Sorana Cîrstea pierde cu Sloane Stephens, e oprită în turul 2 la Roland-Garros
Andrei Năstase | 25 mai 2022Meciul a luat un viraj neașteptat la 6-2, 2-0 pentru Sorana, care n-a mai găsit nicio soluție în fața finalistei din 2018.
Sorana Cîrstea a început bine, a condus cu set și 2-0, însă a pierdut brusc controlul meciului cu Sloane Stephens, din runda a doua de la Paris. Sori a cedat 12 game-uri la rând și s-a văzut eliminată la capătul unui meci frustrant: 6-3, 2-6, 0-6.
Sloane, care a jucat finala Roland Garros în 2018 (pierdută cu Simona Halep), rămâne cu doar trei înfrângeri (din 28 de meciuri) în turul secund al unui Slam. Câștigătoare la US Open acum câțiva ani, ea e genul de jucătoare căreia trebuie să-i smulgi victoria. Mai ales la turneele de Grand Slam.
Și a demonstrat asta și azi, în fața Soranei Cîrstea.
*
Meciul a început de parcă s-ar fi jucat pe hard: câte șase-șapte puncte direct câștigătoare în primele două game-uri, în care Sorana și Sloane și-au ținut serviciul la zero. Soarele arzător și cele câteva rafale de vânt au făcut mingile mai rapide și terenul mai iute, așa că schimburile mai lungi de cinci mingi au fost rare în prima fază a meciului.
Sorana a fost prima jucătoare testată pe propria repunere, a trebuit să apere primele două mingi de break, dar a făcut-o în stilul ei, cu (alte) două winners dezinvolte. Și razante cu fileul.
Sorana lovește mai plat decât Sloane Stephens, care dă mai rotund, cu mai mult lift; dar ambele dezvoltă cu ușurință multă putere (easy power). Și ăsta-i primul semn al jucătoarelor cu daruri speciale. Daruri de care s-au bucurat din plin spectatorii de pe Terenul 14, între ei câțiva americani și mai mulți români.
Încurajată și de aceștia, dar și de echipa ei, Cîrstea a făcut break-ul exact la momentul potrivit, în game-ul opt, s-a distanțat la 5-3 și a închis primul set cu un hold la zero.
Până aici, ea a fost jucătoarea mai activă. Și nu doar prin lovituri, dar și prin limbajul corpului. Mereu cu pumnii strânși, cu joc de picioare și între puncte, dar mai ales cu chipul senin, Sorana a bifat toate căsuțele în prima manșă.
Și a continuat să o facă și-n debutul setului secund, când a deschis cu break, a salvat o nouă minge de break și s-a distanțat la set și 2-0.
Dar aici a apărut prima scădere în nivelul Soranei.
Câteva greșeli mai simple în game-ul de retur, apoi o șansă de 3-1 ratată, înainte ca Sloane să izbutească primul ei break (la a cincea încercare).
Mai relaxată, jucătoarea americană a început să deschidă umerii, a lovit puțin mai înalt și a început să o plimbe tot mai des pe Sorana. Scoasă din zona ei de confort, Sori a pierdut liniștea cu care a controlat jocul în primele 50 de minute. Și a pierdut repede și setul, după o serie de șase game-uri câștigate la rând de Stephens.
Seria asta s-a extins în setul decisiv, chiar dacă Sorana a căutat soluții: a început să sară din nou pe picioare, să se încurajeze, însă parcă n-a mai găsit nici răbdarea să construiască mai atentă, nici timing-ul fin de care loviturile ei plate, agresive, au nevoie.
În plus, dacă până la 6-3 și 2-0 ea a câștigat toate punctele importante, acum le-a pierdut pe majoritatea.
Și cele mai dureroase au fost probabil în lungul game al doilea din decisiv, pe serviciul ei, când după 10 minute de luptă dură (și trei șanse de game ratate), Sloane a făcut break-ul pentru 2-0.
De aici încolo, Sorana n-a mai găsit resurse să revină.
Iar această înfrângere ar putea fi nu doar frustrantă pentru Sorana și echipa ei, dar și dureroasă. Pentru că nimic n-a anunțat finalul ăsta abrupt.
Articol în curs de actualizare
IBAN RO51RNCB0079145659320001
Asociația Lideri în Mișcare,
Banca Comercială Română