig (șoc și groază!), Delpo a defilat tot în trei, Kyrgios s-a întrebuințat oleacă în patru seturi și trei tiebreakuri contra lui Istomin, Gulbis a câștigat în cinci contra unui tânăr britanic și a declarat că niciodată în cariera lui nu și-a dorit victorii mai mult decât acum, Benoit Paire a trecut în trei seturi, deși erau semne serioase de întrebare asupra genunchiului său, bandajat masiv. Radu Albot a reușit o victorie frumoasă și muncită contra lui Carreno-Busta într-un meci de cinci seturi întins pe două zile, iar tânărul Francis Tiafoe, fan al Simonei Halep, l-a eliminat pe mai puțin tânărul Fernando Verdasco. Mai puțin norocoși au fost Dominic Thiem, care s-a retras contra lui Baghdatis și a declarat după meci că a fost o greșeală să joace la Halle și pe viitor nu va mai juca turneu după turneu (pe asta trebuie s-o văd ca să o cred), David Goffin, învins în trei seturi de britanicul Ebden, sau Jack Sock, care își continuă spirala descendentă de anul acesta cu un meci pierdut în cinci după ce câștigase primele două seturi, contra tânărului italian Berrettini.
Azi, niciun rezultat cutremurător: au trecut fără griji mai departe Federer, Raonic, Querrey. Pouille a fost eliminat, dar nu era 100% fizic. Radu Albot reușește încă o victorie în cinci seturi, contra slovenului Bedene.
O mică paranteză. Câțiva jucători cu rezultate foarte bune (finale și titluri) pe iarbă au ieșit încă din primul tur la Wimbledon: Wozniacki, Coric, Mischa Zverev, Sabalenka, Kvitova, Gasquet, Maria. Nici nu mai știi ce să crezi despre turneele de pregătire: uneori prezic bine trendul ascendent al unui jucător, alteori au efectul diametral opus. Slamurile chiar sunt altă specie.
***
Filmul 30-0 al victoriei Simonei de la Roland Garros
Nu rata Povestea Primului Slam!
Simona Halep este, de acum, campioană de Grand Slam. O performanță istorică, a cărei însemnătate merită pusă în context. Cu șase ani petrecuți la turnee, echipa Treizecizero s-a pregătit pentru a putea pune în pagină Povestea Primului Slam. Nu o rata!
“Simona Halep. Povestea Primului Slam” este, la fel ca toate celelalte apariții editoriale Treizecizero, o revistă atent îngrijită, un produs premium de pus în colecție. Dedicată unei performanțe unice, publicația este o combinație între cuvânt și fotografie, între frumusețea detaliilor de atmosferă, profunzimea analizelor și emoția imaginilor.
Ea oferă o imagine amplă asupra drumului parcurs de Simona Halep pentru cucerirea Primului Slam: apariția în elită, ratările premergătoare marelui triumf, oamenii care i-au fost alături și, bineînțeles, punctul culminant – povestea turneului la care s-a petrecut totul.
Interviuri, o listă solidă de invitați surpriză și articole captivante – asta te așteaptă într-un produs editorial de neratat pentru fanii adevărați ai Simonei. Alte detalii despre surprizele din cuprins, aici.
IBAN RO51RNCB0079145659320001
Asociația Lideri în Mișcare,
Banca Comercială Română