Wimbledon | Marea finală a fetelor: Agnieszka Radwanska – Serena Williams
Camelia Butuligă | 7 iulie 2012Wimbledon | Marea finală a fetelor: Agnieszka Radwanska – Serena Williams
Ziua cea mai mare a carierei Agnieszkăi a fost precedată de ceva emoții din punct de vedere medical. Poloneza și-a anulat o conferință de presă, din cauza unei infecții respiratorii care, practic, a împiedicat-o să vorbească, fiindu-i afectat nasul și gâtul. “Am jucat multe meciuri în ploaie și vreme umedă și nu m-am simțit bine de câteva zile”, a explicat jucătoarea printr-o declarație de presă. Ulterior, WTA a venit de asemenea cu precizări, anunțând că nu se pune problema ca prezența în finală a numărului trei mondial să fie pusă sub semnul îndoielii.
Mai important e, însă, că acel “nu m-am simțit bine” nu s-a văzut prea mult pe teren. Radwanska face la Wimbledon turneul vieții și are ocazia ca, în cazul unei victorii cu Serena, să urce în premieră pe primul loc în lume, o performanță admirabilă, în fapt, de-a dreptul uriașă pentru micuța poloneză care a impresionat prin jocul ei creativ și plin de imaginație și inteligență tactică, o alternativă proaspătă la ce se joacă în WTA.
Dacă creativitatea ei îi va fi sau nu de ajuns în finală, o să aflăm azi, de la ora 16:00, ora României. Misiunea Radwanskăi este infinit mai dificilă, ba chiar azi jurnaliștii s-au întrebat când a mai existat vreodată o jucătoare atât de bine clasată ca Agnieszka, dar al cărei șanse într-o finală de Slam să fie considerate atât de mici. Efectul Serena, în fapt, felul în care americanca le-a executat, pe rând, pe Petra Kvitova și Victoria Azarenka, își spune cuvântul: aproape nimeni nu dă doi bani pe șansele polonezei. De ce?
La ce poate să spere Aga
La ce ne putem aştepta, așadar, de la finala Radwanska – Williams? Serena pleacă în mod clar ca mare favorită. Nu mai recapitulez aici CV-ul americancei, care este excepţional, mai ales pe iarbă. Întâlniri directe între cele două finaliste sunt două, ambele câştigate de Serena în 2008: una în optimi la Berlin pe zgură cu 6-3, 6-1, alta în sferturi, la Wimbledon, cu 6-4, 6-0.
Teoretic, pentru ca Aga să apuce să pună piciorul în meci este necesar ca:
- Serena să nu servească bine. Şi când spun asta, mă refer şi la procentajul primului serviciu, şi la viteză. În semifinale, de exemplu, media primului serviciu al Serenei a fost 173 kmh şi cea a serviciului doi 146 kmh. Media primului serviciu al Agăi a fost 154 kmh, iar media celui de-al doilea 122 kmh. Deci, serviciul doi al Serenei este cam ca primul serviciu al Radwanskăi. Sumbră perspectivă pentru poloneză.
- Aga să aibă un procentaj mare pe primul serviciu. În principiu, ca să aibă o şansă să pună apoi racheta pe minge şi să construiască un schimb, Aga trebuie să nu greşească pe primul serviciu. Deloc.
- Serena să facă greşeli neforţate. Serena a făcut împotriva Vikăi puncte de pe mijlocul terenului, din spate, cu dreapta, cu reverul, din alergare, în cros, în tot felul. Nu exista poziţie suficient de defensivă în care să fie împinsă Serena astfel încât să nu poate face winner. Cu Radwanska, mă aştept să aibă şi mai puţine probleme în a bubui mingi oricând, de oriunde.
Ca să concluzionez, totul indică spre un singur lucru: Serena va ridica, sâmbătă, a cincea oară trofeul de campioană la Wimbledon. Tot teoretic. Asta dacă va intra pe teren Serena care a intrat joi. DAR. Şi aici e marele schepsis: Serena e schimbătoare. La US Open, anul trecut, nimeni nu-i dădea nicio şansă lui Sam Stosur. Asta până când a început finala şi Serena a făcut un meci mediocru. Adevărat, Radwanska e un obstacol şi mai fragil decât Sam. Iar Serena are o istorie de înfrângeri la jucătoare pe care teoretic ar fi trebuit să le bată (una chiar la Wimbledon, la o necunoscută de 17 ani pe nume Sharapova).
Serena e mai periculoasă contra jucătoarelor puternice, pe care le simte ameninţătoare şi împotriva cărora se mobilizează. S-ar putea ca împotriva Radwanskăi să se culce pe lauri prea devreme şi să vedem o mare surpriză. Sau putem să vedem o victorie zdrobitoare.
Oricum ar fi, finala e în racheta Serenei. Tot ce poate face Aga e să joace cel mai bun tenis al ei şi să spere că Serena o va subestima şi nu se va mobiliza la maxim. Cam astea sunt opţiunile pentru Agnieszka.
Stats-uri bine de știut înainte de finală:
1. Agnieszka Radwanska va urca pe primul loc în clasamentul WTA, în cazul în care va câștiga finala. Dacă o va pierde, atunci ea va urca “doar” pe locul secund, devansând-o pe deja fosta lideră, Maria Sharapova, care va cădea pe trei. În această situație, noul lider va fi cel de dinainte de Roland Garros, adică Victoria Azarenka.
2. Serena Williams va urca pe locul 4, indiferent de rezultatul pe care îl va înregistra în finală.
3. Dacă Radwanska va câștiga titlul, va fi pentru a treia oară în acest an când o jucătoare primește, pe lângă un Slam, și poziția de lider. Așa s-a întâmplat cu Azarenka, după triumful de la Australian Open (înlocuind-o pe Wozniacki) și cu Sharapova, după Roland Garros (a înlocuit-o pe Azarenka).
4. Radwanska e pe locul doi în topul victoriilor obținute în 2012, după Kerber, care are 45. Poloneza are 44. Pe trei e Azarenka, cu 43. Serena e pe 6, cu 33 de victorii.
5. Meciuri directe: 2-0 pentru Serena (1-0 pe iarbă)
6. În 2012, Serena a câștigat titlurile de la Madrid și Charleston. Radwanska a câștigat turneele de la Bruxelles, Miami și Dubai.
7. Este prima finală de Slam pentru Radwanska. Serena are, în schimb, 17 apariții în finale de Slam, câștigând 13, dintre care 4 la Wimbledon (2002, 2003, 2009, 2010).
8. Serena are și două eșecuri în finale de Wimbledon, ambele în ani olimpici, ca și anul acesta (2004, în fața Sharapovei, 2008, în fața lui Venus)
9. Indiferent cine va câștiga, va fi a șaptea campioană de Slam diferită la ultimele șapte Slam-uri.
10. Dacă va câștiga, Radwanska va deveni abia a 14-a jucătoare din istorie care triumfă într-un Slam atât la junioare, cât și la senioare. Poloneza a câștigat în 2005 la Wimbledon și în 2006 la Roland Garros. A 13-a pe listă fusese Azarenka, iar alte nume care au reușit această performanță sunt Henin, Mauresmo, Hingis, Capriati sau Davenport.
IBAN RO51RNCB0079145659320001
Asociația Lideri în Mișcare,
Banca Comercială Română