Sorana Cîrstea pierde într-un meci dramatic cu Muchova, după trei mingi de meci ratate. Dar acest turneu trebuie să fie foarte încurajator pentru ea
Radu Marina | 5 septembrie 2020Pe cât de dureroasă e această înfrângere, pe atât de realiști trebuie să rămânem: Sorana a arătat cu totul altceva la acest turneu și, dacă va menține acest curs, lucruri bune o așteaptă în viitorul apropiat. E important însă, în primă fază, să depășească acest moment greu cât mai repede.
Într-o nouă evoluție remarcabilă, Sorana Cîrstea a pierdut la cea mai mică dintre diferențe cu cehoaica Karolina Muchova în turul al treilea la US Open, 6-3, 2-6, 7-6 (7). Sorana a avut trei mingi de meci în tiebreak-ul decisivului, dar n-are multe să-și reproșeze despre acele momente: afară poate de prima dintre cele trei MP, meritul e al cehoaicei, care le-a salvat asumându-și riscurile.
*
Până la 3-3 în primul set, Sorana a fost ținută pe linia de plutire de serviciu. Serviciul a pus-o în situații avantajoase și tot serviciul i-a permis să rămână în față. Însă cu toate astea, la jocul din teren a părut ușor surprinsă de stilul cehoaicei: nu și-a ajustat suficient loviturile și poziționarea în teren pentru acele mingi joase care vin dinspre Muchova. Iar când serviciul n-a mai fost de partea ei, a pierdut puncte și game-uri prețioase.
Prima minge de break a meciului a venit la 3-3 și a fost a Karolinei Muchova, după un passing ratat al Soranei, fructificat în cele din urmă tot urmare a unei erori produse de Sorana, de data asta cu forehandul. De aici au urmat trei game-uri consecutive pentru cehoaică, dintre care ultimul câștigat după trei duble greșeli ale Soranei.
Având în vedere stilul variat și foarte imprevizibil al Muchovei, cu accelerări surprinzătoare, servicii-voleu, cu veniri la fileu dese și ruperi de ritm, nu e deloc ușor să joci împotriva ei. Și asta pentru că nu are niște vulnerabilități evidente: face multe lucruri bune în același timp, la intervale scurte de timp și mereu are cele mai bune răspunsuri, fie că e în defensivă, în interiorul terenului, la fileu sau în atac.
Într-un singur schimb de mingi, Muchova trece rapid de la un slice agresiv și jos la o lovitură plată, care trece pe lângă adversară fără a avea reacție. De la un forehand încărcat de top-spin la o scurtă bine mascată. Sau de la un retur aspru la o venire la fileu, neanunțată de nimic. E plină de surprize, iar dacă nu reușești să o pui sub presiune de la primele lovituri, de preferat de la retur, ajunge să te sufoce. Asta fac cam toate aceste jucătoare versatile, cu suficiente arme la dispoziție, în stilul Karolinei: dacă le dai timp și le lași să construiască, se desfășoară în voie, te toacă mărunt și fără multă milă.
Dar, cu toate astea, nu sunt de neînvins. Dacă le pui sub presiune de la primele mingi și returul e suficient de puternic pentru a prelua controlul în punct, tot jocul ăsta variat și extrem de spectaculos ajunge să se destrame. Cu cât lovești mai tare, cu atât e mai dificil pentru oponentă să varieze. Cu cât ești mai agresiv, cu atât e mai complicat pentru adversară să schimbe traiectorii, efecte și înălțimi. Cu cât ești mai incisiv, cu atât presiunea crește și devine aproape imposibil să mai poată avea aceeași eficiență la acele lovituri pretențioase, reușite de cele mai multe ori urmare a unui braț relaxat.
Când Sorana a schimbat tactica și a adus în setul doi o agresivitate mult sporită (începând de la retur) și o viteză de execuție superioară, Muchova n-a mai putut construi nimic și nu s-a mai putut baza pe nimic. A trebuit să accepte că e dominată și să spere că, la un moment dat, furtuna va trece.
Timp de un set, furtuna n-a trecut iar după primele patru game-uri, toate pierdute, în dreptul ei erau zero lovituri direct câștigătoare. Ca apoi, după alte câteva minute, să piardă clar un set în care Sorana a jucat atât de limpede, repede și în viteză încât n-a avut nici timp pentru a-și pune în funcțiune creativitatea, dar nici spațiu de manevră, pentru a putea încerca măcar să reintre în set.
După un set câștigat atât de clar de Sori, setul decisiv punea pe masă câteva întrebări: (1) cum va răspunde Muchova, pentru că era de așteptat că nu va ceda ușor? și (2) cât va rezista agresivitatea atât de sigură a Soranei, dat fiind faptul că primise confirmarea în setul doi că asta e soluția contra cehoaicei și că asta i-ar putea aduce victoria.
Prima întrebare și-a primit răspunsul în primele două game-uri ale setului decisiv: Muchova a început făcând câteva servicii-voleu, a lovit mult mai agresiv și a încercat să fie ea jucătoare care deține controlul. O vreme, această schimbare încercată de Muchova s-a dovedit a fi inspirată: a început decisivul cu un hold și a ajuns la 40-0 pe serviciul imediat următor al Soranei.
Aici este momentul în care am primit răspunsul celei de-a doua întrebări: cu aceleași lovituri fulgerătoare și aceeași agresivitate copleșitoare, dar totuși bine dozată, Sorana a salvat cele trei mingi de break, și, cu cinci puncte la rând, a egalat la 1. Ba chiar tenisul ei a crescut în intensitate și a rămas la fel de compact precum a fost în setul doi. După ce a depășit cu bine un moment greu, Sori a obținut ea break-ul, a ajuns la 4-2 și apoi la 5-3, având chiar șansa de a servi pentru meci la 5-4.
Nu a reușit să închidă însă, prinsă din urmă de o Muchova mai vioaie, chiar mai agresivă decât de obicei, dar și pentru că la 40-40 a ratat acel punct din preajma fileului cu terenul aproape liber, punct care i-ar fi adus o minge de meci. În loc de asta, Sorana s-a văzut ajunsă în situația de a servi pentru a rămâne în meci, la 5-6. De data asta a răspuns acestei provocări în mod exemplar, ieșind cu niște puncte foarte bune de la 15-30 – un passing de zile mari și, mai apoi, o contrascurtă executată în ultima miime de secundă posibilă – și a dus setul decisiv în tiebreak. Un tiebreak de-a dreptul dramatic, încheiat în cel mai trist mod cu putință: Sorana s-a distanțat rapid la 4-0 și, mai apoi la 6-3, deci trei mingi consecutive de meci – toate anulate (una cu un ajutor din partea Soranei, două grație curajului cehoaicei) de Muchova, care odată ce a egalat și preluat conducerea n-a mai scăpat meciul din mână.
După una dintre cele mai frumoase victorii ale carierei, cea cu Konta, a venit una dintre cele mai dezamăgitoare înfrângeri ale carierei Soranei. E atât de dezamăgitoare pentru că a fost atât de aproape de victorie, pentru că a avut atâtea șanse de a o obține, pentru că s-a adaptat atât de repede stilului adversarei. Și, peste toate, pentru că a jucat atât de bine. A jucat având o viziune și o claritate pentru care ar fi meritat să câștige.
Dacă ar fi să reducem totul la scor și la deznodământul acestei întâlniri, e teribil de frustrant, desigur. E de-a dreptul dureros. Doar că, în tenis, nu totul se limitează la moment. Din fericire sau din păcate. Parcursul avut de Sorana la New York e mai mult decât încurajator. Dovadă sunt reacțiile avute în momentele dificile și evoluțiile din aceste trei meciuri, unde a arătat multă, foarte multă calitate. Ea trebuie să construiască pe acest parcurs, pe acest progres, și să nu uite de ceea ce spunea înainte de meci. Să aibă încredere mai departe în proces.
Se putea mai bine, firește. Ar fi putut fructifica o minge de meci din cele trei și acum n-am mai fi vorbit despre frustrare și dezamăgire, ci despre o optime de finală în premieră la New York. Dar la fel de bine, un meci în urmă, Jo Konta ar fi putut să-și conserve break-ul din setul doi până la final și azi n-am mai fi fost în această situație. Dar nu s-a ajuns acolo pentru că Sorana n-a renunțat, a luptat și s-a agățat. A făcut aceleași lucruri și azi, când a salvat multiple mingi de break, când a schimbat tactica și a revenit de la 0-1 la seturi.
În final, rezultatul nu e cel dorit – dar asta nu poate șterge evoluția de azi, precum și cea din ultimele două meciuri. N-a fost să fie. Pentru că Sorana a avut și o adversară inspirată, care a rămas aproape și a știut să-și ia șansele odată ce s-au ivit. Și pentru că așa e în tenis, un sport atât de dur, unde șansele irosite se răzbună în cele mai multe dintre cazuri, așa cum tot vedem în acest turneu.
Bucură-te de US Open așa cum se cuvine, echipat corespunzător! Pe durata US Open, ai parte de o reducere grozavă în Shop-ul 30-0, valabilă la șosetele colorate! Primești 40 la sută discount dacă folosești codul de voucher MUSTHAVESOCKS.
Plasează-ți comanda AICI.
IBAN RO51RNCB0079145659320001
Asociația Lideri în Mișcare,
Banca Comercială Română