Victorie la debutul într-un Grand Slam! Anca Todoni impresionează în primul ei meci pe tabloul Wimbledon

Treizecizero | 1 iulie 2024

Anca Todoni a jucat de parcă o face de când lumea la Wimbledon: n-a fost un moment al meciului ei cu Olga Danilovic, din primul tur al turneului londonez, în care tânăra de 19 ani să nu pară în control, să nu creadă că va câștiga. Și a făcut-o, cumva mai clar decât o arată […]

Anca Todoni a jucat de parcă o face de când lumea la Wimbledon: n-a fost un moment al meciului ei cu Olga Danilovic, din primul tur al turneului londonez, în care tânăra de 19 ani să nu pară în control, să nu creadă că va câștiga. Și a făcut-o, cumva mai clar decât o arată scorul de 7-5, 6-1. La debutul ei într-un turneu de Grand Slam, Anca nu putea avea un start mai bun de atât.

După trei victorii convingătoare în calificări, Anca a primit o oponentă familiară în primul tur, după ce retragerea Elisabettei Cocciaretto din cauza unei accidentări a adus-o pe tablou pe Olga Danilovic, ca lucky-loser. Anca și Olga jucaseră recent în primul tur de calificări la Paris, la Roland-Garros, unde Danilovic a câștigat în trei seturi, 6-1, 4-6, 6-1. Mai apoi, Danilovic a devenit una dintre poveștile frumoase ale acelui turneu, eliminându-le pe Danielle Collins și Donna Vekic în drum spre optimile de finală.

De atunci, Anca n-a stat degeaba. A câștigat primul ei titlu WTA, impunându-se la Bari, unde a mai adăugat alte câteva victorii la jucătoare mai bine clasate. Apoi a făcut trecerea pe iarbă, bifând primele ei meciuri oficiale la profesioniști pe gazon în turneul de 100k de la Gaiba, din Italia, unde s-a oprit în setul al doilea, învinsă de Alycia Parks, cea care avea să câștige și titlul.

Dar viteza cu care Anca s-a adaptat pe iarbă e remarcabilă, chiar poate mai impresionantă decât rezultatul de azi în sine. În calificările de la Wimbledon, cea mai tânără româncă din Top 200 a cedat un singur set, în dificilul meci din turul al doilea cu britanica Birrell. Iar azi, cu Danilovic, a jucat minunat, cu multă libertate și claritate în joc. A pornit perfect, distanțându-se la 4-1, și a avut soluții și răspuns și calm atunci când sârboaica a presat pentru a reveni în primul set la 5-5. Anca a făcut break-ul pentru a decide primul set și nu s-a mai uitat apoi în urmă.

Serviciul a ajutat-o mult azi pe Anca Todoni, care a câștigat 31 din cele 39 de puncte jucate cu primul, ieșind constant la atac, în general cu forehandul, în spatele primei mingi. Românca a încheiat cu un bilanț de 17 lovituri direct câștigătoare și 14 erori, într-un meci clasic de iarbă, care a curs pe repede înainte, cu puține schimburi lungi, în care jucătoarea mai agresivă a putut să dicteze, să impună ritmul. E un tenis care îi vine la îndemână Ancăi, în ciuda lipsei ei de experiență, sau mai bine zis, în ciuda obișnuinței ei de a juca pe zgură. De altfel, ea ne spunea, la Cluj, în timpul Transylvania Open, despre cum și-a dat seama că, afară de câteva detalii, nu trebuie să-și modifice fundamental jocul atunci când trece pe o altă suprafață: „Mi-au spus mai mulți ce ar trebui să fac să pot să duc jocul pe hard la un nivel mai bun. Eu am început să-mi iau reperele și să fac toate combinațiile de joc foarte bine pe zgură, cum am jucat toată viața pe zgură. Și când am trecut la hard, cumva aveam în capul meu că trebuie să se schimbe chestiile astea. Dar acum, m-a făcut și meciul ăsta conștientă că de fapt nu e atât de mare diferența la pattern-uri, și trebuie să mă țin, în primul rând, de planul meu de joc, să mă focusez pe mine, nu pe adversar sau pe lucrurile din jur”, spune Anca în interviul pentru 30-0.

După aproape doi ani de urcuș constant, organic, în clasamentul WTA, pentru Anca lucrurile prind dintr-o dată viteză. E în turul al doilea la Wimbledon și, nu doar atât, dar, foarte probabil, are un potențial meci de afiș. Coco Gauff, numărul 2 mondial și campioana en-titre de la US Open, e potențiala ei adversară, într-un meci ce va ocupa, cu siguranță, un loc în programul uneia din primele două arene. Brad Gilbert, antrenorul lui Coco, a fost, de altfel, la marginea terenului la meciul Ancăi ca să o urmărească pe româncă. Un meci pe care Anca l-a terminat zâmbind, la 5-1 în setul al doilea. Cel mai bun mod de a sărbători un moment once in a lifetime.

Citește și: Interviu | „Anca Todoni are calități de Top 20. Noi așa sperăm și credem că e posibil. Nu înseamnă că se va întâmpla, dar spre asta tindem”

Tot azi, la Wimbledon, Irina Begu a fost învinsă în turul inaugural de chinezoaica Lin Zhu, 6-0, 6-4. A fost un meci care a pornit cum nu se putea mai prost pentru Irina, care n-a avut vreo apariție pregătitoare pe iarbă înainte de Wimbledon și asta s-a simțit. A avut nevoie de timp ca să simtă mingea, să-și ia repere și să facă ajustări la suprafață, iar când a făcut-o, a fost prea târziu ca să mai relanseze meciul, în ciuda unui minicomeback în setul al doilea. Irina, care a avut o primăvară bună pe zgură la revenirea în circuit după absența de șapte luni, rămâne cu turul al treilea ca best result la Wimbledon, atins în trei ocazii, 2015, 2022 și 2023.

Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi