Sorana Cîrstea câștigă duelul românesc cu Patricia Țig, se revede cu Petra Kvitova
Radu Marina | 8 februarie 2021Sorana Cîrstea a trecut repede de Patricia Țig și se pregătește acum de meciul din turul doi cu Petra Kvitova. Sorana a câștigat de două ori din șapte întâlniri cu Petra, dar cea mai recentă confruntare s-a petrecut în 2016.
Duelul românesc din primul tur al Australian Open – Sorana Cîrstea vs Patricia Țig, aflate la prima lor întâlnire directă – s-a încheiat cu victoria Soranei, într-un meci care, în contextul în care Patricia nu a fost în deplinătatea puterilor, nu a stat niciun moment sub semnul întrebării: a fost 6-2, 6-1 pentru Sorana, care ajunge la opt victorii din ultimele nouă meciuri. Și se califică pentru a opta oară în turul doi de la AO, acolo unde o va întâlni pe puternica Petra Kvitova, care a trecut, tot în două seturi, de Greet Minnen.
Patricia a jucat un singur meci înainte de startul Australian Open, acuzând dureri de spate în timpul înfrângerii suferite cu Timea Babos la Gippsland Trophy (7-6, 6-3), pentru care a și primit un medical time-out. Acele probleme s-au întors și azi, iar asta s-a văzut și în deplasarea ei, dar și pe rever, de unde Pati a lovit doar slice. Pentru Patricia a fost a doua prezență pe tabloul principal de la Melbourne, după cea din 2017, când a pierdut în primul tur. Bilanțul Soranei în primul tur la Australian Open este acum 8-5.
*
Despre meciul dintre Patricia și Sorana nu putem spune că a fost din cale afară de spectaculos. Asta nu doar din cauza problemelor fizice ale Patriciei, dar și pentru că vorbim de stiluri de joc similare, cu o agresivitate sporită și lovituri plate de ambele părți. Apoi, cele două românce traversează forme diferite: Sorana a ajuns la Melbourne cu opt victorii în ultimele nouă meciuri jucate, în timp ce Patricia a jucat un singur meci la simplu. Iar acolo a avut probleme la spate.
Tactic vorbind, Sorana a abordat jocul mult mai bine, or ăsta e un mare plus pentru ea, în condițiile în care Sorana alege adesea să-și impună loviturile plate, fără să-și ajusteze prea mult jocul în funcție de adversară. De data asta, dar și în ultimele meciuri jucate, a fost diferit. Spre exemplu, în meciul de azi, ea a direcționat toate atacurile spre reverul Patriciei, partea mai vulnerabilă din jocul ei (cu toate că și-a îmbunătățit enorm reverul în ultima vreme), și nu a lăsat-o pe Patricia să controleze prea multe schimburi.
De altfel, loviturile Soranei sunt mai aspre și mai grele comparativ cu ale Patriciei, ceea ce a făcut ca Pati să fie mult mai des în defensivă decât în atac, acolo unde ea se simte, de fapt, cel mai bine. Când e pusă sub presiune, când nu i se dă timp, când e obligată să se apere și când nu poate impune ritmul, tenisul Patriciei își pierde din eficiență.
Aici a fost cheia și povestea meciului. Cîrstea a ținut-o sub presiune pe Țig de la primele mingi, nu i-a permis să se desfășoare, să varieze mai mult, să alterneze mai mult efectele – lucruri pe care le poate face foarte bine, dacă are ceva mai mult timp la dispoziție și nu e atacată din toate părțile, așa cum a fost cu Sorana.
În plus, procentajele Soranei la serviciu au fost impresionante: a încheiat primul set cu doar trei puncte pierdute. În ce o privește pe Patricia, marea ei problemă a fost la primul serviciu, acolo unde a câștigat doar cinci puncte.
Ceea ce s-a întâmplat în setul doi n-a fost cu mult diferit de ce s-a întâmplat în primul. Sorana a început la fel, cu break încă din start, break pe care l-a consolidat cu ajutorul serviciului până la finalul partidei, un serviciu care a fost la fel de eficient ca în primul set: patru puncte pierdute cu prima minge, doar două cu serviciul doi. Afară de serviciu, Sorana a închis meciul cu 22 de lovituri direct câștigătoare și doar 13 erori neforțate. Eficiență maximă, multă precizie în absolut tot ce a încercat și foarte multă încredere în toate loviturile.
Care sunt concluziile acestui meci? Prima ar fi aceea că Sorana și-a adus aici forma bună arătată spre finalul de an la Dubai, unde a câștigat trofeul, și apoi la Grampians Trophy, unde a ajuns până în sferturile de finală.
Dincolo, Patricia se va îngriji acum de forma ei fizică. Se simte că îi lipsesc meciurile, se deplasează cu rețineri și, cel mai probabil, încă sunt dureri la spate – un indiciu în acest sens a fost reverul, pe care azi l-a lovit în majoritatea timpului doar slice; a evitat să lovească plin, s-a ferit să facă mișcări bruște sau o rotație completă la lovitură. Și problemele de la serviciu pot ascunde eventuale dureri la spate.
Așadar, veștile sunt amestecate. E plăcut să vezi o Sorana Cîrstea că lovește cu poftă, că se simte atât de bine pe teren și că e atât de precisă cu fiecare lovitură. Și e frustrant să o vedem pe Patricia că se chinuie, că nu e la capacitate maximă, că se deplasează cu dificultate, iar tenisul ei suferă.
Pentru Sorana urmează un meci mare în turul următor. Se revede cu Petra Kvitova, un match-up greu, foarte greu pentru Sori. Kvitova se simte extraordinar când are în față o adversară ca Sorana – agresivă, dar nu mai agresivă decât ea, și expeditivă, care nu o solicită atât de mult fizic, pentru că nu o obligă să acopere tot terenul în schimburi foarte lungi.
Totuși, Sorana știe cum să câștige cu Petra, pentru că deja a învins-o de două ori în cele șapte meciuri anterioare: o dată în 2010, la Copenhaga Open, și apoi în 2013, la Montreal, unde a obținut una dintre cele mai frumoase victorii ale carierei. Sorana a învins-o, de fapt, pe Kvitova de fiecare dată când s-au întâlnit pe hard, iar patru din cele șapte meciuri jucate împreună au mers în trei seturi. Altfel spus, ne așteaptă un meci bun!
Susține jurnalismul 30-0 în noul an
Fă-ți abonament pe un an la 30-0+ ca să susții 30-0 și proiectele noastre și ai acces la conținut exclusiv, dedicat abonaților – plus alte surprize!
Toate încasările sunt investite în menținerea și dezvoltarea produselor jurnalistice premium ale 30-0 și Lead.ro.
Poți să sprijini 30-0 și proiectele noastre și cu o comandă din Shop-ul 30-0.
Susține-ne ca să putem face mai mult conținut valoros și să avem un impact mai mare!
IBAN RO51RNCB0079145659320001
Asociația Lideri în Mișcare,
Banca Comercială Română