Taylor Fritz oprește o serie lungă, devine primul bărbat american într-o finală de Slam din 2009. Sinner vs Fritz pentru titlul masculin la US Open

Radu Marina | 7 septembrie 2024

Taylor Fritz a câștigat duelul american cu Frances Tiafoe, revenind de la 1-2 la seturi, și s-a calificat în finala US Open 2024: 4-6, 7-5, 4-6, 6-4, 6-1. Fritz îl va întâlni în marea finală pe Jannik Sinner.

Jannik Sinner și Taylor Fritz sunt finaliștii ediției din 2024 a US Open după două semifinale foarte echilibrate și fizice pe care le-au câștigat în fața lui Jack Draper, respectiv Frances Tiafoe.

Taylor Fritz a câștigat duelul american cu Frances Tiafoe, întorcând de la 1-2 la seturi, 4-6, 7-5, 4-6, 6-4, 6-1. Liderul mondial l-a învins în trei seturi pe Jack Draper, britanicul prezent prima dată într-o semifinală de Slam, 7-5, 7-6, 6-2.

Fritz, care va reveni în Top 10 cu această performanță, devine astfel primul bărbat american care se califică într-o finală de Slam în circuitul masculin de la Andy Roddick încoace (Wimbledon 2009) și primul la US Open, de asemenea tot Andy Roddick fiind ultimul, în 2006.

Cu Jessica Pegula în finala feminină și cu Taylor Fritz în cea masculină, e prima oară când tenisul american are reprezentanți în ambele finale la New York din 2002, o perioadă neobișnuit de lungă pentru una dintre țările cu cei mai mulți campioni de Slam.

În contextul acestui turneu, calificarea lui Sinner în finală e o confirmare a așteptărilor. Italianul a venit la New York în formă, după trofeul de la Cinncinati; e un Slam pe hard, iar ultimul Slam pe hard a fost câștigat tot de el. Și în plus, Alcaraz și Djokovic au ieșit devreme. În schimb, Taylor Fritz e o mare surpriză. Înainte de acest turneu, Fritz nu trecuse de sferturile de finală într-un Slam în niciuna din cele patru încercări; Taylor își făcuse o imagine de jucător constant, bun, care poate ajunge în fazele superioare, dar nu poate concretiza.

De data asta, Fritz, 26 de ani, a făcut pasul. Deși câștigase fix un singur meci pe hard înainte de US Open, Fritz a făcut un turneu de poveste, gestionând un traseu foarte complicat, deci cu atât mai remarcabil. Americanul a trecut de jucători precum Comesana, Berrettini, Ruud, Zverev și, azi-noapte, de Frances Tiafoe, un alt jucător cu o evoluție grozavă la New York.

În meciul contra lui Tiafoe, Fritz și-a continuat dominația asupra acestui jucător atletic, imprevizibil și care pare că știe să se bucure de tenis mai mult ca oricând.

Fritz l-a învins pe bunul său prieten a șaptea oară din opt întâlniri, într-un duel lung, de cinci seturi, cu multe puncte și momente bune, într-o semifinală 100% americană, clasică, venită după aproape 20 de ani de așteptare; a fost prima semifinală între doi jucători din SUA la US Open din 2005 încoace.

N-a fost, însă, prea simplu. Tiafoe a părut multă vreme jucătorul mai bun, care dictează tonul. “M-a copleșit de pe baseline”, a admis și Fritz. “Mi-am zis doar să stau acolo și să lupt”. La 2-1 la seturi, Frances părea într-o poziție bună să intre în prelungirile setului 4 și să forțeze victoria; el a avut 40-15 pe serviciu la 4-5, dar a cedat următoarele patru puncte – și setul odată cu ele – cu una din acele serii de erori care tind să apară în jocul lui de nicăieri, și care l-au tras în jos și în trecut. În decisiv nu a mai contat, iar Frances se oprește a doua oară în carieră în semifinale la US Open, la doi ani de la acea victorie grozavă cu Rafa Nadal, urmată de acel thriller pierdut în cinci seturi cu Carlos Alcaraz.

Adversarul din finală va fi, așadar, Jannik Sinner, cel care a trecut printr-un meci foarte greu – deși poate scorul nu o arată – cu Jack Draper. În special în primele două seturi, meciul acesta a fost extrem de intens din punct de vedere fizic, și ambii jucători au acuzat probleme fizice. Draper a terminat meciul pur și simplu epuizat, iar Sinner cu o mare sperietură, după ce a căzut și a părut că s-a accidentat destul de grav la încheietura mâinii. La finalul meciului Sinner a părut marcat de accidentare, nu a dat prea multe detalii despre cum se simte și speră să fie ok pentru finală.

A doua calificare într-o finală de Slam pentru Jannik vine într-un context diferit de prima. La prima, acest rezultat a fost îmbrățișat de toată lumea. Acum, zgomotul de fond care vine din afară e diferit, vocile sunt și ele diferite – și vor continua să fie pentru o perioadă mai îndelungată.

Dacă am putea lua un lucru pozitiv din toată această poveste a lui Sinner și cazul de dopaj care a ieșit la suprafață înainte de US Open, acela ar fi modul în care a reacționat presiunii de la primul meci și până acum; nu i-a fost ușor, au fost momente în care a părut că toată această situație îl sufocă, dar treptat s-a ridicat și a confirmat cu a doua lui finală de Grand Slam, după cea de la Australian Open.

Odată cu acest rezultat, Sinner are șansa să încheie sezonul exact așa cum l-a început, cu un titlu de Slam. De asemenea, italianul devine primul jucător născut după 1990 care se califică în (cel puțin) semifinalele tuturor celor patru turnee de Grand Slam. El este și primul bărbat italian care joacă o finală la US Open; la feminin au mai jucat Flavia Pennetta și Roberta Vinci.

Fritz și Sinner vor fi față în față pentru a treia oară. Până acum, cei doi și-au împărțit victoriile, cel mai recent meci fiind câștigat de Sinner, în 2023.

Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi