US Open, ziua a 4-a | Trei ani de pauză, nicio problemă: Pironkova e printre surprizele plăcute la New York
Treizecizero | 4 septembrie 2020La mai bine de trei ani de la ultimul ei turneu oficial jucat (Wimbledon 2017), Tsvetana Pironkova s-a calificat în runda a treia la US Open, trecând de finalista AO 2020, Garbine Muguruza.
Bucură-te de US Open așa cum se cuvine, echipat corespunzător! Pe durata US Open, ai parte de o reducere grozavă în Shop-ul 30-0, valabilă la șosetele colorate! Primești 40 la sută discount dacă folosești codul de voucher MUSTHAVESOCKS.
Plasează-ți comanda AICI.
Trebuie să fie greu să nu joci niciun meci oficial vreme de jumătate de an și apoi să intri direct într-un Slam – cazul lui Garbine Muguruza. Însă ce te faci când adversara ta n-a mai jucat de mai bine de trei ani? Tsvetana Pironkova e surpriza plăcută a zilei a patra la US Open, jucătoarea din Bulgaria reușind să o elimine pe finalista de la Australian Open, 7-5, 6-3. Muguruza a devenit astfel a doua jucătoare dintre primele 10 favorite care părăsește competiția; Johanna Konta, învinsă de Sorana Cîrstea, avea să devină, ceva mai târziu, cea de-a treia.
Pironkova nu ar fi putut să se numere printre jucătoarele de pe tabloul principal, dacă noile reguli ale WTA nu le-ar fi încurajat pe jucătoarele care devin mame să încerce să-și reia cariera; ele își pot folosi clasamentul de la momentul în care au părăsit turul, așa că Pironkova, ajutată și de valul de retrageri, a intrat în main draw de pe locul 123. Contra Muguruzei, bulgăroaica acum în vârstă de 32 de ani ne-a reamintit ce adversară incomodă obișnuia să fie, în mod particular pe suprafețele rapide.
Pironkova și-a făcut un nume în circuit în principal datorită a două trasee lungi la Wimbledon, o semifinală în 2010, urmată de un sfert de finală în 2011, rezultate ce i-au atras renumele de specialistă pe iarbă. La Flushing Meadows, cu viteza suplimentară pe care o aduce noua suprafață folosită de anul acesta, Pironkova a găsit locul ideal ca să-și relanseze cariera.
E cu atât mai remarcabil cu cât Muguruza a început în forță, agresivă și dominantă, ajungând să servească pentru primul set. Treptat, Pironkova a început să intre în meci, cu stilul ei care i-a atras destui fani printre cunoscători, capabil și să suporte presiunea, dar și s-o exercite. Faptul că pe serviciu a fost efectiv imbatabilă azi (a câștigat 27 din 29 de puncte jucate pe primul) a ajutat-o enorm.
„Încerc doar să combin totul și să obțin ceva bun cu combinația asta”, își descrie ea nonșalant stilul, unul care a frustrat-o teribil azi pe Garbine, până în punctul în care iberica a căsăpit impresionant o rachetă ca să se descarce, fără niciun folos, însă.
Muguruza are, în apărarea ei, dreptate când ne reamintește că realmente a decis să vină la US Open în ultima clipă, doar ca să-și ofere o șansă la competiție; nivelul ei nu e unde trebuie, dar asta nu scade cu nimic din meritele Pironkovei. „Faptul că devii mamă nu te face să uiți cum se joacă”, spunea ea. „Însă îți schimbă perspectiva. Meciurile obișnuiau să fie o chestiune de viață și de moarte. Acum e ceva de care mă pot bucura, atunci când sunt pe teren. Prioritățile actuale n-au nicio legătură cu cele de dinainte de a deveni mamă. Iar faptul că am oportunitatea ca Alexander (băiatul ei – n.a.) să mă urmărească mă face fericită”.
Am fi putut avea o întâlnire între mame, dacă Patricia Țig trecea de Vekic; Pironkova o va întâlni însă pe jucătoarea din Croația în runda a treia.
N-a fost însă o zi sută la sută fericită pentru Bulgaria, însă în mod cert a fost una plină de evenimente. Grigor Dimitrov a pierdut un meci dramatic și epuizant cu Marton Fucsovic, în aproape cinci ore: 6-7 (5), 7-6 (4), 6-3, 4-6, 6-1. Grigor n-o să uite ușor acest meci: a avut patru mingi de set în setul secund, ceea ce l-ar fi desprins la 2-0 la seturi. Apoi a avut de două ori break avans în setul patru, dar nivelul lui fizic a coborât în mod evident mai apoi, pierzând nouă dintre ultimele zece game-uri. Chiar și așa, câteva raliuri au fost extraordinare, cel de mai jos fiind cap de afiș. Dimitrov a făcut semifinale la US Open anul trecut și părea pe punctul că își relansează cariera; acum, după vara plină de evenimente pe care a avut-o și recuperarea dificilă de după coronavirus, Grigor e într-o cu totul altă fază.
Fucsovic, care îl bătuse pe Dimitrov și săptămâna trecută, în timpul Cincinnati, se va întâlni acum cu alt supraviețuitor al unui maraton de cinci seturi: Frances Tiafoe l-a eliminat pe John Millman în patru ore, calificându-se prima oară în turul al treilea la Open. După atâta alergătură, Tiafoe s-a așezat gospodărește pe scaun, savurându-și momentul în pustietate. De fapt, să fim corecți, meciul acesta a strâns ceva spectatori:
În afara lui Dimitrov, a fost o zi bună pentru favoriți pe tabloul masculin (discutabil, de altfel, dacă bulgarul era cu prima șansă în fața lui Fucsovic). Au trecut mai departe în general fără emoții jucători ca Thiem, Bautista Agut, Rublev sau Berrettini, ultimul, autorul punctului zilei. A pierdut însă Milos Raonic, finalistul de săptămâna trecută de la Cincinnati, scos de compatriotul său, Vasek Pospisil, în patru seturi.
Revenind la fete, și aici rezultatele au fost în zona normalului. Sofia Kenin, favorita 2, a oprit traseul lui Leylah Fernandez în două seturi, în vreme ce Ons Jabeur, următoarea ei adversară, a potolit intențiile Kaiei Kanepi de a lega iar câteva victorii la un Slam, venind de nicăieri. Jabeur și Kenin s-au întâlnit la Melbourne anul acesta, în sferturile de finală, când americanca s-a impus, 6-4, 6-4, în drum spre primul ei titlu de Slam.
Spre seară, ploaia a întrerupt meciurile de pe terenurile exterioare, care urmează să se reia abia vineri. S-a jucat doar pe Ashe și Armstrong, unde toate meciurile au fost destul de dezechilibrate. Dacă victoriile lui Medvedev în fața australianului O’Connell și a Serenei în fața lui Gasparyan nu miră (Serena a avut ceva de tras în setul al doilea, totuși), e oarecum surprinzătoare maniera clară în care Victoria Azarenka a trecut de Aryna Sabalenka (6-1, 6-3). Încurajată de traseul reușit parcă de nicăieri la Cincinnati, Vika își trece numele pe lista jucătoarelor care pot veni din linia a doua și pot face în continuare daune importante la acest turneu.
Ultimul meci al zilei a adus eliminarea lui Andy Murray, învins în trei seturi de tânărul Felix Auger-Aliassime. Deloc surprinzător după maratonul cu Nishioka, Murray a venit fără pic de energie și n-a avut nimic de făcut în fața canadianului, care a servit impecabil toată seara și a executat foarte bine planul de joc. „Cu cât joc mai multe turnee și meciuri, cu atât îmi pot crește rezistența, pe care acum nu o am. Sunt în jurul locului 115-120, iar tenisul meu reflectă exact asta. Trebuie să îmi ridic nivelul dacă e să urc în clasament”, a explicat Andy, după meci.
Turul al treilea, feminin:
Garcia – Brady, Kerber – Li, Sasnovich – Putintseva, Gracheva – Martic, Osaka – Kostyuk, Linette – Kontaveit, Rogers – Brengle, Pegula – Kvitova, Keys – Cornet, Vekic – Pironkova, Sakkari – Anisimova, Sloane Stephens – Serena, Azarenka – Vickery/Swiatek, Muchova – Sorana Cîrstea, Mertens/Sorribes – Alexandrova/McNally, Jabeur – Kenin.
Turul al treilea, masculin:
Djokovic – Struff, Carreno Busta – Berankis, Shapovalov – Fritz, Krajinovic – Goffin, Tsitsipas – Coric, Thompson – Kukushkin, Norrie – Davidovich, Mannarino – Zverev, Berrettini – Ruud, Caruso – Rublev, Fucsovic – Tiafoe, Wolf – Medvedev, Bautista – Pospisil, De Minaur – Khachanov, Auger Aliassime – Moutet/Evans, Cilic – Thiem.
Foto: USTA
Ziua a patra, pe Twitter
IBAN RO51RNCB0079145659320001
Asociația Lideri în Mișcare,
Banca Comercială Română