Top 30 cele mai importante momente ale anului în tenis: Simona, Federer, Serena, Rafa
Treizecizero | 31 decembrie 2017Ca de fiecare dată, ne încheiem conturile cu anul printr-o recapitulare sumară a celor mai importante evenimente
Cu meciurile noului sezon deja în curs de desfășurare, încheiem cel mai frumos an pentru fanii români din memoria recentă cu tradiționala recapitulare pe scurt a celor mai importante momente ale anului care se încheie.
Așadar, înainte să trecem la discuția despre 2018, să acordăm câteva minute celor mai relevante 30 de evenimente ale lui. Cu precizarea că, la fel ca în fiecare an, Top 30 evenimente importante ale anului este un mix între rezultatele tenisului românesc și cel internațional, între cel feminin și cel masculin. Ordinea nu este perfectă, ci mai degrabă ilustrativă. De asemenea, e important de notat că unghiul din care ne uităm la lucruri este cel al privitorului român de tenis.
30. Discuțiile despre schimbări în tenis și apariția Next Gen
Dacă a fost vreo constantă în discuțiile despre tenis din acest an, cu siguranță că aceea este dezbaterea despre ce și cum ar trebui schimbat la regulile tenisului. S-au pus pe masă idei radicale și pe care nu le-a înțeles nimeni, precum regula no-let, sau idei despre care te miri de ce nu s-au introdus de mai mult timp, precum limitarea la 5 minute pe ceas a warm-up-ului de dinainte de meci. Printre ele, multe speculații despre cum, într-o bună zi, tenisul ar putea renunța la seturile de șase game-uri, în favoarea unora până la 4. Next Gen, competiția oficială pusă la cale de ATP care a testat o parte dintre aceste idei, a reprezentat un pas îndrăzneț și relevant făcut de o organizație importantă din tenis, semn că discuțiile din birouri încep să capete o formă cât se poate de concretă în sportul pe care-l urmărim. De asemenea, faptul că Slamurile au adoptat un set de schimbări începând cu 2018 arată că tenisul nu mai e chiar așa de rezistent la schimbare.
29. Apariția Laver Cup și dublul Federer-Nadal
Dar dacă Next Gen a fost prima competiție alternativă organizată de un for oficial, Laver Cup a dat cu adevărat semnalul. Mobilizate de Federer, care și-a asumat rolul destul de riscant de față a evenimentului, un grup de influenceri din tenis și oameni de afaceri au pus la cale o competiție botezată în cinstea lui Rod Laver, al cărui impact în tenisul mondial merita o astfel de asociere. În ciuda rezervelor multora, Laver Cup a fost un succes de zile mari și a arătat cât de mare este impactul pe care-l au jucătorii în tenisul de azi. Laver Cup a mai însemnat, dincolo de inovație și de marketing, și nesperata punere în practică a unui vis: Federer și Nadal au făcut parte din aceeași echipă și au jucat dublu împreună. Imaginile cu cei doi sunt iconice.
28. Dispariția din prim-plan a Azarenkăi
Întoarsă pe teren după ce a dat naștere primului ei copil, Victoria Azarenka n-a rămas prea mult în circuit. Fostul lider mondial n-a mai jucat vreun meci după apariția de la Wimbledon, din motive dintre cele mai sensibile. Vika nu poate părăsi statul California până când disputa legală pentru custodia micuțului Leo nu este rezolvată, așa că îi este imposibil să își reia cariera deocamdată. Nici începutul lui 2018 nu pare să aducă vreo schimbare: wildcard-ul primit la AO, turneul pe care l-a câștigat de 2 ori, e în pericol. O situație bizară, neclară și neplăcută, care practic arestează una dintre cele mai bune jucătoare ale ultimului deceniu.
27. Mihaela Buzărnescu
Mihaela și-a dus departe de luminile rampei lupta cu ghinioanele din trecut, până când, brusc, reușitele ei au devenit de prima pagină. Când puțini se uitau cu atenție, Mihaela contabiliza victorii după victorii, ajungând de pe 538 până pe locul 59 în lume. Practic, cariera Mihaelei Buzărnescu începe cu adevărat la 30 de ani. Să-i urăm să se bucure de ea cât mai mult timp.
26. Franța în Cupa Davis, SUA în Fed Cup
Cu atâtea idei paralele cu circuitul (Next Gen, Laver Cup, Tiebreak Tens, Fast Tennis), Cupa Davis și Fed Cup au pierdut și mai mult din importanță în 2017. Și zvonurile sunt că cel puțin o altă competiție alternativă e programată să fie lansată curând. În 2017, cele două venerabile competiții au fost și mai afectate de lipsa starurilor; puține nume mari au venit să mai joace pentru țările lor. În condițiile astea, au câștigat echipele cu o bancă lungă, adică cu multe opțiuni la dispoziție. Chiar și fără Serena sau Venus, SUA a produs suficient firepower cât să bată echipa Belarusului, lipsită de Azarenka. Iar Franța a câștigat, în sfârșit, Salatiera, după o pauză de 16 ani, printr-o victorie cu o echipă a Belgiei care a stat doar în Goffin.
25. Reîntoarcerea Sharapovei
Mult tam-tam și multă cerneală s-a scurs când Sharapova a reintrat în circuit, după o absență de un an și aproape patru luni. Ceea ce i-a înfuriat cel mai mult pe criticii ei, de altfel și marea greșeală de strategie a rusoaicei, a fost insistența cu care aceasta și-a grăbit reîntoarcerea, respectiv chichița regulamentară forțată la maxim pentru a-i permite înscrierea în turneul de la Stuttgart, care începuse la un moment în care Sharapova încă mai era suspendată. Printre critici dure ale unor nume precum Murray, Mladenovic sau Bouchard, Sharapova a început să adune puncte, dar insuficient cât să își obțină calificarea la Roland Garros, care i-a refuzat prompt cererea de wildcard, în ciuda celor 2 titluri câștigate de Maria acolo. În ciuda zarvei produse, rezultatele Sharapovei au fost în general neimpresionante, ce-i drept și pe fondul unor probleme medicale care a obligat-o să rateze calificările de la Wimbledon (unde i se făcuse clar că nu va primi wildcard pe tabloul principal). Singurul moment spectaculos al Mariei a fost victoria de la US Open cu Simona Halep, într-unul din meciurile anului; pe final de sezon ea a câștigat și un titlu, la Tianjin, pe un tablou lipsit de o concurență foarte puternică, și și-a asigurat astfel prezența la Melbourne în 2018.
24. Căderea lui Angie
Prăbușirile de pe soclu sunt la ordinea zilei în sport, dar rare sunt cele atât de spectaculoase precum cazul lui Angelique Kerber. În 2016, ea câștiga două Slamuri, juca finala unui al treilea, finala olimpică și finala Turneului Campioanelor. Un an mai târziu? Niciun titlu câștigat și locul 21 la final de an. Ouch.
23. Reîntoarcerea Kvitovei
Cu un an în urmă, Petra era agresată în propria ei casă de un individ despre care poliția a spus inițial că e un hoț, apoi cineva care a încercat să o șantajeze pe Petra, apoi a clasat cazul, din lipsă de probe. Tendoanele și nervii degetelor de la mâna ei stângă au fost afectate serios, iar viitorul ei în tenis a fost pus sub semnul întrebării. De aceea, când Petra s-a întors la Roland Garros, spectaculos de repede ținând cont de pronosticurile inițiale, a fost una dintre cele mai importante momente ale anului. Simpla prezență a unei jucătoare atât de talentate este mai mult decât necesară. În plus, Petra pare să fi scăpat cu tenisul intact (2018 va dovedi asta). Trauma psihică e greu, însă, de depășit cu una, cu două.
22. Valul de accidentări de top
Începând cu cei doi jucători care au dominat categoric ATP-ul 2016, tenisul a fost izbit de multe absențe și probleme de sănătate. Novak Djokovic și-a oprit sezonul după Wimbledon – prima oară când sârbul absentează atât de mult – iar Andy Murray a făcut același lucru după ce a încercat să joace US Open. Apoi pe rând Wawrinka, Nishikori sau Raonic au procedat similar, cu toții prăbușindu-se în clasament. La asta se adaugă absențele Serenei Williams și ale Victoriei Azarenka, plus cea menționată a Petrei Kvitova, în primele aproape cinci luni.
21. Anul lui Venus
Venus e prin preajmă de o viață. S-au făcut 23 de ani de la debutul ei printre profesioniști; atâția ani mai târziu și Venus e încă în stare de cel mai bun tenis al ei. La 37 de ani, câștigătoarea a 7 titluri de Slam a jucat în trei dintre cele mai importante cinci finale ale anului. Din păcate, le-a pierdut pe toate, la Australian Open, la Wimbledon și la Turneul Campioanelor.
20. Finala Monicăi
Într-un an cu multe probleme de sănătate și cu rezultate la simplu sub media ei obișnuită, Monica Niculescu a dat peste cap pronosticurile, calificându-se în prima finală de Grand Slam a carierei, în cea de dublu de la Wimbledon. Semn că tenisul îți ia multe, dar nu uită să-ți și dea înapoi.
19. Bilanțul românilor
An de an, aceasta este cea mai frumoasă statistică pe care o prezentăm pe site. Bilanțul finalelor jucate de români, ATP și WTA, simplu și dublu. Anul acesta, ei au adunat 11 turnee câștigate și opt finale. Un scurt reminder. Bilanțul în 2016 a fost de 13 titluri și 10 finale. În 2015: 10-18. În 2014 a fost un an incredibil de prolific: 19-10. Iar în 2013 a fost începutul acestui val de rezultate: 13-6.
Cât va fi la anul?
18. Triumful lui Wozniacki în Singapore
Daneza a profitat de condițiile de joc ideale pentru tenisul ei și a câștigat de o manieră impresionantă Turneul Campioanelor. Fostul lider mondial a reușit, așadar, cel mai important titlu al carierei, anunțându-și astfel revenirea printre contenderi, după câțiva ani mai puțin grozavi.
17. Grigor Dimitrov câștigă la Londra
Bulgarul a fost mereu perceput drept un underachiever, dar anul acesta a reușit, în sfârșit, să se scuture de această etichetă. Fiecare își atinge potențialul în ritmul propriu, iar Dimitrov a avut nevoie de ceva timp și de câteva căderi serioase pentru a-și crește jocul. La Londra el a reușit să câștige trofeul carierei, asta după ce, cu câteva luni înainte, reușise primul titlu de Masters. Adăugăm la asta saltul în clasament și semifinala excelentă de la Melbourne.
16. Titlul Irinei Begu la Bucuresti
Pentru al doilea an la rând și pentru a treia oară în patru ediții, titlul de la București, adică singurul turneu de tenis ATP sau WTA rămas în România, a fost câștigat de o reprezentantă a noastră. Irina Begu a reușit chiar dublu, adăugând și trofeul de dublu, alături de Raluca Olaru, lângă cel de simplu.
15. Titlul Simonei la Madrid
Pentru al doilea an la rând, Simona Halep s-a impus la Madrid, turneul unde a jucat finala în trei dintre ultimele patru apariții. A rămas, cumva surprinzător, și unicul ei trofeu de anul acesta, iar de acum mizele și așteptările sunt și mai mari de la ea. Atât de mari, încât fac să pară un titlu de Premier Mandatory ceva ce nu e: adică mărunt. Titlul de la Madrid a fost, însă, foarte important și a dat startul unei serii excelente a Simonei în sezonul de zgură și dincolo de el.
14. Căderea lui Djokovic
În topul din 2016, performanța lui Djokovic, Career Slam-ul adică, ocupa locul 1 în clasamentul nostru, cum era și normal. Din păcate, un an mai târziu vorbim despre un an diametral opus pentru Nole. Pașii înapoi au început, de altfel, încă din finalul anului trecut și au fost confirmați în Australia, unde Djokovic capota devreme în fața lui Istomin. Următoarele luni au însemnat alte eșecuri pentru sârb, care a rămas doar cu titlul de la Doha, în vreme ce scurtul reviriment de la Roma a fost doar un foc de paie. Revenit la RG, scena celui mai mare triumf al lui, Djokovic a fost învins net de Dominic Thiem, iar ceva mai târziu s-a retras de la Wimbledon din meciul cu Berdych. Acolo și-a oprit și sezonul din cauza durerilor la cot, reluându-și pregătirile cu doar patru săptămâni înainte de finele lui 2017. La 30 de ani, Djokovic este într-un moment greu al carierei, dar are timpul necesar să recupereze, dacă va reuși să rămână sănătos.
13. Revitalizarea Fedalului. Și a lui Federer în Fedal
Marea știre a anului a fost reactualizarea celei mai mari rivalități din tenis, Fedalul. În 2016, cei doi trecuseră în umbra perechii Djokovic – Murray, ba mai mult, își opriseră prematur sezoanele. Puțini îndrăzneau să viseze la o astfel de revenire spectaculoasă atât pentru Nadal, cât și pentru Federer. Și totul a început cu finala epică din Australia, meciul anului, după un scenariu parcă scris la Hollywood. Ajunși iar față în față într-o finală de Slam pentru prima dată din 2011, cele două legende nu au dezamăgit, oferind un thriller de cinci seturi.
Chiar mai spectaculos și neașteptat decât revirimentulul Fedalului a fost felul în care au evoluat ostilitățile. O rivalitate dominată de Nadal s-a întors brusc în favoarea lui Federer, care a câștigat toate cele patru meciuri directe de anul acesta și are acum o serie de 5 victorii la Rafa. De la acel set cinci din Australia, practic carierele lor se scriu acum altfel. Condus cu break în decisiv, Federer a accesat un nivel neatins anterior contra lui Rafa; de la acel moment, el nu și-a mai pierdut serviciul nici măcar o dată în restul anului vs Nadal.
12. Întoarcerea lui Nadal pe locul 1
Dar, până la urmă, cel care a câștigat lupta pentru primul loc a fost Rafa, care s-a reîntors în fruntea tenisului mondial, preluând șefia clasamentului de la Andy Murray. În condițiile în care fiecare a luat câte două Slamuri, Rafa a tras foloasele de pe urma numărului mai mare de turnee jucate. Cu șase titluri și cu un bilanț de 67-11, Nadal a reușit să încheie anul pe primul loc
11. Slamul lui Horia
În 2017, Horia Tecău a început greu, dar a încheiat formidabil. Un sezon care, la un moment dat, părea că o ia la vale după cum l-am documentat aici, dar pe care Horia l-a întors cu mult calm și răbdare. La US Open, Horia a reușit să câștige al doilea Grand Slam de dublu al carierei, după cel reușit la Wimbledon.
10. Rafa recucerește New York-ul
La câte momente frustrante l-a supus New York-ul în anii care au trecut de la precedentul lui triumf pe hardul de la Flushing Meadows, victoria lui Rafa de la ediția 2017 a US Open este ca o revanșă binemeritată și încă o dovadă despre excepționala putere de luptă a unuia dintre cei mai mari jucători din toate timpurile. Cu titlul reușit în finala cu Kevin Anderson, Rafa a urcat la cota 16 în ce privește Slamurile câștigate; două dintre ele câștigate anul acesta, după ce trecuseră trei ani de la ultimul.
9. Muguruza ia Wimbledon-ul
Lui Garbine nu i-a plăcut niciodată în mod special iarba și nu a crezut prea ușor că va putea performa pe gazonul londonez. Cu toate astea, anul acesta ea s-a întors în finala de la Wimbledon după cea pierdută în 2015 cu Serena și a profitat din plin de faptul că dincolo de fileu nu se mai afla campioana en-titre la acel moment. Cu titlul reușit la Londra, Garbine iese din clubul câștigătoarelor de un singur Slam și se plasează cu încredere pe un drum care ar trebui să-i aducă și alte Slamuri.
8. Minunea Sloane
Povestea lui Sloane Stephens este una dintre cele mai frumoase ale anului. A fost o vară excepțională pentru ea: Sloane a câștigat US Open la abia al 5-lea turneu jucat în 2017. După o operație la picior care o imobilizase la pat în urmă cu șase luni și a scos-o din circuit mai bine de 10 luni, Sloane a revenit la Wimbledon, a pierdut în turul 1 la Washington, după care a reușit semifinale succesive la Toronto și Cincinnati, învingând mai multe adversare de top. Ieșită din Top 900 la începutul verii, Sloane a urcat până pe 17 după titlul reușit într-o finală cu Madison Keys. A fost un turneu foarte interesant la fete, greu de prevăzut, care a premiat-o pe una dintre jucătoarele cu un potențial imens, dar nu în totalitate împlinit până acum. Rămâne de văzut ce va face Sloane cu gloria proaspăt dobândită.
7. Finala de GS a Simonei
Ar fi trebuit să fie un moment istoric, dar, deocamdată, rămâne doar locul unei dezamăgiri crunte pentru Simona. Dar din loviturile încasate creștem și ne arătăm forța interioară. Simona a luat acel eșec de la Paris și l-a folosit ca pe un imbold, ca pe o lecție. “Poate că nu eram pregătită azi“, a spus ea la minute după durerosul eșec cu Jelena Ostapenko, din finala Roland Garros, a doua finală de Grand Slam pe care a jucat-o Simona. Cea mai bună reacție pe care o putea avea la acel moment, care a trecut un pic neobservată în vâltoarea momentului. În loc să se supere pe ea și pe lume, Halep s-a întors la treabă și, într-un final, a fost premiată.
6. S-a întâmplat Ostapenko
Dar scena acelei zile călduroase de iunie i-a aparținut Jelenei Ostapenko, o virtual necunoscută pentru spectatorii de ocazie. Letona de 20 de ani a venit de nicăieri și a câștigat primul ei titlu de Grand Slam înainte să fi câștigat un turneu WTA. Mai mult, a continuat să confirme acel rezultat nu mai departe de următorul Slam, spulberând tradiția instituită de cele mai recente campioane debutante de Slam. Semn că Jelena va fi prin preajmă mult timp de acum înainte.
5. Federer recucerește Wimbledon
După ce a sărit peste sezonul de zgură ca să-și păstreze forțele pentru obiectivul său principal, Wimbledonul, Roger Federer a zburdat prin turneul londonez, eliminând orice urmă de mister în ce privește numele campionului. Federer a recăpătat astfel coroana la turneul său preferat, ultima oară deținută în 2012, prima oară cucerită în 2003. A fost al optulea său titlu la Wimbledon și al 19-lea de Grand Slam al carierei.
4. La Decima!
“Am îndoieli pe fiecare zi. Dar îndoielile sunt bune, cred. Pentru că îți oferă posibilitatea să muncești cu mai multă intensitate, să fii modest și să accepți că e nevoie să muncești din greu ca să îmbunătățești lucrurile. O să am dubii în câteva zile din nou, pentru că tenisul deschide o poveste nouă în fiecare săptămână, iar asta e cel mai frumos lucru din sportul nostru. În viață nu-s la fel de clare lucrurile. Cred că îndoielile m-au împins să muncesc atât de mult în toată cariera mea. Și de aceea am avut succesul pe care l-am avut”.
Într-un an în care Rafa a scris o nouă pagină a carierei sale, titlul cu numărul 10 la Roland Garros, o performanță absolut fabuloasă, i-a rotunjit palmaresul lui Nadal și a marcat istoria celui mai prestigios turneu pe zgură.
3. Serena câștigă AO însărcinată
Când rescrisul recordurilor nu mai era suficient, Serena Williams a găsit un nou mod de a impresiona. La Australian Open, Serena a câștigat al 23-lea titlu de Grand Slam al carierei (10 dintre aceste titluri au venit după ce Serena a împlinit 30 de ani) și și-a recuperat primul loc în lume. Apoi s-a aflat că, de fapt, Serena era însărcinată la momentul în care își câștiga cele șapte meciuri de pe Rod Laver, ultimul, în finală cu sora ei mai mare. Serena n-a mai jucat, evident, vreun alt meci oficial în restul anului, dar a revenit pe teren chiar înainte ca acesta să se termine.
2. Victoria epică a lui Federer la AO și sezonul miraculos al elvețianului
După șase luni de absență, după prima operație a carierei și cu atâția rivali mai tineri prin preajmă, care erau șansele lui Federer în Australia? Discutabil, dar triumful lui la Melbourne este, posibil cel mai spectaculos din întreaga lui carieră. Patru victorii la jucători de Top 10, trei reușite în cinci seturi, dintre care bijuteria din finală, când a revenit de la break în decisiv pentru a-și învinge marele rival, găsind un plan de joc care să rezolve problema imensă de matchup pe care i-a propus-o Nadal atâția ani. Era prima victorie a lui Federer la Nadal într-un Slam, altul decât Wimbledon.
Federer câștiga astfel Slamul cu numărul 18, la cinci ani distanță de la precedentul său triumf. Mai apoi, avea să distrugă concurența în Sunshine Double, devenind cel mai în vârstă câștigător al dublei Indian Wells – Miami și să-și regăsească aceeași strălucire pe iarbă, respectiv pe final de sezon, când a adăugat alte titluri la Basel și Shanghai. Cu un total de 14-2 vs Top 10 și 7-1 în finale, absolut fiecare indicator statistic plasează anul 2017 printre cei mai buni ani ai carierei lui Federer.
1. Simona pe 1
La final de 2017 și început de 2018, Simona Halep este numărul 1 în lume. Enough said.
Cea mai mare performanță a tenisului românesc de la Ilie Năstase încoace. Prima româncă din istorie ajunsă pe locul 1. Și cea mai grea bătălie câștigată, cea cu propriile ei îndoieli și frici. Pentru o generație întreagă de români, Simona Halep reprezintă o lecție despre cum poate fi obținut succesul. Curat, prin muncă și prin acceptarea, apoi confruntarea lipsurilor.
Pe larg, despre performanța Simonei ați putut citi aici, aici, aici sau aici.
***
La final, o recapitulare a locurilor 1 în acest clasament al Treizecizero, de-a lungul anilor.
În 2011, am avut “Lovitura” – that forehand al lui Djokovic – marele moment declanșator de energii care a schimbat destinul unei finale de US Open. În 2012, locul 1 a revenit momentului istoric în care Roger Federer a atins cota de 300 de săptămâni pe primul loc. În 2013, a venit rândul lui Rafa Nadal să prindă locul 1, cu revenirea pe locul 1 și anul său excepțional. În 2014, am trăit alt tip de istorie: o româncă a ajuns într-o finală de Grand Slam la simplu – Simona primea locul 1 pentru finala ei de la Roland Garros. În 2015 a fost iarăși Novak și sezonul său cu 3 Slamuri.
Iar în 2016 a fost tot Novak și Grand Slamul său.
Să aveți un 2018 cu tenis bun, cu pasiune, energie și înțelepciune.
La mulți ani! 🙂
***
Nou! Am lansat „Simona de păstrat”, un album foto. Dedicat momentelor importante din cariera Simonei, albumul este tipărit în condiții grafice de calitate înaltă. „Simona de păstrat” este un cadou perfect pentru fanii Simonei și fanii tenisului.
Albumul este într-un tiraj limitat, așa că nu întârzia să-ți iei un exemplar de aici.
Sărbătorește locul 1 și excelența jucătorilor români cu linia de tricouri 30-0 Onederful, tricourile care marchează un moment istoric: prima jucătoare din România clasată pe locul 1 în lume!
Ia-ți „Onederful” și „Onederful Black”.
Vezi detaliile și cumpără Onederful de AICI
Vezi detaliile și cumpără Onederful Black de AICI
IBAN RO51RNCB0079145659320001
Asociația Lideri în Mișcare,
Banca Comercială Română