Top 30 cele mai importante momente ale anului 2024 în tenis: momentul dulce-amar mult așteptat

Treizecizero | 31 decembrie 2024

În 2024, tenisul a trecut printr-o criză serioasă de imagine, după ce ambii săi lideri mondiali au fost protagoniștii unor controverse legate de dopaj. În același timp, tenisul a rămas fără doi dintre cei mai importanți jucători ai ultimelor două decenii.

Dacă 2023 a adus o relativă liniște în lumea tenisului internațional, cel puțin după epoca plină de tulburări de la începutul deceniului, 2024 a readus scandalurile la nivelul cel mai înalt. Tenisul a trecut – și trece încă – printr-o criză serioasă de imagine, după ce ambii săi lideri mondiali au fost protagoniștii unor controverse legate de dopaj. În același timp, tenisul a rămas fără doi dintre cei mai importanți jucători ai ultimelor două decenii.

Pe lângă asta, tema dominantă în tenis în 2024 – chiar dacă nu neapărat la vedere – a fost o luptă pentru sufletul acestui sport, pentru reașezarea sau reorganizarea lui. Sunt puse pe masă idei despre structurile organizatorice, sau despre revoluționarea regulilor tenisului. E un subiect care va continua, foarte probabil, să fie la modă și în anul următor.     

Încheiem anul pe 30-0 cu tradiționalul Top 30 al celor mai importante momente ale anului. Realizat în fiecare final de an, Top 30 pe 30-0 e o recapitulare – an de an, din 2012 încoace – a evenimentelor memorabile ale fiecărui sezon.

La fel ca de fiecare dată, Top 30 momente importante ale anului este un mix imperfect între evenimentele din tenisul românesc și cel internațional. Ordinea nu este incontestabilă, ci mai degrabă ilustrativă. În plus, este important de reținut că ordinea în care sunt prezentate momentele reflectă mai degrabă perspectiva privitorului român de tenis, nu pe cea a fanului internațional sau neutru.

***

30. Mastersurile pe două săptămâni, o idee controversată

Una dintre schimbările importante în ce privește calendarul competițional al cărei impact poate fi deja evaluat o reprezintă extinderea unora dintre turneele ATP/WTA 1000 la aproape două săptămâni. În 2024, cinci dintre turneele care se situează imediat după Slamuri în ce privește importanța și prestigiul au fost extinse la două săptămâni, numărul acestora urmând să crească la șapte începând cu 2025. 

Efectele nu par ideale, senzația fiind aceea că produsul se diluează, turneele se lungesc nenecesar, ceea ce scade interesul din jurul acestora și, în același timp, crește presiunea pusă pe jucători. “Trebuie să fii un fel de supererou pentru a fi constant zi de zi, 10 zile la rând, în fiecare turneu, dacă e să ajungi până la finalul acestuia”, a comentat Stefanos Tsitsipas. “Jucătorii nu mai au timpul necesar pentru recuperare sau antrenament, având meciuri constante și niciun spațiu pentru munca intensă din afara terenului. Este ironic că circuitul ATP s-a angajat în acest format fără să știe dacă acesta ar putea îmbunătăți efectiv programul și calitatea. Dacă scopul era să se relaxeze calendarul, extinderea fiecărui turneu 1000 la două săptămâni este un pas înapoi”.

29. Tenisul, tot mai prezent în pop-culture

E o eră nouă, iar tenisul, care se plânge de zor că a pierdut un tempo în a adopta noi tehnologii sau a-și construi o legătură cu noua generație, face eforturi să țină pasul. Iar ideile și execuțiile care să țină tenisul relevant în pop culture n-au lipsit. Chiar dacă, spre exemplu, Break Point, mult așteptatul documentar Netflix, nu a avut succesul scontat, fiind oprit de platforma de streaming în martie 2024, alte producții au intrat, sau urmează să intre, pe streaming. „Federer: Twelve Final Days” e un film care oferă o privire asupra ultimelor 12 zile ale carierei lui Roger Federer, culminând cu retragerea sa la Laver Cup 2022. Documentarul a avut premiera la Tribeca Festival pe 10 iunie și a fost lansat pe Prime Video pe 20 iunie. De asemenea, Netflix a anunțat, pe final de an, o docuserie exclusivă dedicată lui Rafael Nadal, serie care va oferi o perspectivă specială asupra carierei remarcabile a lui Nadal, incluzând imagini din arhiva sa personală și acces exclusiv la viața sa atât pe teren, cât și în afara acestuia. La rândul său, Novak Djokovic are și el planuri pentru un documentar de tip „tell-all”, inspirat de seria „The Last Dance”.

Tot în 2024, unul dintre filmele mult comentate a fost „Challengers”, filmul cu Zendaya care explorează pasiunea și rivalitatea în tenis. 

28. Simbolismul Jocurilor

Când vine vorba de Jocurile Olimpice, tenisul nu e neapărat printre sporturile vedetă, percepția multora fiind că e un sport cumva parcă prea puternic pentru Jocuri, prea independent pentru a se integra în decorul olimpic așa de natural cum o fac alte sporturi. În timp ce discipline mai puțin promovate își găsesc în Jocurile Olimpice punctul maxim al calendarului lor competițional, tenisul are patru momente de vârf într-un singur an.

Dar parcă niciodată n-a fost tenisul mai îmbrățișat de familia olimpică precum la spectaculoasa ediție din 2024, găzduită de Paris. A ajutat că arena tenisului a fost tocmai Roland-Garros, un transfer perfect de reputație între cele două lumi. Un alt pas important a fost cel al festivității de deschidere. Să-l vedem pe Rafael Nadal purtând flacăra olimpică într-unul dintre ultimele schimburi înainte ca flacăra să fie aprinsă, iar Jocurile să fie declarate deschise, a fost una dintre imaginile puternice ale anului. De asemenea în grupul de legende alături de Rafa – sau de Nadia Comăneci – a fost și Serena Williams, un alt nume uriaș din istoria tenisului.



27. Premii tot mai mari în tenis

O consecință a mai multor factori (succesul generațiilor anterioare; succesul comercial; intrarea pe piață a unor noi factori de putere, precum Arabia Saudită; dar și presiunea tot mai mare pusă de jucători pe turnee), creșterea premiilor s-a accentuat în 2024. Asta a însemnat că, pentru prima oară în istorie, trei jucătoare (Aryna Sabalenka, Coco Gauff și Iga Swiatek) au depășit, la finalul anului, un total de 8 milioane de dolari obținute din premiile câștigate pe teren. Cele trei au intrat astfel direct în Top 10 cele mai mari premii din tenis obținute pe parcursul unui singur sezon, top condus de Serena Williams, cu aproximativ 12,4 milioane (sezonul 2013). 

Dacă adăugăm și câștigurile din afara sezonului, vedem că tenisul este cea mai de succes disciplină din sporturile feminine. Coco Gauff domină topul atletelor pe 2024, ea adunând, conform Forbes, aproximativ 34,4 milioane de dolari. E al treilea cel mai bun an reușit vreodată de o jucătoare de tenis, după Naomi Osaka și Serena Williams, cu câte 57,3 și 45,9 milioane, ambele în 2021. Revenind la topul Forbes al celor mai de succes sportive din punct de vedere financiar în 2024, Gauff este însoțită în Top 10 de alte șase jucătoare: Swiatek, Zheng Qinwen, Sabalenka, Osaka, Raducanu și Venus Williams. 

În ATP, Jannik Sinner domină topul câștigurilor adunate pe teren, cu 19,7 milioane, urmat de Zverev (11,5m) și de Alcaraz (10,4). Totalul lui Sinner e al doilea all-time, maximul all-time fiind atins de Novak Djokovic în 2015 (21,6 m). Pe lângă cei doi, top 10 all time îi mai cuprinde pe Murray (2016), Nadal (2013, 2017, 2019), Djokovic (2014, 2018, 2023) și Alcaraz (2023).  

Într-un alt clasament, al celor mai marketabili sportivi din lume în 2024, realizat de Sportico, tenismanii și tenismenele care au prins Top 50 sunt 

Coco Gauff (13), Novak Djokovic (18), Carlos Alcaraz (29), Rafael Nadal (34), Aryna Sabalenka (38), Jannik Sinner (47), Naomi Osaka (48) și Iga Swiatek (50). Podiumul e alcătuit din Simone Biles, Vinicius Jr și LeBron James. 

26. Prima victorie într-un turneu de Grand Slam pentru Anca Todoni

Peste ani, este posibil să ne întoarcem la acest moment ca la unul simbolic. Anca Todoni, una dintre sportivele românce cu mare potențial, a reușit un progres important în sezonul 2024, reușind câteva borne importante.

Printre acestea, prima apariție într-un turneu WTA în februarie, la Transylvania Open, urmată de primele titluri WTA 125k și, foarte important, de prima victorie într-un turneu de Grand Slam. Anca și-a deschis contul chiar la Wimbledon, unde a trecut de calificări pentru a-și câștiga un loc pe tabloul principal. Acolo a învins-o pe Olga Danilovic (7-5, 6-1), într-un meci în care a evoluat cu multă dezinvoltură, și a ajuns astfel la o întâlnire pe Court 1 cu Coco Gauff, nimeni alta decât favorita 2 a tabloului. Anca a pierdut, 6-2, 6-1, dar dacă își continuă în același ritm progresul, meciurile cu ea nu vor fi deloc ușoare pentru numele mari din circuit. 

25. Jaqueline Cristian aduce o victorie olimpică pentru România

Mulți jucători spun că o victorie la Jocurile Olimpice cântărește mult mai greu, și ne-am convins de asta văzând cum au sărbătorit câștigătorii medaliilor olimpice. Rezultatul reușit de Jaqueline Cristian la Paris merită, așadar, subliniat, ea trecându-și în palmares primul meci câștigat la un turneu olimpic. Și ce victorie: succesul spectaculos al lui Jaq contra lui Caroline Garcia, o reprezentantă a țării gazdă, reușit chiar pe terenurile de la Roland-Garros, va rămâne cu certitudine printre momentele de vârf ale carierei lui Jaq. Turul al doilea a fost, de asemenea, o bătălie emoțională, cedată de Jaq la mare luptă, în trei seturi intense cu Angelique Kerber. 

24. Anul memorabil al lui Jasmine Paolini

Puțini au văzut venind saltul calitativ făcut de Paolini în 2024. În februarie, italianca s-a luptat – și a câștigat – cu Sorana Cîrstea un meci care avea pe masă intrarea în premieră în Top 20. Dacă asta ar fi fost maximul pe care l-ar fi atins în acest sezon, ar fi fost un an excelent pentru Paolini. Dar ea nu s-a oprit aici. Finala la Roland-Garros a fost deja o performanță uriașă; faptul că a replicat rezultatul și la Wimbledon, în Slamul următor, pe o suprafață pe care nu a avut succes vreodată, e cu atât mai spectaculos. Finalmente, Jasmine nu a câștigat niciuna dintre aceste finale, dar a trăit oricum multe alte momente de glorie: aurul olimpic la dublu, triumful cu Italia în BJK Cup Finals și intrarea în Top 5 au transformat-o într-una dintre marile protagoniste ale lui 2024. 


23. Jannik Sinner câștigă titlul ATP Finals în fața propriilor suporteri

Un sezon aproape perfect pe teren pentru Sinner s-a încheiat la fel cum a început, cu o victorie dominantă, primul lui trofeu reușit în Italia. Cu un Alcaraz slăbit pe final de sezon și cu Djokovic absent, Sinner nu a avut un adversar pe măsură într-un turneu în care nu a cedat niciun set. Italianul de 23 de ani a devenit astfel al treilea din istorie care câștigă trofeele AO, USO și ATP Finals în același an, după Roger Federer și Novak Djokovic.  

22. Coco Gauff câștigă în premieră la WTA Finals

WTA Finals rămâne o competiție a cărei campioană nu se numără neapărat printre numele care au dominat în Slamuri. Această tradiție recentă s-a confirmat și la ediția din 2024, prima găzduită de Arabia Saudită, cea care a preluat, în cele din urmă, organizarea turneului. La Riad, Gauff le-a învins pe traseu atât pe Swiatek, cât și pe Sabalenka, completându-și seria cu o victorie într-o finală de trei ore cu Zheng Qinwen, pe care a câștigat-o în tiebreak-ul decisivului. E cel mai important titlu pentru Gauff în afara celui reușit la US Open în 2023. 

21. Retrageri importante în 2024

Pe lângă legendarii Rafael Nadal și Andy Murray, tenisul s-a despărțit în 2024 de alte două nume importante și foarte populare. Angelique Kerber, triplă campioană de Grand Slam, și Dominic Thiem, câștigător al unui titlu de Grand Slam, ne-au spus la revedere în acest an. Kerber, de asemenea fost lider mondial, a revenit în circuit după ce a devenit mamă și și-a încheiat cariera la Jocurile Olimpice de la Paris. La doar 31 de ani, Dominic Thiem s-a retras la turneul de la Viena, oprindu-și cariera după ce o serie de accidentări i-au afectat drastic nivelul de joc în ultimele sezoane. 

20. Iga Swiatek e – și ea – subiectul unui caz de test pozitiv

În august 2024, Iga Swiatek a fost testată pozitiv pentru trimetazidină, o substanță aflată pe lista celor interzise. Investigațiile ulterioare au indicat că prezența substanței în organismul jucătoarei a fost cauzată de contaminarea unui supliment de melatonină pe care poloneza îl utiliza pentru probleme de somn. Swiatek a acceptat concluziilei anchetei și, odată cu asta, o suspendare de o lună din partea Agenției Internaționale pentru Integritatea Tenisului (ITIA), suspendare efectuată în două bucăți, una în septembrie 2024, iar ultima parte, după ce cazul a devenit public. Similar ca în cazul lui Sinner, cazul lui Swiatek a ieșit la suprafață cu tot cu deznodământ. Asta a generat ample discuții legate de procedurile urmate, de transparența în astfel de cazuri, dar și de cum sunt aplicate sancțiunile. În același timp, a subliniat și necesitatea unor proceduri mai clare și echitabile în investigarea cazurilor de dopaj accidental, tot mai numeroase în sport, pe măsură ce echipamentele de testare s-au îmbunătățit.

19. Jannik Sinner în centrul unei controverse majore

În martie 2024, Jannik Sinner a fost testat pozitiv de două ori pentru clostebol, un steroid anabolizant interzis. Ancheta ce a urmat a arătat că Sinner nu a avut nicio culpă sau neglijență, contaminarea provenind de la o cremă utilizată de fizioterapeutul său, Giacomo Naldi, care a transferat accidental substanța în timpul tratamentelor. Un tribunal independent l-a absolvit pe Sinner, care a putut demonstra repede originea contaminării, însă Agenția Mondială Anti-Doping (WADA) a contestat decizia, solicitând o suspendare de până la doi ani, o decizie urmând să fie luată de TAS în prima parte din 2025. Cazul a generat discuții aprinse în rândul jucătorilor și al fanilor despre transparența și consistența proceselor cazurilor de dopaj în tenis. Principalele nemulțumiri generate: cazul lui Sinner a ieșit la iveală abia aproape de startul US Open, la luni bune după testul pozitiv propriu-zis, iar italianul nu a plătit altfel decât prin pierderea punctelor și a premiilor de la turneul de la Indian Wells. 

18. Italia domină competițiile pe echipe

Succesul la nivel individual s-a transferat și la nivel de echipe, tenisul italian dominând competițiile pe echipe din sezonul 2024. Într-un interval de doar câteva zile, echipele Italiei au câștigat trofeele BJK Cup Finals și Davis Cup, în finalele cu Slovacia, respectiv Olanda. În cazul Cupei Davis, Italia a câștigat pentru al doilea an consecutiv. Adăugăm la asta cele două titluri de Slam ale lui Sinner, dar și aurul olimpic de la dublu reușit de perechea Paolini/Errani, bronzul de la simplu al lui Lorenzo Musetti sau titlul de dublu mixt de la US Open reușit de Errani/Vavassori, plus finalele lui Jasmine Paolini de la simplu sau ale perechilor Errani/Paolini la Roland-Garros și Bolelli/Vavassori la Australian Open și Roland-Garros. Italia chiar are un moment de grație în tenis, iar asta se simte și la nivel de infrastructură, țara găzduind în continuare ATP Finals și, de anul viitor, Davis Cup Finals. 

17. Transylvania Open își consolidează poziția din calendar cu o altă ediție de succes, Ana Bogdan ajunge în finală

Modernul turneu găzduit de Cluj și-a găsit, din 2024, o altă poziție în calendar, mutându-se la începutul lui februarie, la o săptămână de finalul Australian Open, după ce își făcuse un nume în luna octombrie, pe final de sezon. Schimbarea datelor de desfășurare nu a scăzut din interesul turneului, câștigat din nou de o jucătoare de top, un fost lider mondial. Karolina Pliskova este campioana Transylvania Open 2024, a patra câștigătoare din Hall of Fame-ul celui mai important turneu găzduit de țara noastră.

TO rămâne un loc de vânătoare preferat pentru jucătoarele noastre: pentru a treia oară în patru ani, finalista a fost din România, Ana Bogdan urmându-le Simonei Halep și Gabrielei Ruse, după un traseu excelent, oprit doar de Pliskova. Și chiar dacă Transylvania Open nu a reușit un al treilea succes consecutiv în ierarhia celui mai bun turneu WTA 250 din lume, turneul clujean a rămas unul foarte bine văzut de lumea WTA, TO clasându-se pe locul al doilea în 2024, după turneul din Hong Kong.

16. Aryna Sabalenka recuperează primul loc, îl păstrează la final de sezon

În 2023, Sabalenka ajunsese în premieră pe primul loc, după US Open, dar a rezistat acolo doar opt săptămâni, Iga Swiatek recuperându-și locul la final de sezon. De data asta, bielorusa a putut să se asigure că povestea nu s-a mai repetat. Titlul de la US Open i-a deschis calea Arynei către fotoliul de lider; absența lui Swiatek din circuit în urma scandalului de dopaj i-a ușurat calea, dar probabil că Sabalenka ar fi fost favorită să încheie anul prima chiar și dacă Iga era pe teren. Un număr 1 meritoriu, în condițiile celor două titluri de Slam reușite în 2024 și a unui total de șapte finale, Sabalenka a devenit a 16-a jucătoare din istorie lider la final de sezon. 

15. Jannik Sinner devine noul număr 1 

Propulsat de titlul de la Melbourne, Sinner a păstrat standardul foarte ridicat pe tot parcursul anului, reușind cifre comparabile cu cele ale Big Four. Consecința era inevitabilă, astfel că pe 10 iunie Sinner a devenit noul lider ATP, al 29-lea din istoria tenisului masculin și primul din Italia. Sinner și-a putut apăra poziția pentru tot restul sezonului, dominând în duelul de la distanță din clasament cu Carlos Alcaraz, datorită constanței pe care a avut-o în turneele mari.

14. Zheng Qinwen aduce aurul olimpic Chinei

La fel ca în turneul masculin, și tabloul olimpic feminin s-a încheiat cu un deznodământ istoric: Zheng Qinwen a adus primul aur olimpic la simplu Chinei, după o victorie, 6-2, 6-3, în finala cu Donna Vekic. A fost un an plin de premiere pentru talentata jucătoare asiatică în vârstă de doar 21 de ani, ea ajungând anterior succesului de la Paris în prima ei finală de Grand Slam la Australian Open și, odată cu asta, în Top 10. Pe final de sezon, Qinwen a ajuns, de asemenea, în finala WTA Finals.

13. Aryna Sabalenka își apără titlul la Australian Open

În 2023, Sabalenka a spart gheața în Slamuri, cucerindu-l pe primul la Melbourne. Anul acesta, bielorusa s-a întors dintr-o postură dominantă, reușind să-și apere trofeul într-o manieră mai mult decât convingătoare, fără să piardă vreun set în tot turneul. Sabalenka a devenit astfel prima jucătoare care repetă titlul la Australian Open de la compatrioata ei, Victoria Azarenka, în 2013. 

12. Barbora Krejcikova triumfă la Wimbledon

Alt an, altă campioană (surprinzătoare) din Cehia. După Marketa Vondrousova în 2023, Barbora Krejcikova a păstrat trofeul feminin de la Wimbledon în Cehia, câștigând finala The Championships contra italiencei Jasmine Paolini. La trei ani de la primul ei triumf într-un turneu de Grand Slam, Krejcikova a ajuns la Wimbledon pe sub radar, într-un sezon cu rezultate mai degrabă mediocre, pe fondul unor accidentări. Dar Krejcikova are jocul necesar pentru a avea succes pe iarbă și, într-un context în care numele de top nu au excelat la Londra, a știut cum să-și facă loc pe tablou. A fost un triumf emoționant pentru Barbora, care și-a dorit mult să câștige acolo unde o făcuse și regretata Jana Novotna, cea care i-a fost un model și mentor și a convins-o să continue cu tenisul atunci când, în juniorat, viitoarea campioană de Grand Slam nu era sigură dacă să urmeze sau nu o carieră în acest sport. 

11. Iga Swiatek își apără titlul la Roland Garros

Iga Swiatek începe să-și scrie propria pagină de istorie la Roland-Garros, acolo unde a reușit anul acesta al treilea ei titlu consecutiv și al patrulea în total, și unde e bine poziționată să aibă în continuare succes în anii viitori. Swiatek a devenit prima jucătoare de la Justine Henin în 2007 care câștigă trei trofee la rând la Paris. Odată ce a scăpat de emoțiile din turul al doilea, când a fost împinsă în corzi de Naomi Osaka într-unul dintre cele mai bune meciuri ale anului, în care a trebuit să salveze o minge de meci, Iga a fost dominantă restul turneului, ea cedând doar 17 game-uri în următoarele cinci meciuri, trei dintre ele în finala cu Jasmine Paolini.

10. Jannik Sinner câștigă al doilea titlu de Slam al anului la US Open

Parcursul lui Sinner de la New York a fost poate chiar mai dominant decât cel de la Melbourne, din startul anului. Ceea ce a devenit cu atât mai remarcabil cu cât a fost reușit într-un context complicat pentru italian, sosit la New York sub un nor de controverse în urma scandalului de dopaj care a ieșit la iveală cu puțin înainte de startul US Open. Exceptând primul set al turneului, Sinner a mai pierdut un singur alt set în restul traseului, făcându-și loc către trofeu fără să fie amenințat în mod real de cineva. Felul în care și-a păstrat sângele rece a fost de apreciat, dar din păcate pentru el, Jannik nu a primit, probabil, tot creditul pe care l-ar fi meritat în condiții normale pentru nivelul său foarte ridicat de joc. 

9. Carlos Alcaraz își apără titlul la Wimbledon

Proaspăt venit după titlul de la Paris, Carlos Alcaraz a reușit dubla RG-Wimbledon după o victorie fără emoții în finala cu Novak Djokovic, mult mai dezechilibrată decât cea jucată de cei doi cu un an înainte. Deși a cedat destule seturi pe parcurs, fiind împins în cinci seturi de Tiafoe în turul al treilea și în câte patru de Humbert, Paul și Medvedev în optimi, sferturi și semifinale, a existat cumva un aer de inevitabil în traseul lui Carlos de la Londra, el devenind al patrulea jucător care ajunge la 4 titluri de Slam până la 21 de ani, precum și al șaselea care câștigă cele două Slamuri de vară în același an, punându-și numele pe o listă pe care mai sunt și Federer, și Nadal și Djokovic.  

8. Carlos Alcaraz câștigă în premieră Roland-Garros

Poate nu întâmplător, primul titlu al lui Alcaraz la Paris a venit în anul în care spaniolul care a dominat acest turneu ca nimeni altul s-a retras din tenis. Carlos Alcaraz e cel văzut ca potențial urmaș al lui Nadal la Roland-Garros, iar 2024 a fost anul în care Carlos a spart gheața. La 21 de ani, Alcaraz a confirmat deja o parte din aceste previziuni, devenind, odată cu triumful în cinci seturi din finala cu Zverev, cel mai tânăr campion de Slam pe toate cele trei suprafețe. Deja campion la New York și Londra, Carlitos trecuse printr-o experiență nu tocmai ușoară cu un an înainte la Paris, când emoțiile îl dovediseră în semifinala mult așteptată contra lui Djokovic. De data asta, Alcaraz a gestionat turneul cu multă maturitate și calm, nepanicându-se nici când a fost condus cu 2-1 la seturi, atât în semifinala cu Sinner, cât și în finală. Mai important, trofeul a venit după ce, în prima jumătate a anului, performanțele lui au fost cumva neliniare. Dar când a contat, Alcaraz a dovedit că este un jucător extraordinar pentru mize foarte mari. 

7. Aryna Sabalenka câștigă, într-un final, și US Open

Sabalenka câștigase deja, la acea oră, un titlu de Slam în 2024, însă triumful ei de la US Open e, probabil, rezultatul mai important. La Melbourne, Aryna e în elementul ei, într-un Slam pe care îl mai câștigase. La New York, însă, lăsase să-i scape din mână titlul cu un an în urmă, în finala cu Coco Gauff. Nu și de data asta. La 26 de ani, bielorusa pare să-și fi atins maturitatea sportivă necesară ca să își poată gestiona momentele în care emoțiile o trădează. Victoria ei din finala cu Jessica Pegula (7-5, 7-5) i-a adus al treilea titlu de Slam al carierei și i-a deschis calea spre locul 1, pe care l-a preluat și păstrat apoi meritat până la finalul anului, un an în care a fost cea mai bună jucătoare din lume. 

6. Jannik Sinner câștigă titlul Australian Open

Semnele apăruseră din finalul lui 2023, când italianul a avut acel salt calitativ care-l anunța printre protagoniștii lui 2024. Dar probabil că nimeni nu se aștepta ca o confirmare să vină atât de repede și atât de convingător. La Melbourne, Sinner și-a dat examenul de maturitate, învingându-l pe Novak Djokovic în semifinale – prima dată într-un Slam. Mai apoi, în finală, el a trecut un alt gen de obstacol, întorcând dintr-o situație critică în fața unui oponent mai experimentat în astfel de ipostaze. Jannik l-a învins cu 3-2 la seturi pe Daniil Medvedev, după ce le pierduse pe primele două, pentru primul său titlu de Grand Slam al carierei. Rezultatul a dat startul unui sezon de dominație a lui Sinner, care avea să mai câștige încă un Slam și să încheie 2024 pe primul loc. Însă nu totul a fost lapte și miere pentru el.

5. România s-a calificat în premieră la BJK Finals

După câțiva ani amestecați, echipa României de Billie Jean King Cup a reușit performanța de a se califica la turneul final al acestei competiții, o premieră în acest sistem de desfășurare, ajungând astfel între primele 12 țări din lume. Rezultatul e cu atât mai relevant dacă ne gândim la felul în care a fost obținut. Conduse cu 2-0 de Ucraina în barajul de calificare, echipa noastră a întors dintr-o situație disperată. Ana Bogdan a obținut una din victoriile carierei, învingând-o în trei seturi pe Elina Svitolina, apoi Jaqueline Cristian a reușit același lucru, întorcând de la 0-1 la seturi cu Lesia Tsurenko. Mai apoi, cele două au făcut echipă în decisivul de dublu, câștigând contra surorilor Kichenok. 

Chiar dacă la turneul final România nu a reușit să învingă Japonia, cedând cu 2-1 în primul tur al competiției de la Malaga, rezultatul rămâne unul foarte important. Cu atât mai mult cu cât nu trebuie uitat că versiunea aceasta a echipei nu le-a avut, de ani buni, pe cele mai de succes trei românce – Simona Halep, Sorana Cîrstea și Irina Begu.   

4. Andy Murray se retrage 

Într-o eră Big Four care i-a răsfățat timp de două decenii pe fanii tenisului, poate că Andy n-a fost cel mai bun, cel mai elegant, cel mai puternic fizic sau cel care a câștigat cel mai mult dintre cei patru superjucători (exceptând un an, 2016, când a fost mai toate aceste lucruri), dar cu siguranță că n-a lăsat pe nimeni indiferent la meciurile lui. Un campion enorm, cu o inimă mare și cu o personalitate fermecătoare, care a făcut enorm pentru tenis și a câștigat respectul tuturor, după ce le-a dovedit, nu o dată, că s-au înșelat în privința lui. A câștigat mult și bine pe teren – finalul lui de carieră nu are cum să treacă în umbră realizările sale semnificative și spectaculoase – dar, la fel ca în cazul lui Nadal, Andy a arătat că sunt mai multe moduri prin care poți câștiga și în tenis, ca și în viață. Felul în care a pornit de la zero în anii de final ai carierei cu un șold de metal, reconstruindu-și cariera și redevenind un jucător suficient de bun cât să se întoarcă în topul mondial e incredibil, cu siguranță greu de înțeles și de descris. 

Cu trei titluri de Grand Slam, două medalii olimpice de aur, 46 de titluri în total și cu numeroase meciuri epice și reveniri spectaculoase în palmares, Andy s-a oprit la turneul olimpic de tenis de la Paris, acolo unde a jucat la dublu, după ce problemele de sănătate l-au limitat la doar o apariție festivă acasă, la Wimbledon. Nu a stat mult în afara tenisului: pe final de an a fost anunțată intrarea lui în echipa unuia dintre cei mai mari rivali ai lui, Novak Djokovic. Tipic Andy. 

3. Novak Djokovic câștigă medalia olimpică de aur

Cel mai titrat jucător din istorie mai avea o singură căsuță albă de bifat într-un palmares stelar. A reușit asta, remarcabil, chiar într-un sezon în care finalmente a încetinit în circuit, după ani buni de dominație. Sau a reușit poate tocmai de aceea, pentru că și-a pus toată energia într-o singură direcție, dând totul pentru succesul la Jocurile Olimpice de la Paris. Notabil, Djokovic a tras o spaimă serioasă înainte de turneul olimpic, când s-a accidentat, cu câteva săptămâni înainte de JO, pe aceleași terenuri, dar la Roland-Garros. S-a retras înainte de sferturile de finală, s-a operat la menisc, a revenit în timp record, a ajuns în finală la Wimbledon apoi, întors pe zgură, a câștigat medalia olimpică de aur într-o finală foarte strânsă contra favoritului Carlos Alcaraz (7-6, 7-6), dar în care, cumva, nu a părut niciun moment că ar fi în pericol să piardă. Djokovic și-a descris rezultatul drept “cea mai mare reușită a mea”. Și pe bună dreptate; ținând cont de context și că era, probabil, ultima lui șansă realistă la aur, performanța lui Djokovic e, foarte probabil, cea mai importantă a anului în tenis. 

2. Rafael Nadal pune capăt unei cariere excepționale

Unul dintre cei mai mari sportivi din toate timpurile – nu doar din tenis – a ajuns la capăt de drum în 2024. În octombrie, Rafa a anunțat oficial că, la 38 de ani, va pune punct unei cariere începute în 2001, în care a reușit o serie de performanțe de excepție. 

Rafa se desparte de cariera de jucător cu 22 de titluri de Grand Slam și numeroase alte recorduri în palmares. Dintre acestea, unul care, probabil, va fi imposibil de egalat este câștigarea de 14 ori a Roland-Garros. La Paris a cunoscut cel mai mare succes, el câștigând în total 112 din cele 116 meciuri de Slam jucate pe zgura RG. Rafa a mai câștigat US Open, de patru ori, și Australian Open și Wimbledon de câte două ori, încheind cariera cu al doilea total din istorie în ce privește numărul titlurilor de Slam. Mai are două medalii olimpice de aur, fiind unul dintre cei doar trei jucători din istorie care au câștigat toate titlurile de Slam și medalia olimpică de aur. A petrecut 209 săptămâni pe primul loc în lume.

Victoria cea mai mare a lui Rafa a fost cea cu propriul corp, el reușind toate aceste performanțe – dublate de un joc spectaculos și de o atitudine de ‘nu renunța niciodată’ – în ciuda problemelor de sănătate cu care s-a confruntat. A fost, probabil, jucătorul de top cu cel mai mare număr de accidentări majore. În fapt, cea mai mare problemă dintre toate (o malformaţie congenitală a oaselor labei piciorului) i-a pus sub semnul întrebării cariera încă din start. Rafa s-a ridicat însă deasupra acestor limitări, revenind din nou și din nou până când, într-un final, n-a mai avut de unde. După doi ani în care a jucat foarte puțin, Rafael Nadal s-a oprit din tenis odată cu turneul final al Cupei Davis 2024, la Malaga.   

1. Simona Halep este repusă în drepturi, câștigă la TAS și revine pe teren

În martie, tribunalul TAS a repus-o în drepturi pe Simona Halep cu efect imediat, anunțând verdictul final într-un caz cu accente dramatice, care i-a ținut pe jar pe fanii jucătoarei, a dominat conversația în tenis aproape doi ani, dar, mai important, i-a marcat cariera Simonei. Au fost două capete de acuzare; tribunalul a respins, cu un verdict de 3-0 (incluzând aici și expertul propus de ITIA în panelul de judecată), acuzația pașaportului biologic, desemnând-o nefondată, și a determinat că Simona a dovedit cu succes contaminarea suplimentului, cantitatea de substanță prezentă în proba ei fiind una infinitesimală. TAS a reținut doar natura de responsabilitate a jucătoarei pentru existența unei substanțe interzise în corpul ei. Ca atare, tribunalul i-a redus suspendarea de la patru ani la doar nouă luni, deja efectuate la acel moment. ITIA ceruse o pedeapsă între 4 și 6 ani. Jucătoarea a putut reveni pe teren imediat, ceea ce a și făcut, în turneul de la Miami. Ulterior însă, afectată de accidentări, ea n-a putut să adune decât șase meciuri în tot anul, câștigând unul. 


A fost punctul final al celui mai important caz de acest gen din toată istoria tenisului. După un coșmar de doi ani, Simona și-a dovedit nevinovăția, însă a plătit un preț imens pentru asta, pentru că a pierdut doi ani prețioși din carieră și și-a văzut afectate sănătatea și imaginea. Dar a rămas în picioare.

***

Curioși care au fost alegerile pentru locul 1 în acest clasament de-a lungul celor 10 ediții anterioare?

În 2011, am avut “Lovitura” – that forehand al lui Djokovic – marele moment declanșator de energii care a schimbat destinul unei semifinale de US Open. 
În 2012, locul 1 a revenit momentului istoric în care Roger Federer a atins cota de 300 de săptămâni pe primul loc. 
În 2013, a venit rândul lui Rafa Nadal să ocupe locul 1, cu revenirea pe locul 1 și anul său excepțional
În 2014, am trăit alt tip de istorie: o româncă a ajuns într-o finală de Grand Slam la simplu – Simona primea locul 1 în acest clasament pentru finala ei de la Roland Garros. 
În 2015 a fost Novak și sezonul său cu 3 Slamuri
În 2016, tot Novak și Grand Slamul său – sârbul deținea cele patru titluri de GS. 
În 2017, momentul anului în Top 30 al 30-0 era Simona Halep, care încheia pentru prima dată un sezon pe locul 1. În 2018, a fost primul Slam al Simonei.
În 2019 a fost, firește, titlul de la Wimbledon reușit de Simona Halep.
În 2020, momentul de vârf a fost clipa în care tenisul a repornit după o pauză istorică.
În 2021? A fost titlul câștigat de Novak Djokovic la Paris.
În 2022: vestea suspendării provizorii din tenis a Simonei Halep.
În 2023, momentul (șocant) al anului a fost decizia de suspendare pe patru ani a Simonei Halep.

***

Ca de fiecare dată, ne bucurăm să putem scrie pentru voi, pe Treizecizero, pe Lead, și în toate proiectele noastre. Vă mulțumim mult că ne citiți și ne motivați să mergem înainte. La mulți ani, să aveți un an nou așa cum vi-l doriți și să ne regăsim cu bine în 2025!














Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi