Trei idei pe scurt după anunțul lui Nadal, care și-a încheiat azi sezonul; Djokovic este acum Nr. 1 și la final de an
Rafael Nadal a anunțat azi, pe Twitter, ceea ce fanii lui intuiau că se profilează a fi inevitabil: retragerea de la Turneul Campionilor de la Londra și încheierea sezonului. Cauza este accidentarea la abdomen care l-a obligat să sară și peste Mastersul de săptămâna precedentă, de la Paris, turneu la care a venit și a încercat să joace, retrăgându-se însă în ziua meciului inaugural cu Fernando Verdasco.
Nadal a profitat de situație și pentru a suferi o intervenție artroscopică la glezna dreaptă, astfel încât să se poată reface în timp pentru pregătirile noului sezon. Echipa lui asigură că Rafa va fi 100 la 100 sănătos la începutul noului sezon. La ora aceea, vor fi trecut patru luni de la ultimul lui meci oficial.
Hola a todos:
Os escribo estas palabras como final de temporada. Ha sido un año complicado, muy bueno a nivel tenístico cuando he podido jugar y a su vez muy malo en lo que a lesiones se refiere.— Rafa Nadal (@RafaelNadal) November 5, 2018
Via Nadal's team, statement from his doc Angel Ruiz-Cotorro:
"Nadal presents an intra articulate free body bone (Intra-articular loose body) on his right ankle. An arthroscopy will be practiced to remove it & be able to be in perfect conditions for the beginning of next season"— Reem Abulleil (@ReemAbulleil) November 5, 2018
Plecând de la anunțul lui Rafa, iată câteva idei care se desprind:
Un an bun, dar în egală măsură ghinionist
După tenisul excelent jucat anul trecut, când a dominat în drum spre titlurile de la Roland Garros și de la US Open, se poate argumenta că Rafa a continuat la cel puțin același nivel și în 2018, dacă nu cumva chiar mai bun. Când a fost pe teren, tenisul său a fost excelent, iar randamentul, grozav: 45 de victorii și 4 înfrângeri. Problema, cum rezultă din numărul mic de meciuri, e că a fost pe teren puțin. Accidentările au reapărut, obligându-l să se retragă din meciurile de la AO, în sferturi cu Cilic, și de la US Open, în semifinale cu Del Potro.
Se poate face un caz solid din faptul că Rafa ar fi avut șanse solide la ambele trofee: la Australian Open juca deja bine, iar o eventuală finală cu un Federer o idee mai pământean decât în 2017, i-ar fi dat ocazia unei revanșe pentru finala pierdută cu un an înainte. La US Open, de asemenea, Nadal era clar unicul capabil să-i dea o replică tare lui Djokovic, iar clash-ul dintre ei avea toate șansele să fie unul epic.
Așa cum a fost întâlnirea lor de la Wimbledon, probabil cel mai mare regret al anului pentru Rafa. Spaniolul știe că a avut acolo o ocazie uriașă să ia un nou titlu pe iarba londoneză, după ani buni în care nu a mai fost un factor la Wimbledon. Meciul epic cu Nole din semifinale, probabil meciul anului, a stat în balanță până la capăt; ambii meritau victoria, iar dacă ar fi trecut de acel meci, Rafa ar fi plecat mare favorit în finala cu Kevin Anderson.
Nadal termină 2018 la cota 17 Slamuri, dar una dintre întrebările anului este, cu certitudine, ce-ar fi fost dacă s-ar fi menținut sănătos.
Novak încheie anul pe primul loc
În condițiile unui număr atât de mic de meciuri și de turnee (doar 9! – 5 dintre ele câștigate), faptul că Rafa a fost cu șanse rezonabile la locul 1 până spre final e cu atât mai impresionant.
Așa însă, Novak Djokovic, întors de azi oficial pe locul 1, nu-l mai poate pierde la final de sezon. O performanță uriașă pentru sârb, care era pe locul 86 în Race înainte de turneul de la Monte Carlo, din aprilie.
Novak Djokovic încheie pentru a cincea oară un sezon pe locul 1 (precedentele, în 2011, 2012, 2014 și 2015), egalându-i pe Federer și pe Connors, dar încă în spatele lui Pete Sampras, care deține recordul, cu șase reușite. Sârbul devine, de asemenea, și singurul jucător din istoria tenisului care reușește să înceapă un sezon în afara topului 20, dar îl încheie în calitate de lider mondial.
Big John îi ia locul lui Rafa la Londra. Iată grupele
După retragerea, tot din cauze medicale, a lui Juan Martin Del Potro, ATP Finals de la Londra pierde un al doilea nume de marcă. Kei Nishikori, locul 9, îi luase locul lui Delpo, iar Nadal este acum înlocuit de John Isner, care își va face debutul la competiția de final de an. Khachanov și Coric vor fi cele două rezerve.
Absența lui Rafa mai înseamnă că Djokovic și Federer, marii favoriți ai turneului și protagoniști ai excelentului meci de la Paris, au putut fi acum plasați în grupe diferite, nemairiscând să nimerească în aceeași grupă.
O ultimă observație vizavi de Rafa și de Turneul Campionilor: continuă seria lui incredibil de nefastă cu acest turneu, singura competiție majoră din circuit pe care Nadal nu a reușit să o câștige niciodată.
Tragerea la sorți de la Londra a oferit următoarele grupe:
Grupa Kuerten
Djokovic, Zverev, Cilic, Isner
Grupa Hewitt
Federer, Anderson, Thiem, Nishikori
La prima vedere, judecând după matchup-uri și potențialul de dificultate al meciurilor, Federer pare a fi câștigătorul tragerii. Roger are însă un H2H negativ cu Thiem (1-2), e drept, victoria sa fiind unicul meci jucat pe hard. Elvețianul se va revedea la Londra cu Kevin Anderson, de care a fost eliminat vara asta la Wimbledon. Federer conduce în h2h cu 4-1. Cu Nishikori, Roger a câștigat recent două meciuri, la Shanghai și la Paris.
Djokovic se va înfrunta cu Marin Cilic, în fața căruia a pierdut câte un set la Cincy și la Paris, cu Isner, pe care îl conduce cu 8-2, dar cu care a pierdut în două ocazii pe hard, și cu Zverev, pe care l-a învins recent categoric la Shanghai (1-1 h2h).
***
Bunătăți din Shop-ul 30-0 despre care tu și prietenii tăi ar trebui să știți:
1. Pachetul One e reeditat: după ce tricourile Onederful au fost sold-out, pachetul One, dedicat Simonei, revine și e compus acum din tricoul Onederful Tricolor și ediția a doua a albumului foto Simona de Păstrat. Cum Simona va încheia un nou sezon pe locul 1 în lume, iată un cadou perfect pentru fanii ei: c combinație de două produse populare, la un preț mult mai avantajos.
2. Tricoul „N-o să”. Considerat de mulți dintre voi (și de noi :D) drept cel mai bun tricou făcut de 30-0. „N-o să” vorbește pentru sine. Prinde o mărime aici, cât încă mai găsești!
3. Neînvinșii. Cartea colegei Andreea Giuclea e o colecție grozavă de povești motivaționale a unora dintre cei mai buni sportivi români. Merită să le ducem aceste povești mai departe, fie și ca o formă de inspirație pentru viitorii campioni, de care sportul românesc are atâta nevoie.
4. „Povestea Primului Slam”. Unii dintre voi i-ați zis „carte”, alții, „revistă”. Dar cei mai mulți ați descris-o drept o publicație la standardele cele mai înalte, așa cum găsim în străinătate, despre campionii altora. Ei bine, avem și noi campionii noștri world-class. Simona Halep și titlul ei câștigat la Roland Garros sunt în centrul acestei colecții de articole, reportaje, interviuri și texte de opinie, colecție pe care n-o mai găsiți nicăieri în altă parte.
5. Tricoul „Icecream”. Iubim cu toții tenisul de ne topim după el. Ce mod mai bun de a transmite asta decât printr-un tricou cu mesaj? Tennis to melt for – disponibil aici.
6. Ești genul care preferă bundle-urile? Iată un super pachet, care cuprinde toate produsele de print scoase vreodată de 30-0, în cea mai avantajoasă ofertă cu putință: album foto + trei reviste, la un super preț promoțional, disponibil un timp limitat.
7. Îți plac stickerele 30-0? Acum sunt disponibile și în pack-uri de 7 sau de 10, la un preț mai bun.