Sorana Cîrstea vs. Iga Swiatek, preview | Sorana caută al doilea ei sfert de Slam în fața unei jucătoare de elită
Radu Marina | 23 ianuarie 2022Sorana va avea de înfruntat un stil de joc complex și ușor atipic față de ce a întâlnit zilele astea la Melbourne. Swiatek e și despre forță – și aici Sorana s-ar putea să aibă un avantaj, fiind capabilă să domine prin forță multe schimburi – dar nu asta o face atât de periculoasă.
Sorana Cîrstea și Iga Swiatek se vor afla mâine pentru prima dată față în față, într-un meci în care vor încerca să mai depășească câte o barieră în cariera lor. Sorana ar putea obține a doua ei calificare într-un sfert de finală de Grand Slam, după cel reușit în 2009, la Roland-Garros. Dincolo, Iga Swiatek ar putea bifa cel mai bun rezultat al ei la Australian Open.
Sorana și Iga se află în puncte diferite ale carierelor, ale experienței în sine și al valorii. Iga e campioană de Grand Slam, dar Sorana e de mult mai mulți ani în circuitul WTA. Sorana și-a găsit în sfârșit plăcerea de a juca tenis, bucuria și liniștea de a fi, pur și simplu, pe teren. Iar Iga e într-un proces continuu în care trebuie să confirme așteptările tuturor, să învețe din experiențe noi și să se obișnuiască cu acest statut de campioană de Grand Slam, de jucătoare de top 10 care e vânată de toată lumea.
Tocmai din aceste motive, meciul se anunță unul tare interesant și nu atât de simplu de apucat. Dacă combinăm toate elementele de mai sus, între cele două nu e un dezechilibru chiar atât de mare, iar meciul e deschis oricărui rezultat. Da, Swiatek e favorită fără dubii și are jocul să câștige această partidă. Dar, de multe ori, cum bine spunea și Sorana, nu totul e despre tenis, rever și forehand.
Sunt meciuri care se pot câștiga sau pierde în feluri diferite: când reziști mai bine presiunii, când ai câștigat în momentul potrivit un punct important care schimbă dinamică setului, când pur și simplu nu te afli în cea mai bună zi și oricâte eforturi ai face, nu îți iese nimic.
Presiunea acestui meci se află pe umerii polonezei. Ea e favorită, ea e jucătoarea care își dorește să confirme acest statut. La Sorana lucrurile sunt un pic diferite, pentru că ea e vânătorul – și am văzut la această ediție, când a eliminat deja doi capi de serie, că se simte bine din această poziție a jucătoarei care joacă liber, fără niciun stres, și rămâne calmă indiferent de cum arată scorul.
„Nu o cunosc foarte bine pe Iga. Însă știu că este în formă, că joacă bine. E o jucătoare tânără, cu foarte mult potențial, deja câștigătoare de Grand Slam. Normal va fi un meci dificil, mai ales că dacă ești în turul IV înseamnă că joci bine, că ești în formă, că ți-ai câștigat dreptul să fii acolo. Voi face planul mâine cu antrenorul, iar la meci voi încerca din nou. Până la urmă, indiferent cine e de partea cealaltă a terenului eu trebuie să-mi văd de jocul meu” – Sorana Cîrstea. (Mai multe declarații, aici)
Sorana va avea de înfruntat un stil de joc complex și ușor atipic față de ce a întâlnit zilele astea la Melbourne. Swiatek e și despre forță – și aici Sorana s-ar putea să aibă un avantaj, fiind capabilă să domine prin forță multe schimburi – dar nu asta o face atât de periculoasă. Ci capacitatea de a accelera, de a se apăra și claritatea cu care atacă. Poloneză e capabilă să schimbe planurile de joc, să joace inteligent și să construiască răbdător. Însă ceea ce derutează cel mai tare la ea e acel echilibru pe care-l găsește de multe ori în apărare și atac: atacă virulent în lung de linie (în special), se apără cu slice-uri, își recâștigă poziția în teren și apoi se năpustește peste adversară.
Ideal pentru Sorana ar fi să o țină cât mai des în apărare și să îi ofere cât mai puține ocazii și spații pentru a ataca. În general, Iga se încarcă în momentul în care domină și devine foarte vulnerabilă când e ținută sub presiune. Nu întâmplător, anul trecut a pierdut mai des în fața jucătoarelor mult mai agresive decât ea (Alexandrova, Sabalenka de două ori, Muguruza, Ostapenko). De asemenea, i-a fost greu să găsească soluții în fața jucătoarelor mai creative decât ea (Ons Jabeur, Ash Barty).
În cazul de față, jocul Soranei nu e neapărat despre creativitate. E despre forță, despre a impune ritmul și a conduce schimburile de mingi. Iar dacă Sorana va putea găsi acea măsură potrivită a loviturilor, dar fără a-și pierde din acuratețea și forța loviturilor, atunci meciul se joacă și șansele vor veni.
IBAN RO51RNCB0079145659320001
Asociația Lideri în Mișcare,
Banca Comercială Română