US Open, optimi: cu ce rămânem după prima săptămână, cine a impresionat, cine a dezamăgit, la ce să ne așteptăm
Radu Marina | 3 septembrie 2023Optimile feminine arată excelent; o să găsim toate stilurile de joc posibile, avem campioane de Grand Slam în exercițiu, foste campioane de Slam sau foști lideri mondiali.
După o primă săptămână încărcată, optimile de finală încep de azi la Flushing Meadows. Și ce optimi! E pentru prima dată după ceva vreme când optimile de finală (în special cele de pe tabloul feminin) arată incredibil de bine; o să găsim toate stilurile de joc posibile, avem campioane de Grand Slam în exercițiu, foste campioane de Slam sau foști lideri mondiali. Și pe tabloul masculin lucrurile stau aproape la fel, cu diferența că s-au mai strecurat mici surprize – vezi calificarea în premieră în turul 4 al unui Slam al elvețianului Dominic Stricker sau a lui Rinky Hijikata, Matteo Arnaldi sau Jack Draper). E prima oară în istoria clasamentului ATP când patru jucători din afara primei sute ajung în optimile unui Slam. Să vedem ce oferă cele două tablouri, meci cu meci.
Optimi, masculin
Carlos Alcaraz vs. Matteo Arnaldi
Dacă prezența lui Alcaraz în optimi e o normalitate – și e de urmărit cât de departe poate ajunge pentru că pare din nou într-o formă excelentă –, Arnaldi, un italian de 22 de ani care avea, înainte de US Open, o singură victorie în Slamuri, e o surpriză frumoasă. Italianul a ajuns în turul patru după victorii cu Koepfer, Harris și Cameron Norrie, favoritul 16. Acum Arnaldi se pregătește de cel mai important meci al carierei, cu liderul mondial, deținătorul trofeului și cel mai în formă jucător al momentului, alături de Djokovic.
După finală pierdută la Cincinnati, Alcaraz s-a redresat la timp și nu a părut să-l fi afectat în vreun fel acea înfrângere. Până acum, tenisul lui a arătat la fel de solid, loviturile la fel de intense, iar deplasarea, fără cusur.
Alexander Zverev vs. Jannik Sinner
Este unul dintre meciurile de văzut neapărat, pentru că vorbim de doi jucători cu stiluri similare, foarte valoroși și care pot câștiga, la un moment dat, un Slam. La acest moment, Sinner este jucătorul mai bun – o spune clasamentul, dar și rezultatele din acest an – dar, la nivel de experiență, Zverev poate oricând să-și pună în valoare acest atu.
Scorul întâlnirilor directe dintre cei doi este 3-1 în favoarea lui Zverev, ultimul meci fiind câștigat de neamț în 2022, pe zgura de la Monte Carlo. La nivelul turneelor de Slam s-au mai întâlnit la Roland Garros în 2020 (victorie pentru Sinner) și la New York în 2021 (meci câștigat de Zverev).
Daniil Medvedev vs. Alex De Minaur
Daniil Medvedev, care altădată impresiona în sezonul de hard american, e mai degrabă intrat într-un con de umbră – probabil și înfrângerea clară din semifinalele de la Wimbledon a avut un cuvânt de spus. La cele două turnee premergătoare US Open, Medvedev a pierdut devreme și surprinzător: întâi cu Alex de Minaur la Toronto, apoi cu Zverev la Cincinnati.
La US Open, unde în mod tradițional se simte bine, rusul a mers bine până acum și, cel mai important, a arătat o stare de spirit foarte bună. Acum, în optimi, are o șansă pentru a se revanșa în fața australianului pentru înfrângerea suferită la Toronto.
Jack Draper vs. Andrey Rublev
Britanicul de 21 de ani este una dintre surprizele turneului. Clasat în afara primilor 100, Draper a avut un parcurs impresionant până acum, obținând victorii cu Radu Albot, Hubert Hurkacz (!) și Michael Mmoh, cel care îl eliminase anterior pe John Isner, care și-a încheiat astfel oficial cariera.
Cu Rublev, care s-a chinuit în câteva meciuri și a pierdut seturi pe drum, va fi o poveste diferită, pentru că Andrey e un jucător la alt nivel față de ceea ce britanicul poate să propună la acest moment. Dar multe lucruri depinde și de rus – ce face sau nu face –, astfel că n-ar fi exclus ca această optime să fie una imprevizibilă.
Frances Tiafoe vs. Rinky Hijikata
De când a intrat în primii 10, Frances Tiafoe și-a luat în serios acest rol de jucător de top. Până în acest moment, a câștigat meciurile care trebuiau câștigate și le-a pierdut pe cele în care fie a întâlnit jucători mai inspirați, fie, pur și simplu, mai buni decât el. În alte cuvinte, când a pierdut, a pierdut cinstit – pentru că a avut în față un adversar mult mai competent.
Similar, Tiafoe a câștigat aici fără mari emoții cu Tien, Ofner și Mannarino. Dat fiind adversarul său din optimi – Hijikata e clasat în afara topului 100, a debutat în circuitul ATP în 2022, nu e obișnuit cu acest nivel încă – Tiafoe pare că are o șansă bună pentru a merge în sferturi. Însă australianul nu trebuie dat prea ușor la o parte: la Australian Open a câștigat trofeul în proba de dublu, iar la US Open toți adversarii pe care i-a învins (Kotov, Fucsovics, Zhang) au fost mult mai bine clasați
Tommy Paul vs. Ben Shelton
Va fi un duel 100% american între doi jucători cu stiluri de joc tipice tenisului american (forță, forehand, servicii foarte puternice) iar întâlnirea, deși Paul e jucătorul mai bine clasat, se poate dovedi extrem de echilibrată tocmai de aia. Shelton e mai imprevizibil, mai creativ și e suficient doar să fie într-o zi bună sau doar să se simtă susținut pentru a arăta tot ce poate.
Dominic Stricker vs. Taylor Fritz
Alături de Jack Draper, Dominic Stricker e o altă surpriză frumoasă. Elvețianul de 21 de ani vine din calificări și i-a învins, pe rând, pe Popyrin (pentru al doilea Slam la rând), Stefanos Tsitsipas (deși Tsitsipas a servit pentru meci) și Benjamin Bonzi (al doilea meci câștigat la rând în 5 seturi).
Stricker e din generația lui Alcaraz, dar la el nu a existat boom-ul pe care l-a avut Alcaraz, ci totul s-a petrecut mai lent, într-un ritm al său. În prezent, Stricker e pe 128 dar va intra în premieră în primii 100 la finalul US Open. Dincolo de asta e jocul său, care e foarte interesant de urmărit: aduce cu Wawrinka din punct de vedere fizic, are acea forță virulentă în lovituri, dar în același timp, are și tendințe de a fi creativ, de a încerca lucruri prin care să rupă ritmul adversarilor ori să surprindă, să aducă ceva nou.
Meciul cu Fritz va fi greu. Nu atât pentru că Fritz e jucător de top 10, care a măturat tot în cale până acum (a pierdut doar 13 game-uri până acum în trei meciuri), ci pentru că elvețianul vine după două meciuri absolut epuizante cu Tsitsipas și Bonzi, iar resursele sale de energie e posibil să fie pe terminate – sau să nu fie de ajuns pentru a pune la pământ un jucător ca Fritz.
Novak Djokovic vs. Borna Gojo
Novak Djokovic a trăit periculos în turul trei cu Laslo Djere, revenind de la 0-2 la seturi pentru a opta oară în carieră, iar asta e posibil să-l fi pus în gardă. E greu de crezut că în meciul următor Djokovic va mai permite să înceapă slab – deși va avea în față un jucător pe același tipar, cu același stil de joc, care nu are prea multe lucruri de pierdut.
Croatul Gojo face turneul carierei, venind din calificări și trecând pe tabloul principal de trei adversari buni, fără să piardă set (Hugo Dellien, Mackenzie McDonald, Jiri Vesely). În optimi va trebui să scoată cele mai speciale lovituri, cele mai inspirate retururi și servicii, să alerge mult, cât mai mult măcar pentru a putea face meciul competitiv.
Optimi, feminin
Iga Swiatek vs. Jelena Ostapenko
Este meciul cap de afiș al optimilor feminine, cel mai așteptat duel dintr-o multitudine de motive. Ostapenko e capabilă oricând să-și învingă adversarele în așa fel încât acestea să nu înțeleagă ce li se întâmplă, iar de multe ori, când e o ocazie specială, își poate ridica nivelul suficient de mult încât să ajungă în acea formă în care tot ce atinge să se transforme în winner. Desigur, e posibil și varianta în care să fie într-o zi în care să nu îi meargă nimic, și totul să se încheie scurt și sec.
În acest meci, depinde așadar de ce fel de Ostapenko va primi Swiatek. Dacă va fi varianta în formă bună, atunci va fi un meci mare, iar poloneza va avea mult de tras. Asta pentru că nu îi place ce joacă Ostapenko și nu se simte deloc confortabil când e atacată permanent cu o asemenea ferocitate, drept dovadă și faptul că a pierdut de trei ori în trei meciuri în fața ei.
Caroline Wozniacki vs. Coco Gauff
Va fi un meci al generațiilor și, indiferent de rezultat, parcursul lui Wozniacki la US Open rămâne impresionant. Să revii după aproape trei ani, două nașteri, cu doar două turnee în spate și să ajungi în a doua săptămână a unui Slam (cu victorii la Kvitova și Brady) e o dovadă clară a faptului că tenisul și valoarea nu pleacă nicăieri, indiferent de câtă pauză ai fi avut, atât timp cât fizicul te ajută.
Până acum, Wozniacki a întâlnit jucătoare cu care a mai jucat în perioada ei de glorie și pe care le-a mai învins. Acum, cu Gauff, va fi diferit: nu a mai jucat cu ea, e prima dată când întâlnește o jucătoare din noul val, aflată în cel mai bun moment al carierei, care are parte de o susținere enormă.
Stilurile lor de joc par ușor asemănătoare. Gauff se distinge prin serviciu puternic și acele tente agresive din joc, care foarte posibil vor face diferența în acest meci. Wozniacki a rămas aceeași jucătoare solidă în defensivă, capabilă să contraatace și mereu atentă să profite de orice mică fereastră apărută în meci pentru a reveni. E de urmărit dacă va putea face față nivelului pe care Gauff îl va impune – și mai ales dacă din punct de vedere fizic corpul ei va rezista la al patrulea meci consecutiv într-o săptămână.
Sorana Cîrstea vs. Belinda Bencic
E poate unul dintre cele mai importante meciuri din cariera Soranei. A mai fost până acum în situația de a depăși, în sfârșit, acest prag al optimilor la un Slam și de a reveni în sferturile de finală ale unui astfel de turneu pentru prima dată din 2009 – însă acum contextul e diferit. Sorana se află într-o perioada grozavă din punct de vedere al tenisului, al oamenilor pe care îi are lângă ea, al atitudinii și al raportării ei față de tenis; s-a maturizat frumos, și-a maturizat și tenisul la fel de frumos.
În trecut, o victorie precum cea pe care ea a obținut-o cu Rybakina ar fi încurcat-o mai mult decât să o ajute; rezultatul ar fi adus presiune, Sorana s-ar fi încărcat mult cu așteptări și ar fi ajuns în punctul în care puține ar mai fi mers în ziua meciului. În ultimii ani, Sorana a reconfirmat aceste victorii mari și a știut cum să se folosească de ele pentru a avansa în turnee relevante. Ca atare, meciul acesta se joacă.
Desigur, victoria cu Rybakina nu aduce niciun fel de garanții. Va fi un alt meci, un alt tip de adversară – e drept, o jucătoare pe care Sori a învins-o până acum de două ori din trei meciuri jucate. Dar e vorba de o Belinda Bencic periculoasă, în special la US Open. O adversară valoroasă, care știe când să-și ridice nivelul, care poate fi fără cusur și care, foarte important, e capabilă să facă diferența în momentele mari. De aici încolo, de la această fază a turneului, e important ce puncte câștigi, nu cum le câștigi.
Karolina Muchova vs. Xinyu Wang
Proaspătă intrată în top 10 WTA, Karolina Muchova a avut o vară deosebită: a jucat finala la Roland Garros, a jucat finala la Cincinnati și ocupă, în acest moment, cel mai bun loc al carierei în clasamentul WTA. Cehoaica e o prezență specială pentru că joacă un tenis special. Faptul că un tenis creativ, complex și cu multe dimensiuni ca al Muchovei are succes într-un circuit tot mai încărcat de tenis pur ofensiv e revigorant.
În optimi va avea de înfruntat exact o jucătoare clasică – agresivă, înaltă, cu lovituri plate – care fie se poate împiedică de tenisul variat al Karolinei, fie va intra într-o zona în care lovește atât curat și precis încât Muchova se va vedea fără soluții.
Marketa Vondrousova vs. Peyton Stearns
După titlul cucerit la Wimbledon, Marketa Vondrousova a continuat în același ritm: ușor nebăgată în seama, fără să simtă prea mult presiunea venită după rezultatul de la Wimbledon. E posibil ca liniștea asta să o ajute în continuare la US Open, acolo unde a trecut neobservată, deși a fost intimidantă în cele trei meciuri jucate până acum cu Han, Trevisan și Alexandrova.
În partea cealaltă, Sterns a profitat pe deplin de un culoar favorabil, iar asta e un mare merit. Americanca de 21 de ani, clasată pe locul 59 WTA, le-a învins pe Tomova, Tauson și Boulter fără să piardă set.
Madison Keys vs Jessica Pegula
Atât Madison Keys, cât și Pegula s-au chinuit în meciurile din turul trei, dar au găsit o cale de a ieși la suprafață. Va fi un duel interesant pentru că se întâlnesc două jucătoare foarte bune pe hard, dar în același timp cu rezultate diferite în Slamuri: Pegula încearcă să depășească faza sferturilor pentru prima dată în carieră, Keys pare o expertă în Slamuri, ajungând la 100 de victorii în turneele de Grand Slam după meciul câștigat în fața Liudmilei Samsonova.
Ons Jabeur vs. Qinwen Zheng
Ons Jabeur, finalista de anul trecut, a avut mari dificultăți în toate cele trei meciuri pe care le-a jucat până acum. Nu a există niciun meci fără emoții iar în ultimele două a și pierdut câte un set pe drum. Nu e în forma ei cea mai bună, încă nu e la un nivel optim fizic – dar găsește o cale. Adversara din optimile de finală e la un alt nivel față de adversarele pe care le-a întâlnit până acum, iar asta s-ar putea să conteze, dacă nu va reuși să se scuture la timp. Qinwen are lovituri, are suficientă experiență și e capabilă să-și ridice mult nivelul în meciurile mari.
Aryna Sabalenka vs. Daria Kasatkina
Va fi un duel al contrastelor. Aryna Sabalenka, cu un tenis ultra ofensiv, cu lovituri plate și agresive, iar Kasatkina, cu al său tenis așezat, bazat pe defensivă și lovituri neutre. În acest meci, totul va depinde de Sabalenka și de ziua pe care o are: e posibil ca Daria să o aducă la exasperare și să-i pună la încercare răbdarea de a lovi încă o minge și încă o minge sau există varianta prin care totul îi va merge Arynei și Daria se va vedea complet depășită de situație.
IBAN RO51RNCB0079145659320001
Asociația Lideri în Mișcare,
Banca Comercială Română