Novak, a treia înfrângere la rând
“Încerc”, a spus Novak, la conferința de presă de după meciul cu Benoit Paire, pierdut 6-3, 6-4. “Dar nu merge“. Sârbul tocmai ce a bifat a treia înfrângere la rând, lucru care nu s-a mai întâmplat de mai bine de zece ani. Și în vreme ce Nole experimentează varianta lui de cădere, așa cui li s-a întâmplat în forme diferite lui Federer sau lui Nadal, întrebările în ce-l privește se adună. “Evident că nu mă simt grozav jucând așa. Sigur că vreau să joc pe cât de bine îmi doresc să joc. Doar că e imposibil în clipa asta. Atâta tot”.
Cu Paire, Djokovic a părut că a rămas repede fără energie, lucru explicabil în contextul pauzei lungi pe care a luat-o, dar bizar de văzut la unul dintre cei mai fit jucători ai ultimilor 7-8 ani. A returnat slab, și-a pierdut de patru ori serviciul și s-a văzut repede expediat de Benoit, rezistând doar 9 minute peste o oră. “S-a întâmplat foarte repede totul”, a spus Nole, care a câștigat șase titluri la Miami, inclusiv trei la rând în ultimele sale trei apariții (2014-2016, a sărit ediția de anul trecut). Ce va urma acum? Probabil zgură – așa era planul, spune Nole – dar “să vedem ce va fi“, a completat el.
Cu eliminarea din prima a lui Nole, Miami pierde repede un alt multiplu campion; anterior rămăsese fără Serena Williams. Cei doi au 14 titluri la Miami împreună. Încă un semn că timpurile se schimbă repejor în cele două circuite.
Altminteri, de pe tabloul masculin de notat victoria altui revenit după accidentări, Kei Nishikori, care a trecut în trei de John Millman. În schimb, David Goffin, întors temporar ca să-și testeze ochiul accidentat teribil la Rotterdam, a încasat un 6-0, 6-1 de la Joao Souza.
Simona și Irina câștigă la dublu
La dublu feminin, româncele au bifat o victorie și un eșec, nu neapărat conform calculelor hârtiei. Pe un teren micuț, cu o singură tribună, dar plină ochi, Simona Halep și Irina Begu au trecut de două jucătoare redutabile de dublu, Julia Goerges și Bethanie Mattek-Sands, aceasta din urmă revenită, lucru remarcabil, după accidentarea îngrozitoare din meciul cu Sorana Cîrstea de anul trecut, de la Wimbledon. 7-6, 7-6 pentru Irina și Simona, care au petrecut timp util pe teren – util pentru Irina să-și șteargă din minte meciul slab de la simplu, util pentru Simona să mai capete puțină experiență la fileu, unde a avut câteva reflexe bune. Româncele au recuperat de la 4-5, când Goerges/Mattek serveau pentru primul set, apoi de la 1-4 în setul doi, iar per total s-au ajutat mult de procentajul excelent pe al doilea serviciu, unde au câștigat 67 la sută din puncte. Nu e prima oară când ele revin din urmă la dublu, iar odată trecute cu bine de turul 1, e de urmărit ce vor face în continuare (Atawo/Groenefeld în turul 2). Irina și Simona au în cont o semifinală la un alt Mandatory, anul trecut, la Madrid, dar și titlul de anul acesta de la Shenzhen. În schimb, Monica Niculescu și Su-Wei Hsieh s-au înclinat neașteptat în două seturi cu Bondarenko/Krunic, 7-5, 6-2.
La masculin, Horia Tecău și Jean Julien Rojer au obținut o victorie cu Sock/Monroe, a 350-a victorie a carierei la dublu pentru Rojer.
Osaka pierde după opt victorii la rând și întâlniri cu mai toată elita
Seria lui Naomi Osaka s-a oprit, în cele din urmă, japoneza fiind victimă a unei combinații greu de surmontat: oboseala fizică, programul foarte dificil, uzura mentală a acestor ultime zile. După atâtea victorii mari, cu Sharapova, Radwanska, Halep, Kasatkina sau, recent, cu Serena Williams, era de înțeles că va veni o zi în care corpul n-o să o mai asculte, iar loviturile vor ieși câțiva centimetri în out. Când pici cu Svitolina în turul 2, după ce tocmai ai scos-o pe Serena în runda 1, se cheamă că nici sorții nu te ajută. Elina a produs combinația ei de defensivă sufocantă cu cele de agresivitate controlată și a câștigat, 6-4, 6-2. Chiar și înțelegând că nu e ziua ei, a fost notabil s-o vedem pe Osaka luptând la 0-4 în setul doi, reușind cumva două holduri, ba chiar având mingi de break la 2-5, când Svitolina servea pentru meci. Aici sunt două notițe de luat. Prima, fiecare meci are specificul lui, se joacă într-un context anume, care poate fi sau poate să nu fie relevant pentru confruntări ulterioare. A doua: chiar dacă nu e ziua ta, luptă și prelungește cât poți meciul; s-ar putea ca dincolo de fileu să se întâmple ceva care să te ajute.
A pierdut și cealaltă finalistă de la Indian Wells, Daria Kasatkina, învinsă de Sofia Kenin în trei seturi. Și la Kasatkina, cu mult tenis în ultimele luni, e o cădere explicabilă. În schimb, Petra Kvitova, care știe și ea ce înseamnă să închei epuizată o serie de victorii (i s-a întâmplat recent la Indian Wells) a trecut de Sabalenka în trei seturi.
https://twitter.com/WTA/status/977338077591961602
Programul de sâmbătă
Simona Halep vs Agnieszka Radwanska e al doilea pe terenul central, nu înainte de ora 19:00. Monica Niculescu vs Sloane Stephens e ultimul meci pe Court 1, aproximativ pe la ora 1.00, ora Ro. Tot azi îi mai avem în program pe Federer, Kyrgios, Zverev, Kerber, Muguruza sau Pliskova.
https://twitter.com/MiamiOpen/status/977273201905500160
***
Oferte de neratat în Shop-ul 30-0
Vrei să iei albumul Simona de păstrat și să faci și o afacere bună? Pachetul ‘Play’, disponibil în Shop-ul 30-0 aici, îți aduce la un preț excelent albumul plus un tricou la alegere, dintre ‘Play Hard’ și ‘My Forehand’, ceea ce-ți asigură o reducere consistentă din prețul cumulat al celor două produse. Ofertă disponibilă un timp limitat!
Completează-ți comanda cu unul dintre stickerele și magneții 30-0 ca să treci de 130, limita de la care primești transportul gratuit!
Despre „Simona de păstrat”:
– reeditarea unui album foto dedicat în exclusivitate Simonei Halep, tipărit cum te-am obișnuit, în condiții grafice de mare calitate. Am strâns la un loc momentele relevante din cei mai frumoși ani ai carierei ei și din drumul către locul 1. Ediția a 2-a a „Simona de păstrat” are conținut nou, de la Australian Open, și 16 pagini în plus, la același preț.
În total, 160 de pagini, în format landscape, cu hardcover. Contemplă în liniște cariera Simonei, ca pe un film bun, pe care vrei să-l vezi iar și iar. Îl poți comanda separat de aici.
Despre My Forehand is better than yours
– în tenis, lovitura de dreapta este pilonul de bază al jocului din spatele terenului, atât pentru profesioniști, cât și pentru amatori. Forehandul este eficient, periculos și emblematic, stabilind identitatea unui jucător: biciul lichid al lui Federer, lasso-ul lui Nadal sau sunetul pe care-l face mingea când pleacă glonț din racheta lui Juan Martin Del Potro. Acestei lovituri de grație îi dedicăm un tricou menit să bage groaza în adversari. Dacă nu groaza, măcar îndoiala. Poartă-ți forehandul cu încredere!