Tenisul frumos e frumos: Mihaela Buzărnescu pierde într-un meci excelent cu Bianca Andreescu
Treizecizero | 8 februarie 2021A fost un duel între două jucătoare obligate să lipsească bucăți mari de timp în ultimul an și jumătate. Poate și de aceea, îmbrățișarea lor de la final vorbește despre o empatie reciprocă. În tot cazul, Bianca Andreescu și Mihaela Buzărnescu ne-au făcut să uităm că s-au întors pe teren după pauze foarte lungi.
Bianca Andreescu a pus capăt prezenței Mihaelei Buzărnescu la Australian Open, după un meci frumos și foarte echilibrat, decis pe finalul setului decisiv, când favorita 8 a salvat trei mingi de break la rând, înainte să închidă meciul după două ore de joc: 6-2, 4-6, 6-3.
Mihaela a intrat pe tablou ca lucky-loser, după ce a pierdut în calificările jucate luna trecută. Aflată la a treia ei prezență pe tabloul principal la Melbourne, Miki nu a reușit nici acum să depășească primul tur – însă tragerile ei n-au fost tocmai norocoase în Australia: le-a întâlnit pe Caroline Wozniacki, Venus Williams și, acum, pe Bianca Andreescu.
Dacă Bianca e în revenire, Mihaela încearcă propria ei ascensiune spre partea de sus a clasamentului, acolo unde a fost în trecut, înainte de a fi prinsă iar din urmă de accidentări. Anul trecut, Miki a jucat doar două meciuri, ambele pierdute – anul acesta, meciul de azi a fost primul pe un tablou principal. Din acest punct de vedere, confruntarea celor două a plecat de pe poziții oarecum egale: Bianca și Miki, două dintre jucătoarele cu un joc grozav de urmărit între 2018-2019, încearcă acum să recupereze terenul pierdut.
A fost primul meci al Biancăi după o pauză de 15 luni, jucătoarea din Canada lipsind din circuit de la WTA Finals Shenzhen, în toamna lui 2019. Ultimul ei meci de Grand Slam până azi? Finala câștigată la US Open cu Serena Williams în 2019.
Bianca Andreescu și Mihaela Buzărnescu își împărțiseră victoriile în precedentele lor două întâlniri, însă nici măcar match-up-ul nu mai valorează atât de mult în condițiile în care Bianca n-a jucat nici măcar un meci anul trecut, iar Mihaela a jucat vreo două.
La primul ei meci oficial din noiembrie 2019 încoace, Andreescu a intrat în ritmul de joc destul de repede. Cu un bun joc de picioare și o deplasare bună la minge, ea și-a găsit reperele încă din start, iar noi am avut primele schimburi bune încă din primele game-uri, când ambele jucătoare ne-au amintit că nu sunt multe unghiuri pe care să nu le poată lovi.
Iar de lovit, Bianca a lovit în al patrulea game, pe un serviciu pe care Mihaela l-a început perfect, cu 40-0, însă l-a continuat ezitant, dându-i fostei campioane de la US Open șansa accelerărilor simple și eficiente de care este capabilă. După cinci puncte la rând, Bianca a făcut break-ul de 3-1 și s-a grăbit să închidă ușa primului set, în care Miki n-a mai reușit decât un game.
Acest 6-2 ne-a lămurit destul de repede că Biancăi nu-i lipsesc prea multe la startul acestui AO la care am fost avertizați să fim pregătiți pentru multe surprize.
Ei bine, surpriza primului set a fost probabil nivelul peste așteptări al Biancăi Andreescu: ne-a arătat că nu și-a pierdut nici ușurința accelerărilor – acel easy power datdetiming-ul perfect -, nici iscusința mingilor scurte cu care poate oricând, de pe ambele părți, să rupă ritmul.
Dincolo, Miki a căutat să uite repede primul set, și-a luat o pauză de vestiar și a revenit pe teren în căutarea inițiativei. A demonstrat-o în primul ei game de serviciu, câștigat în ofensivă, după câteva unghiuri deschise excelent. A rămas agresivă și în următorul game, când a fost aproape să-și procure prima minge de break, însă Andreescu a găsit două servicii bune consecutive, pentru a rămâne înainte, 2-1.
Și a urmat al patrulea game. Aici își pierduse Miki serviciul în primul set, și tot aici am primit și primul game mai lung al setului secund: două mingi de break a avut Bianca, pe ambele le-a salvat – cu două atacuri foarte bune – Mihaela Buzărnescu.
Cu încrederea câștigată aici, Miki a apăsat mai tare pe minge, a rezistat mai bine în schimburile iuți și plate și a reușit să pună primele întrebări incomode pe serviciul advers. Or răspunsurile Biancăi, parcă mai ezitantă, cu mai multe greșeli neforțate, au bucurat-o: break pentru Mihaela, care a trecut pentru prima dată înainte la 3-2.
Tensiunea care a lipsit în primul set a început să se simtă din plin acum, iar jocul s-a încins serios. Au urmat alte schimburi iuți și razante, de data asta în spatele serviciilor slice ale Mihaelei, schimburi întrerupte brusc de câteva mingi mai rotunde, lovituri cu care ba Miki, ba Bianca au căutat să schimbe ritmul. Dar direcția meciului a rămas neschimbată: șansă de break pentru Andreescu, apoi trei mingi câștigate la rând (și în atac) de Buzărnescu, care și-a confirmat break-ul.
Acum e acum, ne-am spus.
Mihaela a reușit să fure inițiativa stând mai aproape de linia de fund și jucând nu doar mai variat, dar și mai iute. A reușit astfel să-i fure timp unei Bianca Andreescu care-i greu de întrecut când vine vorba de a lua minge devreme.
Apoi, după prima minge ceva mai scurtă, Miki a deschis unghiurile și a plimbat-o pe Bianca mult mai mult decât o făcuse în primul set. Și mult mai mult decât i-ar fi plăcut unei jucătoare care n-a mai jucat un turneu de mai bine de un an.
Iar asta s-a văzut cel mai bine în comparația greșelilor forțate sau neforțate: în vreme ce Miki a greșit din încăpățânarea de-a păstra ea inițiativa (greșeli pozitive, cum li se spune), Bianca a greșit pentru că n-a mai reușit să se așeze bine la minge; a greșit pentru că a fost grăbită, plimbată și dezchilibrată de loviturile diverse ale Mihaelei.
Așa și-a protejat Miki break-ul, ducându-se la 5-3 după un game foarte solid, și tot așa – când cu mingi direct câștigătoare, când cu greșelile pe care le-a forțat în celălalt teren – a reușit ea să închidă setul doi, un 6-4 în care ne-a arătat un nivel foarte bun.
Ce mult s-au schimbat lucrurile față de primul set. Acum a venit rândul Biancăi să schimbe ceva, însă e mai greu să schimbi lucrurile la 1-1, mai ales când atât planul, cât și execuția planului adversarei și-au dovedit din plin eficiența.
Așa că setul decisiv a început ceva mai domol. Mai atentă, însă nu încă relaxată, Bianca și-a făcut primul serviciu; Miki a răspuns cu un hold fără emoții, Bianca a imitat-o pentru 2-1, și așa am ajuns în game-ul al patrulea, acolo unde lucrurile s-au schimbat, într-o direcție sau alta, în primele două seturi.
De data asta, Mihaela a avut grijă ca lucrurile să rămână pe făgașul lor, a evitat, cu o dreaptă în lung de linie, orice complicație, și a egalat la 2.
Liniștea a continuat și pentru următoarele game-uri, închise destul de simplu cu serviciul, de parcă ambele jucătoare au decis să-și păstreze puterile pentru actul final.
Doar că la 3-3, Buzărnescu s-a decis să atace prima. S-a repezit la 40-0 pe serviciul advers, lovind mai apăsat și cu intenții clare, însă Bianca a salvat cele trei mingi de break ca și cum n-au fost, cu winner imediat după serviciu.
Alte două mingi mai târziu, Bianca a făcut 4-3, iar Mihaela a pornit spre bancă conștientă că n-a făcut nimic greșit, însă a pierdut, chiar și așa, o șansă mare de tot.
O șansă care a ajuns să o coste imediat – așa cum se întâmplă adesea pe terenul de tenis. A fost nevoie de cea mai mică ezitare pentru ca Andreescu să preia inițiativa cu ambele mâini și, după două mingi de break salvate de Miki, să facă break-ul pentru 5-3.
Câteva momente mai târziu, Bianca, favorita 8 la AO, a închis de la fileu un meci complicat, care putea să meargă, la fel de bine, și-n direcția cealaltă.
În tot cazul, Bianca Andreescu și Mihaela Buzărnescu ne-au făcut să uităm că s-au întors pe teren după pauze foarte lungi.
Susține jurnalismul 30-0 în noul an
Fă-ți abonament pe un an la 30-0+ ca să susții 30-0 și proiectele noastre și ai acces la conținut exclusiv, dedicat abonaților – plus alte surprize!
Toate încasările sunt investite în menținerea și dezvoltarea produselor jurnalistice premium ale 30-0 și Lead.ro.
Poți să sprijini 30-0 și proiectele noastre și cu o comandă din Shop-ul 30-0.
Susține-ne ca să putem face mai mult conținut valoros și să avem un impact mai mare!
IBAN RO51RNCB0079145659320001
Asociația Lideri în Mișcare,
Banca Comercială Română