Sorana Cîrstea a fost învinsă de Shelby Rogers în runda a doua la US Open, 7-5, 6-2. Sorana își încheie astfel unul dintre cele mai bune sezoane ale carierei în ce privește turneele de Slam, cu o optime și două tururi trei.
Sorana Cîrstea a fost învinsă de Shelby Rogers în runda a doua la US Open, 7-5, 6-2, în o oră și 36 de minute, după un meci pe care românca l-a început excelent, dar pe care l-a încheiat fiind departe de nivelul ei obișnuit. Sorana a condus în primul set cu 4-2 și a avut o minge de set la 5-4, însă aceste șanse neconcretizate au costat-o imediat, pierzând următoarele cinci game-uri.
Având în față o adversară cu un tenis similar – lovituri drepte, plate, tenis în forță – Sorana s-a simțit confortabil o bună bucată din acest meci, timp în care Rogers a părut ca o carte deschisă pentru ea. Sorana i-a anticipat mișcările, i-a citit serviciul foarte bine și a știut cum să o mențină pe americancă la un nivel în care să nu ajungă niciodată prea aproape de baseline, sau să preia inițiativa des. Asta s-a reflectat și în scor: Sorana a început puternic cu trei game-uri la rând, a condus cu 4-1 și, apoi, a avut o minge de dublu break.
Rogers e cu adevărat periculoasă când e lăsată să atace. Iar Sorana, deși într-o poziție favorabilă, a făcut eroarea de a ceda inițiativa și de a juca mai îngrijit, lăsând-o pe Rogers să pună stăpânire pe meci treptat: câteva ezitări, câteva mingi scurte, câteva erori și Rogers era intrată pe deplin în meci, încrezătoare și pregătită să nu îi mai permită Soranei să o plimbe de colo-colo și să o forțeze să se apere.
Și tenisul Soranei este, într-o mare măsură, pe placul lui Rogers, drept dovadă victoria americancei din urmă cu câțiva ani de la Rio Open. Americanca s-a simțit în largul ei cu agresivitatea Soranei, cu modul în care a venit mingea Soranei. A fost o luptă de care pe care, unde câștigătoare a ieșit cea care a avut inițiativa mai des și care a reușit să atace mai des.
În meciul de astăzi am văzut ambele situații. Cât timp Sorana a ținut-o pe Rogers departe de zona ei confortabilă de lovire și a obligat-o să se apere, americanca a pierdut punct după punct și game după game, Sorana distanțându-se rapid. Când Sorana a lăsat garda jos și i-a cedat controlul americancei, Shelby a fost impecabilă și a tras din toate părțile, reușind să o ajungă pe Sorana din urmă și să o lase, ulterior, în urmă.
Finalul primului set le-a găsit pe ambele jucând un tenis bun în același timp. Sorana a fost, până la un punct, în cărți: și-a făcut serviciul la 4-4 și a revenit la conducere, obligându-și adversara să servească pentru a rămâne în set.
Aici, la acest moment, s-a rupt ceva pentru Sorana. A ajuns la minge de set, Rogers a anulat-o cu o lovitură câștigătoare oarecum cu șansă, care a aterizat fix pe tușă; în cele din urmă americanca a câștigat game-ul după alte două lovituri aproape de linie și de aici jocul Soranei s-a prăbușit. În game-ul următor, ea și-a cedat serviciul cu trei erori neforțate, a cedat apoi setul și l-a început și pe al doilea cu alte două game-uri pierdute.
Dacă în primul set diferența a fost făcută de cea care a avut inițiativa mai des (nu neapărat cea care a avut mai multe lovituri câștigătoare) și care și-a deschis terenul mai repede, setul doi a avut o dinamică ușor diferită. Rogers nu doar că a fost mai agresivă, dar a și reușit să joace un tenis foarte compact, rezistând bine în majoritatea schimburilor prelungite; și-a găsit ritmul, a lovit cu multă mai multă încredere și a fost greu de dezechilibrat.
Sorana, în schimb, a fost cu multe viteze în minus, a ratat mult și în momente extrem de importante. După acea minge de set anulată de Rogers în primul set, tenisul ei solid și agresiv arătat până la 4-2 a dispărut complet și a făcut loc unui joc ezitant peste măsură, cu reușite izolate și cu serii de erori neforțate, venite din dorința de a juca repede, de a fi cea care atacă prima și de a nu oferi timp de reacție adversarei. Ideea a fost bună, însă execuția a lăsat de dorit, pentru că deja Rogers era urcată pe un val de încredere și lovea bine din orice poziție. Iar Sorana se chinuia să lege punctele și nu mai era în starea necesară de a-și permite să joace atât de agresiv.
Sorana părăsește, așadar, US Open din turul doi și o face după un meci în care a avut șanse să se desprindă, dacă ar fi reușit să concretizeze acele șanse apărute pe finalul primului set. E o înfrângere nu ușor de primit, dar la trasul liniei, după toate problemele avute după Wimbledon, rămâne un turneu acceptabil pentru Sorana. Nu neapărat ca rezultat în sine, ci datorită faptului că a putut juca, din nou, la un nivel înalt, fără a mai avea probleme fizice – iar asta, rămâne, până la urmă un mare câștig.
IBAN RO51RNCB0079145659320001
Asociația Lideri în Mișcare,
Banca Comercială Română