Tenisul mare se întoarce în România | Tot ce e de știut despre turneul Winners Open de la Cluj: participante, favorite, organizare
Radu Marina | 29 iulie 2021După ce a devenit gazda echipei României în Billie Jean King Cup, Clujul intră acum pe harta circuitului WTA, organizând primul său turneu la nivel înalt: Winners Open, o competiție de la organizatorii Sports Festival, cu un buget total de organizare de peste un milion de euro.
După o pauză de aproape doi ani, tenisul mare se întoarce în România, cu un turneu WTA. De data asta, competiția are loc la Cluj, oraș care deși găzduiește în premieră un astfel de turneu nu e deloc străin de tenis și jucătoare mari. La Cluj s-a mutat, practic, echipa României de Billie Jean King Cup (fosta Fed Cup), iar acolo au avut loc unele dintre cele mai frumoase și mai intense confruntări ale echipei României.
Despre turneu
Winners Open e un turneu de nivel WTA 250, care se află, oficial, la prima ediție și care se va desfășura pe zgură, cu 32 de jucătoare la start pe tabloul principal de simplu și 16 pe tabloul de dublu.
Anul trecut, la scurt timp după revenirea tenisului la un oarecare normal post-pandemie, baza Winners din Cluj a fost gazda unui mic turneu neoficial pentru jucătoarele din România, sub același nume. Ideea a fost să le ofere o competiție româncelor, pentru a le ajuta să reintre în ritm. Au participat Irina Begu, Gabriela Ruse, Irina Bara, Jaqueline Cristian, Miriam Bulgaru și Georgia Crăciun, cu Gabi Ruse câștigătoare. Așa a apărut ideea unui turneu WTA, iar discuțiile cu circuitul feminin au pornit aproape imediat. După luni bune de negociere, licența turneului a fost acordată de către WTA echipei care organizează în Cluj deja faimosul Sports Festival, un eveniment unic în lume.
Vom vorbi separat despre ce presupune organizarea turneului, în special într-un interval atât de scurt, în special în condițiile aparte din zilele noastre. De notat acum că Winners Open are unul dintre cei mai tineri directori de turneu din lume, este vorba de fostul jucător Patrick Ciorcilă, care a ajuns foarte aproape de Top 500 ATP și care acum, la 24 de ani, conduce singurul turneu WTA găzduit în România.
Când începe turneul
Winners Open se desfășoară între 1 – 8 august. Meciurile din calificări vor începe duminică și se vor încheia luni, iar meciurile de pe tabloul principal vor debuta, de asemenea, luni.
Cine participă
Vor fi prezente la Cluj jucătoare precum Alize Cornet (favorita principală), Patricia Țig, Andrea Petkovic, Ana Bogdan, Gabriela Ruse, Mihaela Buzărnescu, Irina Bara, Jaqueline Cristian, Arantxa Rus, Kaja Juvan, Stefanie Voegele, Kristina Kucova, Lesia Tsurenko, Anna Karolina Schmiedlova, Kristyna Pliskova sau Alexandra Eala. Aceasta din urmă, o tânără filipineză de doar 16 ani, de mare perspectivă, anunțată azi drept posesoarea celui de-al doilea wild card – ea își va face, de altfel, debutul pe un tablou WTA la Cluj.
Va fi, așadar, o combinație între jucătoare valoroase, câștigătoare de turnee importante (Cornet, Petkovic, Buzărnescu, Schmiedlova, Țig), jucătoare experimentate, care știu cum e să fii pe scenele mari ale tenisului (Pliskova, Kucova, Bogdan, Bara), dar și jucătoare în plină ascensiune, care acum încep drumul spre scena mare (Ruse, Cristian, Juvan, Eala).
Ce jucătoare sunt de urmărit
Lista de start a turneului e plină de nume sonore. Alize Cornet, care se simte excelent pe zgură (dar și în România, ea câștigând, în 2011, un turneu ITF la București, alături de Irina Begu, la dublu) și care e întotdeauna o plăcere să o urmărești jucând, e în fruntea listei de jucătoare de urmărit. Pe de o parte, pentru ceea ce reprezintă Cornet în tenisul mondial – o jucătoare cu un palmares frumos și rotund, una dintre cele mai bune care încă nu au intrat în top 10. Pe de altă parte, pentru spiritul de luptă, tenisul arătat și pentru ce capabilă să facă pe un teren de tenis.
Pentru Patricia Țig, precum și pentru toate celelalte jucătoare din România, turneul poate fi un punct de plecare important pentru restul sezonului și nu numai. Patricia a început revenirea în tenis în urmă cu doi ani, chiar la turneul de la București, și a făcut-o într-un mod uluitor, câștigând nouă meciuri la rând și oprindu-se abia în finală, în fața unei jucătoare despre care aveam să aflăm foarte curând cât de valoroasă este, Elena Rybakina. Acum, Pati e într-o altă fază a carierei; vorbim de o jucătoare care și-a găsit reperele și ritmul, dar în continuare are de gestionat probleme de sănătate care au afectat-o în acest sezon.
Mihaela Buzărnescu ar putea, de asemenea, profita de acest turneu pentru a-și reclădi clasamentul. E un prilej excelent pentru Mihaela, care urcă pe tabloul principal în urma unor retrageri, de a mai aduna puncte prețioase și pentru a încerca să revină aproape de nivelul obișnuit. Ce context mai favorabil poate fi decât un turneu acasă, în fața propriilor spectactori, cu destule puncte pe masă?
De asemenea, Gabriela Ruse – una dintre cele mai în formă jucătoare din lume în acest moment – , Jaqueline Cristian, Irina Bara sau Ana Bogdan pot și ele confirma perioada bună prin care trec cu un parcurs lung aici. Și despre românce vom vorbi separat zilele următoare.
Alte jucătoare de urmărit, în afara jucătoarelor din România ar fi Anna Karolina Schmiedlova, o jucătoare redutabilă pe zgură, cu rezultate remarcabile pe această suprafață, Kaja Juvan, o jucătoare la început de drum, dar cu mult potențial, Andrea Petkovic, mereu periculoasă și capabilă de lucruri mari, într-o revenire recentă de formă, cu finala de la Hamburg pierdută în fața Gabrielei Ruse. Stefanie Voegele sau Kristina Kucova, două jucătoare ușor atipice (Voegele, prin creativitate și variație, Kucova, prin modul în care lovește, executând atât forehandul, cât și reverul cu două mâini).
Cine și ce șanse are
E greu de stabilit o favorită certă la Cluj. Tabloul e deschis și trebuie ținut cont de mai mulți factori. Spre exemplu, sunt jucătoare care revin de la Tokyo și vor trece de la hard la zgură. Un lucru e cert, sunt multe jucătoare de valoare apropiată.
Dintre jucătoarele prezente pe tabloul principal, cea mai în formă jucătoare este, în mod categoric, Gabriela Ruse. Gabi vine la Cluj după trofeul de la Hamburg și finala de la Palermo și, cel mai probabil, va încerca să repete aceaste performanțe și la Cluj. Nu ar fi imposibil; Gabriela arată ca o jucătoare care debordează de încredere și care a învățat multe lucruri în aceste săptămâni, ceea ce o face deosebit de periculoasă. Și o altă parte bună: nu va mai juca în calificări, așa cum s-a întâmplat la Hamburg și Palermo, ea intrând pe tablou cu un wild card.
Nu trebuie scăpate din vedere nici Ana Bogdan (am văzut cât de bine poate evolua pe zgură și cam ce poate face pe teren când ajunge la un nivel suficient de înalt), Anna Karolina Schmiedlova (îi place să joace în România, a câștigat la București turneul în 2015), Alize Cornet, Patricia și, de ce nu, Mihaela Buzărnescu. Mihaela ajunge la Cluj după titlul cucerit la dublu la Budapesta și o evoluție bună la Tokyo, unde a ajuns în turul doi.
Ce e important de știut
Acces: spectatorii nevaccinați au acces, conform noilor reglementări. Detalii despre regulile de accces, pe site-ul oficial al turneului. Pentru a permite accesul la turneu și persoanelor nevaccinate, capacitatea locurilor disponibile în tribună a fost redusă cu 25%.
Program: meciurile încep zilnic la ora 11:00, cu excepția ultimelor trei zile.
Bilete: organizatorii anunță că ultimele două zile sunt deja sold-out, dar mai există bilete în celelalte zile.
Tragerea la sorți: are loc sâmbătă și va fi transmisă pe pagina de Facebook a turneului.
IBAN RO51RNCB0079145659320001
Asociația Lideri în Mișcare,
Banca Comercială Română