Sorana: „Terenul de tenis e tabla, iar tu trebuie să faci mutările. Îmi place această mentalitate, mă face fericită să câștig meciurile cu planul tactic”
Adrian Țoca | 22 ianuarie 2022Sorana Cîrstea: „Sunt multe meciuri în care devine totul mental, ca un joc de șah, iar terenul practic este tabla, iar tu trebuie să faci mutările.”
În jurul orei 1 dimineața la Melbourne, Sorana a ajuns să închidă ziua în sala principală de conferințe de presă de la Australian Open. A vorbit despre „jocul de șah”, așa cum a descris meciul câștigat cu Anastasia Pavlyuchenkova, care a adus-o pentru a patra oară în carieră în săptămâna a doua a unui Grand Slam (a doua oară în Australia).
„Întâi de toate sunt fericită cu rezultatul, dar și cu jocul meu, mai ales în primul și al treilea set. O știu pe Nastya bine și cum am spus și pe teren, cred că pe teren a fost un pic de joc de șah. A trebuit să găsim o cale, pentru că ne știm jocul una alteia și trebuia să ne găsim acel punct slab. Cred că am reușit asta fiind agresivă în primul și în al treilea set. Ea a jucat foarte bine în setul al doilea și m-a dominat în multe puncte de vedere. Foarte fericită că am putut câștiga.”
Sorana simte că a încheiat meciul chiar mai bine decât l-a început:
„Cred eu că am început destul de solid meciul, destul de agresiv cu returul. Serviciul de asemenea mi-a mers destul de bine. Și am controlat jocul și am urmat planul foarte bine în primul set. În al doilea set mi-a făcut un break destul de repede și s-a dus la 3-0, cred că acolo a prins puțină încredere și a apăsat pe accelerație. Totuși, e o jucătoare de Top 15, cu multă experiență, s-a aflat de foarte multe ori în această poziție. Și era normal să lupte până la capăt, să încerce să găsească soluții. Cred eu că în setul doi m-am retras puțin. La pauză am încercat să șterg cu buretele acel set, să-mi aduc aminte de planul avut în primul set, să încerc să intru în teren, să joc mai multe unghiuri și cred că am terminat mai bine decât am început meciul.”
Iar referința la șah a explicat-o prin faptul că ea și jucătoarea din Rusia se știu foarte bine și și-au căutat una alteia punctul vulnerabil. E ceva ce Sorana spune că îi place foarte mult să facă în acest moment:
„Ne cunoaștem de când aveam 14 ani, ne știm jocul destul de bine, am jucat de câteva ori. Normal, la nivelul ăsta cam știi fiecare ce joacă. Și atunci normal că atunci intervine acel joc de șah în care încerci să găsești punctul slab, punctul vulnerabil, să vezi și ziua în care este, pentru că la nivelul acesta vorbim de lucruri foarte, foarte mici, care nu se văd din afară.
Dar da, sunt multe meciuri în care devine totul mental, ca un joc de șah, iar terenul practic este tabla, iar tu trebuie să faci mutările. Îmi place foarte mult această mentalitate, iar mental este un challenge pentru mine și sunt fericită când reușesc să câștig aceste meciuri cu planul tactic.”
Am întrebat-o dacă, apropo de această bătălie mentală, momentul cheie a fost abilitatea ei de a se reseta la timp după setul al doilea.
„Da, clar. După setul doi, când m-am așezat pe bancă am spus ok, în momentul acesta șterg cu buretele, setul doi nu s-a întâmplat. Intru și îmi văd de joc așa cum mi-am văzut în primul set. Am încercat să fiu din nou agresivă, să încep punctul agresiv, să fiu cea care dictează.
Se știe, nu e niciun secret, că în momentul în care am controlul joc mult mai bine. Sunt o jucătoare agresivă și asta e linia mea în care îmi doresc să joc. Dar dar a fost un meci per total bun. Un pic în setul doi am avut câteva game-uri în care m-am retras puțin, am fost pe călcâie, iar ea imediat a simțit oportunitatea, a intrat pe teren și a venit peste mine.
Mă bucură această victorie și mai ales că am avut momente de joc bun, asta e și mai îmbucurător”, a spus Sorana, care se pregătește acum de o întâlnire în premieră cu Iga Swiatek în optimile de finală. Ce a spus despre acest meci, plus alte declarații, în partea a doua a articolului.
IBAN RO51RNCB0079145659320001
Asociația Lideri în Mișcare,
Banca Comercială Română