Obturate de agitația mediatică din jurul cazului Djokovic, turneele din săptămâna premergătoare startului #AO22 au oferit însă câteva povești valoroase.
Titlul lui Thanasi Kokkinakis
Thanasi Kokkinakis este unul dintre cei mai încercați sportivi în ultimele sezoane. Din 2015 încoace, anul în care a intrat prima dată în Top 100, australianul a suferit accidentări în serie, intrând într-un cerc vicios din care era să nu mai iasă, pentru că și-a pus inclusiv problema retragerii din tenis la un moment dat. În 2022 însă, a ieșit soarele cu adevărat pentru Thanasi, care a trăit azi cea mai mare bucurie a carierei, cu primul său titlu în circuit. Ca povestea să fie și mai frumoasă, Kokkinakis s-a impus la el acasă, unde s-a născut, în Adelaide, în fața prietenilor și a susținătorilor. Lesne de înțeles reacția lui emoțională de după victoria din finala cu un alt nou-venit în lumea finalelor, francezul Arthur Rinderknech, 6-7 (6), 7-6 (5), 6-3. Un titlu venit la 5 ani după precedenta lui finală.
„N-aș fi vrut să câștig primul meu titlu în alt loc. Ce călătorie am avut! M-ați văzut în cele mai rele momente ale mele, iar acum, în cel mai frumos. Am jucat și m-am antrenat pe terenul acesta de când aveam opt sau nouă ani, zi de zi înainte de școală. Cât de mult iubesc terenul ăsta!”, a spus noul campion, care a supraviețuit unui traseu tare greu: trei tiebreak-uri cu Isner în turul al doilea, o revenire cu Vukic în sferturi și un tiebreak în decisiv care s-a întins pe 22 de puncte cu Cilic, în semifinale, timp în care a salvat și două mingi de meci.
’15: Undergoes shoulder surgery
’16: Finishes year without ranking
’17: Ends season after US Open
’18: Suffers fractured kneecap
’19: Suffers pulled pectoral
’20: Does not compete all year
’21: Recovers fitness, wins Challenger title
’22: Wins first ATP title🙏 @TKokkinakis pic.twitter.com/CblypgDoPs
— Tennis TV (@TennisTV) January 15, 2022
Karatsev, dar și Andy
La un an după ce surprindea pe toată lumea cu parcursul lui până în semifinalele Australian Open, Aslan Karatsev rămâne un adversar foarte puternic, în particular pe hardul de la Antipozi. Rusul, acum numărul 20 în lume, a câștigat titlul la Sydney, cu un tenis ireproșabil în finala cu Andy Murray. Numărul 20 mondial s-a impus cu 6-3, 6-3 (29 de winners, doar 14 unforced), a treia sa victorie din patru finale ale carierei, toate jucate în ultimul an.
Karatsev, care-i primul jucător din Era Open ce a ajuns până în semifinale la debutul său într-un Grand Slam, l-a oprit pe fostul lider mondial, care încerca titlul 43 al carierei. Dar rămâne o săptămână excelentă pentru Murray, care căuta cu disperare să lege victoriile după numeroase săptămâni nesatisfăcătoare în ultimul an. Traseul lui Murray la Sydney e încurajator înaintea revenirii sale la AO, Slam la care a jucat cinci finale, dar la care aproape că s-a retras din tenis acum trei ani.
Paula Badosa și Madison Keys
E foarte greu să câștigi un turneu în WTA zilele astea, de la 500 în sus, pentru că aproape peste tot trebuie să bați măcar trei jucătoare foarte, foarte bune. În drum spre titlul de la Sydney, Paula Badosa a trecut de Ostapenko, Tomljanovic, Bencic, Kasatkina (în formă bună recent) și, în finală, de Krejcikova. Campioana de la RG o învinsese, la rându-i, pe Anett Kontaveit în semifinală, după șapte mingi de meci salvate, dar după un alt meci intens, cu un final pe muchie, n-a mai avut răspunsuri în finala cu Badosa: 6-3, 4-6, 7-6 (4).
Cu deja un titlu în 2022, după finalul excelent pe care l-a avut în 2021, Paula Badosa confirmă că progresul făcut anul trecut nu a fost deloc întâmplător: pasul următor e acum să facă același lucru în turneele de Slam.
La doi ani după ultimul ei titlu, Madison Keys apare iar într-o fotografie cu un trofeu, după ce a învins-o pe Alison Riske în finala de la Adelaide, 6-1, 6-2. După al șaselea ei titlu al carierei, Keys (cu victorii la Svitolina sau Gauff pe parcursul către finală) revine în Top 60, asta în condițiile în care începuse săptămâna pe locul 87, cea mai slabă clasare a ei în ultimii nouă ani.