Sorana Cîrstea: „Este vital să știi să pierzi. Pe mine asta m-a costat mult, mi-a luat multe rezultate. Pentru că nu știam să trec peste înfrângere”
Treizecizero | 3 august 2023„Tu, în momentul când ai pășit pe acel teren, trebuie să știi că poți să câștigi. Nu contează cine e în partea cealaltă.”
Invitată la podcastul Pe Drept Cuvânt, realizat de Florentin Țuca, Sorana Cîrstea a vorbit despre câteva teme mari din cariera ei, punând accent pe revirimentul pe care l-a înregistrat în ultimii ani, pe longevitatea remarcabilă și cum a reușit să învețe, într-un final, să accepte eșecul, lucru care i-a deschis calea spre victorii.
Sorana, care ocupă locul 31, are un sezon 2023 la cote ridicate, cu un bilanț de 24 de victorii și 16 înfrângeri, cu cele mai bune rezultate venind în segmentul de hard de primăvară, când a reușit sferturi la Indian Wells și semifinale la Miami, două dintre cele mai mari turnee din lume.
De altfel, acel segment a fost una din temele abordate în discuție.
„Înainte să mergem la Indian Wells, având în vedere că am avut de apărat destul de multe puncte la început de an, clasamentul meu cobora de la săptămână la săptămână. Aveam de apărat un tur patru la Indian Wells, iar dacă nu apăram acel tur patru, ieșeam din top 100. Vorbim de luna martie. Iar pentru mine, faptul că ieșeam din top 100, după atâția ani, era o mică tragedie. Iar Thomas mi-a spus că putem să mergem să jucăm turnee mai mici. I-am spus, Thomas, am 33 de ani, nu vreau să merg să joc turneele mai mici. Și el mi-a răspuns: Aici trebuie să recapeți modestia de a merge să construim din nou, să construim de jos. Și nu este nici o problemă dacă tu ieși din top 100, dacă tu pierzi aici în primul tur și la Miami în primul tur. Mergem, facem programul așa încât să reușim să construim.
Și trebuie să-i dau foarte mult credit pentru că a crezut extrem de mult în mine. Și crede în continuare, simte că pot să fac niște lucruri spectaculoase în continuare în tenis. Faptul că mi-a dat un plan B în care, ok, și dacă ies din top 100 nu este nicio problemă, o luăm de la capăt cu turnee mici, mi-a dat o lejeritate și mi-a adus aceste două rezultate.”
Acea modestie de care vorbește jucătoarea a fost una din cheile rezultatelor ei bune din ultimii ani, rezultate despre care a spus, la un moment dat, pentru 30-0, că simte că trece prin cea mai bună perioadă a carierei și că se simte norocoasă să aibă tenisul drept meserie.
Sunt idei pe care le-a atins și în podcast.
„Eu cred că este vital să știi să pierzi. Și acest lucru pe mine m-a costat foarte mult în cariera mea. Probabil a fost prețul cel mai mare. Și mi-a luat foarte multe rezultate. Pentru că nu știam să trec peste înfrângere. Azi pierdeam, eram afectată în continuare încă două-trei zile, în care eu nu puteam să revin și să fiu 100%, să pot să mă antrenez cum trebuie. Și până reveneam, deja venea turneul celălalt. Iar eu, în loc să folosesc acele câteva zile pentru antrenament, rămâneam – cum ziceau mulți antrenori ai mei – în stare de înmormântare. Eram foarte, foarte jos din punct de vedere mental.
Și totul ținea de mental. Pentru că eu nu am lucrat niciodată pe această zonă. De când mă știu, de la 4 ani, tot timpul am excelat. La 8 ani eram campioană la (grupa de n.red.) 10 ani, la 10 eram campioană la 12, și tot așa. Urcând, când ești la junior, e simplu. Ești foarte bun, treci la categoria următoare. Apoi, primii mei doi ani la seniori au fost extraordinari: la 18 ani am intrat în prima sută, la 19 ani am făcut sfertul de finală de la Roland Garros, am urcat pe 21 în lume. Eh, și dintr-o dată lumea te învață. Și nu-ți spune nimeni, nu te pregătește nimeni, pentru că la noi în țară nu avem un sistem. La început, tu aduci ceva nou, însă după aceea jucătoarele încep să te studieze. Încep să găsească soluții contra jocului tău, încep să fie mai deștepte, încep să nu te mai ia de sus, să fie foarte motivate când joci. Și într-o carieră atât de lungă, nu poate să fie totul pe o pantă ascendentă.”
„Când intri pe teren, trebuie să știi că poți să câștigi”
Sorana a vorbit și despre mentalitatea pe care o aduc pe teren majoritatea sportivilor de top și care-i diferențiază, la trasul liniei, de colegii lor clasați mai jos sau cu mai puțină experiență.
„În momentul când intri în teren, trebuie să știi că tu ești acolo să câștigi; și că tu poți să câștigi. Dacă te duci cu inima strânsă, sau te duci îndoit, sau te duci nesigur pe tine, mai bine nu intri pe teren. Tu, în momentul când ai pășit pe acel teren, trebuie să știi că poți să câștigi. Nu contează cine e în partea cealaltă. Chit că nivelul tău poate nu este acolo încă, dar tu trebuie să ai – eu îi spun nebunie -, trebuie să ai nebunia să crezi că tu poți să bați pe toată lumea și că tu poți să câștigi turneul în fiecare săptămână. La mine funcționează. Eu, când intru în teren, am mentalitatea că pot să bat pe oricine. Uneori iese, uneori nu iese. Dar din cauza asta cred că am și acele victorii contra jucătoarelor de top 10, pentru că eu știu că dacă fac tot ce ține de mine, eu sunt mai bună ca acele jucătoare. Poate să fie complet ireal, însă eu am acea nebunie să cred că pot să bat pe oricine. (…) Din nou, este foarte personal totul, de-asta trebuie să ajungi la un nivel în care să te cunoști extrem de bine și să știi ce funcționează pentru tine.”
Întregul interviu poate fi urmărit în episodul 7 din podcastul Pe Drept Cuvânt, în video-ul de mai jos sau aici.
Fotografii: florentintuca.ro
IBAN RO51RNCB0079145659320001
Asociația Lideri în Mișcare,
Banca Comercială Română