US Open, ziua a noua | Jennifer Brady își continuă forma extraordinară și la US Open, merge într-o semifinală de top cu Naomi Osaka
Radu Marina | 9 septembrie 2020Calificarea lui Jennifer Brady în semifinale ar putea să pară o surpriză. Doar că în realitate e o confirmare a ceea ce deja știam din urmă cu câteva săptămâni, dacă nu cumva chiar de la începutul anului: Brady joacă cel mai bun tenis al carierei și se află în cea mai bună formă fizică posibilă.
Bucură-te de US Open așa cum se cuvine, echipat corespunzător! Pe durata US Open, ai parte de o reducere grozavă în Shop-ul 30-0, valabilă la șosetele colorate! Primești 40 la sută discount dacă folosești codul de voucher MUSTHAVESOCKS.
Plasează-ți comanda AICI.
Horia Tecău și Jean Julien Rojer s-au oprit în semifinale la dublu
Horia și Jean Julien s-au văzut învinși de dublul Soares/Pavic, în meciul care a decis un loc în finală. A fost 6-4, 7-5 pentru perechea braziliano-croată, care se va lupta pentru titlu cu Mektic/Koolhof, favoriții 8, care i-au învins pe campionii de la Australian Open de anul acesta, Ram/Salisbury (3).
Se anunța un meci greu pentru Horia și Juls: Soares și Pavic sunt fiecare campioni de Slam (cu coechipieri diferiți), iar astăzi au fost cei care au servit mai bine, cu șase ași, trei duble greșeli contra șase în partea cealaltă, și 75 la sută puncte câștigătoare pe primul (69 la sută la Horia/Juls). A fost un meci strâns, în care micile detalii au contat. Un break cedat încă din primul game al meciului n-a mai putut fi întors, și a dus la pierderea primului set. În setul doi, Tecău/Rojer au condus cu 5-3, și au avut o minge de set la 5-4 pe serviciul lor, însă n-au putut-o converti, iar setul s-a întors. Sub presiunea momentului, Horia și Juls și-au pierdut din nou serviciul, și deși au avut o jumătate de șansă în ultimul game (mingea trimisă la 30-15 de Horia s-a oprit în banda fileului și i-a lipsit foarte puțin ca să cadă dincolo), n-au mai putut evita înfrângerea.
A fost, însă, chiar și așa, un turneu foarte bun pentru Horia și Juls. Într-un sezon în care, înainte de întrerupere, nu apucaseră să strângă rezultate la nivelul potențialului lor, și, în plus, s-au văzut lipsiți de Wimbledon, terenul lor de vânătoare preferat, dubla Cincy- US Open le-a adus un sfert și o semifinală.
Ce turneu face Jennifer Brady
Calificarea lui Jennifer Brady, favorită 28 la New York, în semifinale – o premieră pentru ea și cel mai bun rezultat al carierei – după victoria clară, 6-2, 6-3, obținută cu Yulia Putintseva ar putea să pară o surpriză, dacă ne uităm la istoricul ei de la acest turneu ori la experiența în Slamuri. Doar că în realitate e o confirmare a ceea ce deja știam din urmă cu câteva săptămâni, dacă nu cumva chiar de la începutul anului: Brady joacă cel mai bun tenis al carierei și se află în cea mai bună formă fizică posibilă.
Vorbim de o jucătoare de 25 de ani, care până în urmă cu câteva săptămâni nu intrase în top 30, nu câștigase niciun titlu WTA și depășise o singură dată în carieră un tur trei la un Grand Slam (AO 2017). De la repornirea circuitului însă, Brady a devenit una dintre cele mai periculoase și de temut jucătoare, câștigând 10 meciuri din 11 jucate.
Brady a triumfat la Lexington, primul ei turneu WTA câștigat din carieră, într-o manieră pur și simplu dominantă, fără să-și piardă serviciul tot turneul și fără să piardă mai mult de patru game-uri pe set în cele cinci partide. Ca apoi, două săptămâni mai târziu, să-și aducă această formă extraordinară și la US Open, acolo unde până în acest moment nu a pierdut niciun set cu Anna Blinkova, Catherine Bellis, Caroline Garcia, Angelique Kerber și Yulia Putintseva.
Singura jucătoare care a reușit, totuși, să câștige mai mult de trei game-uri (!) într-un set cu ea la US Open e Putintseva, care, deși a încercat totul și s-a agățat de orice minge, a părut complet neputincioasă în fața clarității și agresivității arătate de americancă. La fel ca în toate meciurile jucate de la reluarea circuitului, totul a funcționat pentru Brady. De la serviciu și forehand, armele ei cele mai importante, și până la rever și deplasare, două departamente ale jocului său mult îmbunătățite în ultima vreme.
De fapt, oricât de banal ar părea, secretul acestei forme remarcabile arătate de Brady e munca și dorința ei de a se îmbunătăți. Motivată de succesul Sofiei Kenin în Australia, care, spunea ea, i-a arătat că oricine poate câștiga un Slam, Brady a folosit pauza de aproape șase luni de pauză cum nu se poate mai bine. La momentul opririi circuitului, nivelul tenisului ei era deja unul bun, după un off season în Germania în care s-a antrenat foarte bine. A ajuns în sferturi la Brisbane (venind din calificări și obținând victorii la Maria Sharapova și Ash Barty), apoi a avut ghinionul să dea peste Simona Halep în primul tur la Australian Open, dar a făcut semifinale la Dubai, venind din calificări și reușind să le învingă pe Elina Svitolina, Marketa Vondrousova, și Garbine Muguruza (învinsă iar de Simona în semi). Reluarea circuitului a găsit-o mai puternică dar și mult mai pregătită fizic decât a fost în debutul sezonului.
Deși toată perioada de pauză a petrecut-o departe de antrenor și fizioterapeut, ei fiind stabiliți în Germania și neputând călători în SUA, Brady a declarat că în tot acest timp a lucrat non-stop la pregătirea fizică, în baza mai multor planuri făcute de fizioterapeutului ei, cu care a ținut constant legătura prin mesaje sau aplicații online.
Îmbunătățirea acestui capitol a dus, automat, și la o relaxare mentală, despre care ea spune că a făcut diferența în aceste ultime săptămâni. “Cred că m-am îmbunătățit atât fizic, cât și mental. Am devenit mult mai fit, mult mai bine pregătită fizic pentru meciurile dure. Acum mă simt pregătită fizic și știu că pot menține aceeași intensitate de la început și până la finalul meciului. Apoi, s-a mai întâmplat o chestie: îmbunătățirea în plan fizic a dus și la o îmbunătățire pe latura mentală. Știind că sunt pregătită fizic și pot juca la un nivel ridicat de la început și până la final, fără să scad intensitatea sau să-mi fie teamă că nu voi rezista fizic, m-a relaxat foarte mult și a înlăturat presiunea și stresul cu care mă confruntam de obicei înaintea meciurilor cu jucătoarele de top”, spunea ea după meciul câștigat cu Angie Kerber.
Pentru Brady va urma însă un test cu adevărat pe măsura formei sale. O va întâlni pe Naomi Osaka în semifinale. Japoneza pare într-o misiune în acest turneu, și a trecut de cealaltă americancă revelație, Shelby Rogers, 6-3, 6-4.
Dintre jucătoarele rămase în turneu, Naomi Osaka este, fără mari dubii, cea care a reușit să-și ridice cel mai mult nivelul de la meci la meci. Debordează de încredere și siguranță, îi iese orice încearcă și dă senzația că e nevoie ca adversara să facă ceva cu adevărat special pentru a avea vreo șansă împotriva ei.
După victoria confortabilă cu Anett Kontaveit, în care n-a avut de înfruntat nicio minge de break, azi-noapte a urmat o alta, la fel de clară cu Shelby Rogers, care a avut același scenariu: un 6-3, 6-4 de rutină, în care nu și-a pierdut niciodată serviciul, a adunat în dreptul ei 24 de lovituri câștigătoare (doar 8 erori neforțate) și a adus la meci un joc de pe linia de fund atât de sufocant și exact, încât Rogers aproape că n-a avut timp să intre cu adevărat în meci. Totul s-a întâmplat repede, fără ca Rogers să poată opri cumva tăvălugul.
E adevărat că atât Kontaveit, cât și Rogers sunt adversare pe placul lui Naomi; ambele oferă mult ritm, lovesc agresiv, dar nu la fel de puternic precum ea și îi convine modul în care mingea pleacă din racheta lor, mereu în aceeași zonă, mereu la aceeași înălțime. Dar cu toate astea, Naomi pare greu de destabilizat. S-a intrat în linie dreaptă, iar nivelul tenisului ei e undeva sus, foarte sus. Acum rămâne de văzut dacă și adversarele ei vor face același lucru. Ea a făcut primul pas și pare în cărți pentru un nou titlu de Grand Slam: ori de câte ori a trecut de optimi la un Grand Slam, avea să îl și câștige.
Pablo Careno Busta îl oprește pe Denis Shapovalov într-un meci maraton, își egalează cea mai bună performanță în Slamuri
Pablo Carreno Busta s-a calificat pentru a doua oară în carieră într-o semifinală de Slam – ultima dată s-a întâmplat în 2017, tot la US Open –, după victoria imensă, obținută după mai bine de patru ore de joc, cu Denis Shapovalov, favoritul 12. A fost 3-6, 7-6, 7-6, 0-6, 6-3 pentru Carreno Busta, care a reușit să profite de oportunitățile apărute după descalificarea lui Novak Djokovic.
Meciul a fost echilibrat, spectaculos pe alocuri, și cu o evoluție destul de previzibilă. Era cert că spaniolul nu va ceda și va fi greu de scop de pe teren și la fel de clar era că Shapovalov va fi deranjat de constanța lui Carreno Busta – ceea ce a și făcut diferența, de altfel.
Shapovalov a rezistat vreme îndelungată, l-a dominat chiar pe spaniol mult timp, dar în acele momente mari ale meciului, experiența lui Carreno Busta a contat. Spaniolul a știut cum să joace punctele mari, a știut când să aștepte, când să accelereze și i-a pus constant răbdarea la încercare canadianului. Pe când Shapovalov a încercat multe, dar fără sorți de izbândă; a mizat pe lovituri pretențioase și mereu la limită, care în acele momente de mare încărcătură l-au trădat.
Pentru prima lui finală de Grand Slam, Carreno Busta îl va avea ca adversar pe Alexander Zverev, cu care s-a mai întâlnit o singură dată până acum, în 2018, la Miami. Atunci victoria i-a aparținut lui Zverev, dar semifinala aceasta, deși cu Zverev mare favorit, rămâne deschisă.
Alexander Zverev își joacă bine șansele, e în prima semifinală la US Open
Un duel care se anunța interesant la prima vedere, dar care nu s-a ridicat nici pe departe așteptărilor, s-a încheiat cu victoria lui Alexander Zverev în fața lui Borna Coric. A fost 1-6, 7-6, 7-6, 6-3 pentru Zverev, care a revenit de la 1-6, 2-4, a lăsat în spate un start ratat de meci și a reușit să joace suficient de bine în momentele mari încât să-și asigure victoria și implicit o prima calificare în semifinalele turneului de la US Open.
Unul din motivele pentru care partida Coric – Zverev n-a strălucit a fost presiunea. Ambii știau că au o șansă mare pentru o semifinală de Slam; Coric știa că-l poate învinge pe Zverev, a mai făcut-o de trei ori în carieră, Zverev știa că are experiența necesară pentru a trece de un astfel de meci de mare încărcătură. Și mai era ceva: amândoi știau că au o șansă imensă pe mai departe în cazul unei victorii azi. Una e să joci cu gândul că în meciul următor te vezi cu Djokovic și șansele tale la o victorie sunt minime. Alta e să joci cu gândul că indiferent de adversar, pleci cu prima șansă.
Nici Coric și nici Zverev n-au legat loviturile; au jucat în serii, mult prea dezordonat și fragmentat. Zverev însă a avut de partea lui serviciul iar asta l-a ajutat să rămână în față și să preseze atunci când lucrurile au devenit tensionate. În astfel de momente serviciul lui Zverev a făcut diferența și i-a adus, în cele din urmă, victoria. Una care-l duce în a doua semifinală de Slam la rând, remarcabil pentru german, după numeroasele Slamuri în care nu a performat pe măsura așteptărilor sale.
IBAN RO51RNCB0079145659320001
Asociația Lideri în Mișcare,
Banca Comercială Română