Surprize de proporții, examene luate și un pic de circ: esențialul zilei a patra la Australian Open
Camelia Butuligă | 20 ianuarie 2017Gata și turul doi și am avut în sfârșit azi tradiționala zi a surprizelor din prima săptămână a unui Slam. S-a lăsat un pic așteptată, dar a suplinit prin magnitudine.
Surprizele
Denis Istomin îl elimină pe Novak Djokovic
Internetul a făcut mare caz de această eliminare în cinci seturi. Turul doi la un Slam este extrem de puțin pentru Djokovic, mai ales ținând cont că nu mai pierduse de atâta amar de timp (2008) în această fază. Și să pierzi contra unui wild card care avea o singură victorie în carieră la un jucător de top 10, David Ferrer? Șoc și groază! Dar este, oare, așa mare surpriza? Istomin este pe 112 acum, însă a fost clasat pe locul 33 și nu s-a născut ieri. Are, de asemenea, un joc care se pretează la suprafețele rapide. Nu în ultimul rând, Djokovic nu mai este de ceva vreme în apele lui pe terenul de tenis. Becker, pe care Novak l-a pus pe liber în intersezon, i-a caracterizat atitudinea de azi de pe teren ca ”suspect de apatică”. Tot Becker a spus că Novak pur și simplu nu s-a antrenat suficient în offseason. Oricum nu-l vedeam câștigător în Australia anul ăsta: dacă nu era Istomin acum, ar fi fost alticineva mai încolo. La conferință Novak a fost senin și deloc înnegurat, ceea ce mi se pare la fel de interesant ca rezultatul în sine. Deși spune că și-a regăsit foamea de competiție și pofta de tenis, realitatea nu prea susține spusele lui. Djokovic poate să-și ia o pauză măricică în următoarea perioadă, dar până la urmă tot va trebui să revină pe teren. Și când va reveni, va trebui să câștige. Cumva, atâta timp cât va juca, nu va putea scăpa din această paradigmă. Dacă nu-și va regăsi cheful de tenis până la următorul mare turneu la care va participa? Dacă nu și-l va mai regăsi deloc?
Q: What do you take from that match?
ND: „I take my bags and I go home.”
— Michael Beattie (@michaeljbeattie) January 19, 2017
#Djokovic press conference „he was better” #AusOpen pic.twitter.com/PRULPn33TY
— #AusOpen (@AustralianOpen) January 19, 2017
Djoković: „Talk of records moves me less & less and I don't pay attention to speculation. I don't want to be a prisoner of those things.” https://t.co/mtXqbIJq6o
— Ana Mitrić (@ana_mitric) January 19, 2017
Rafa: 'Probably… Denis played a great match & Novak didn't play his best. When this combination happens, you are in trouble, no?'#AusOpen
— Ravi Ubha (@raviubha) January 19, 2017
Lucic-Baroni o elimină pe Radwanska
”Știu că am jocul necesar pentru a face probleme oricui, dar întrebarea este: pot să joc așa șapte zile pe săptămână?” a rezumat Lucic-Baroni problema pe care o au toate jucătoarele de tenis și mai ales cele cu un stil de joc agresiv. Riscul pe care și-l asumă este foarte mare, iar diferența între o victorie categorică, precum cea de azi contra Agăi, și o înfrângere cu zeci de neforțate este foarte mică. ”Am vrut să joc, dar tot ce venea spre mine venea cu putere maximă. Nu am avut ce să fac”, a declarat sec Aga, care a încercat să-și țeasă scurtele și loburile, dar nu a putut să pună racheta pe minge suficient de des. Radwanska va ieși din Top 5 pentru prima dată după 65 de săptămâni consecutive.
Mirjiana va juca în turul trei cu autoarea altei surprize mai mici: grecoaica de 21 de ani Maria Sakkari, care a eliminat-o după un meci epuizant pe Alize Cornet. Vă dați seama ce schimburi s-au jucat dacă un set de 6-1 a avut 51 de minute. Sakkari are un joc dinamic și fără slăbiciuni evidente, se mișcă foarte bine și pare a fi genul luptătoare. Acum este abia intrată în top 100; de urmărit.
“I came out there to win the match. I wasn’t there to look around. I’m way too old and been around way too long to just gain experience.”
— WTA Insider (@WTA_insider) January 19, 2017
You won’t find anyone more excited about making the third round than Maria Sakkari. Couldn’t stop smiling. She can’t believe it. #AusOpen
— WTA Insider (@WTA_insider) January 19, 2017
Examene luate
Serena e testată de Safarova, dar trece datorită serviciului
Serviciul a fost elementul care a făcut diferența între ele: în momentele cruciale, Serena a produs ași și nereturnabile, iar Safarova duble greșeli. Scorul pare simplu, dar Serena nu mi s-a părut prea serenă pe teren, mai ales că au fost schimburi în care era cam copleșită. Deplasarea rămâne în continuare punctul ei vulnerabil. Dacă se va găsi cineva care să servească decent, să stea bine pe baseline și Serena va avea nenorocul să nu mai poată să fie scoasă din bucluc de serviciu, vom mai avea încă o megasurpriză pe tablou. Dar cine, cine?
Safarova: “She served amazing, didn’t give me chances to turn the match. I think I played really well, unfortunately Serena played…Serena.”
— WTA Insider (@WTA_insider) January 19, 2017
Promovați cu brio
Konta a trecut surprinzător de ușor de Osaka; Karolina Pliskova, Wozniacki, Makarova, Vesnina, Strycova, Ostapenko au valsat pe lângă adversare. La băieți Goffin, Gasquet, Karlovic, Bautista-Agut, Kohlschreiber și Nadal și-au economisit și ei resursele.
Strycova: “I still feel I have something to prove to myself, to be better. To enjoy the game in a way that it hurts.”
Love that. #AusOpen
— WTA Insider (@WTA_insider) January 19, 2017
Promovați, dar cu emoții
Cibulkova s-a chinuit un pic contra lui Hsieh (10-8 în tiebreak în setul doi); Thiem s-a încălzit mai greu contra australianului Thompson și a avut nevoie de patru seturi, Dimitrov, la fel cu Chung. Gavrilova a avut nevoie de trei seturi contra lui Konjuh, Garcia la fel contra lui Dodin.
Zverev-Tiafoe
E mai puțin de un an diferență între vârstele lor, dar ca joc îi desparte un ocean și la propriu, și la figurat. Zverev pare cu atât mai impresionant când este pus față în față cu colegi de generație, pe care îi surclasează la mai toate capitolele, ca pe Tiafoe. Nimic mai descurajant decât să încerci din răsputeri și nici măcar să nu te apropii. Cel mai impresionant la jocul lui Zverev este pentru mine deplasarea și anticiparea, absolut uluitoare pentru un tip care măsoară aproape doi metri. Sascha ar trebui să se roage să nu mai crească și să nu se îngrașe: așa cum e acum, are toate avantajele înalților și slabilor, fără nici unul dintre dezavantaje. Să vedem cu Rafa, într-unul dintre cele mai tari meciuri ale turului următor, câte seturi îi ia. Pentru că o să-i ia.
#Zverev pic.twitter.com/YDmAd9qDqf
— doublefault28 (@doublefault28) January 19, 2017
#Tiafoe pic.twitter.com/v2jdX7GuNh
— doublefault28 (@doublefault28) January 19, 2017
Circul a sosit în oraș: Monfils – Dolgopolov la matineu, Paire – Fognini seara
Ce poate fi mai distractiv decât meciurile de mai sus? Poate un dublu între cei patru. La Monf este om serios, dar nici chiar așa de serios încât să câștige în trei seturi și să se abțină de la a lovi măcar un tweener. Dolgopolov nu a părut să-l amenințe cu adevărat, deși a câștigat un set și a asaltat fileul cu îndârjire, singura lui șansă contra defensivei unduioase și nesfârșite a fracezului. În spectacolul de seară, lucrurile au fost mai încinse, alternanța seturilor păstrând suspansul ridicat pentru spectatori. A fost nevoie de decisiv, a fost nevoie de galerie gălăgioasă, de stropșiri, mers țanțos și brațe aruncate în sus, pe scurt, coregrafia de bază în meciurile dintre un francez și un italian săriți de pe fix. Tenisul a fost mesmerizant, cu veniri dese la fileu și puncte întinse artistic pe tot terenul. A biruit Paire, pentru că și-a dorit mai mult victoria. Și poate și datorită bărbii.
.@VinceLec8 #Fognini #Paire pic.twitter.com/5izFfcRCbU
— doublefault28 (@doublefault28) January 19, 2017
#Fognini pic.twitter.com/6rKtsQ2BmV
— doublefault28 (@doublefault28) January 19, 2017
#Fognini pic.twitter.com/ZQu1AEzJyn
— doublefault28 (@doublefault28) January 19, 2017
Ce e azi
În primul rând, ploaie, vânt și vreme destul de rece (nu mai mult de 19 grade), ceea ce înseamnă că prima parte a zilei e sub semnul întrebării pe terenurile mici. Sorana Cîrstea joacă pentru optimi cu Alison Riske, dar meciul lor e pus al patrulea pe Show Court 2, deci dacă ploaia va fi serioasă, există o mică posibilitate să se întârzie.
Pe Rod Laver, programul începe cu Bouchard – Vandeweghe, urmat de Kerber (vs Kristina Pliskova), Wawrinka (Troicki), iar în sesiunea de seară, Barty – Barthel și Federer – Berdych. Meciul are o miză aparte pentru Roger, care riscă să iasă din Top 30 în cazul unei înfrângeri.
Florin Mergea și Dom Inglot au meci tare cu Benneteau/Chardy, iar Tecău/Rojer îi întâlnesc pe olandezii Koolhof/Middelkoop. Ambele meciuri sunt de la 2:00, ora Ro.
IBAN RO51RNCB0079145659320001
Asociația Lideri în Mișcare,
Banca Comercială Română