Transylvania Open își începe ediția a treia: Sorana Cîrstea conduce o listă dominată de jucătoarele românce
Treizecizero | 15 octombrie 2023Reapărut spectaculos în calendar, dar afectat din nou de vești deloc grozave înainte de startul turneului, la fel ca în 2021, Transylvania Open insistă să atace toate problemele fără să-și piardă entuziasmul.
Transylvania Open și-a ales încă de la început magia printre temele de comunicare, iar anul acesta a luat lucrul ăsta în serios, reușind o mică minune prin reapariția de ultim moment în calendarul WTA, după ce vreme de câteva luni această idee părea o cauză pierdută.
Simplul fapt – ca și cum ar fi simplu – că turneul se întâmplă, că are o continuitate, că ajunge la a treia ediție, e o veste importantă pentru tenisul feminin românesc, care rămâne în calendarul WTA cu o competiție organizată la un nivel foarte ridicat. TO înseamnă, întâi de toate, oportunități oferite jucătoarelor din România, lucru care ne interesează înainte de orice altceva – de la cele de top, care pot juca acasă pentru un titlu, până la cele care acum își încep cariera și au nevoie de meciuri la un astfel de nivel, iar acest turneu le poate oferi asta.
Sigur, energia pozitivă și bunele intenții nu-s suficiente ca să ferească TO de riscurile la care sunt expuse toate turneele de tenis, dar în mod particular cele din categoria 250; și poate că e o discuție de avut aici despre cum poate fi reglată cumva aceastră problemă pe care o are circuitul. Câteva retrageri de ultim moment au lăsat afișul fără o serie de nume de top, jucătoare cu vizibilitate care ar fi venit în premieră la un turneu WTA organizat în România – un duș rece care a reamintit de șocul chiar mai mare din 2021, când ediția inaugurală a fost lăsată fără spectatori chiar în preziua startului. E un risc care vine la pachet cu organizarea unui astfel de eveniment, în mod limpede mai complexă decât ce răzbate la public.
Dar nu doar pentru jucătoarele de top pe care le aduce este Transylvania Open interesant. Ci pentru că insistă să ofere un pachet complet, insistă să mențină un nivel extrem de ridicat, pentru că reușește să depășească constant obstacolele care-i apar în cale în încercarea de a-și face loc într-un circuit în care e complicat să intri. Pentru că oferă publicului din România un turneu cu o experiență ca afară. Și, mai ales, pentru că își menține entuziasmul intact, la fel ca în prima zi. Ceea ce, uneori, e cel mai greu lucru de făcut.
Problema absențelor
Caroline Garcia și Donna Vekic trebuiau să fie, în primă fază, favoritele 1 și 2, iar prezențele lor ar fi fost o reușită notabilă pentru o competiție de această categorie. Din păcate pentru fani și pentru turneu, ambele s-au retras pe ultima sută de metri, din motive medicale, după ce Karolina Pliskova, o altă jucătoare cu nume aflată inițial pe listă, se retrăsese cu câteva zile înainte. Similar, în ziua startului calificărilor s-a retras și Anastasia Pavlyuchenkova, cea care ar fi fost, în cazul în care lua startul, singura finalistă de Grand Slam de pe tablou. În ciuda unor eforturi de ultim moment ale organizatorilor de a aduce o altă jucătoare cu nume, acest lucru nu s-a putut întâmpla. Tragerea la sorți s-a făcut astfel cu Sorana Cîrstea în calitate de cap de serie 1.
Sunt lucruri care se întâmplă, e adevărat; și, deși evident afectați, organizatorii au căutat să empatizeze cu jucătoarele chiar și așa, de asemenea căutând să explice situația fanilor care au bilete. În același timp, ei au menționat necesitatea de a proteja cumva turneele care ajung să pice la mijloc. De altfel, Patrick Ciorcilă, directorul turneului a vorbit despre situația creată chiar la conferința de presă de după tragerea la sorți, tragere care a avut loc chiar pe Center Court, și care a avut și public.
„Avem multe retrageri – și nu vreau să nu vorbim despre asta, știm că au fost multe retrageri în ultimul moment. Și noi, ca organizatori, am fost supărați și ne dorim să avem cel mai bun tablou posibil. Ne pare rău, dar avem cele mai bune intenții.
Tot timpul am fost transparenți și am comunicat exact ce jucătoare am știut că vor veni, și am vorbit mult cu ele, de la Caroline Garcia la Donna Vekic. Este final de an, este de înțeles, pe de o parte, că multe s-au retras, dar eu sunt de părere că anumite lucruri ar trebui să se schimbe pentru organizatori, astfel încât să nu mai avem de suferit la nivel de imagine după ce comunicăm multe jucătoare de top.”
Româncele
Absența unor nume cu greutate e un motiv în plus pentru ca româncele să atace acest turneu cu și mai multă convingere. Grupul jucătoarelor din România este unul foarte puternic și la această ediție. Sorana Cîrstea e în fruntea lui, românca cu cel mai bun clasament în acest moment, venită la Cluj cu multă motivație și cu o energie bună. Sorana e la finalul unui sezon care a restabilit-o în grupul jucătoarelor de top, revenirea ei într-un sfert de Grand Slam, rezultatele obținute în Dubla Soarelui sau victoriile în fața unor jucătoare de elită atrăgându-i aprecieri și schimbând cumva perspectiva publicului în ce o privește.
Un singur lucru ar mai lipsi în acest sezon, înainte de a trage linie peste el: un titlu. Dacă l-ar câștiga la Cluj, acolo unde Sorana debutează cu ocazia asta, ar fi o veste grozavă, atât pentru ea, cât și pentru turneu. Iar primele semne sunt încurajatoare. Sorana a venit din timp la TO ca să se acomodeze, renunțând pentru asta la un turneu din China, și a dat de înțeles că își dorește mult un rezultat bun aici. „Clujul e foarte important pentru mine”, a spus ea, la un eveniment al sponsorului BT, înainte de start, reluând apoi ideea la conferința de presă de după tragerea la sorți.
Sorana is in the house ☺️#TO2023 pic.twitter.com/dTT9at814W
— Transylvania Open (@TransylvaniaOpn) October 13, 2023
Alături de Sorana, un grup masiv format din Ana Bogdan, Jaqueline Cristian, Patricia Țig, Gabi Ruse și Miriam Bulgaru (aceasta din urmă intrată pe main draw cu un wild card) – toate cu argumentele și cu motivațiile lor, și cu abilitatea de a face un turneu bun la Cluj.
Mai departe, calificările au oferit o oportunitate excelentă pentru generațiile mai noi. Spre exemplu, Mara Gae a putut juca sâmbătă primul ei meci oficial într-un turneu WTA, ba chiar reușind să câștige un set la debut, într-un meci în care am putut vedea la ea câteva lucruri foarte interesante. Briana Szabo, Ilona Ghioroaie, Ilinca Amariei sau Sara Maria Popa sunt alte jucătoare care au avut oportunitatea de a juca pentru un loc pe tabloul principal.
Pe tabloul de dublu o vom putea revedea și pe Monica Niculescu, care face pereche cu Anna Lena Friedsam. Favorite principale vor fi Gabriela Ruse și Alycia Parks.
Favorită 1, Sorana Cîrstea a primit-o pe jucătoarea germană Eva Lys; dintre jucătoarele românce, misiunea cea mai grea e cea a lui Gabriela Ruse, care-și continuă tradiția tragerilor la sorți nefaste de la TO, primind-o pe favorita 2, Alycia Parks.
It’s almost here! 🧛♂️🎾#TO2023 pic.twitter.com/wrzwXUOPGY
— Transylvania Open (@TransylvaniaOpn) October 14, 2023
Horia Tecău face interviurile de pe teren
Capitolul star power e ajutat de prezența lui Horia Tecău, care va face interviurile oficiale de pe teren cu jucătoarele pentru al doilea an consecutiv la Transylvania Open. Horia este ajutat de Cristian Mîndru, unul dintre cei mai apreciați comentatori de tenis din România fiind MC-ul turneului.
Publicul
Fanii se pot bucura de acces gratuit în timpul meciurilor din calificări, singurul lucru necesar fiind descărcarea unui bilet de pe site-ul oficial de ticketing al turneului. Dincolo de asta, abonamentele turneului sunt sold-out; mai sunt disponibile bilete de o zi, care oferă acces la ambele terenuri. Între meciuri, publicul are la îndemână spații de relaxare, food & drinks și shop pe inelul 1 al BT Arena.
„Pentru WTA, România e una din cele mai populare piețe”
„Cred că e foarte important că avem continuitate, că e al treilea an când organizăm, că stăm în circuit. Puțină lume probabil că înțelege din afară cât de greu e să accesezi lumea asta și ce lume închisă e. Adică noi concurăm cu organizatori de turnee care au turnee de 20-30 de ani, care au moștenit licențe, e foarte complicat să intri în lumea asta. Clar, e bine că turneul se întâmplă și există o continuitate, iar jucătoarele noastre pot să joace măcar odată pe an acasă.
România e unul din cele mai populare locuri pentru tenisul feminin. Pentru WTA, România e una din cele mai populare piețe, raportat la ce am văzut în exterior. Asta se datorează faptului că avem foarte multe jucătoare românce de top, și faptului că Simona Halep a reușit rezultatele pe care le-a reușit. Asta a atras vizibilitate, oamenii s-au uitat la televizor la adversarele ei. Deci cumva atrage mai mult decât un turneu masculin la momentul acesta.” – Patrick Ciorcilă, directorul turneului.
Fotografii: Transylvania Open
IBAN RO51RNCB0079145659320001
Asociația Lideri în Mișcare,
Banca Comercială Română