Sorana Cîrstea marchează victoria 400 a carierei într-un meci cu un tiebreak fantastic. Răbdarea Soranei a fost MVP-ul
Camelia Butuligă | 13 octombrie 2017Sorana Cîrstea se califică în sferturile de finală ale unui turneu pentru a doua săptămână consecutivă și pentru a treia oară în ultimele ei patru turnee, după 7-6, 6-4 cu Natalia Vikhlyantseva. O va întâlni pe Magdalena Rybarikova. Mihaela Buzărnescu este cealaltă româncă prezentă în sferturi vineri, la Linz (vs Bencic).
Sorana Cîrstea a spus de multe ori că accidentarea a făcut-o o jucătoare mai bună. Și-a schimbat nu numai mișcarea serviciului, dar și jocul din spatele terenului: stă în schimburi mai lungi, apără mai bine, construiește mai răbdătoare. Răbdarea și tenacitatea sunt probabil lecțiile cele mai grele, dar și cele mai prețioase în tenis și-mi închipui că orele lungi de reabilitate a umărului, de fizioterapie și de sală i-au crescut mult toleranța la frustrare și la dezamăgiri. Zic asta pentru că Sorana a câștigat unul dintre cele mai frustrante meciuri în care am văzut-o în ultima vreme, un meci epuizant psihic și fizic, de două ore și 11 minute, dificil până și de urmărit. O victorie cu atât mai prețioasă prin felul în are a fost smulsă, printr-un efort de voință pură.
Adversara sa a fost rusoaica de 20 de ani Natalia Vikhlyantseva, clasată aproape de top 60 și deținătoarea unui joc care nu anunță nimic bun pentru adversarele sale viitoare. La 1,85 este acel soi nou care dă și tare și aleargă și bine. Ecouri sharapoviene, cu lovituri plate și adânci și mentalitate bună, dar periculoasă în plus și din alergare – o combinație fatală pentru viitor, dacă va reuși să-și ridice nivelul de constanță.
Sorana a avut nevoie de toată tenacitatea ei pentru a face față jocului rusoaicei, dar și deciziilor frustrante de arbitraj. N-o vezi des pe Cîrstea fumegând sau direcționând tirade către oficiali sau lojă, dar în seara asta răbdarea i-a fost pusă greu la încercare. Singura consolare era că și peste fileu exasperarea era mare. Cu circumstanțele deseori potrivnice și jocul bun al adversarei, era ușor pentru oricine să-și ia jucăriile și să plece. În cazul Soranei, asta se traduce prin apăsarea nervoasă pe trăgaci prea devreme și neforțate cadou. În loc de asta, Sorana a făcut ceva surprinzător pentru o jucătoare de atac cu serviciu reconstruit: s-a cantonat în apărare, agățându-se de fiecare minge și punct și a servit ca posedată (9 ași, 77% puncte câștigate cu primul, 41% cu al doilea).
Sorana after her 7:6(16:14),6:4 win vs Natalia:"I am sure that was the longest TB of my life.At some point I didn't know the score anymore." pic.twitter.com/8JPJZJf0Pe
— WTA Linz (@WTALinz) October 12, 2017
Culminarea unui set 1 strâns a fost un tiebreak și mai strâns, în care ambele jucau magistral când erau conduse și făceau greșeli când conduceau. Terminat cu 16-14, a fost un adevărat război al nervilor, în care rusoaica a clipit prima, după aproape 20 de minute. În timpul ăsta, ea a ratat cinci mingi de set, iar Sorana a reușit să ia setul la a șasea. Rezistența mentală și fizică a Nataliei avea să se epuizeze destul de repede în setul doi, în care schimburile lungi și dificile au continuat. În timpul acesta, Sorana juca din ce în ce mai liber și mai inspirat.
Este dinamica multor meciuri: dacă reziști acolo unde trebuie, restul poate să fie destul de ușor.
În meciul următor, Sorana o va întâlni pe Magdalena Rybarikova, favorita principală a turneului. Când au jucat ultima oară, era 2008, la Tashkent, iar Sorana a câștigat prin retragerea adversarei după primul set. Erau semifinalele de la Tashkent, iar Sorana a mers apoi și a luat acel titlu, într-o finală cu Lisicki câștigată în tiebreak-ul decisivului.
Foto: Jimmie48Photography
***
Nou! Tricourile votate de voi sunt de azi în Shop. Ia-ți „Onederful” – preferatul publicului – și „Onederful Black” la preț special pentru precomenzi – valabil până sâmbătă noaptea.
Sărbătorește un moment minunat! 😉
IBAN RO51RNCB0079145659320001
Asociația Lideri în Mișcare,
Banca Comercială Română