Suspecții obișnuiți atacă iar titlul la Melbourne, în frunte cu Djokovic și Federer, fiecare cu câte 6 titluri. O privire pe tabloul masculin
Camelia Butuligă | 10 ianuarie 2019În sferturile de finală ale turneului de la Sydney, unul din clasicii mei minori favoriți, Gilles Simon, l-a învins pe australianul Millman după un meci monstruos și superb: 7-5, 3-6, 7-6 (3). În timp ce scriu aceste rânduri, este transmisă înregistrarea meciului unui alt veteran cu joc plăcut ochiului, italianul Seppi, care îl va trece […]
În sferturile de finală ale turneului de la Sydney, unul din clasicii mei minori favoriți, Gilles Simon, l-a învins pe australianul Millman după un meci monstruos și superb: 7-5, 3-6, 7-6 (3). În timp ce scriu aceste rânduri, este transmisă înregistrarea meciului unui alt veteran cu joc plăcut ochiului, italianul Seppi, care îl va trece pe junele Tsitsipas prin furcile caudine, după cum îi este obiceiul în fiecare an în Australia, învingându-l tot în trei seturi.
Nu, nu e nevoie să verificați titlul articolului, sunteți unde trebuie: la previewul tabloului masculin de la Australian Open. Doar că urmărindu-i pe Simon și pe Seppi, jucătorii de la ale căror prime vremuri de glorie a trecut cam un deceniu, am devenit nostalgică după vremurile când mă uitam la tenis doar pentru tenis. Fără anxietăți și speranțe și enervări, fără alte treburi dincolo de dorința de a vedea un spectacol de calitate. Eh, ce vremuri simple și inocente.
Regăsesc relaxarea acelor vremuri când mă uit la ATP, cu detașarea amuzată a omului care se bucură doar de spectacolul uman și tenisistic. Așadar, a face previewul tabloului masculin este aproape terapeutic după zguduirile provocate de cel feminin de dimineață. Să vedem, deci, cum i-au așezat zeii (sau organizatorii, lol) pe combatanți pe câmpul de bătălie.
Să începem metodic, de la coadă. Sfertul ultim, al lui Rafa poate fi supranumit „al răniților, veteranilor și ieșiților din formă”. Aici va fi o pâine de mâncat pentru cine va ști să profite. Dar cine? Tinerii Tiafoe, Edmund sau De Minaur? Kyle a picat în primul tur cu Berdych, în revenire după accidentare. Kevin Anderson, care tronează în capul sfertului, poate face treabă bună aici. Seppi îi va face zile fripte in primul tur favoritului 31, Johnson (meciul ăsta are 5 seturi scrise pe el). Cum e Grigor Dimitrov favorit 20? N-a mai făcut ceva notabil de o veșnicie. Joacă în primul tur cu Tipsarevic, another blast from the past. Alt meci la care nu mă voi uita: Isner – Opelka. Primul are 2.08, al doilea 2.13, vă dați seama ce raliuri fascinante se vor juca.
Dacă este să aleg o extremă, îi aleg fără ezitare pe scunzi: unul dintre jucătorii mei preferați este argentinianul Schwartzman, care are 1.70 și este și el prezent în acest sfert. Lângă el, alt cap de serie tânăr, cu un joc și deplasare spectaculoase, australianul De Minaur.
În marginea de jos, favoritul doi, Rafa Nadal, asupra căruia planează doar incertitudini. Rafa s-a retras de la Brisbane pentru a se proteja fizic în vederea AO: vine după o pauză lungă și rămâne de văzut cum va evolua în Slamul cel mai dificil pentru el din punct de vedere fizic.
În sfertul al treilea, lucrurile sunt oleacă mai animate. Îl regăsim aici pe jupân Federer, care a pus iar ochii pe trofeul la care s-a abonat în ultimii doi ani. Roger se declară odihnit, sănătos, iar la Hopman Cup jocul său a arătat vioi și eficient. Să vedem cine i se va pune în cale și câtă energie îi va lua să treacă de ei. Elvețianul deschide cu Istomin și până în optimi, unde îl așteaptă Tsitsipas, nu prea văd vreun obstacol alarmant. În plus, în această optime sunt nu mai puțin de cinci calificați (hmmm, suspect, nu?). În optimea de sus îi avem capi pe Cilic, Verdasco, Bautista și Cilic, iar printre ei presărați Tomic, Rublev, Millman și Andy Murray. Ultimul, aflat într-o formă fizică incertă, l-a tras pe Bautista-Agut (22), care l-a învins mai deunăzi pe chiar Djokovic într-un meci de pomină, în drum spre titlul la Doha. Cu toate astea, n-am observat nicio voce britanică indignată care să pună la îndoială corectitudinea tragerii! Naivii.
Îmi place sfertul doi. E plin de tineret (Zverev, Chung, Coric, Pouille, Krajinovic, Popyrin) și, în plus, mană cerească pentru noi, amatorii de conspirații: îi avem înghesuiți unul lângă celălalt pe Stan Wawrinka, Ernest Gulbis, Nick Kyrgios și Milos Raonic! Deși australienii ăștia ar trebuie să mai lucreze la blaturi, că nu se pricep. L-au pus pe Nick al lor cu Raonic (16) în loc să îl pună cu Gulbis, sau, haha, cu Wawrinka. Slab, slab, foarte slab. Ce meciuri ar fi ieșit! Totuși, ne mulțumim și cu aceste combinații: chiar dacă lipsit de țâfnă, tenisul va fi bombastic, în toate sensurile cuvântului. Alt meci recomandat în primul tur, pentru bătălia reverelor: Thiem-Paire.
Iată-ne ajunși la început, unde tronează în capul listei favoritul principal (și pe hârtie și pe teren, după părerea mea): Novak Djokovic. Lângă el, un amestec de nume interesante, chiar dacă nu suficient de periculoase: Tsonga posibil în turul doi, Shapovalov, în trei, Goffin/Medvedev, în optimi. Jucători interesanți, cu stiluri diferite, care îi pot pune lui Novak probleme diferite. În optimea cealaltă, capii sunt Fognini, Carreno-Busta, Kohlschreiber și Nishikori. Primul și ultimul ar putea să-i facă ceva zile fripte lui Novak. Cu sfertul lui Djokovic e o chestiune de cum vor evolua tabloul și adversarii lui în ziua respectivă.
Teoretic, poate să fie uzat înainte să ajungă în semifinale dacă nimerește vreo doi jucători nucă tare care vor juca tenisul vieții în ziua respectivă. În același timp, Djokovic poate intra în modul terminator, trecând prin ei ca prin brânză. Suntem în acea parte a carierei sale în care ambele sunt la fel de valabile.
Grosso modo, cei doi jucători care par să aibă cele mai mari șanse la trofeu sunt Djokovic și Federer, și nu se pot întâlni decât în finală. Coincidență? Întâmplare?? Nu cred!
*Atenție! Pe parcursul acestui articol, autoarea a folosit în repetate rânduri hiperbola, ironia și sarcasmul. A se citi cu atenție înainte de a porni la luptă în comentarii.
***
Noutăți de 2019 în Shop-ul 30-0!
Începe puternic anul de Slamuri cu un tote bag la modă pe tot parcursul lui!
Modelul „Grand Slam Life” e inspirat de viața fanului de tenis, organizată în jurul celor patru mari turnee de Grand Slam. Ne începem anul cu nopțile trăite pe ora de Melbourne, ne trăim primăvara fremătând pe zgura de la Paris, ne organizăm vara în jurul tenisului pe iarba de la Londra și ne începem toamna cu gândul la New York. Ne facem vacanțele și programul în funcție de ele, le iubim și le purtăm peste tot.
Tote bag-ul 30-0 „Grand Slam Life” are un design diferit pe fiecare față. Vine în trei culori, alb, negru și albastru.
Profită cât e cald, mai pe șleau, cât e prețul promoțional 😉
Aici e celălalt model de tote bag, „Port tenisul mai departe”
IBAN RO51RNCB0079145659320001
Asociația Lideri în Mișcare,
Banca Comercială Română