US Open 2022 începe. Cinci teme de discuție pentru ultimul Grand Slam al anului
Radu Marina | 25 august 2022Va fi, așadar, o ediție dominată de imprevizibil, dar și de emoții de tot felul, în care toată atenția se va îndrepta – cât timp va rămâne în turneu – pe Serena Williams, care își va încheia cariera la New York.
În mod tradițional, turneul de la US Open a avut mai mereu o serie de favoriți la titlu, aproape garantați că vor ajunge an de an în fazele finale, cu șanse mari la trofeele de simplu. De la Novak Djokovic, Rafael Nadal, Roger Federer, Serena Williams, Victoria Azarenka, Naomi Osaka, Daniil Medvedev.
Nu și la această ediție. Poate mai mult ca niciodată, US Open, ediția 142, este mai deschisă și mai imprevizibilă ca oricând. Numele obișnuite sunt la apus de carieră sau au probleme: Novak Djokovic nu participă, Serena Williams va juca ultimul ei turneu, Roger Federer e la finalul unei absențe îndelungate. Starea fizică a lui Rafa Nadal e incertă, iar Naomi Osaka e foarte departe de nivelul normal. În afara lor, majoritatea celor din Top 10 din ambele circuite nu traversează cea mai fastă perioadă.
Va fi, așadar, o ediție dominată de imprevizibil, dar și de emoții de tot felul, în care toată atenția se va îndrepta – cât timp va rămâne în turneu – pe Serena Williams, care își va încheia cariera la New York.
Care sunt cele mai importante fire narative ale acestui USO 2022?
Cât de departe va ajunge Simona Halep la New York?
US Open e singurul turneu de Grand Slam în care Simona nu a jucat o finală, cel mai bun rezultat al ei aici fiind semifinala din 2015, în care n-a putut profita de ceea ce a părut atunci o oportunitate excelentă la o finală. Motivele pentru care încă nu a izbutit asta sunt diverse. Uneori, trageri la sorți complet nefaste (când n-a fost Kanepi, a fost Sharapova, sau excentrica Taylor Townsend, în acel meci pe care-l vezi o dată la câțiva ani). Alteori, a avut mari dificultăți în a-și găși liniștea într-un oraș care n-are liniște niciodată, lucru pe care și ea l-a subliniat de câteva ori, admițând că nu îi e ușor să gestioneze și nici nu e pe placul ei atomosfera gălăgioasă de la New York.
Dar asta nu o face mai puțin favorită. Cel puțin nu în acest moment, când pentru prima dată în cariera ei ajunge la US Open cu o serie de victorii încă în desfășurare, după trofeul câștigat la Toronto, lângă care s-a adăugat o victorie aproape eroică la Cincy. Peste asta se adaugă și un traseu relativ prietenos (având în vedere istoricul ei cu tragerile la sorți la New York) pe care sorții i l-au aruncat în cale. Culoarul ei nu e rău, e accesibil. Nu înseamnă că e simplu, dar are șanse mari la un parcurs cât mai lung.
Favorită 7 la US Open, Simona începe cu o jucătoare din calificări și s-ar putea întâlni în turul doi cu canadianca Rebecca Marino sau Magdalena Frech, pe care a învins-o de trei ori în trei meciuri. În turul trei, Simona s-ar putea reîntâlni cu Jil Teichmann, după victoria în două seturi de la Toronto. Din optimi încolo, favorita 7 ar putea da peste jucătoare precum Coco Gauff/Madison Keys, Maria Sakkari/Caroline Garcia sau Ons Jabeur/Anett Kontaveit. Sunt jucătoare pe care le-a învins sau pe care știe cum să le învingă.
E drept, lucrurile se pot schimba repede, iar ultimele două ediții ale US Open ne-au arătat că totul poate deveni impredictibil.
Ce e cert în toată această ecuație e forma Simonei de pe hard. Cu stângăcii în special la serviciu, dar cu o voință de fier, cu mici sincope, dar cu un nivel excelent scos la iveală atunci când a contat, Simona e din nou într-o poziție favorabilă – din punct de vedere al încrederii, tenisului și al moralului – pentru a triumfa într-un Slam. Are meciuri adunate, are meciuri dure pe care le-a câștigat fără să strălucească, are experiențe la care se poate întoarce și are multă încredere. E de urmărit, așadar, cum se vor reflecta toate astea la New York.
Serena Williams. Ultimul dans, ultima dată pe cea mai mare scenă a tenisului
Poate cea mai mare jucătoare a tuturor timpurilor va juca pentru ultima dată pe cea mai mare arenă a tenisului. Retragerea Serenei e tema principală a turneului și va fi interesant cum va gestiona Serena tot acest context: vor fi emoții mari, pentru că știe că se va opri apoi, va fi o presiune extraordinară pentru că (aproape) toată lumea vrea să o vadă jucând cât mai mult.
Nu e în cărți pentru titlu, dar probabil va încerca totul și mai mult decât atât în acest ultim turneu. Traseul ei nu e teribil și putea fi mai rău de atât, dar există o posibilitate ca ea să adune câteva meciuri la New York: începe cu Danka Kovinic, ar putea juca cu Anett Kontaveit în turul doi, care are o ultimă parte de sezon dezamăgitoare. În turul trei se poate întâlni cu Karolina Muchova sau Martina Trevisan, iar în optimi cu Leylah Fernandez sau Barbora Krejcikova.
Andy Murray a creionat cel mai bine situația în care Serena Williams se află acum: acest ultim turneu al ei nu trebuie privit neapărat cu melancolie – deși ea există – ci ca o celebrare a ceea ce a făcut până acum Serena Williams în tenis și pentru tenis. E despre a sărbători o carieră absolut remarcabilă a unei jucătoare legendare, care a schimbat și influențat sportul (și nu doar sportul) într-o manieră copleșitoare.
Întrebarea e dacă Serena va putea să simtă lucrurile așa sau apăsarea a ceea ce înseamnă acest moment va fi prea mare.
Celelalte jucătoare din România
În afara Simonei Halep, alte patru jucătoare din România sunt prezente pe tabloul principal. Niciuna n-a avut cea mai favorabilă tragere la sorți: Sorana debutează cu Laura Siegemund, mereu periculoasă și cea care a învins-o în ultimul meci direct (1-1 la întâlnirile directe); Irina Begu va avea mult de tras având-o drept adversară pe Elise Mertens, cea care a câștigat toate cele trei meciuri contra Irinei; iar Jaqueline Cristian și Gabriela Ruse încearcă să-și regăsească nivelul după o perioadă dificilă, cu accidentări și absențe îndelungate. Nici una, nici alta nu au fost tocmai norocoase: Jaqueline o înfruntă pe favorita 2 a turneului Anett Kontaveit, iar Gabriela, pe Daria Saville.
Novak Djokovic nu e la New York. Cine ar putea să profite de asta ?
Cu puțin timp înainte de tragerea la sorți, Novak Djokovic a anunțat că nu va lua parte la US Open, lucru vehiculat încă de la Wimbledon, deși existau mici speranțe ca, până la urmă, Departamentul de Sănătate Publică al SUA să permită cetățenilor străini nevaccinați intrarea pe teritoriul SUA. În final, acest lucru nu s-a întâmplat, iar Djokovic ratează al doilea Slam în acest an.
Fără Djokovic la start, e complicat de spus cine are acum cele mai mari șanse, tocmai pentru că aproape nimeni din circuitul masculin nu s-a remarcat în mod deosebit. Zverev nu participă, Medvedev înoată în niște ape ușor tulburi, Nadal are în continuare probleme fizice, Alcaraz e acolo, dar pe hard încă e vulnerabil, iar Stefanos Tsitsipas n-are cea mai bună relație cu US Open, netrecând niciodată de turul trei.
Cum spuneam și la început, totul e deschis și se poate întâmpla orice, iar absența lui Djokovic nu face decât să adauge și mai multă imprevizibil.
Totuși, Rafael Nadal e omul cel mai în măsură să profite de această absență. Rafa s-a întors pe hardul american în urmă cu o săptămână, când a fost eliminat de Borna Coric la Cincinnati în turul doi. Despre evoluția lui și nivelul tenisului său, Rafa s-a declarat mulțumit și fericit că are timp să se antreneze și, mai ales, că poate să se antreneze. Dacă există un jucător de pe întreg tabloul masculin capabil să meargă până la capăt – sau să fie nevoie de ceva cu adevărat special să fie scos de pe teren – acela e Rafa; un Rafa sănătos.
În plus, potențialul traseu al lui Rafa până în finală nu arată tocmai neprietenos: Rinky Hijikata – Aslan Karatsev/Fabio Fognini, Kecmanovic, Frances Tiafoe sau Diego Schwartzman în optimi, Cameron Norrie/Andrey Rublev în sferturi, Carlos Alcaraz/Hubert Hurkacz în semifinale, Tsitsipas/Medvedev în finală.
La cine să ne uităm cu atenție
Deși nu există niște favoriți cerți, sunt jucători care s-au remarcat; Simona Halep e una dintre jucătoarele care s-au remarcat în sezonul de hard american, dar și Caroline Garcia sau Jessica Pegula, ori Borna Coric sau Hubert Hurkacz. Ceea ce au în comun acești jucători sunt rezultatele bune în turneele de hard american, care nu garantează neapărat un mare succes la US Open, dar îl poate anunța.
O notă aparte pentru Iga Swiatek și Emma Raducanu. Iga, pentru că e liderul mondial și nu trece tocmai prin cea mai grozavă fază – a tot pierdut recent și, poate, surprinzător pe alocuri – iar Emma pentru că e campioana en-titre și are un debut de foc, cu Alize Cornet, care e capabilă (și a simțit-o chiar Iga, la Wimbledon) să spargă petrecerea oricui și să învingă pe oricine.
IBAN RO51RNCB0079145659320001
Asociația Lideri în Mișcare,
Banca Comercială Română