Un nou capitol Treizecizero. Are nevoie și de voi pentru a fi scris
Camelia Butuligă | 28 ianuarie 2019A venit momentul adevărului. Treizecizero servește pentru un loc în finală. Am ajuns până aici în șapte ani și ne-ați urat încă atâția acum câteva zile. A venit timpul să trecem la următorul nivel și următorul nivel vă implică și pe voi.
Acum o săptămână, la o lansare de carte, personalități marcante ale scrisului românesc au deplâns situația în care se afla cultura română și insuficiența eforturilor instituțiilor aferente. Dar cultura, ca orice altă activitate umană, nu este doar apanajul instituțiilor. Și cultura, ca și instituțiile, sunt produse de oameni. „Talentul poate apărea într-o multitudine de forme. Trebuie să-l recunoaștem, apoi să-l dezvoltăm într-un mediu propice. Acest mediu propice este creat de oameni, nu de sisteme.” Aceste vorbe îi aparțin lui Judy Murray, mama fraților Murray și antrenoare de frunte în tenisul britanic de mai bine de trei decenii. Omul sfințește locul, nu?
Trăim într-o epocă și într-o țară în care instituțiile sunt populate masiv cu oameni care ne dezamăgesc, ne înfurie sau ne îngrozesc. Devine astfel esențial să susținem și alte inițiative, mai mici, mai la firul ierbii. Îndemnul lui Roosevelt de a face ce poți, acolo unde ești, cu ce ai la îndemână este o filozofie geniala prin simplitatea ei.
Da, este mai seducătoare ideea unui erou salvator sau a unui plan genial unic care să rezolve toate problemele tuturor pe veci. Providențialul centru care să radieze lumină, înțelepciune și căldură peste tot. Este pe cât de seducător, pe atât de nerealist. Mai realistă și eficientă este o rețea de mii, zeci de mii, sute de mii, milioane de oameni care fac treabă bună acolo unde sunt, se influențează și se susțin unii pe alții. Cum? Felicitându-se, cumpărându-și produsele și ducând vorba mai departe. Nu e vorba doar de site-ul nostru. Dacă vedeți o brutărie bună, o școală bună, un muzeu frumos, un hotel bine organizat, asigurați-vă că lumea află de ele și că astfel vor avea o activitate îndelungată.
Anul acesta probabil ați observat că nu am ajuns, prima oară după trei ani la Australian Open. E departe și o deplasare până acolo cere un efort considerabil, și fizic, dar mai ales financiar. Australia este doar unul dintre exemple. Tenisul este un sport global: din cele nouă-zece luni ale sezonului, două treimi se joacă în America, Asia și Australia. Cât despre Europa, nici ea nu-i chiar mică. Deplasările la fața locului ne-au adus mereu un plus editorial: acces la jucători, urmărirea meciurilor de la câțiva metri, luarea pulsului turneului, orașului și spectatorilor, crearea de legături cu ceilalți jurnaliști din comunitatea internațională. Dar acest plus nu e ieftin.
De fapt, nimic bun nu e ieftin. Iar țara asta are nevoie de calitate ca de aer. De aceea, acum, pe lângă bătutul din palme, trebuie să deschidem și portofelele. Atât cât putem, dar trebuie să le deschidem.
Treizecizero are nevoie de încurajări și de timp petrecut pe site, dar și de sprijin financiar. E timpul să devenim mai mult decât o inițiativă simpatică sau o oază într-un deșert. O injecție de capital va însemna mult pentru noi dar mai mult pentru voi, de fapt: mai multe formate, mai multe voci, mai multe produse. O rază de acțiune mai mare. Mai multă influență.
Apropo de influență, aveam un amic pe vremuri care, atunci când descopeream un loc frumos, zicea să nu mai spunem nimănui, că se va „strica”. Este și asta o strategie, să-ți faci câteva mici bule și să le consolidezi împotriva dezastrului care predomină în rest. Dar este o soluție defensivă, care ne-a adus unde ne-a adus ca țară: oamenii fie s-au baricadat fie au părăsit de tot corabia. Trebuie să ieșim de la cutie. Trebuie să trâmbițăm de pe acoperișuri când dăm de inițiative curajoase și oneste. Acum, prin social media, toți avem o voce. Să o folosim și să avem încredere că inițiativele pe care le apreciem vor fi capabile să mențină standardele ridicate și când publicul va crește în număr. Nu-i imposibil, site-ul nostru este doar una dintre dovezi.
Treizecizero este doar teoretic despre tenis: articolele noastre au încercat mereu să meargă dincolo de revere și clasamente. Ne uităm la tenis din același motiv pentru care citim cărți, călătorim, ne îndrăgostim: pentru a afla chestii despre noi. Ce ne înspăimântă, ce ne emoționează, ce ne dă curaj? Ne uităm la tenis ca să ne schimbăm, pentru ca apoi să putem schimba lumea. Asta vrem de fapt: împreună cu voi, să schimbăm lumea. Punct cu punct.
Pe larg despre 30-0+, aici.
Prezentarea 30-0+, opțiunile disponibile și abonamente, aici.
IBAN RO51RNCB0079145659320001
Asociația Lideri în Mișcare,
Banca Comercială Română